Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

COMPONENTELE TACTICII LA VOLEI

Sport+ Font mai mare | - Font mai miccomponentele tacticii LA VOLEI

Elementele sau componentele fundamentale ale tacticii in jocul de volei sunt urmatoarele: fazele, principiile, factorii si formele atacului si ale apararii.FAZELE reprezinta etapele distincte parcurse in desfasurarea atacului si apararii, de la initiere si pana la consumarea lor.

PRINCIPIILE constituie regulile generale, de baza in virtutea carora jucatorii isi dirijeaza si coordoneaza actiunile individuale si colective pe parcursul unei faze de atac sau de aparare.

FACTORII sunt mijloacele prin care jucatorii actioneaza in atac si in aparare, in conformitate cu principiile respective, folosind procedeele tehnice, actiunile tactice individuale si colective, combinatiile tactice si schemele de joc cunoscute.

FORMELE, reprezinta structura activitatii concrete a jucatorilor in diversele faze, respectand principiile si folosind factorii respectivi in cadrul sistemelor de joc din atac si aparare.

In jocul de volei, tactica este formata din:

TACTICA INDIVIDUALAcare reprezinta ansamblul de actiuni individuale folosite in mod constient de catre un jucator in colaborare cu coechipierii, in scopul realizarii sarcinilor jocului atat in atac cat si in aparare.

ACTIUNEA INDIVIDUALA, adica aplicarea constienta, intr-o anumita faza a jocului a celui mai potrivit complex de actiuni in scopul rezolvarii adecvate a unei sarcini partiale a jocului.

COMBINATIA TACTICAce reprezinta coordonarea actiunilor individuale a doi sau mai multi coechipieri, intr-o faza a jocului, in scopul rezolvarii unei sarcini partiale de atac sau aparare.

SCHEMA TACTICAca forma mai evaluata a combinatiei tactice, aplicata mai ales in atac. Este in general mai complexa, dar in acelasi timp se caracterizeaza prin stereotipie si rigiditate.

SISTEMUL DE JOC - reprezinta forma generala de organizare sau structura actiunilor efectuate de jucatori in atac si aparare. El stabileste sarcini precise si principii de colaborare si circulatie in cadrul unui dispozitiv prestabilit.

CONCEPTIA DE JOC - reprezinta particularitatile sau caracteristicile aplicarii tacticii de joc de catre o anumita echipa. In jocul de volei exista mai multe sisteme de atac si aparare iar combinatiile si schemele tactice sunt si ele numeroase. Conceptia de joc a celor mai bune echipe la nivel national si mai ales a echipelor reprezentative exprima conceptia de joc pe plan national.

Conceptia de joc poate fi privita si ca o tendinta care indica orientarea jocului si perspectivele lui de dezvoltare atat la nivelul echipelor de club, cat si la nivelul jocului respectiv pe plan national si international.

STILUL DE JOC- reprezinta caracteristicile de aplicare a tehnicii, tacticii, ritmul si tempoul de joc, comune tuturor jucatorilor unei echipe. Calitatea executiilor tehnice si ritmul de joc prin care echipa este apreciata in ansamblu dau nota de personalitate colectiva. Daca o conceptie de joc se poate insusi si aplica intr-un timp relativ scurt (8-10 luni) pentru a se ajunge la un stil de joc este necesara o perioada indelungata, in care se efectueaza o pregatire comuna, cu o perspectiva bine determinata de 2-3 ani.

SCOALA PE RAMURADE SPORT- in jocul de volei reprezinta caracteristicile de interpretare si aplicare unitara a aceluiasi stil de joc si a aceleiasi conceptii de pregatire sportiva, propriu unui numar mare de echipe de pe un teritoriu, rezultat al unei lungi experiente si traditii sportive. (Ex.scoala sovietica, japoneza, sud-americana etc.)

Dupa numarul jucatorilor care participa la diferite actiuni tactica se poate clasifica in doua capitole: tactica individuala si tactica colectiva.

TACTICA INDIVIDUALA

Tactica individuala cuprinde actiuni cu mingea si actiuni fara minge. Continutul tactic al actiunilor este cu atit mai mare cu cat se efectueaza in conditii de joc sau apropiate.

In jocul de volei tactica individuala este cu atat mai importanta cu cat prin specificul jocului, orice actiune gresita duce la pierderea punctului. Chiar si o actiune imprecisa aduce castig adversarului care intra astfel usor in posesia mingii si poate declansa eficient atacul.

Caracteristicile tacticii individuale pot fi sintetizate astfel:

La baza fiecarei actiuni tactice individuale sta insusirea corecta a executiei tehnice respective.

Constanta in actiuni este      deosebit de importanta.

Precizia si varietatea sporesc eficacitatea actiunilor tactice individuale.

Multilateralitea in insusirea actiunilor de atac si de aparare, care in jocul de volei este mai importanta decat in alte jocuri.(specificul jocului + regulamentul de schimbari). Actiunile trebuie sa se incadreze in modelul de joc folosit de echipa in atac si aparare.

Caracterul decisiv al actiunii tactice individuale este un aspect valabil pe tot parcursul meciului dar mai ales in finalurile de set sau meci.

Actiunile tactice individuale sunt in stransa legatura cu nivelul de dezvoltare al calitatilor motrice, in special cu viteza (de reactie, de executie si de deplasare), indemanarea, detenta. Reusita mai depinde si de nivelul pregatirii teoretice si psihice.

Continutul jocului de volei consta in alternarea actiunilor individuale si colective specifice. Concretizarea lor in raport cu ceilalti jucatori din echipa, cu sarcinile si regulile jocului se realizeaza prin actiuni de baza si variante.

In aparitia si dezvoltarea actiunilor de joc un factor important a fost lupta dintre atac si aparare: aparitia si perfectionarea unei noi actiuni in atac a avut ca raspuns aparitia unei actiuni 'antidot' in aparare. Regulile de joc, in succesiunea aparitiei lor si prin reglementarile impuse au intervenit si ele in mod direct in evolutia actiunilor tactice individuale si colective. Modul de exprimare specific al unor mari jucatori este un alt factor al evolutiei si dezvoltarii actiunilor tactice.

Sistematizarea actiunilor tactice individuale se poate realiza in functie de contributia lor in cele doua faze ale jocului: cand echipa este in posesia mingii sau cand mingea este la adversar:

1.Actiuni individuale in atac - actiuni de baza:

Serviciul

Ridicarea pentru atac

Lovitura de atac

2. Actiuni individuale in aparare - actiuni de baza:

Preluarea serviciului

Blocajul

Preluarea din atac

Actiunile tactice individuale pot fi sistematizate in dupa criteriul succesiunii lor      logice, determinata de desfasurarea fazelor jocului, astfel:

serviciul

preluarea serviciului

ridicarea pentru atac

lovitura de atac

blocajul

preluarea atacului

preluarea din blocaj

preluarea din fileu

plonjonul

preluarea din cadrul autodublariiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3163
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved