Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

STADIILE DE INSTRUIRE - VOLEI

Sport+ Font mai mare | - Font mai micSTADIILE DE INSTRUIRE - VOLEI

Caracteristicile jocului de volei, prezentate in subcapitolul 1.3 determina o abordare specifica in instruire la nivelul predarii jocului de volei ca mijloc al educatiei fizica scolare.Accesibilitatea creeaza premisele pentru insusirea rapida a modelului de joc inca de la inceputul instruirii iar obligativitatea rotatiei impune o pregatire completa a jucatorilor mai ales in primele stadii.

Procesul de insusire este usurat de faptul ca nu exista contact direct cu adversarul. Faptul ca mingea nu are voie sa cada in terenul propriu impune acordarea unei atentii sporite pregatirii primei lovituri, preluarea, actiunea cea mai putin atractiva a jocului, mai ales la nivelul incepatorilor.

Traseul metodic de invatare si perfectionare poate fi esalonat teoretic, in mai multe etape sau stadii. Esalonarea este utila pentru a usura stabilirea prioritatilor si alegerea mijloacelor si formelor de instruire. Stadiile instruirii sunt:


INITIEREA      FIXAREA CONSOLID. PERFECTION. VALORIFICAREA

INVATAREA - AUTOMATIZAREA PARTIALA

Pentru fiecare dintre stadiile de instruire exista cateva cerinte specifice a caror respectare contribuie la eficientizarea procesului de predare si sporeste sansele ca elevii sa-si insuseasca rapid si corect actiunile de baza ale jocului si sa fie capabili sa practice jocul in conditii regulamentare

In stadiile de initiere-fixare accentul se pune pe exersarea globala, executia se va incadra in conditii variabile de timp si spatiu, chiar daca aceste conditii vor fi usurate fata de solicitarile reale ale jocului.

exersarea va respecta conditiile regulamentare, se va urmari formarea deprinderii fara detaliile neesentiale;

deprinderea se va efectua de la inceput cu viteza specifica;se va urmari stabilirea de legaturi intre actiuni care urmeaza a fi invatate si elementele deja cunoscute;

se vor aborda succesiv aspectele: tehnic, apoi tactic si psihic specific jocului.

se va evita: introducerea elementului de intrecere inainte de fixarea aspectului dominant ale executiei actiunilor de joc, folosirea excesiva a exercitiilor fara minge sau imitarea si exersarea fara aspect tactic.

In stadiile de consolidare, perfectionare, valorificare

se va urmari dezvoltarea capacitatii de concurs;

accentul se va pune pe constanta, precizie, eficienta;

exercitiile vor fi incadrate in situatia tactica;

solicitarile vor creste pana la depasirea celor din siutatiile reale de joc.

Ca principiu de baza ale instruirii se va acorda prioritate invatarii globale a jocului. Instruirea va porni de la general la particular, de la structura de joc la actiunea de joc. Se va urmari in permanenta imbunatatirea indicelui de eficienta al actiunilor de joc si realizarea unui echilibru intre actiunile de atac si cele de aparare in paralel cu dezvoltarea calitatile motrice specifice.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2221
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved