Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Scoala romaneasca de tenis. Rezultate si perspective

Sport+ Font mai mare | - Font mai micScoala romaneasca de tenis. Rezultate si perspective

Primele forme organizate din tara noastra dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea (1888-1889), cand ia fiinta la Bucuresti clubul de tenis 'Tenis Raqets'. In anul 1898 ia fiinta la Galati, 'Galatz Tenis Club', cu statut in limba franceza. In anul 1906 ia fiinta clubul 'Doherty Club' si 'Tennis Sport Club' o grupare care a reunit initial 12 jucatori.In anul 1908 se organizeaza prima editie a Campionatului National de Tenis al Romaniei, care a fost castigat de Mircea Iconomu. Tot in 1908 se organizeaza la Iasi primul Campionat National Feminin din Romania castigat de Jana Alexandrescu.

In anul 1910 la 8 mai, ia fiinta 'Tenis Club Roman', club cu un pronuntat caracter de clasa, care in 1912 numara 134 de membri.

La 1 decembrie 1912 ia fiinta 'Federatia Societatilor Sportive' din Romania, in cadrul careia este creata 'Comisiunea pentru Lawn Tenis', organul tehnic care va conduce intreaga activitate tenisistica din tara. In aceasta perioada incep primele contacte ale tenisului romanesc cu cel international, care culmineaza cu participarea jucatorului Misu Stern la turneul de la Wimbledon in 1915.

Dupa un regres cauzat de Primul Razboi Mondial, un roman se va impune pe scena tenisului international. Este vorba de Misu Nicolae care participa si castiga turneele de la Monte Carlo, Nenta, Hurlinham, Hendan.

La 13 februarie 1929 ia fiinta Federatia Romana de Tenis (FRT), iar la 12 martie 1929 se afiliaza la Federatia Internationala de Tenis (ITF).

Anul 1935 il consacra definitiv pe Arnulf Schmidt care va reusi in indelungata sa cariera sa castige 37 de titluri de campion national (2 la simplu, 17 la dublu masculin si 18 la dublu mixt). Anul 1947 aduce afirmarea unui nou mare jucator, Gheorghe Viziru.

Ascensiunea tenisului romanesc este continuata cu succes de Ion Tiriac si desavarsita de Ilie Nastase, cel mai bun jucator roman din toate timpurile.

In perioada 1969-1972, echipa Romaniei, formata din cei doi, se califica de 3 ori in finala Cupei Davis, iar in 1973 disputa semifinala. In 1973 Romania participa pentru prima data in Cupa Federatiei, competitie rezervata tenisului feminin.

Ilie Nastase este declarat in perioada 1970-1973, unul dintre cei mai buni jucatori din lume. Cresterea performantelor sale de la an la an este reflectata si de promovarea sa in clasamentul mondial: 1970-locul 6,1971-locul 10, 1972-locul 2, 1973-locul 1.

Totodata el este primul numar 1 din istoria ATP.

Odata cu infiintarea de cluburi si tenisul feminin cunoaste o mare evolutie. Astfel din prima generatie de jucatoare care au triumfat in competitii interne si internationale putem retine pe Nini Golescu si pe Lenke Popper. Stafeta este preluata de M. Rurac, care in 1948-49, castiga Campionatele Internationale ale SUA pe zgura. Un nou val de jucatoare se avanta in arenele de tenis ale lumii, cu rezultatele cele mai bune din istoria tenisului feminin romanesc: Florenta Mihai, Virginia Ruzici, Mariana Simionescu, L. Romanov.

In ultimii ani s-au remarcat jucatoare ca : Irina Sparlea (nr.10 WTA), Ruxandra Dragomir, Raluca Sandu, Catalina Cristea.

Si tenisul masculin actual se bucura de sportivi de valoare: Andrei Pavel (cel mai bun jucator roman dupa Nastase), Razvan Sabau, Gabriel Trifu si Victor Hanescu, marea speranta a Romaniei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1582
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved