Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Voleyul

Sport



+ Font mai mare | - Font mai mic



Voleyul

"Voleyul pastreaza cel mai bine



spiritul sportiv,deoarece continua sa

ramana un joc,spre deosebire de alte

sporturi,care dintr_un motiv sau

altul se transforma incet incet in

adevarate razboie purtate pe un gazon

sau pe parchet."

VOLEYUL este un sport(al doilea in lume ca popularitate)in care doua echipe,separate de un fileu inalt,trebuie sa treaca mingea deasupra acestuia,folosin doar mainile,cu scopul de a face ca mingea sa atinga terenul advers.Fiecarei echipe ii este permisa doar trei lovituri pentru a

trimite mingea catre terenul celeilalte echipe.

Jocul de volei a fost codificat in 1893 de catre profesorul W. Morgan de la colegiul din Massachusetts (S.U.A.), avand la baza un foarte vechi joc italian si asa-numitul Faustball german. Datorita usurintei in practicare, se raspandeste rapid si in Europa.

La noi este mentionat prin 1920 spunandu-i-se Mingea bomba. In 1922, la Bucuresti, 8 echipe scolare isi disputa intaietatea, iar in 1926 apar echipe de cluburi si in provincie.

Federatia Romana de Baschet si Volei este constituita in 1930, organizandu-se imediat si un campionat regional. In anul 1946 sunt mentionate campionate scolare, universitare, sindicale si regionale; echipele reprezentative ale Romaniei participala Jocurile Balcanice pe care le castiga si la masculin si la feminin.

In 1948 ia fiinta Federatia Romana deVolei si se organizeaza Campionatele nationale de volei. In 1956 ne clasam pe locul II la Campionatele Mondiale de la Paris, atat la fete cat si la baieti; in 1961 echipa masculina Rapid Bucuresti cucereste Cupa Campionilor Europeni, performanta pe care o va mai reedita de 2 ori, ca si echipa Dinamo Bucuresti care, in 1981, a intrat definitiv in posesia Cupei Campionilor Europeni castigata de trei ori.

Campionatele Europene de la Bucuresti, din 1963, ne aduc marea bucurie a ocuparii locului I la baieti, iar in 1966 ne clasam pe locul II la Campionatele mondiale. Dupa multe incercari neizbutite, in 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova, reprezentativa masculina a tarii noastre ocupa un onorabil loc III.

DESCRIEREA TEHNICA-TACTICA-FIZICA

Tehnica si tactica in cadrul jocurilor sportive nu pot fi separate decat din punct de vedere didactic,deoarece fiecare element sau procedeu tehnic este executat in scop tactic,in vederea rezolvarii situatiilor problematice de pe teren,create de catre adversari sau coechipieri

In aceste conditii,putem vorbi despre actiuni sau structuri tehnico-tactice.

Principalele elemente tehnice care sunt folosite in jocul de volei sunt:

- Serviciul - care poate fi efectuat de sus sau de jos, din fata si din lateral (in functie de pozitia jucatorului fata de fileu).

- Preluarea (manseta) cu doua maini de sus sau de jos, din serviciu sau din atac

- Ridicarea pentru lovitura de atac sau pasarea mingii.

- Lovitura de atac - procedeu drept, intors sau prin rotarea bratului

- Blocajul - individual, in 2 si 3 jucatori

- Dublarea pasei loviturii de atac sau blocajului.

Serviciul este actul lansarii mingii in joc de catre jucatorul din spate-dreapta (pozitia 1), plasat in zona de serviciu.

PRIMUL SERVICIU AL UNUI SET

Primul serviciu al primului set, ca si primul serviciu al setului decisiv (al 5-lea), este executat de echipa desemnata prin tragere la sorti.

Celelalte seturi vor fi incepute cu serviciul echipei care nu a servit prima in setul anterior.

ORDINE LA SERVICIU

Jucatorii trebuie sa urmeze ordinea la serviciu indicata in fisa cu pozitia initiala.

Dupa primul serviciu al setului, jucatorul la serviciu este determinat dupa cum urmeaza:

cand echipa la serviciu castiga faza de joc, jucatorul care a efectuat serviciul precedent (sau jucatorul care l-a inlocuit) serveste din nou;

cand echipa la primire castiga faza de joc, ea obtine dreptul sa serveasca si efectueaza o rotatie inainte de a servi. Serviciul va fi efectuat de jucatorul care trece din pozitia 2 (fata-dreapta) in pozitia 1 (spate-dreapta).

AUTORIZAREA SERVICIULUI

Primul arbitru autorizeaza executia serviciului dupa ce a verificat daca cele doua echipe sunt pregatite sa joace si daca jucatorul la serviciu este in posesia mingei.

EXECUTIA SERVICIULUI

Mingea trebuie sa fie lovita cu palma sau oricare alta parte a bratului dupa ce a fost lansata pentru a fi servita (deci aruncata in aer sau lasata sa cada din mana).

O singura lansare a mingei pentru a fi servita este permisa. Trecerea mingei dintr-o mana in alta si lovirea ei de sol ca la baschet este permisa.

In momentul loviturii serviciului sau al desprinderii de la sol pentru un serviciu din saritura, jucatorul la serviciu nu trebuie sa atinga terenul de joc (inclusiv linia de fund) sau solul din afara zonei de serviciu.

Dupa ce a lovit mingea, el poate sa paseasca sau sa revina pe sol in afara zonei de serviciu sau in interiorul terenului de joc.

Jucatorul la serviciu trebuie sa loveasca mingea in decursul a 8 secunde care urmeaza fluierului arbitrului principal pentru autorizarea serviciului.

Serviciul executat inainte de fluierul arbitrului trebuie sa fie anulat si repetat.

PARAVAN

Jucatorii echipei la serviciu nu trebuie sa-si impiedice adversarii, printr-un paravan individual sau colectiv, sa vada jucatorul la serviciu sau traiectoria mingei servite.

Un jucator sau un grup de jucatori ai echipei la serviciu fac paravan daca misca bratele, sar sau se balanseaza lateral in timpul executarii serviciului sau stau grupati pentru a acoperi traiectoria mingei.

GRESELI IN TIMPUL ACTIUNII DE EXECUTARE A SERVICIULUI

Greseli ale serviciului

Greselile urmatoare au drept consecinta o schimbare de serviciu, chiar daca adversarul este in pozitie gresita. Jucatorul la serviciu:

incalca ordinea la serviciu; nu executa serviciul corect.

Greseli ale serviciului dupa lovirea mingei

Dupa ce mingea a fost lovita corect, serviciul devine gresit (cu exceptia cazului in care un jucator este in pozitie gresita) daca mingea:

atinge un jucator al echipei la serviciu sau nu depaseste complet prin spatiul de trecere planul vertical al fileului;aterizeaza "afara";

mingea trece pe deasupra unui paravan al echipei la serviciu.

GRESELILE DUPA EXECUTAREA SERVICIULUI SI GRESELILE DE POZITE

Daca jucatorul la serviciu comite o greseala in timpul executarii acestuia (executie incorecta, ordinea la rotatie eronata etc.) si adversarul se afla in pozitie gresita, greseala serviciului este cea penalizata.

Dimpotriva, cand executia serviciului a fost corecta, dar serviciul devine ulterior gresit (ajunge afara, paravan etc.), greseala de pozitie a fost comisa prima si este, deci, penalizata.

LOVITURA DE ATAC

Orice actiune care directioneaza mingea inspre spatiul de joc advers, cu exceptia serviciului si blocajului, este considerata o lovitura de atac.

In timpul loviturii de atac este permisa "plasarea" mingei numai daca executia este clara si mingea nu este prinsa sau aruncata

O lovitura de atac este efectiva in momentul cand mingea a depasit in intregime planul vertical al fileului sau a fost atinsa de un adversar

RESTRICTII ALE LOVITURII DE ATAC

Un jucator din linia intai poate efectua o lovitura de atac la orice inaltime, cu conditia ca acel contact cu mingea sa fi avut loc in interiorul propriului sau spatiu de joc.

Un jucator din linia a doua, aflat in spatele liniei de atac, poate efectua o lovitura de atac de la orice inaltime:

in momentul sariturii sale, talpa piciorului (picioarelor) jucatorului nu trebuie nici sa atinga si nici sa depaseasca linia de atac;

dupa ce a lovit mingea, el poate sa revina pe sol in interiorul zonei de atac.

Un jucator din linia a doua, aflat in zona de atac, poate de asemenea realiza un atac efectiv daca, in momentul contactului, mingea nu se afla in totalitate deasupra marginii superioare a fileului.

Nici unui jucator nu i se permite sa realizeze un atac efectiv asupra serviciului advers, atunci cand mingea este in zona de atac si in intregime deasupra marginii superioare a fileului.

GRESELI ALE LOVITURII DE ATAC

Un jucator loveste mingea in spatiul de joc al echipei adverse.

Un jucator trimite mingea "afara".

Un jucator din linia a doua, aflat in zona de atac, executa un atac efectiv atunci cand mingea este situata in intregime deasupra marginii superioare a fileului.

Un jucator executa un atac efectiv asupra serviciului advers, cand mingea este in zona de atac si in intregime deasupra marginii superioare a fileului.



Un Libero executa un atac efectiv asupra unei mingi care se afla in intregime deasupra marginii superioare a fileului.

Un jucator executa un atac efectiv asupra unei mingi aflata in totalitate deasupra marginii superioare a fileului iar ea este provenita dintr-un pas in degete al Libero-ului aflat in zona de atac.

BLOCAJUL

ACTIUNEA DE A BLOCA

Blocajul este actiunea de interceptare a mingei care vine de la adversar efectuata de jucatori plasati aproape de fileu, depasind marginea superioara a fileului. Numai jucatorilor din linia intai le este permis sa realizeze un blocaj efectiv.

Tentativa de blocaj

Tentativa de blocaj este actiunea de blocaj fara sa fie atinsa mingea.

Blocaj efectiv

Un blocaj este efectiv ori de cate ori mingea este atinsa de un jucator aflat la blocaj.

Blocaj colectiv

Un blocaj colectiv este realizat de doi sau trei coechipieri aflati unul aproape de celalalt si devine efectiv cand unul dintre ei atinge mingea.

CONTACTE ALE BLOCAJULUI

Contactele consecutive (rapide si continue) realizate de unul sau mai multi jucatori aflati la blocaj sunt permise, cu conditia ca aceste contacte sa fi avut loc in cursul aceleiasi actiuni .

BLOCAJ IN SPATIUL ADVERS

In cursul blocajului, jucatorul poate sa treaca mainile si bratele pe deasupra fileului, cu conditia ca aceasta actiune sa nu impiedice jocul adversarului. Deci, nu este permisa atingerea mingiei pe deasupra fileului atata timp cat adversarul nu a executat o lovitura de atac.

BLOCAJUL SI LOVITURILE ECHIPEI

Contactul mingei cu blocajul nu este considerat ca o lovitura a echipei. In consecinta, dupa o atingere la blocaj, echipa are dreptul la trei lovituri pentru a retrimite mingea. Prima lovitura dupa blocaj poate fi executata de oricare jucator, inclusiv de cel care a atins mingea in cursul blocajului.

BLOCAJUL SERVICIULUI

Blocajul serviciului advers este interzis.

GRESELI ALE BLOCAJULUI

Jucatorul la blocaj atinge mingea in spatiul de joc advers inaintea sau in momentul loviturii de atac a adversarului.

Un jucator din linia a doua sau un Libero executa sau participa la un blocaj efectiv.

Blocajul serviciului advers.

Mingea este trimisa "afara" de blocaj.

Blocajul mingei in spatiul de joc advers prin afara antenelor.

Un Libero participa, singur sau cu alti coechipieri, la o tentativa de blocaj.

REGULAMENT,MATERIALE,ECHIPAMENT

Terenul de joc este un dreptunghi de 18 m pe 9 m, impartit in doua patrate egale printr-o linie de mijioc. Liniile de marcare ale terenului sunt late de 5 cm si fac parte din terenul de joc. Se poate juca pe pamint, pe iarba, pe bitum, zgura sau in sali de sport.

Fileul care separa cele doua terenuri de joc are inaltimea (la marginea sa superioara), de 2,43 m pentru barbati, 2,24 m pentru femei.

Mingea este confectionata din benzi de piele avand o camera de cauciuc in interior, o circumferinta de 65-68 cm si o greutate de 250 g.

Echipa este formata din 6 jucatori titulari (care sunt pe teren) si inca 6 jucatori de rezerva, care pot fi introdusi oricand in timpul jocului (dar nu mai mult de 6 schimbari intr-un set). Jucatorii unei echipe stau pe teren astfel incat sa acopere intreaga suprafata de 81 mp. In timpul efectuarii serviciului, jucatorii sunt obligati sa stea pe teren in ordinea numerelor anuntate de catre antrenor la arbitrul scorer.

Pentru a usura intelegerea unui joc, cele 6 zone de pe teren au fost numerotate de la 1-6 in sensul invers de miscare a acelor ceasornicului. Ori de cate ori o echipa castiga serviciul de la adversari, jucatorii isi schimba locurile pe teren, efectuand o rotatie in sensul acelor ceasornicului. Echipele aflate fata in fata, incearca sa-si trimita astfel mingea de joc, incat adversarul sa nu o poata returna in conditii regulamentare.

Mingea se pune in joc printr-un servici care este executat din afara terenului (din spatiul special destinat) de catre jucatorul aflat in dreapta, pe linia de fund a terenului. Echipa care este in posesia mingii este obligata ca, prin maximum trei lovituri, sa o trimita in terenul advers. Se obtine un punct de catre echipa care a servit in cazul cand echipa adversa nu reuseste sa-i retransmita mingea regulamentar. Un set se incheie atunci cand o echipa a totalizat 15 puncte (cu condifia departajarii cu 2 puncte la scorul de 14:14, 15:15 etc.). Victoria este obtinuta de catre echipa care castiga prima doua seturi (din trei) sau trei din cinci.

Time_out-fiecare ecgipa are dreptul sa ceara un timp de odihna de un minut pe repriza(fara prelungiri)

Time_out tehnic se acorda atunci cand una din cele 2 echipe ajung sa 8 respectiv 16 puncte.

Echipament

Echipamentul jucatorului se compune dintr-un tricou, un sort, sosete si pantofi de sport. Culoarea si designul tricourilor, sorturilor si sosetelor intregii echipe trebuie sa fie uniforme (cu exceptia Libero-ului). Echipamentul trebuie sa fie curat.

Pantofii trebuie sa fie fara tocuri, usori si flexibili, cu talpi din cauciuc sau din piele.

Pentru competitiile de seniori mondiale si oficiale ale FIVB, este interzisa utilizarea pantofilor de sport cu talpi care lasa urme negre pe podea. Tricourile si sorturile vor fi conform standardelor omologate ale FIVB.

Tricourile jucatorilor trebuie sa fie numerotate de la 1 pana la 18.

Numerele trebuie plasate pe tricou in centrul pieptului si al spatelui. Culoarea si stralucirea numerelor trebuie sa fie in contrast net cu cele ale tricourilor .

Numerele trebuie sa masoare cel putin 15 cm in inaltime pe piept si 20 cm pe spate. Latimea benzii care formeaza cifra trebuie sa fie de cel putin 2 cm.

Pentru competitiile mondiale si oficiale ale FIVB, numerele jucatorilor trebuie sa fie inscrise si pe piciorul drept al sortului. Numerele trebuie sa aiba o inaltime cuprinsa intre 4 si 6 cm iar latimea benzii care formeaza cifra trebuie sa fie de minimum 1 cm.

Capitanul echipei este identificat gratie unei barete de 8 x 2 cm, plasata pe tricou sub numarul de pe piept.

Este interzisa purtarea de echipament care nu are numere regulamentare sau de culoare diferita de cea a altor jucatori, (cu exceptia Libero-ului).

Schimbari de echipament

Primul arbitru poate sa autorizeze unul sau mai multi jucatori:sa joace descult(i) (la competitiile mondiale si oficiale ale FIVB este interzis ca sportivii sa joace desculti); sa-si schimbe intre seturi sau dupa inlocuire tricourile umezite sau deteriorate cu conditia ca noile tricouri sa aiba aceleasi culori, model si numere; sa joace in treninguri pe timp rece, cu conditia ca acestea sa aiba aceeasi culoare si acelasi model pentru toata echipa, (cu exceptia Libero-ului) si sa fie numerotate conform Regulii

Obiecte interzise

Este interzis sa fie purtate obiecte care pot sa provoace accidentari sau sa ofere un avantaj artificial jucatorului.

Jucatorii pot sa poarte ochelari sau lentile de contact pe propria raspundere.

INAINTEA MECIULUI, capitanul echipei semneaza foaia de arbitraj si reprezinta echipa la tragerea la sorti.

IN TIMPUL MECIULUI, capitanul echipei actioneaza in calitate de capitan in joc atat timp cat el se afla pe teren. Cand capitanul echipei nu se afla pe teren, antrenorul sau capitanul insusi trebuie sa desemneze un alt jucator din teren (cu exceptia Libero-ului) care va prelua functia de capitan in joc. Acest capitan in joc isi pastreaza responsabilitatile pana cand este inlocuit, capitanul echipei revine pe teren sau setul se incheie.

Capitanul in joc este singurul autorizat sa se adreseze arbitrilor. Poate face acest lucru numai cand mingea este afara din joc, pentru:a cere o explicatie privind aplicarea sau interpretarea regulilor si de asemenea, pentru a face cunoscute cererile sau intrebarile coechipierilor. In cazul in care explicatia arbitrului principal nu il satisface, capitanul in joc trebuie imediat sa-si exprime dezacordul. Astfel, capitanul isi poate rezerva dreptul sa inregistreze la sfarsitul meciului o reclamatie oficiala pe foaia de arbitaj; a cere: autorizarea schimbarii unor parti sau a intregului echipament, permisiunea sa se verifice pozitia echipelor;

controlul suprafetei de joc, fileului, mingilor etc.; a cere timpi de odihna si inlocuiri de jucatori.

LA SFARSITUL MECIULUI, capitanul de echipa:multumeste arbitrilor si semneaza foaia de arbitraj pentru a confirma rezultatul;

daca el (sau capitanul in joc care l-a inlocuit) si-a exprimat in prealabil un dezacord fata de decizia primului arbitru, acel dezacord poate fi reconfirmat si inregistrat la sfirsitul meciului pe foaia de arbitraj ca o reclamatie oficiala cu privire la aplicarea sau interpretarea de catre arbitri a regulilor de joc.

Antrenorul

Pe toata durata meciului, antrenorul conduce jocul echipei sale din afara terenului de joc. El decide formatiile de start, solicita inlocuirile si timpii de odihna pentru a da instructiuni. In timpul exercitarii acestor atributii, interlocutorul sau oficial este al doilea arbitru. INAINTEA MECIULUI, antrenorul inscrie sau verifica numele jucatorilor sai si numerele acestora inregistrate pe foaia de arbitraj si apoi o semneaza.

IN TIMPUL MECIULUI, antrenorul:inaintea fiecarui set, remite scorerului sau celui de-al doilea arbitru fisa cu pozitia initiala completata corect si semnata;

sta pe banca pentru rezerve, cel mai aproape de scorer, dar isi poate parasi pentru un timp pozitia; cere timpii de odihna si inlocuirile;

antrenorul, ca dealtfel toti ceilalti membri ai echipei, poate da indicatii jucatorilor din teren. Antrenorului i se permite sa stea in picioare sau sa se deplaseze in interiorul zonei libere din fata bancii pentru rezerve a echipei sale, de la prelungirea liniei de atac pana in zona de incalzire, fara a deranja sau intarzia jocul.

Antrenorul secund sta pe banca pentru rezerve a echipei, dar nu are drept de interventie in meci.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1727
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved