CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Metode statistico-probabilistice
In conditii de exploatare nu apare intotdeauna necesitatea unei analize pe fiecare element al retelei in parte. Pentru impartirea consumului propriu tehnologic intre retelele de diferite tensiuni ; stabilirea de indicatori de plan lunari, trimestriali sau anuali, stabilirea directiilor de reducere a pierderilor in retele s.a. este comod de utilizat valorile obtinute pe baza estimarilor statistico-probabilistice.
Tratarea probabilistica a problemei determinarii consumului propriu tehnologic in retele are la baza faptul ca practic este imposibila considerarea tuturor factorilor de care depinde consumul propriu tehnologic de energie electrica in fiecare schema in parte. Acesti factori sunt aleatori si nealeatori. Se considera ca variatia valorii consumului propriu tehnologic de la o situatie la alta este conditionata numai de factorii nealeatori, parametrii aleatori variind in jurul unei valori medii.
Prin urmare, pentru o evaluare probabilistica a consumului propriu tehnologic este necesar :
- sa se stabileasca parametrii care conditioneaza consumul propriu tehnologic de energie ;
- sa se imparta acesti parametrii in nealeatorii si aleatorii ;
- sa se stabileasca corelatii intre parametrii nealeatori si valorile consumului propriu tehnologic de energie electrica, determinate prin calcul sau prin evidenta (se poate neglija influenta parametrilor aleatori ).
Pentru stabilirea corelatiilor dintre pierderile de energie si parametrii nealeatori se foloseste teoria probabilitatii si statistica matematica. Pentru determinarea coeficientilor corelatiilor, regresii sau corelatii empirice, se utilizeaza algoritme si programe adecvate.
Calculul c p t de energie in retele prin metode statistice necesita o baza de date corespunzatoare, dinamica diferitilor parametrii nealeatorii pe o perioada de minimum 5-10 ani. Legatura dintre acesti parametri si valoarea consumului propriu tehnologic de energie se stabileste printr-o prelucrare statistica a observatiilor. Factorii de corelare, determinati in cazul fiecarei dependente in parte, intre c p t de energie electrica si fiecare dintre parametrii considerati, evidentiaza masura in care acesti parametri influenteaza valoarea consumului propriu tehnologic. Aceste dependente statistice permit sa se aprecieze in ce masura se modifica consumul propriu tehnologic la modificarea diferitilor parametri considerati. Cu aceste dependente se pot face calcule de defalcare a cifrei de plan pe contururi, impartirea cifrei de plan intr-un interval dat. De asemenea, ele se utilizeaza in cadrul activitatii de analiza a consumului propriu tehnologic realizat, in retele pentru o apreciere a acestor rezultate.
b1. Metoda regresiei lineare
In cadrul acestei metode se considera o dependenta lineara a consumului propriu tehnologic in retele in functie de parametrii alesi ca reprezentativi si pentru care se dispune de informatii in practica curenta de exploatare.
Corelatia este de forma : y = a + bx1 + cx2+
in care : y - consumul propriu tehnologic in retele ; xt - variabile independente ; a, b, c - coeficientii regresiei, care se determina pentru fiecare corelatie in parte pe baza datelor statistice referitoare la minimum 5 ani anteriori celui pentru care se face normarea.
Parametrii nealeatorii si independenti, pentru care s-au obtinut dependente stranse cu consumul propriu tehnologic in retele sunt :
- Densitatea de energie : xt cu referire la total surse (A), energia vehiculata in retea (B), si energia vanduta (C). Dependentele sunt mai stranse intre consumul propriu tehnologic in retelele de transport sau pe ansamblul sistemului si energia vehiculata, respectiv intre consumul propriu tehnologic in retelele de distributie si energia vanduta.
- Lungimea retelei de diferite tensiuni :
x2 - lungimea retelei de 400 kV ; x3 - lungimea retelei de 220 kV ; x4 - lungimea retelei de 110 kV ; x5 - lungimea retelei de MT ; xa - lungimea retelei de jT.
- Lungimea echivalenta a retelelor, obtinuta prin raportarea la o tensiune de baza, arbitrar aleasa, a tuturor lungimilor liniilor de diferite tensiuni ,raportarea se face inmultind lungimile liniilor cu raportul U2baza / U2nominal
b2. Metoda modelarii printr-o functie de gradul 2
In cadrul acestei metode se considera o dependenta patratica a consumului propriu tehnologic de energie in retele
y = a +bx1+ cx21 sau : y = a + bx2 + cx22,
in care : y este consumul propriu tehnologic de energie in retele; x1- densitatea de energie; x2 - lungimea echivalenta a retelei; a, b, c - coeficientii determinati pe baza datelor statistice din ultimii 5 ani inaintea celui pentru care se face det.
b3. Metoda modelarii printr-o functie exponentiala
In cadrul acestei metode dependenta c p t de un parametru nealeatoriu este de forma y = axb
in care : y este consumul propriu tehnologic de energie in retele ; x - parametru nealeatoriu (total energie, densitate de energie ).
Determinarea coeficientilor a si b se face pentru urmatoarea forma a dependentei : In y = In a + b In x.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 794
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved