Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Clasificarea distribuitoarelor

Tehnica mecanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Clasificarea distribuitoarelor

Distribuitoarele sunt clasificate in functie de :

Numarul de cai ;



Numarul de pozitii de comutare si pozitia normala (neactionata) ;

Metoda de actionare.

Primul criteriu de clasificare a distribuitoarelor este numarul de racorduri energetice. Acestea se mai numesc si 'cai' (de la cuvantul englezesc 'way').

Al doilea criteriu se refera la numarul de pozitii distincte ale sertarului (obturatorului) fata de corp, egal cu numarul de seturi de conexiuni realizate.

Un simbol tipic este format din doua sau mai multe patratele care reprezinta seturi de conexiuni posibile; in interiorul acestora se reprezinta prin sageti legaturile dintre racorduri; lateral sunt indicate tipurile comenzilor prin care se obtin functiile indeplinite.

Criteriile de clasificare a distribuitoarelor cu sertar alimentate la presiune constanta sunt numeroase.

Din punctul de vedere al caracteristicii de reglare, criteriul cel mai important este numarul muchiilor de laminare (active). Exista astfel distribuitoare cu una, doua sau mai multe muchii active. In cazul utilizarii unei singure muchii de laminare (fig. 12.16) distribuitorul trebuie sa contina si un drosel fix. Rezulta o caracteristica statica similara celei oferite de distribuitoarele cu ajutaj si paleta. Acest distribuitor este putin utilizat in sistemele de comanda moderne datorita asimetriei caracteristicii si mai ales scurgerilor exagerate.

Un distribuitor cu doua muchii de laminare (fig. 12.17) poate comanda un motor hidraulic cu piston diferential. Desi scurgerile acestui distribuitor sunt mici in raport cu cel analizat anterior, el nu este utilizat in sisteme de comanda de mare putere deoarece forta hidrodinamica pe sertar nu este aceeasi in cele doua sensuri.

Dezavantajele acestor sisteme sunt eliminate prin utilizarea distribuitoarelor cu patru muchii de laminare. Ele asigura urmatoarele avantaje: caracteristica statica simetrica; forte de comanda simetrice; scurgeri neglijabile; randament ridicat; in cazul comandarii unui motor asimetric este posibila obtinerea aceleasi viteze pentru ambele sensuri de miscare prin utilizarea unor orificii de latime diferita; variatiile temperaturii si presiunii de alimentare produc o deriva neglijabila a nulului; fortele de comanda pot fi reduse prin mijloace simple.

Din punctul de vedere al teoriei sistemelor automate, distribuitoarele hidraulice sunt amplificatoare, deci au un rol esential in asigurarea preciziei si stabilitatii sistemelor automate hidraulice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1967
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved