CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Intretinerea compresorului
Instructiuni pentru demontarea si montarea compresorului sau motorului electric de pe sasiu
a) In cazul in care este necesara revizia generala a compresorului se demonteaza compresorul de pe sasiu. Se desfac piulitele (poz. 13) ce strang flansa compensatorului elastic dintre compresor si recipientul de aer, se desfac legaturile conductelor de apa, piulitele olandeze a racordurilor de ulei si prizele de aer tr. I, suruburile (poz. 14) de prindere a talpilor carterului si cele 5 suruburi (poz. 15) se strange colectorul de refulare pe sasiu. Se demonteaza conducta de aspiratie. Se trage compresorul pana cand bolturile cuplajului elastic ies din volant, dupa care se poate suspenda compresorul de cele doua ochiuri de ridicare montate pe carcasele refulare tr. I si aspiratie tr. II.
b) Pentru demontarea motorului electric este necesara demontarea de pe sasiu a instalatiei de filtre de aer (poz. 7, fig. 1). Dupa aceasta se demonteaza bolturile cuplajului elastic, astfel: se desfac piulitele ce asigura bolturile si se depreseaza bolturile prin impingerea axiala spre compresor. Se desfac suruburile de fixare ale motorului electric e sasiu , dupa care se poate ridica motorul electric prin suspendare de ochiul de legatura cu care este prevazut.
c) Demontarea elementelor cuplajului elastic.
Se executa in cazul uzurii mansoanelor de cauciuc ale cuplajului. Se demonteaza piulitele de asigurare, se depreseaza bolturile prin presarea axiala spre compresor. Dupa inlocuirea mansoanelor uzate, montarea se face in ordine inversa.
Demontarea sorbului pompei de ulei
Pentru demontarea sorbului pompei de ulei in vederea curatirii sau inlocuirii acestuia, se va proceda astfel:
Se scoate uleiul din carter, se demonteaza capacul de vizitare al carterului, se desurubeaza sorbul pompei. Se curate (schimba) dupa care se monteaza la loc.
Reglarea presiunii de ulei
Presiunea uleiului din circuitul de ungere, citita la manometrul din panoul de comanda trebuie sa fie cuprinsa intre limitele aratate la paragraful "Supravegherea agregatului in timpul functionarii".
Reglarea presiunii se face in modul urmator: se demonteaza capacul de protectie (poz. 12). Reglarea se a face actionand prin intermediul surubului de reglaj (poz. 13) asupra resortului (14), a supapei de by-pass (15). Rotind surubul spre dreapta , presiunea uleiului creste. La rotirea surubului spre stanga, presiunea uleiului scade. Prin intermediul supapei de by-pass se poate controla periodic (6 luni) si reglajului presostatului de pe circuitul de ulei. Se roteste surubul de reglaj (13) spre stanga. Se urmareste la ce presiune se declansaza presostatul si opreste compresorul. Presiunea de declansare trebuie sa fie 1,2.1,3 bar. Daca presiunea de declansare nu este cea prescrisa, se regleaza presostatul. Dupa aceasta operatie se va reface reglajul presiunii de ulei conform celor aratate mai sus.
Supapele automate
Este necesara demontarea supapelor de pe compresor, repararea partiala sau inlocuirea lor in totalitate.
Pentru demontarea supapei (fig. 2.5) se demonteaza contrapiulita (1), se slabeste surubul (2), se desfac piulitele (3), se scoate capacul supapei (4), piesa de apasare (5), dupa care se scoate supapa (6).
La demontarea unei supape se va urmarii in mod special:
scaunul supapei sa fie plan, suprafetele de contact cu discurile trebuie sa fie lucioase si continuie (pe scaun), mate si continuie pe discuri.
arourile trebuie sa fie intregi, sa nu aiba rupturii sau deformatii permanente. In cazul in care se constata defectiuni, lipsa de materiale sau deformatii mari ale arourilor, se vor inlocui toate piesele respective. Daca suprafetele scaunelor de supapa nu pot fi corectate, atunci se vor inlocui supapele in intregime.
Demontarea supapei se va face cu atentie pentru a nu deteriora planeitatea scaunelor sau a suprafetelor de contact intre discuri si scaunele supapei.
Piesele componente se vor aseza in ordine, pentru ca la montarea lor sa se pastreze pozitia in cadrul ansamblului. In continuare, sunt date ordinea de montaj pentru supapele aspiratie, refularea tr.I/tr.II.
Pentru imbunatatirea etanseitatii dintre discuri si scaunele supapelor se pot rectifica manual suprafetele de etansare a scaunelor. Aceasta operatie se face cu smirghel fin, cu granulatie maxim 350 sau cu pasta de rodaj.
Inainte de asamblarea elementelor supapelor, acestea se vor spala bine cu petrol iar apoi se vor sufla cu aer comprimat.
Dupa asamblarea completa a supapei se va proba etanseitatea acesteia cu petrol.
Inainte de montarea supapelor pe compresor, acestea se vor sufla cu aer comprimat si se va verifica daca discurile se deplaseaza liber in interiorul supapelor.
Etansarile de ulei
Existenta uleiului in blocurile presetupelor si scurgeri de ulei prin conductele de drenare, denota uzura sau avarierea etansarilor de ulei.
Pentru demontarea etansarilor este necesara demontarea chiulaselor, pistoanelor si tijelor pistoanelor dupa care se pot demonta etansarile.
Pentru a avea acces la etansari, se demonteaza capacele de vizitare de la blocurile presetupelor. Se desfac suruburile de fixare a capacelor etansarilor dupa care se depreseaza corpul etansarii (cu ajutorul a 2 suruburi m10) din blocul presetupelor.
Se inspecteaza suprafetele de etansare a inelelor de etansare care nu trebuie sa prezinte zgarieturi sau lovituri.
Se verifica integritatea arcurilor inelelor de etansare si elasticitatea acestora.
Se inlocuieste garniture dintre corpul etansarii si blocul presetupelor. Se introduc etansarile in locasurile lor din blocurile presetupelor, dupa care se strang suruburile de fixare. Se unge suprafata de lucru la a presetupei dupa care se monteaza pistoanele avand grija ca suprafata de lucru a etansarii sa nu fie lovita cu partea filetata a tijei pistoanelor.
Pistoanele, tijele si capetele de cruce
a) Pentru rotirea segmentilor sau inlocuirea acestora, este suficienta numai demontarea pistoanelor, tijele ramanand fixate in capetele de cruce.
Pentru a avea acces la pistoane, este necesara demontarea chiulaselor si a supapelor din cilindrii.
Pentru depresarea pistonului de pe tija se roteste volantul cu mana astfel incat pistonul sa coboare. Invartind in continuare volantul, pistonul care in cursa sa intalneste cele 2 buc. de lemn, este depresat de pe tija. Pistonul se scoate din cilindru prin impingerea sa de catre tija prin rotirea volantului. Pistonul se scoate din cilindru si se roteste cu 90, dupa care se monteaza un cilindru folosind un colier pentru strangerea segmentilor.
b) Demontarea pistonului impreuna cu tija.
Se slabesc suruburile ce strang deflectorul de ulei, se scoate capacul de vizitare a capetelor de cruce si se slabeste piulita cu guler. Se desurubeaza tija pistonului rotind de tija prin intermediul piulitei. Pe masura ce se desurubeaza tija pistonului rotind de tija din capul de cruce, se va desuruba si piulita cu guler de pe tija. Dupa iesirea tijei din capul de cruce, se roteste volantul pentru a permite demontarea piulitei cu guler de pe tija, apoi tija impreuna cu pistonul sunt impinse afara de capul de cruce prin invartirea cu mana a volantului.
Se recomanda maximum de atentie la trecerea partii filetate a tijei pistonului prin etansarea de ulei si de gaz pentru a nu lovi suprafetele de lucru ale etansarilor.
c) Demontarea pistonului pentru inlocuirea segmentilor de ghidaj.
Se demonteaza pistonul cu tija din compresor (sau numai pistonul). Se desfac suruburile si se detaseaza capacul pistonului de corpul pistonului. Se scoate segmentul de ghidaj, se curate canalul segmentului de eventualele impuritati, dupa care se inlocuieste segmentul. Se monteaza capacul, se strang suruburile, se monteaza apoi pistonul pe tija sau in compresor.
La asamblarea capacului pistonului cu corpul pistonului se va urmarii montarea conform marcajelor de pe corp si capac.
d) Reglarea spatiului vatamator
Dupa operatia de schimbare a segmentilor sau demontare a pistoanelor se va verifica de fiecare data valoarea spatiului vatamator.
Spatiul vatamator se masoara cu lera prin una din ferestrele supapelor din cilindru. Se recomanda sa se masoare in doua puncte diametral opuse.
Se adduce pistonul la punctul mort dinspre carter, se slabeste piulita cu guler. Reglarea spatiului dintre piston si cilindru se face prin rotirea pistonului cu cheia prin intermediul piulitei. Dupa reglarea spatiului vatamator se adduce pistonul la punctul mort dinspre chiulasa si se strange piulita cu gulerblocand astfel tija in capul de cruce. Tija se asigura impotriva rotirii pe timpul strangerii piulitei tinand-o fixa prin intermediul piulitei.
Demontarea capetelor de cruce
Pentru demontarea capetelor de cruce, este necesara demontarea pistoanelor cu tija. Se demonteaza capacul de vizitare al baii de ulei. Se desfac piulitele de la buloanele bielei. Se scoate capacul bielei, se scoate apoi biela de pe arbore si in continuare se scoate biela impreuna cu capul de cruce prin carter.
La montarea bielei, piulitele buloanelor bielei vor fi stranse cu un moment de 17-20 daN.
Demontarea etansarilor de aer
Pentru demontarea etansarilor de aer este necesara demontarea pistoanelor cu tija.
Dupa aceasta, se desfac suruburile de fixare la capacul etansarii de gaz dupa care scot succesiv elementele etansarii. Daca elementele etansarii (casetele sau discurile) sunt blocate in locasul lor din cilindru se vor depresa cu ajutorul unui dorn prin presare prin cilindru (fig. 3.1).
Fig. 3.1
Se inspecteaza suprafetele sectoarelor de etansare. Acestea nu trebuie sa prezinte lovituri si zgarieturi. Se verifica elasticitatea si integritatea arcului fiecarui inel de etansare.
Inainte de asamblarea etansarii se spala cu petrol toate elementele componente.
Demontarea racitorilor de aer
Pentru demontarea racitorilor de aer sunt necesare urmatoarele operatii:
desfacerea legaturilor electrice ale termostatului montat pe refulare tr. I a termorezistentelor montate pe refulare tr. I, aspiratie tr. II, iesire apa si a termostatului montat pe refulare tr. II;
se inchid robinetii de izolare a instalatiei de apa;
se goleste apa din compresor;
se desface instalatia de apa.
Demontarea pompei de ulei
Se demonteaza piulitele olandeze ale conductelor de aspiratie, refulare si conductei si piulita olandeza a conductei de ulei ce duce la manometrul din panou. Se desface legatura electrica a manometrului de ulei.
Se scoate pompa din carcasa lagarului prin depresarea axiala, se desurubeaza suruburile, se scoate capacul pompei, se scoate corpul pompei, se scoate pinionul conducator impreuna cu axul sau, apoi pinionul condus. Axul pinionului condus este presat in suportul pompei.
Deoarece pompa nu are garnituri, etansarea intre corp pompa, capac si suport facandu-se metal pe metal, se recomanda o deosebita atentie la operatiile de montare si demontare a pompei pentru a nu lovi sau zgaria suprafetele de asezare ale corpului suportului sau capacului pompei.
Pentru demontarea simeringului de etansare a pompei de ulei se desfac suruburile (16), se scoate capacul (10), se depreseaza simeringul (9) si se inlocuieste. Se recomanda si inlocuirea garniturii (11)(fig. 9).
Schimbarea filtrelor de aer
a) Schimbarea prefiltrului. Se desfac suruburile ce strang capacul, se desfac piulitele, se slabesc camele si se scoate prefiltrul prin tagere (orizontal) din incinta filtrelor. La inlocuirea prefiltrului se va tine cont de sensul de circulatie a aerului prin filtru marcat pe rama acestuia.
b) Schimbarea filtrului fin. Se slabesc piulitele, se trag ramele si se scoate filtrul prin tragere orizontala din incinta filtrelor.
Demontarea purjelor de condens
Se demonteaza capacul recipientului sau separatorului de condens si se scoate impreuna cu elementele purjei de condens. Se scoate siguranta si ventilul. Se desurubeaza scaunul si se curata.
Demontarea valvei de esapare
Se desfac piulitele olandeze a conductelor de legatura a servomotorului pneumatic. Se desfac suruburile de fixare si se scoate valva impreuna cu servomotorul. Se desfac suruburile si se detaseaza valva de servomotor. Pentru inlocuirea scaunului supapei se desfac suruburile de fixare a capacului, dupa care se demonteaza scaunul din locasul din corpul valvei. La montarea valvei in ansamblul distribuire aer se va respecta sensul de curgere al aerului prin valva marcat pe corpul valvei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1350
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved