Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Intretinerea strungurilor

Tehnica mecanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Intretinerea strungurilor



Inainte de orice pornire a strungului se va verifica daca manetele pentru schimbarea turatiilor sunt in pozitie corecta si daca maneta de comanda este in pozitie de zero, pentru a se evita orice degradare in cinematica masinii. Nu se admite schimbarea turatiilor in timpul procesului de aschiere sau la viteze mari, pentru a nu deteriora dintii rotilor dintate.

Pentru a se asigura o ungere corespunzatoare trebuie ca uleiu sa nu prezinte bule de aer.In cazul ca apar astfel de bule, se strang suruburile de la racordurile ce ies din pompa si daca prezenta bulelor de aer persista, se completeza uleiul din bazin. La carucior, nivelul uleiului va ajunge pana in dreptul vizorului. Filtrele de ulei se vor spala in mod periodic si se vor respecta toate prescriptiile din schema de ungere.

Rezervorul pentru lichidul de racire se va curata periodic de aschii si de alte murdarii, iar zilnic se va verifica intinderea corecta a curelelor de transmitere a miscarii. Surubul conducator nu se va folosi decat pentru taierea filetelor. La prelucrarea intre varfuri a barelor lungi, se vor unge cepurile sau rulmenti de sprijin a lunetelor.

Buna functionare in exploatare a strungului depinde in mare masura de reglarea corecta a ambreiajului si franei.Daca ambreiajul este lasat prea liber, discurile aluneca usor unul fata de altul, acestea ducand la uzura prematura a discurilor si la transmiterea unei puteri mai mici la arborele principal.

Cand surubul saniei transversale are joc axial, acest joc se va elimina cu ajutorul penei de reglaj existenta intre cele 2 piulite de pe surub.

Aparatura electrica se va verifica lunar, cand se va controla starea contactelor intrerupatoarelor, contactoarelor si releelor.In timpul functionarii sub sarcina, va fi controlata incalzirea motoarelor electrice.La perturbatii in functionare se vor verifica cuplajele electromagnetice in ceea ce priveste implicarea la conectare prin patrunderea corpurilor straine intre lamele sau prin deteriorari la cuplaj sau la conductoarele de alimentare.

Daca este necesara o spalare a cuplajelor se va folosi pentru aceasta numai ulei cald de aceeasi marca cu care se va unge si in exploatare.

In cazul strungurilor automate se vor avea in vedere urmatoarele: suprafetele de lucru ale camelor trebuie sa fie acoperite de lubrifiant; inainte de inceperea lucrului, strungul va fi lasat, sa se incalzeasca, in gol, fara bara, pana cand operatorul va fi convins ca piesle care se rotesc nu se supraincalzesc si ca toate mecanismele strungului functioneza normal; la introducerea barei in arborele principal se vor verifica dimensiunile reale ale acesteia, iar in cazul cand bara nu poate trece se va regla marimea sectiunii capului arborelui principal.

Daca in timpul programului de lucru, pentru prelucrarea unei piese este necesara comutarea de la o turatie relativ joasa la turatia maxim a arborelui principal, pentru circa doua secunde se exercita o turatie intermediara .

Prin aceasta se evita o sarcina mare asupra motorului si mecanismului de transmitere a miscarii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1441
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved