Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Etalarea mobilei in sala de vanzare la S.C. BAMOB S.R.L.

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micARGUMENT

La sistemul de nevoi al omului, conditiile de locuit, constituie o componenta de seama, figurand in randul nevoilor materiale fundamentale. Conditiile de locuit au un rol insemnat in refacerea capacitatii de munca, prin odihna si pe masura dezvoltarii societatii se constituie ca un factor de progres si civilizatie.Tot mai mult se impune ca locuintele, spatiile din sectorul serviciilor sa fie comode, confortabile, frumoase, ceea ce impune noi exigente functionale, estetice. Aceasta se poate realiza prin esenta lemnoasa utilizata, ornamentatiile specifice artei populare din zona respectiva, rezistenta deosebita a pieselor de mobilier ca urmare a executiei din lemn masiv, s.a.

O mobila pentru a fi utila trebuie sa fie functionala, respectiv sa satisfaca cat mai multe dintre necesitatiile locuintei moderne, a spatiului respectiv. In privinta functionalitatii, un rol important il are activitatea de conceptie si design, pentru a realiza mobila cat mai aproape de pretentiile de confort.

La realizarea mobilierului trebuie pornit de la faptul ca materia prima de baza - lemnul - este un material care mai poate '' lucra '' si dupa care incorporarea sa in diferite forme de piese. Desi tehnologiile sunt bine puse la punct si respectate, in comercializarea ei apar situatii cand piesele de mobilier sunt afectate calitativ datorita proprietatilor lemnului de umflare si contragere.

Calitatea mobilierului este determinata nu numai de calitatea materiei prime si anume a materialului lemons, dar si a altor materii prime si auxiliare ca : lacuri, cleiuri ( adezivi ), baituri, mase plastice, materiale textile, etc.

Designerii de avangarda internationali cauta sa creeze un mobilier functional, lejer, fiabil, corespunzator unor spatii si folosinte diferite.

De exemplu, pentru scaune s-au realizat modele ultralejere, delicate, rafinate si cu linii zvelte, dar totusi rezistene, din diferite materiale. Scaunele pentru salon au spatare reglbile, au imbracamintea amovibila pentru a putea fi curatata sau chiar schimbata in scopul modificarii aspectului interiorului.

Mobilierul masiv si greoi, transmis de la o generatie la alta, s-a transformat astazi intr-un mobilier mai suplu, mai functional, corespunzator cerintelor vietii contemporane.

Mobilierul modern cuprinde o varietate de modele realizate prin linii clare, la dimensiunile spatiilor de locuit, iar efectul modern este obtinut prin materialele folosite, finisaje, accesorii, functionalitate si confort.

Ca materiale noi folosite, mentionam : placajul, panelul, placile celulare, lemn stratificat, lemn densificat, placi din fibre de lemn-PFL etc. Accesorile si articolele de feronerie au aport deosebit la aspectul general al mobilei.

Dintre finisajele moderne, se evidentiaza lacuirea cu lacuri opace in diferite culori, lacuri care imita anumite structuri lemnoase ( paltin cret, frasin cret, mahon, radacina de nuc etc ), precum si structuri nelemnoase  ( marmura, piatra etc ). Se mai evidentiaza finisajele cu suprafata ceruita, uleiata, in culori deschise sau natur.

Aceasta lucrare de atestat se doreste a fi o lucrare practic - aplicativa si care poate fi utilizata pentru documentare atat de catre elevi cat si de catre profesori care predau disciplinele : studiul marfurilor nealimentare, marketing si finantarea afacerii.

Structura lucrarii :

Capitolul I : Se prezinta firma S.C. BAMOB S.R.L.

Capitolul II : Se prezinta istoria mobilei, de-a lungul anilor si pana in  prezent

Capitolul III : Sunt prezentate produsele obtinute din lemn, utilizate la fabricarea mobilei

Capitolul IV : Obtinerea mobilei

Capitolul V : Este prezentat modul de etalare al mobilei in sala de vanzare la S.C BAMOB S.R.L.

Capitolul VI : Se prezinta analiza financiara a activitatii S.C. BAMOB S.R.L.

Capitolul I

PREZENTAREA S.C. BAMOB S.R.L.

S.C. BAMOB S.R.L. este o persoana juridica, avand forma juridica de societate cu raspundere limitata. Activitatea acesteia se desfasoara in conformitate cu legile romane, prevederile statului si contractul societatii.

S.C. BAMOB S.R.L. a fost infiintata in anul 2001, la data de 22 iulie de catre doi asociatii, Bartesch George, respectiv Bartesch Elena. Si a fost inregistrata la Registrul Comertului din Ploiesti sub numarul J29/ 722/ 2001, cod fiscal RO 14119371.

Sediul societatii se afla in Orasul Ploiesti - str.Anotimpului, nr. 5, bl.49, sc. C, ap. 45, judetul Prahova; putand fi schimbat in oricare alt loc din Romania, pe baza hotararii asociatiilor, potrivit legii.

S.C. BAMOB S.R.L. are ca principal obiect de activitate :

- vanzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale mobilei (exclusiv mobila de birou);

- vanzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale articolelor de iluminat;
- vanzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale articolelor de menaj diverse ( toate tipurile de cutite, tacamuri, vesela din lut, sticla, portelan, ceramica si metal );

- vanzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale perdelelor, draperiilor si ale altor obiecte din materiale textile, pentru intrebuintare curenta;
- vanzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale produselor din lemn, pluta si ale produselor impletite;

- vanzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale articolelor casnice neelectrice, neincluse in alte categorii.

Societatea nu are in obiect de activitate

- vanzari cu amanuntul al articolelor de pardoseala din lemn;
- vanzari cu amanuntul de antichitati

In prezent firma are un numar de 30 de angajati, reprezentand :

1 director general,

1 administrator,

1 contabil,

7 vanzatori,

6 conducatori auto,

14 manipulatori.

Salariatii lucreaza 8 ore pe zi, intr-un schimb, avand ca zile libere sambata si duminica.

De la data infiintarii si pana in prezent, societatea a avut o evolutie ascendenta. S-au creat noi spatii de desfacere, s-a extins reteaua de distributie si a crescut continuu numrul de salariati. Astfel, in anul 2006, detinea un magazin cu expozitie cu vanzare in orasul Campina si un spatiu comercial in orasul Ploiesti; ulterior reteaua de magazine si spatii comerciale s- a dezvoltat continuu. In prezent are 2 magazine si doua spatii comerciale, in orasele Ploiesti, respectiv Campina.

Firma are contracte de furnizare cu firme interne si internationale recunoscute pe piata, mentionand

Fabrica de mobila '' BODZIO '' - Polonia

Fabrica de mobila '' ELBAC '' - Bacau

Fabrica de mobila '' RUS - SAVITAR '' - Timis

Fabrica de canapele '' ALLISERDAL '' - Romania

Fabrica de canapele '' DECOLINE '' - Piatra Neamt

Distribuitor '' ALPROM ''

Distribuitor '' PENTAMONOID ''

Distribuitor '' SICOREX '' - Brasov

Capitolul II

ISTORIA MOBILEI

Mobilierul este un termen colectiv, defectiv de plural, desemnand toate obiectele ce se pot muta sau care uneori sunt fixe, care sustin atat corpul uman cat si obiecte utile, oferind capacitati de mentinere, pastrare si stocare. Astfel, dulapurile, rafturile, scaunele, mesele, birourile, paturile, canapelele, etc. sunt diferite piese de mobilier, avand diferite functii specifice.

Mobilierul nu poate fi numai un produs pur functional , dar si un produs de design artistic, fiind considerat o forma de arta decorativa. In acest caz valoarea acestor tipuri de piese de mobilier depaseste cu mult valoarea obisnuita a unor piese de mobilier ce sunt doar functionale. Mobilierul poate avea adesea si functii culturale, simbolice sau religioase specifice.

Mobilierul, in combinatii cu alte obiecte functionale, asa cum ar fi corpuri de iluminat, perdele, covoare sau ceasuri de perete, respectiv in combinatii cu obiecte decorative si artistice, asa cum ar fi picturi, gravuri, sculpturi, etc., contribuie la realizarea spatiilor interioare ambientale,conferind practicalitate, confort, intimitate si generand nota personala a celor ce locuiesc habitatul respectiv.

Din punct de vedere istoric, materialul cel mai folosit in productia de mobilier este lemnul, dar si alte materiale, precum metalul sau piatra. Designul mobilierului reflecta moda diverselor perioade istorice, din antichitate pana in prezent. Daca in trecut, in majoritatea perioadelor predomina un singur stil, astazi designul mobilierului este influentat de numerosi factori, stiluri si directii. Unele dintre cele mai pretuite piese de mobilier folosite in locuintele moderne de astazi sunt antichitatile atent reconditionate,care au in medie o vechime cuprinsa intre 50 si 300 de ani sau au chiar mai mult.

Primele marturii ale acestei fascinante istorii provin din Mesopotamia, unde interioarele erau deosebit de bogate, mobilierul fiind impodobit cu ornamente din aur si deosebit de complex. Unele exemple egiptene demonstreaza ca daca existau piese aurite si foarte complexe, se fabricau in acelasi timp si modele simple, destinate celor cu nevoi si posibilitati mai mici.

In istoria mobilei, cele mai cunoscute piese - si cele mai elaborate - sunt cele de lux, cel mai bine pastrate. Mai mult decat atat, designul foarte elaborate ofera mai multe informatii despre o anumita perioada, deoarece gusturile celor din high class se schimba mai repede decat alte stiluri, pentru a reflecta noile idei si tendinte. Cele mai simple exemple, destinate muncitorilor si agricultorilor au doar un rol functional, forma de baza fiind reprodusa de-a lungul timpului cu modificari minime.

De-a lungul istoriei au existat diferite tipuri de mobilier, acestea incepand cu Egiptul antic :

2.1.Mobilierul egiptean

Climatul foarte uscat al regiunii si complicatele traditii sunt in parte responsabile pentru pastrarea in bune conditii a numeroase piese : mese, scaune, banci, etc. O alta sursa importanta de informatie sunt picturile murale, care prezinta in repetate randuri interioarele egiptene din epoca.   Tehnica de fabricare folosita de vechii egipteni, care acordau o deosebita atentie atat designului cat si constructiei, este aproape identica celei utilizate si astazi. . Piesele au suporturi in forma de picioare de animal, o structura rigida, suporturi pentru brate in forma de papirus. Patul, mai ridicat in partea capului, are o tablie de mari dimensiuni, decorata in relief cu simboluri ale zeilor si scene religioase. Alte piese de gen care s-au pastrat sunt mai putin elaborate ca design, mult mai simple, desi se presupune ca initial acestea erau impodobite cu ornamente din metal. Formele erau in general antropomorfice.

2.2.Mobilierul european al secolului XX

Era foarte folosit unghiul drept, iar detaliile erau deosebit de austere. Scopul arhitectilor era de a oferi mobilier de buna calitate pentru productia de serie, dar si placut din punct de vedere estetic. Mobilierul clasic contemporan, inca in productie, era realizat de unii dintre cei mai faimosi arhitecti, Marcel Breuer si Ludwig Mies van der Rohe.

2.3.Mobilierul Art Deco

Stilul art deco a rezistat pe piata pana in 1939, revenind in atentia publicului in perioada 1970-1980. Cei mai importanti designeri art deco au fost francezi : Louis Majorelle, Andre Groult, Pierre Chareau si Jacques Emile Ruhlmann. Piesele realizate de ei aveau o bogatie datorata in principal executiei deosebite - lemn de esente rare, cu finisaje luxoase si incrustatii din materiale exotice precum fildesul, alcatuind designuri abstracte, angulare - si formele geometrice indraznete. Stilul a cazut repede in desuetudine din cauza productiei de masa de proasta calitate. 

2.4.Mobilierul scandinav

Unele dintre cele mai admirate piese de mobilier au fost cele realizate in Scandinavia, mai ales dupa cel de al doilea razboi mondial. Dintre numerosii designeri care au facut istorie in domeniu cei mai cunoscuti au fost arhitectul finlandez Alvar Aalto si designerul danez Arne Jacobsen, care au realizat mobile din lemn laminat cu proportii impresionante si foarte potrivite pentru productia de masa.

2.5.Mobilierul American in secolul XX

Acesta a lansat stilul misssion, bazat pe vechiul mobilier spaniol, cu piese din stejar, cu linii drepte, simple si gandite strict pentru utilitarism, decoratiunile fiind limitate.

2.6.Mobilierul American contemporan

Arhitectii au adaptat tehnologia din perioada razboiului pentru a folosi in afara de lemn, metale si plastic, au creat noi modele, intre care scaunul Eames, au prezentat piese cu baza din metal. In 1956 Saarinen a creat o serie de mobilier cu piedestal, realizata din plastic si metal : scaune albe a caror silueta amintea de cea a paharelor, cu perne mici in culori vii ; mese, de la cele de doua persoane la cele pentru salile de conferinta, cu tablii din lemn sau marmura. Principalul aspect pozitiv este numarul mare de optiuni si multitudinea alegerilor, de la piese clasice la cele high-tech, ce amintesc mai curand de mobilierul medical sau industrial, de la antichitati din orice perioada si reproduceri scumpe dupa acestea pana la mobilier ieftin si simplu, care poate fi montat acasa de cumparator, in functie de ce isi doreste acesta.

2.7.Goticul

Goticul era admirat de multi ca o reactie impotriva clasicului, iar de altii ca un stil de inspiratie crestina care era de preferat celui inspirat de spiritualitatea pagana a grecilor si romanilor. Mai mult, entuziasmul romatic prefera atmosfera creata de ruine si asimetrie, in timp ce in cealalta tabara exista o puternica inclinare spre designul echilibrat si riguros, cu o anumita dimensiune religioasa. In principal aceasta revenire a stilului gotic a inclus folosirea ornamentelor de gen in modelele de secol XIX.

2.8.Renasterea Rococo

Mobila stil Rococo scoate in evidenta structura lemnoasa ( nuc, fag, stejar, mahon, migdal, trandafir, plisandru ) in culori naturale sau colorate si acoperite cu lac, pentru a putea prezenta mai bine liniile curbe si profilele bogate. In ornamentatie se folosesc sculpturile, alternante de bronzuri mate si lucioase, picturi acoperite cu lacuri. Elementele decorative predominante erau scoica stilizata, motive florale, figuri si capete de copii, pasari, etc. Acest stil prezinta un mare interes in activitatea actuala de realizare a mobilei

2.9.Renascentismul

Avea creatii inspirate din perioada lui Ludovic XVI, dar noul stil a fost caracterizat in principal de forme cu linii drepte, realizate in lemn intunecat la culoare si decorat cu incrustatii, sculpturi si decoratiuni lineare incizate. Exemplele realizate de artizanii europeni le-au depasit in eleganta pe cele americane.

2.10.Mobilierul baroc

Se caracterizeaza prin detalii si ornamente excesive, contraste de culoare si aur, jocuri de umbre si lumini, forme si volume pline de miscare. Structura constructiva este ascunsa de ornamentele care o acopera, predominand liniile curbe care evidentiaza suplete si rafinament. Suprafetele mobilei sunt acoperite cu esente de lemn pretioase, cu incrustatii de fildes, sidef si portelan, iar soclurile si cornisele sunt decorate cu reliefuri deosebit de bogate.

2.11.Mobilierul barocului francez

Cele mai elegante si elaborate piese au fost cele realizate pentru curtea regelui Ludovic XIV. Artizanul Andre Charles Boulle a creat forme neobisnuite si le-a ornat cu incrustatii care combinau metale (argint, bronz, plumb), carapacea de broasca testoasa si abanosul in modele care erau alaturari pline de imaginatie si frumusete ale motivelor clasice. Multe dintre creatiile sale sunt tributare ca inspiratie vechilor fresce romane.

2.12.Mobilierul din Anglia si America

Daca in alte state schimbarile au limitat folosirea poleielii in industria mobilierului in favoarea descoperirii si impunerii de forme noi, in Anglia aceasta influenta s-a facut simtita mai ales prin folosirea libera a incrustatiilor. Mestesugarii americani utilizau ca surse de inspiratie in special modele britanice pentru a crea in final stilul Pilgrim, cu piese din stejar, carora li se dadea culoarea lemnului de nuc cu ajutorul finisajelor.

Sortimentul de mobilier se poate caracteriza dupa aspectul exterior si linia generala in :

mobilier modern sau contemporan

- mobilier rustic

- mobilier naturist

- mobilier stil clasic.

MOBILIER MODERN Cuprinde o varietate de modele realizate prin linii clare, la dimensiunile spatiilor de locuit, iar efectul modern este obtinut prin materialele folosite, finisaje, accesorii , functionalitate si confort.

Ca materiale noi mentionam PAF-uri, adica placi de densitate medie furniruite, care prezinta o serie de avantaje fata de PAL si anume : permite prelucrarea mai usoara a canturilor, lacuire directa fara aplicarea unor hartii decorative, posibilitatea prelucrarii in relief, rezistenta mai mare la suruburi, suprafete perfect netede etc.

Dintre finisajele moderne, se evidentiaza lacuirea cu lacuri opace in diferite culori, lacuri care imita anumite structuri lemnoase ( paltin cret, frasin cret, mahon, radacina de nuc etc ), precum si structuri nelemnoase  ( marmura, piatra etc ). Se mai evidentiaza finisajele cu suprafata ceruita, uleiata, in culori deschise sau natur.

Accesorile si articolele de feronerie au aport deosebit la aspectul general al mobilei.

Mobilierul este fabricat fie sub forma de piese distincte, fie sub forma de garnituri; fiecare avand o anumita destinatie, respectiv, functionalitate si mod de executie. Astfel, piesele de mobilier pot avea functia de :

- sedere si odihna : scaune, tamburele, fotolii, canapele, paturi etc, putand fi in executie simpla sau tapitata, cu sau fara schelete aparent

- depozitare sau pastrare : dulapuri de haine, dulapuri de bucatarie, biblioteci, lazi pentru lenjerie de pat, etc.

- lucru si servit : mese de bucatarie, mese de sufragerie, birouri si mese de scris etc.

- sustinere si suport pentru diferite aparate : televizoare, calculatoare, imprimante, telefoane, masini de scris etc.

- diverse ( bobilier mic ) : etajere, masute, cuiere etc .

Mobilier in garnitura reuneste o serie de piese de mobilier specific pentru camere cu o anumita functionalitate. Exista garnituri de mobila pentru:

- dormitoare

- camere de zi

- sufragerie

- hol

- camera pentru copii

- birou - biblioteca

- bucatarie

- baie

- gradina.

Din punct de vedere constructiv, piesele de mobilier pot fi realizate sub forma de piese distincte, cu forme specifice, demontabile sau nu, sub forma modulara, adaptabila spatiilor respective, sub forma fixa, pliabila sau extensibila. Exista tendinta de a crea un mobilier cu caracter multifunctional.

MOBILIER RUSTIC Are la baza elemente ornamentale ale artei populare. 

Se caracterizeaza prin rezistenta si stabilitate deosebita, deoarece se executa din lemn masiv, mod mai simplu de asamblare si existenta unei ornamentatii specifice artei populare bazate pe motive vegetale ( frunze si flori ) sau dcor simplu ( linii, puncte, valuri ) specifice regiunii respective.

Bogatia esentelor lemnoase determina realizarea diferitelor tipuri de mobilier rustic. Ideea degajata este de legatura directa cu natura.

In productia romaneasca de mobile detine o pondere de 56 % , deoarece este solicitat la expot.

MOBILIER NATURIST Este realizat din materiale lemnoase cu un coeficient redus de prelucrare, pastrand fragmentele naturale ce aduc un plus de particularitate.

Pentru obtinere, se utilizeaza tulpini si radacini de arbusti de rozatoare. Zonele din arbore utilizarte sunt : buturuga, scorbura, partea inferioara a tulpinei, partea superioara a radacinii etc.

Mobilierul naturist inglobeaza un mare efect artistic, satisface functia de frumos si echilibru.

MOBILIER STIL CLASIC Stilul in mobilier reprezinta totalitatea tipurilor de mobilier care au asemanari sau identitati din punct de vedere artistic ( linie, forma, culoare etc ) si din punct de vedere constructiv ( procedee tehnice de realizare ), caracteristicile unei perioade istorice si sociale.

Stilul de mobilier este influentat de mediul geographic, istoric si social, incat acelasi stil se va manifesta distinct in tari diferite. Unele stiluri ale unor epoci istorice relative distincte isi gasesc expresia specifica nationala.

Criterii de apreciere a unui mobilier stil sunt : linia, forma, ornamental, simetria, proportia, materialul, armonie si contrast, tipul mobilei si altele.

In conceptia moderna, prin mobile stil se intelege atat mobile veche, originala, care include piese autentice, executate de artisti anonimi intr-o perioada istorica bine definite prin caracterele generale ale artei, domnia unui rege ( Ludovic al XVI -lea ), o perioada istorica ( Louis Philippe )cat si mobile cu referiri tipologice ( linie, forma etc ) la mobilierul incadrat intr-unul din stilurile '' istorice ''.

Dintre stilurile de mobilier cu pondere mare in productia comerciala pe piata mobilei mentionam : Renastere, Baroc, Regence, Rococo si stilurile clasice ( Ludovic al XVI -lea, Sheraton, Chippendale, Bidermeyer )

Mobila se caracterizeaza prin proportionalitate, sobrietate, simetrie, transpunerea elementelor arhitecturale din piatra in lemn si preluarea si adoptarea la piesele de mobilier a celor mai rafinate forme si ornamentatii create de antichitate.

Capitolul III

PRODUSE OBTINUTE DIN LEMN, UTILIZATE LA

FABRICAREA MOBILEI

Dupa modul de prelucrare, produsele din lemn cuprind doua grupe principale :

Produse din lemn obtinute prin prelucrare mecanica,

Produse din lemn obtinute prin prelucrare chimica.

3.1. PRODUSE OBTINUTE PRIN PRELUCRARE MECANICA

In aceasta grupa se cuprind in principal trei subgrupe :

Lemnul brut - obtinut prin taierea arborilor si decojirea lor.Urmeaza sortarea dupa destinatie, sortarea dupa defecte si marcarea corespunzatoare.Marcarea dupa destinatie se face cu urmatoarele marcaje : CH - pentru cherestea; CO - pentru constructii; F -pentru furnir; R - pentru rezonanta. Marcarea dupa calitate se face in functie de defectele naturale in patru calitati si se marcheaza cu 1 - 4, adaugandu-se cate o linie pentru fiecare calitate.

Semifabricate din lemn - se clasifica in functie de materialul lemnos intrebuintat:

- semifabricate din lemn obinuit ( cherestea, furnire, etc )

- semifabricate din lemn ameliorat : prin procedee fizico-mecanice si fizico- chimice ( placajul, panelul, placi celulare, lemn stratificat, lemn densificat, placi din fibre de lemn-PFL etc. )

- semifabricate din lemn innobilate ( melaminate, emailate, imprimate )

Furnirul -este un semifabricat din lemn obisnuit sub forma de foi subtiri ( 0,2-4 mm) obtinut prin decuparea sau derularea bustenilor selectionati in acest scop, fara defecte. Furnirele se obtin din foioase tari : nuc, cires, par, stejar, frasin, ulm, fag, salcam, mesteacan si din foiase moi : tei, plop, anin s.a.

Obtinerea furnirelor consta in aburirea bustenilor, pentru a-i face flexibili si apoi urmeaza decuparea ( taierea plana ) sau derularea, in functie de destinatia furnirului.

Placajul - este un semifabricat din lemn ameliorat, obtinut dintr-un numar impar de straturi de furnire suprapuse alternativ, perpendicular pe directia fibrelor sau sub diferite unghiuri.

Lipirea furnirelor se face cu un adeziv rezistent si apoi presate cu placi incalzite la 140 C.

Clasificarea placajelor se poate face dupa mai multe criterii :

- dupa specia lemnoasa a furnirelor componente: placaje din foioase tari, placaje din foioase moi, placaje din rasinoase;

- dupa destinatie : de uz general, special, pentru lucrari de interior, etc.

- dupa structura : normale, de constructii, stelate, omogene, mixte, etc.

- dupa modul de tratare: antiseptizante, ignifugate, etc.

- dupa starea suprafetei : cu fete prelucrate, cu fete melaminate,etc.

Furnirele pot proveni de la fag, paltin, tei, anin si plop.

Intrebuintarile placajelor sunt multiple, si anume: pentru subansamble sau piese de mobilier, articole de tamplarie, ambalaje, cofraje pentru constructii, etc.

Lemn stratificat - este un semifabricat din lemn ameliorat, obtinut prin incleierea unui numar mare de furnire subtiri din aceeasi specie de lemn, asezate dupa o tehnica speciala, impregnate cu rasini sintetice sau cu alte substante chimice.

Materiile prime pentru fabricarea lemnului stratificat sunt : furnirele de calitatea I pentru exterior si de calitatea a II-a pentru interior, obtinute din foioase ( fag,mesteacan, paltin, anin, tei, fag ) si din rasinoase ( molid ).

Caracteristicile de calitate ale lemnului stratificat sunt superioare lemnului masiv : densitatea este superioara ( 1,25-1,30 g/cm ), rezistentele sunt mai mari la intindere, compresiune si incovoiere. Elasticitatea, proprietatile dielectice si rezistenta la actiunea agentilor chimici sunt superioare fata de cele ale lemnului masiv.

Panelul - este un semifabricat din lemn ameliorat. Este o placa de lemn, formata dintr-un miez de sipci, acoperita pe ambele fete cu foi de furnir de baza, asezate cu fibrele perpendicular pe directia fibrelor miezului. Furnirul pentru fata este de calitate superioara din punct de vedere al texturii si gradului de prelucrare . Furnirele se obtin din speciile de fag, tei, plop, anin, iar miezul de sipci din rasinoase sau foioase moi. Incleierea se face cu un adeviz sintetic. Sipcile sunt asezate in asa fel incat conturul inelelor anuale sa faca un unghi de 45-90 cu planul straturilor exterioare, in scopul cresterii proprietatilor mecanice.

Utilizarile panelului sunt in special la fabricarea mobilei, la tamplarie , inlocuind cu succes cheresteaua, si avand costuri mai mici.

Placile celulare - sunt semifabricate din lemn ameliorat, alcatuite dintr-o rama de lemn de rasinoase sau foioase, iar in interior au un miez cu goluri. Pe ambele parti ale ramei se aseaza placaje sau placi din fibre de lemn (PFL). Intrebuintarea principala a placilor celulare este pentru usile apartamentelor si camerelor.

Placi aglomerate din aschii de lemn ( PAL) - sunt semifabricate din lemn ameliorat, obtinute prin incleierea aschilor de lemn cu rasini sintetice si presate la cald. Se mai pot folosi deseurile de stuf sau puzderiile de canepa. Dimensiunile variaza intre 3600 x 1830 mm pana la 1220 x 610 mm; grosimea este cuprinsa intre 8-52 mm. Se intrebuinteaza la construirea mobilei, a usilor, inlocuind panelul sau cheresteaua, fiind mai ieftine.

Placi din fibre de lemn ( PFL - sunt semifabricate din lemn ameliorat, obtinute prin impaslirea fibrelor lignocelulozice desfibrate prin procedee mecanice sau chimice. Materia prima se obtine din speciile de fag, mesteacan, salcie, plop, molid, brad si pin. Se utilizeaza ca placi fonoabsorbante, placi emailate pentru bucatarii, etc.

Produse melaminate - sunt produse din lemn innobilat. Se obtin prin acoperirea suportului cu filme realizate dintr-o hartie speciala, impregnate cu o rasina sintetica. Filmele poarta denumirea rasinii si a destinatiei pentru innobilare. Innobilarea se realizeaza prin asezarea filmului sau filmelor, conform structurii dorite pe placa de PFL sau PAL si apoi introducerea la presare cu ajutorul presei incalzite la 145-150.

Produsele melaminate au un aspect estetic deosebit,rezistenta mare la agenti fizico-chimici si o rezistenta mecanica superioara placilor brute.

Produsele melaminate se intrebuinteaza la fabricarea mobilierului .

Produse emailate - sunt semifabricate din lemn innobilat, obtinute prin acoperirea suprafetei semifabricatului din lemn cu unul sau mai multe straturi de email,uscate la temperature inalte. Suportul produselor emailate poate sa fie din PFL dur, PAL triplu stratificat si multistratificat, placaj sau panel.

Produse innobilate prin imprimare si lacuire - obtinerea acestor produse consta in imprimarea pe suprafata placii,a unui desen decorative si acoperirea lui cu un lac incolor.Desenul se aplica cu masini de imprimat.

Produse finite : mobila, parchet, tamplarie pentru binale ( ferestre, usi, ambalaje, etc )

3.2. PRODUSE OBTINUTE PRIN PRELUCRARE CHIMICA

In aceasta grupa se cuprind : celuloza, hartia, acetona, acid acetic, mentol, coloranti, substante rasinoase etc.

Capitolul IV

OBTINEREA MOBILEI

In obtinerea mobilierului se folosesc numeroase materii prime si auxiliare. Dintre materiile prime principale mentionam cheresteaua, semifabricatele din lemn, alte materii prime ( metal, piele, mase plastice, textile, sticla etc.). Se mai folosesc si materii prime si materii secundare care au rol tehnologic sau de a da estetica sau confortul dorit.

Principalele materiale secundare folosite in obtinerea mobilei

1

cleiuri

Materiale cu proprietati adezive, care aplicate intre doua suprafete prin uscare sau polimerizare realizeaza o coeziune puternica.

2

baituri

Materiale cu ajutorul carora se da culoarea. Se prepara dupa anumite retete, din coloranti organici de sinteza, dizolvati in apa distilata cu adaus de diferite substante.

3

lacuri

Formeaza pe suprafata mobilierului o pelicula solida, elastica, cu sau fara luciu. Se utilizeaza lacuri pe baza de derivati celulozici,lacuri poliesterice,carbamidice etc.

4

articole de

feronerie

Cuprind acesorii si articole marunte ca : manere, broaste, balamale etc.Sunt realizate din otel, fonta cenusie, aluminiu, etc.

5

materiale

pentru

tapiterie

Cuprind materiale pentru :

tapiteria fetelor : stofe de mobile, piele, plusuri, etc.

captusirea interioara : vata de bumbac, panza de sac, sifon, sfoara, materiale pentru cusutul si formarea cantului etc.

Principalele operatii in obtinerea mobilei sunt

obtinerea reperelor simple si complexe;

finisarea reperelor;

obtinerea subansamblelor si montarea lor;

finisarea finala a piesei de mobila ( ansamblu ).

Principalele operatii tehnologice in obtinerea mobilei

CLASIFICAREA MOBILIERULUI DIN LEMN

0

1

2

1

Natura materiei

prime

Mobilier din lemn masiv;

Mobiler din semifabricate de lemn ameliorat si innobilat;

Mobilier din rame placate

Mobilier din materiale lemnoase combinate ( lemn masiv, panel, PAL etc. )

Mobilier din materiale diverse ( lemn, metal, mase plastice, sticla, ceramica etc )

2

Mod de finisare

Mobilier cu suprafata slefuita

Mobilier cu suprafata baituita

Mobilier cu suprafata ceruita

Mobilier cu suprafata uleiata

Mobilier cu finisare decorativa si de imitatie

Mobilier cu suprafata lacuita

Dupa indicele de reflectie a luminii pe suprafata lacuita ( R ) deosebim :

Finisare cu luciu inalt ( oglinda ), cand R are valoare mai mare de 95 %

Finisare lucioasa

Finisare semilucioasa

Finisare semimata

Finisare mata, R este mai mic de 25 %

3

Mod  de prelucrare a reperelor utilizate la obtinerea mobilei

Mobilier obtinut prin prelucrarea reperelor prin operatii mecanice

Mobilier obtinut prin prelucrarea reperelor prin operatii manuale

Mobilier obtinut prin prelucrarea reperelor prin operatii manuale si mecanice

4

Criteriul constructiv

a)      Mobilier pe schelet - la care structura de rezistenta este realizata sub forma de schelet

b)      Mobilier din panouri - realizat in totalitate din panouri

c)      Mobilier din schelet si panouri

5

Functionalitate

a)      Mobilier pentru depozitare

b)      Mobilier pentru sedere si odihna

c)      Mobilier pentru lucru si /sau servit masa

d)      Mobilier multifunctional

0

1

2

6

Mod de asamblare

a)      Mobilier demontabil

b)      Mobilier fix ( nedemontabil )

c)      Mobilier mixt

7

Destinatie

a)      pentru uz casnic

b)      pentru colectivitati : comercial, hotelier, scolar, industrial, spitale si sanatorii etc.

8

Mod de aranjare in spatiul de locuit

a)      Mobilier aparent

b)      Mobilier modulat ( alcatuit din corpuri care prin inlaturare sau suprapunere formeaza un ansamblu armonios si practic )

c)      Mobilier pliant

9

Modul de comercializare

a)      Piese separate de mobilier

b)      Garnitura de mobilier

c)      Program de mobilier

10

Stil

a)      Mobilier modern ( contemporan )

b)      Mobilier in stil clasic

c)      Mobilier rustic

d)      Mobilier naturist

Capitolul V

ETALAREA MOBILEI IN SALA DE VANZARE

LA S.C BAMOB S.R.L.

Etalarea marfurilor, constituind un ansamblu de procedee si reguli de prezentare, este o activitate de baza a tehnologiei comerciale. O etalare corespunzatoare, respectiv realizarea unei oferte active, contribuie la cresterea volumului vanzarilor, si, in final, la sporirea beneficiului comerciantului.

Etalarea, ca element fundamental al promovarii vanzarii marfurilor, printr-o prezentare deosebit de bine conceputa, actioneaza asupra consumatorului in mai multe sensuri :

- pune in valoare articolul, creand o legatura intre publicitatea din presa sau radio si locul de vanzare al acestui articol;

- poate modifica dorinta de cumparare a unui client, acest rol al etalarii este deosebit de important in perioadele care preced diferite sarbatori,

- furnizeaza anumite informatii inedite despre utilizarea produsului pe care-l pune in valoare, crand, deci, noi mobiluri de cumparare.

Scopul final al etalarii consta in :

- atentionarea clientului care, prin natura sa poate fi preocupat, visator sau neatent, determinandu-l sa se opreasca si sa se informeze, favorizand o posibila idee de cumparare;

- vinderea articolului, clientul luand hotararea de a cumpara sub impulsul informatiilor legate de prt, calitate si modalitati de intrebuintare ale acestuia;

Interiorul magazinului trebuie sa fie amenajat astfel incat sa prezinte oambianta caracteristica produselor expuse, intr-o estetica integrata functiei comerciale si un pronuntat caracter publicitar.

Interiorul magazinului reprezinta nu numai prelungirea actiunii elementelor exterioare, dar si informarea cumparatorilor intr-o atmosfera de destindere, de servire si incredere, care sa contribuie la formarea deciziei de cumparare.

Amplasare si etalarea rationala a marfurilor in sala de vanzare la S.C. BAMOB S.R.L. urmareste sa asigure :

- o varietate cat mai mare si o abundenta de piese de mobilier, si nu evidentierea unei anumite categorii de mobila,

- un flux rational si o circulatie active a clientilor, care permite acestora cuprinderea intregii suprafete a magazinului si contactul direct cu marfa,

- piesele de mobilier sunt expuse pe categorii, pentru a da posibilitatea clientului de a gasi la un loc marfurile inrudite,

- capetele de gondola sau stendere sunt utilizate ca locuri pentru prezentarea noutatilor, unde etalarea este fantezista si cu caracter puternic publicitar,

- amplasarea si expunerea marfurilor se fac in raport cu asa-zisul complex de consum : dupa varsta si sex ( totul pentru tineret, totul pentru sugari etc ), dupa modul de viata ( totul pentru menaj ) etc.

- in expunerea marfurilor o atentie deosebita se acorda respectarii regulilor de asociere a culorilor, astfel in cadrul unor tipuri de marfuri ( biblioteci, dormitoare, etc ) expunerea se face pe marimi, in cadrul acestora pe modele, iar in cadrul fiecarui model pe nuante coloristice.

Ceea ce trebuie sa se scoata in evidenta la etalarea marfurilor in interiorul magazinului este abundenta de produse, ca fiind principalul punct de atractie al consumatorilor. Aceasta abundenta nu trebuie sa dea senzatia de ingramadeala sau de dezordine, dimpotriva, marfurile vor fi expuse intr-un anumit fel, cat mai estetic, in functie de caracteristicile lor merceologice, proprietatile fizico- chimice, culoare, forma si dimensiuni etc.

Publicitatea la locul de vanzare urmareste obiective bine determinate si vizeaza atat vanzatorii cat si consumatorii. In esenta, publicitatea la locul de vanzare urmareste sa determine cumpararea, actionand chiar la locul de desfacere, servind in acest fel la transformarea motivatiei de cumparare in act de cumparare propriu-zis.

Pentru ca S.C. BAMOB S.R.L. sa-si atinga scopul publicitar, expozitiile cu mobila prezinta un bogat sortiment de articole si asigura materialul informativ necesar consumatorilor pentru a le trezi interesul.

Capitolul VI

ANALIZA FINANCIARA A ACTIVITATII

S.C BAMOB S.R.L.

Pe baza informatiilor prezentate in bilantul contabil anexat, avand ca perioada de referinta anii 2004 si 2005, se pot determina urmatorii indicativi:

Fond de rulment = Capitaluri permanente - Active imobilizate

FR 2004 = 59401 - 0

( fond de rulment ) = 59401

FR 2005 = 59401

( fond de rulment )

Capital permanent = Capitaluri proprii + Imprumuturi pe termen

lung

Capital permanent = 59401

Nevoia de fond de rulment = ( Stocuri + Creante ) - Datorii pe termen

scurt

NFR 2004 = ( 34828 + 180958 ) - 157067

( nevoia de fond = 58719

de rulment )

NFR 2005 = ( 366361 + 38242 ) - 580227

( nevoia de fond = - 175624

de rulment )

Trezorerie neta = Fond de rulment - Nevoia de fond de rulment

TN 2004 = 59401 - 58717

( trezorerie neta ) = 684

TN 2005 = 59401 - ( - 175624 )

( trezorerie neta ) = 235025

Lichiditate generala = Active circulante / Datorii curente

LG 2004  = 216468 / 59401

( lichiditate generala ) = 3,644

LG 2005 = 548325 / 39902

( lichiditate generala ) = 13,741

Lichiditate imediata = Trezorerie / Datorii pe termen scurt

L.Im 2004 = 682 / 157067

(lichiditate imediata ) = 0,0043

L.Im 2005 = 143722 / 580227

(lichiditate imediata ) = 0,24

Din datele calculate se constata ca in ambele perioade analizate societatea obtine acelasi fond de rulment de 59401 lei, dar in anul 2005 nevoia de fond de rulment este negativa de - 175624 lei.

Aceste date calculate conduc la o trezorerie neta in anul 2004 de 684 lei, iar in anul 2005, datorita nevoii de fond de rulment negativa, societatea obtine o trezorerie neta de 235025 lei. Fapt din care rezulta ca S.C. BAMOB S.RL. a desfasurat in anul 2005 o activitate foarte buna.

In anul 2005 lichiditatea generala a firmei a crescut de la 3,644 la 13,741, ca rezultat al cresterii trezoreriei nete si desfasurarii unei activitati foarte eficiente.

BIBLIOGRAFIE

1. Constantin Tudose Tehnologia comercializarii marfurilor

manual pentru licee economice, administrative

si de servicii. Clasa a X-a si a XI-a

Ed.Didactica si pedagogica

2. Banu Constantin -Manual de merceologie

manual de liceu si scoli profesionale,

Ed.Didactica si Pedagogica,Bucuresti,1992

3. Stanescu Vasile - Igiena si controlul marfurilor nealimentare

Ed.Fundatia ''Romania de maine''

Bucuresti,1998

Manual de studiul marfurilor nealimentare

Ed.Tehnica,Bucuresti,1998

www.bamobimpex.com

www.referate.roPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5019
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved