Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Studiu privind investitiile in mic.ro

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micAcademia de Studii Economice, Bucuresti

Facultatea: Economie Agroalimentara si a Mediului

Master: Economia si Administrarea Afacerilor Agroalimentare
STUDIU PRIVIND INVESTITIILE IN

MIC.RO

“O fi el mic dar in fapt e mare. Fructe, carne, lapte, oua, toate-s proaspete si painea e noua.
Tot ce vrei aici gasesti, trebuie doar sa te opresti.
Bea o cafea, ia un ziar, nu uita de branza cu marar.
Cand ajungi la socoteala zici ca ai facut tocmeala.
Calitatea-i garantata, te asteptam si alta data.”

Investitiile in MIC.RO

Proiectul Mic.ro a fost demarat in primavara acestui an. Pina in acest moment Mic.ro a deschis 52 de magazine in sectorul 1, in sectorul 2, in sectorul 3, in sectorul 4, in sectorul 5, in sectorul 6 si unul in Otopeni.

Compania Mercadia Holland BV, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, vizeaza obtinerea unei pozitii dominante pe piata romaneasca de retail si vrea sa isi extinda reteaua Mic.ro pana la 1.000 de magazine fixe si 2.000 de magazine mobile si totodata sa ajunga la 150 discountere miniMAX in 2011.In luna august a acestui an, cand Mercadia a achizitionat intregul pachet de actiuni al SC miniMAX Discount, operatorul retelei avea 31 de magazine de discount cu acelasi nume. Reprezentantii Mercadia au anuntatca lant ul miniMAX Discount va avea 50 de magazine pana la finalul lui 2010 si 150 de magazine in toata tara pana in cea de-a doua jumatate a lui 2011. Reteaua de magazine Mic.ro va ajunge la pragul RENTABILITATE (break-even) in aprilie 2011, la 12 luni de la demararea proiectului

De asemenea, Mic.ro, companie membra a Mercadia Group, si-a extins reteaua la 113 unitati comerciale in Bucuresti si a lansat totodata conceptul de magazine mobile. Mic.ro mobil va avea, pana la finalul lunii octombrie, 30 de magazine operationale in Capitala.

Strategia vizeaza obtinerea unei pozitii dominante pe piata de retail din Romania. Dezvoltam retailul de proximitate si parteneriate pe termen lung cu micii comercianti, prin reteaua Mic.ro. In paralel, se vizeaza insa si expansiunea operatiunilor de tip hard discount, prin miniMAX Discount.

Acesta a precizat ca deciziile pe termen lung includ extinderea retelei Mic.ro la 1.000 magazine fixe si 2.000 magazine mobile. Cele 113 magazine Mic.ro sunt deschise in zone de trafic pietonal si puncte importante pentru bucuresteni. Magazinele Mic.ro mobil vor fi amplasate in drumul clientilor si vor fi disponibile sapte zile pe saptamana.In luna august, actionariatul Mic.ro a achizitionat lantul de magazine miniMAX Discount, ce include in prezent 36 unitati operationale in 33 orase. Spatiile comerciale au o suprafata medie de vanzare de 750 mp.Pentru acest eveniment a fost creat un mic parc,  au fost adusi copaci, flori, iarba si chiar o luna artificiala. Pe margine au fost parcate bacaniile mobile, doar cateva din cele 12 disponibile momentan, cumparate de la italienii de la Fiat.

In ceea ce priveste magazinele mobile, acesta a spus “2.000 de astfel de vehicule la fiecare colt

de strada vor insemna ceva pentru comunitatile locale.

“Sunt numai 12 in clipa asta, dar deja constituie o amenintare pentru competitie. Am aflat ca Mercedesul unui propietar de bacanie bloca un Mic.ro mobil, ca sa nu ii faca concurenta. Probabil ca vor trebui foarte multe Mercedes-uri si Maserati in orasul asta ca sa le poata bloca pe toate. Veti vedea din ce in ce mai multe pe strazi in urmatoarea perioada” considera Patriciu.

Cui se adreseaza bacaniile mobile: “50.000 de oameni intra in fiecare zi in cele 150 de magazine, iar Mic.ro mobilele nu le veti vedea stand singure pe strazi”, a afirmat Patriciu.

Magazinele sunt dedicate cartierelor care nu dispun de retele comerciale si zonelor rurale din jurul Bucurestiului. Vineri a fost deschis primul Mic.ro in Ploiesti, iar numarul total al acestora va ajunge la 40 pana la sfarsitul acestui an.

Alte magazine Mic.ro au mai fost deschise in  Saftica, Ciolpani, Tancabesti, Tiganesti, Corbeanca, Snagov, BaloteSti. “Oamenii vor cumpara din aceste magazine deoarece preturile sunt mai mici decat in supermaketuri”, a spus Patriciu.Legat de cheltuieli s-a depasit punctul de break even (nivel la care cheltuielile sunt la acelasi nivel cu veniturile) al intregii retele. Sunt  magazine care vand de 2.000 de euro pe zi, altele de 1.000 de euro si unele de 200-300 de euro pe zi. Media este de 730 de euro pe zi.

investitia in magazinele Mic.ro este de 250 de milioane de euro, iar Patriciu considera ca amortizeaza investitia in 6-12 luni.

Magazinele sunt aprovizionate de la propria baza logistic , direct de la producatori. Toata ideea acestui proiect este de a scurta lantul logistic de a scurt-circuita intermediarii.

In privinta bacaniilor mobile, acestea sunt fixe ca pozitionare si vor fi in acelasi loc in fiecare zi intre orele 7.00-23.00. Se numesc mobile deoarece merg singure sa se aprovizioneze.

Exista o platforma de aprovizionare in Bolintin si construim una in Pantelimon. Sunt investitii de 7 milioane de euro pentru platforma din Pantelimon.

Numarul angajatilor va ajunge la 15.000 de personae.Intr-un magazin Mic.ro lucreaza 4 oameni, iar salariul mediu al unui angajat in magazinele sale este de peste 250 de euro, net. Sunt 1.000 de angajati doar in sistemul Mic.ro daca se adauga si cele 40 de hipermarketuri  se vor ajunge catre 15.000.

In august, compania Mercadia Holland a achizitionat operatorul retelei de magazine de discount miniMax Discount. Pana la preluarea de catre Mercadia, actionariatul miniMax a fost alcatuit din grupul austriac Real4You si doua persoane fizice, Rainer Exel si Andreas Kämpf..Grupul Mercadia Holland BV detine pachetele majoritare ale companiilor Mic.ro Retail, Bet Cafe Arena si iLearn. Mic.ro Retail si-a inceput activitatea pe piata romaneasca de retail in aprilie, prin lansarea unei retele de magazine de proximitate.Afacerea bacaniilor de cartier initiata de Dinu Patriciu nu-si atinge principalul deziderat: cele mai mici preturi de pe piata. Produsele Mic.ro sunt mai scumpe decat ale concurentei.

Deschise peste tot in Bucuresti pentru a revolutiona comertul de cartier, magazinele Mic.ro nu reusesc sa isi 'bata' concurenta - bacaniile clasice - la capitolul preturi. La multe produse, magazinele din reteaua Mic.ro, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin intermediul companiei Mercadia Holland, au preturi mai mari decat cele din bacaniile din apropiere. In plus, preturile sunt evident mai mari decat cele de hipermarket.  Cel de-al 79-lea magazin Mic.ro s-a deschis in urma cu o luna si jumatate pe strada Dumbrava Noua, din cartierul Rahova. Potrivit angajatilor, intr-o zi vin aproximativ 300 de clienti. 
Astfel, preturile la carne sunt cu 15-25% mai mari decat in bacanii si chiar cu 35% mai mari decat in hipermarketuri.De pilda, un kilogram de pulpe de pui intregi costa aici 16,69 lei, in timp ce la bacania 'Carne la Iancu', aflata la o distanta de 200 de metri, bucurestenii le pot cumpara cu 12,5 kilogramul. Iar la Cora Militari, aceleasi pulpe sunt 10,9 lei/kg.La fel se intampla si in cazul carnii de porc: un kilogram de cotlet este la Mic.ro 21,45 de lei, la Iancu - 18,5 lei, iar la Cora 17,99.

In schimb, unele produse din carne, ca de exemplu ficatul de pasare, sunt mai ieftine la Mic.ro (13 lei /kg) decat la vecini (14,5 lei), dar putin mai scumpe decat la Cora (12,99).

Intr-adevar, fata de multe dintre magazinele de la coltul strazii, rafturile Mic.ro sunt destul de goale, produsele nefiind foarte variate. Pe de alta parte, sunt curate si spatioase, exista cosuri pentru cumparaturi ca intr-un supermarket in miniatura. De asemenea, in aceste magazine se gasesc si ziare, carti, rechizite scolare si se pot face copii xerox. 
Preturile sunt un pic mai mari in comparatie cu supermarke turile. Cred ca si fata de magazinele de la colt sunt un pic mai mari', completeaza ea. Si lactatele sunt ceva mai scumpe la Mic.ro, mai exact cu 10-25% decat la concurenta. Pentru o cutie cu opt triunghiuri Hochland, oamenii vor scoate din buzunar 5,5 lei la Mic.ro, 5 lei la bacanie si 4,1 lei la Cora, iar pentru un pachet de unt Albalact 5,15 lei la Mic.ro, 5 lei la Iancu sau 4,09 la hipermarket. 

Tinta:3.000 de magazine in toata tara
 

Scopul conducerii Mercadia este de a ajunge, in maximum trei ani, la un numar de 3.000 de magazine deschise in toata tara, a declarat, pentru 'Money Express', Dan Ionescu, CEO al companiei controlate de Dinu Patriciu. Dintre aceste, 1.000 ar urma sa fie puncte mobile. Compararea preturilor este relevanta pentru ca promotorii afacerii Mic.ro anuntasera ca principal scop oferirea celor mai ieftine produse alimentare de pe piata. Deocamdata, acest deziderat nu se confirma. Dan Ionescu, managerul Mercadia, n-a dorit sa raspunda intrebarilor EVZ, afirmand ca saptamana viitoare va fi organizata o conferinta de presa. 


O alta directie de dezvoltare a retelei vor fi magazinele mobile, construite pe o platforma de 3,5 tone si dezvoltate cu partenerii nostri de la Casa Auto si Auto Italia', a declarat marti, intr-o conferinta de presa, omul de afaceri Dinu Patriciu.Sasiul si carosarea magazinelor mobile vor fi in responsabilitatea integratorului, respectiv Casa Auto si Auto Italia, care asigura mentenanta, iar magazinele sunt proprietatea Mic.ro.

In octombrie vor fi deschise 80 de magazine mobile, 30 in noiembrie, 50 in decembrie, iar de anul viitor vor fi inaugurate circa 120 pe luna.El a adaugat ca investitia totala in intreaga retea de magazine fixe si mobile va fi de peste 200 milioane de euro, din care pana acum s-au investit circa 30 milioane de euro.Omul de afaceri estimeaza ca la sfarsitul anului viitor cifra de afaceri totala a intregului lant va depasi 1,5 miliarde de euro, dupa ce in 2010 magazinele vor avea vanzari totale de aproximativ 150 milioane de euro.

Avem in plan sa ne extindem in toata tara. Ne extindem si in mediul rural, unde deja am inceput prin deschiderea unor magazine la Corbeanca, Snagov si Balotesti. Noi incercam sa dezvoltam niste bacanii, cu baieti de pravalie, cu fete de pravalie si cu ucenici care duc marfa acasa la client', a mai spus Patriciu.El a adaugat ca bacanul va fi un 'nea Fane' sau un 'nea Costica', care va fi ales din comunitatea in care este amplasat magazinul si va fi scolit.Potrivit omului de afaceri, planul de dezvoltare al Mic.ro prevede asezarea magazinelor din 800 in 800 de metri, in tot 'tesutul urban'.In prezent, in magazine se testeaza diverse programe, printre care si abonamente. Astfel, clientii pot achizitiona marfa prin intermediul unui card pentru care se plateste o taxa de 4 lei pe luna. Limita pe card este de 300 de lei.

'Pentru carduri nu cerem niciun fel de acte ca nu suntem birocrati. Avem deja cateva sute de abonamente in cele zece magazine. Solicitarea de card se face la fiecare magazin in parte, iar cardul este valabil doar in magazinul respectiv', a mai spus Patriciu.

Totodata, va fi dezvoltat un serviciu de livrare la domiciliu si un sistem de asociere.

Managerul magazinelor va fi din cartier si va face un curs de pregatire

'Asociatii ideali sunt tanara familie de intelectuali, cu varste intre 23 si 30 de ani, care vor sa inceapa cu noi o afacere. Pentru a fi asociat, trebuie sa te inscri la un curs pentru care platesti intre 200 si 400 de euro, iar apoi trebuie sa depui o garantie de 700 de euro. Dupa scoala, primesti un magazin complet mobilat si inzestrat cu marfa, ai o suma minima fixa si o cota parte din vanzari', a spus Patriciu.

El a adaugat ca lunar castigul unui asociat este de minim 2.500 de euro, din care este obligat sa plateasca trei angajati. Asociatul devine managerul acelui magazin, isi face singur comenzile, dar decizia asupra pretului apartine Mic.ro.Chiria si fondul de marfa vor fi suportate de catre Mic.ro, iar asociatul suporta doar salariile angajatilor din magazin si eventualele pierderi.

Un angajat sef de magazin castiga 1.500 de lei net pe luna, plus 300 de lei daca isi indeplineste obiectivele.Potrivit lui Patriciu, magazinele deschise pana acum au circa 300-350 de clienti pe zi, iar numarul acestora va creste la 500 cand ele vor ajunge la maturitate. Bonul mediu este de 10 lei pentru o cumparatura.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a creat de la zero reteaua de magazine de cartier si magazine mobile Mic.ro pe care vrea sa o duca la 3.000 de unitati pana la sfarsitul anului viitor, mizeaza pe apetitul romanilor de a cumpara produse traditionale, din magazine romanesti. Singurul amanunt pe care l-a uitat este ca firma pe care sunt inregistrate magazinele, Mercadia, are sediul in Olanda.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania a fost invadata de alimente din import, comercializate in special in marile retele de retail. Principalul avantaj al acestor produse a fost pretul mai mic la raft, insa pentru cumparatorii pentru care nu numai pretul conteaza, ci si gustul, a aparut si reactia contrara, de a cumpara produse autentic romanesti. Numarul mare de targuri de produse traditionale organizate tn ultimii doi – trei ani in marile orase sau popularizarea puternica a unor sarbatori precum “Ravasitul oilor” de la Bran sunt dovezi ca exista o piata pentru alimentele traditionale.

Ori strategia lui Dinu Patriciu de promovarea a brandurilor Mic.ro si, in curand, Mac.ro face apel in primul rand la traditie. De exemplu, omul de afaceri foloseste destul de des, cand vorbeste despre magazinele Mic.ro, cuvantul 'bacanie', care desi descrie foarte bine un magazin alimentar, a ajuns sa fie foarte rar utilizat in limbajul uzual. 

In plus, Dan Ionescu, CEO-ul Mercadia, spune ca magazinele vor vinde numai produse fabricate in Romania si, mai multe decat atat, vor avea o gama importanta de produse traditionale, care sa fie fabricate de producatorii dupa retete impuse de operatorul de magazine. Greu este de inteles insa, unde vor gasi oficialii Mic.ro acei producatori care sa fabrice, dupa anumite retete, alimente in cantitati suficiente pentru a putea aproviziona cel putin cateva zeci de magazine Mic.ro.

 MiniMax devine Mac.ro

Concomitent cu dezvoltarea retelei de magazine de proximitate Mic.ro, al caror numar a ajuns deja 150, Patriciu urmeaza sa extinda si reteaua de magazine de discount MiniMax, care vor fi redenumite incepand cu anul viitor Mac.ro.MiniMax a fost preluata in aceasta vara de la fondul austriac de investitii Real4You. Desi Patriciu insista ca unitatile comerciale MiniMax vor deveni magazine traditionale, caracteristicile acestora sunt mai apropiate de cele ale supermarketurilor sau magazinelor de proximitate mai mari.Magazinele vor avea insa continuare un accent pe discount, potrivit lui Ionescu, insa sortimentatia va cuprinde numai produse fabricate in Romania. CEO-ul Mercadia considera ca alimentele romanesti, desi sunt in anumite cazuri mai scumpe decat produse similare din alte tari europene, “se vor stabiliza ca pret si vor deveni pe viitor competitive”. 

Un magazin Mic.ro vinde tn medie, zilnic, de 730 de euro, iar vanzarile tuturor magazinelor operate de Patriciu se ridica in prezent la 1,2 milioane de lei. Pentru anul viitor, Patriciu isi propune o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro pentru 2011 pentru magazinele Mic.ro si Mac.ro.

Cea mai agresiva retea de mici magazine de pe piata, Mic.ro, are un plan de investitii de peste 200 de milioane de euro pana la sfarsitul anului viitor. Tot atunci cifra de afaceri estimata ar urma sa depaseasca 300 de milioane de euro. Daca ar fi asa, noul comerciant ar ajunge in topul investitiilor de profil in perioada 2010-2011.Departe de iuresul din Rompetrol, am pus la punct in doar cateva luni liniile strategice ale acestui proiect', declara, pentru BUSINESS Magazin, Dan Ionescu, care a ocupat pana in urma cu un an functia de director operational al grupului petrolier, fiind unul dintre primii directori recrutati de Dinu Patriciu

Reprezentantii retelei, care a inaugurat magazine intr-un ritm galopant - nu mai putin de 73 pana in prima saptamana din august -, au preferat sa pastreze tacerea luni in sir. 'Am preferat sa facem ceva concret inainte de a comunica', justifica Ionescu acum, cand lantul de magazine se apropie de 100 de spatii. Luna trecuta, Mercadia, operaorul retelei Mic.ro, a preluat cele 31 de spatii ale retelei MiniMax Discount, cu vanzari anuale de 45 de milioane de euro. Dan Ionescu spune ca are mai multe oferte pe masa din partea retailerilor prezenti pe piata, dar nu a dorit sa ofere alte detalii. Decizia de a investi in acest domeniu se datoreaza, in principal, faptului ca 'am vazut aceasta oportunitate, in urma unor studii', sustine el. Pe de o parte, factorul pozitiv era ca pe piata nu a existat pana acum un lant de magazine de cartier; de cealalta parte, riscul era ca renumele acestui canal de vanzari este inferior, in perceptia consumatorilor, fata de cel al marilor magazine din comertul modern, din cauza varietatii mai mici a produselor si din cauza preturilor de multe ori mai ridicate.

Comerciantii de cartier sunt intre cei mai importanti clienti ai retelelor cash & carry, iar cel mai puternic executiv din comertul romanesc, Dusan Wilms, directorul Metro Romania si Bulgaria, declara recent ca 'magazine traditionale vor exista intotdeauna'.In 2009 au fost insa inchise peste 1.000 de magazine de proximitate (chioscuri, magazine generale si magazine din benzinarii), asa incat la sfarsitul anului au ramas cu totul in jur de 13.500 de astfel de spatii, arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata MEMRB.

Pentru cateva categorii de produse - lactate, panificatie si mezeluri - Mic.ro are incheiate contracte direct cu furnizori. Ideea de a avea un furnizor principal in Metro tine de faptul ca 'am vrut sa avem un concept unitar, nu sa facem o ciorba'; daca ar fi incheiat contracte cu mai multi furnizori de bauturi, de exemplu, fiecare ar fi vrut sa aiba un spatiu de expunere personalizat, de pilda cu spatii frigorifice.

Investitia medie pe magazin este de 100.000 de euro, suma ce include si fondul de marfa, pe rafturile magazinelor cu o suprafata cat o garsoniera confort unu (50 mp) fiind asezate in medie 2.000 produse, cam cate are si un magazin de tip discount, ca Plus, Penny sau MiniMax. Vanzarile previzionate pentru anul in curs se plaseaza la 14 milioane de euro, iar cele de anul viitor in jurul valorii de 300 de milioane de euro.

Pe piata de 'convenience stores' - ce reuneste in genere magazine de proximitate, chioscuri si magazine din benzinarii - noua retea nu s-a lovit de o concurenta din partea vreunei mari companii. Singurul operator mai vizibil, avand o retea de 30 de spatii pe piata de profil, este R-Kiosk, divizia de retail a Rautakirja Oy, o companie finlandeza de comert si servicii, cu activitati in distributia de presa, retail, librarii si cinematografe in Finlanda si in Tarile Baltice. Reteaua R-Kiosk este prezenta pe pietele din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Rusia si Romania.

De altfel, cel mai probabil ca 'business-ul Mic.ro a fost inspirat de planurile anuntate in 2007-2008 de finlandezii de la R-Kiosk', spune Ciprian Moga, managing director in cadrul firmei de consultanta in retail iQuest Consulting.Ionescu marturiseste ca rezultatele inregistrate pana acum sunt 'mai bune decat ne-am asteptat', in conditiile in care, cu preturile afisate la raft, produsele se incadreaza intre marja de profit a supermarketurilor Mega Image si micii comercianti de cartier, cei ce au avut cel mai mult de suferit de pe urma deschiderii de noi magazine Mic.ro. Prea multe reactii oficiale in piata n-au fost, insa a fost vizibila decizia retelei Mega Image de a reduce preturile exact la produsele aflate in oferta Mic.ro, sustine Dan Ionescu. 'Dar cea mai proasta decizie pe care o poti lua in afaceri este sa scazi preturile intr-o anumita conjunctura', afirma el, justificand cu experienta din Rompetrol, unde studiile au aratat ca doar pentru o economie de 40 de bani pe litrul de combustibil, soferii nu vor parcurge o distanta cu cateva sute de metri mai mare ca sa cumpere in alta parte: 'Pentru o afacere de convenienta, asa cum sunt si benzinariile, diferenta nu o face pretul, ci serviciile asigurate sau amabilitatea personalului'.

In ce-i priveste pe micii comercianti, respectiv concurentii directi ai magazinelor lui Patriciu, managerii retelei s-au gandit pur si simplu sa-i faca parteneri in proiect. Contra unei sume pe post de garantie (circa 8.000 de euro), care reprezinta valoarea marfurilor vandute timp de o saptamana, un mic comerciant concurent poate fi participant la castigurile unui Mic.ro. Sistemul, care seamana cu franciza din faptul ca dezvoltatorii asigura conceptul, 'reteta' de afaceri, dar si aprovizionarea la preturi mai avantajoase, a suscitat interes din partea micilor antreprenori. 'Desi campania, care nu a fost mediatizata, a inceput doar de-o luna, avem programate in jur de 120 de interviuri pentru a face selectia', afirma Ionescu.

O conditie eliminatorie pentru calificarea pe listele de parteneri este ca acestia sa apartina comunitatii locale, adica sa nu vina din orase diferite, de pilda. Conceptul arata asa: magazinul partener isi insuseste imaginea Mic.ro (copertine, rafturi de legume si fructe), iar pe scaunelele amplasate in fata magazinelor, clientii pot poposi pentru o cafea sau o bere, in imediata apropiere fiind si locuri pentru parcarea bicicletelor. Tot in spatiile Mic.ro ar urma sa-si gaseasca locul o serie de alte servicii, cum ar fi mini-agentii Loto, copiatoare sau zone pentru dispozitive de plata a facturilor asemanatoare unui POS.

O alta premiera pe piata vor fi magazinele mobile, care se vor plimba prin diferite zone: dimineata vor putea fi gasite in cartiere, la amiaza in zonele cu aglomerari industriale si de birouri, iar seara din nou printre blocuri si, ocazional, in zone unde vor fi organizate evenimente. Concepute pe un sasiu de 3,6 tone, aceste mici magazine ambulante vor avea pe taraba in jur de 800 de produse, intre care fructe, legume, panificatie si presa. Ideea chioscurilor mobile, fabricate in Italia si Spania, este inspirata din tiparele existente deja peste hotare si a mai fost aplicata de Rompetrol in cazul benzinariilor volante, care duceau motorina la poarta proprietarului de tractor.

Aprovizionarea se face acum cu sase camioane de 3,5 tone, iar marfa pentru fiecare magazin e pusa pe un carucior inca de la Metro. Cand camionul ajunge la chiosc, toata marfa comandata se regaseste grupata. Partea logistica este asigurata prin parteneriatul cu omul de afaceri Dorin Gherman, care a lucrat si el in Rompetrol si care vreme de cativa ani a dezvoltat o companie de distributie pentru HoReCa si o firma de logistica.

Dezvoltatorii Mic.ro s-au confruntat pana acum cu piedici neasteptate. Un exemplu este calificarea personalului, care lasa mult de dorit, astfel incat toti lucratorii comerciali sunt obligati sa urmeze un curs practic de doua saptamani, la absolvire fiind testati. 'Trebuie sa plateasca acest curs, ceea ce ii responsabilizeaza mai mult fata de locul de munca', sustine Ionescu. In plus, pentru fiecare angajat se constituie o garantie, care ajunge in limita a trei salarii - ceva mai mari decat media pietei. 'Ceea ce nu mai face acum niciun alt retailer de pe piata este sa acorde, pe langa salariul fix, o componenta variabila', adauga managerul, in functie de evaluarea personalului. O alta metoda de motivare a personalului (in prezent 800 de angajati) este posibilitatea, in functie de punctele acumulate in urma evaluarilor periodice, sa ajunga asociati dupa sase luni de munca in firma, fara a plati garantia de 8.000 de euro, pentru un rulaj saptamanal de marfa.

Noua retea de magazine, cu o tinta de 2.000 de spatii pana la finalul anului viitor, ar putea musca o felie de 3-4% din comertul Capitalei, dupa care zonele de extindere vor fi marile orase, cu peste 200.000 de locuitori. Valoarea totala a pietei de bunuri de larg consum se plaseaza, conform unor estimari, la circa 25 de miliarde de euro, insa o mare parte (circa 40%) este nefiscalizata.

In afara de reteaua de magazine, Mercadia, firma care opereaza afacerea, dezvolta in prezent un business de pariuri sportive: 1x2 Bet Cafe Arena, cu care doreste sa castige 40% din piata de profil pana in 2014. Pana atunci, reteaua ar urma sa ajunga la 400 de agentii si 2.000 de angajati, in urma unei investitii ce va depasi 40 de milioane de euro.

Cu tot contextul economic de care se plang deopotriva consumatori si producatori, angajati si angajatori, exista nise cu oportunitati, daca dam crezare optimismului manifestat de reteaua lui Dinu Patriciu: momentul de break-even pentru Mic.ro ar urma sa vina nu mai tarziu de toamna lui 2011.

Bibliografie : Musneci, Roberto. Apartenenta la Alianta poate influenta modul cum e privita Romania din punct de vedere al investitiilor

www.mic.ro ,

www.evz.ro

www.firmelavedere.com


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 15750
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site