CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
MICOZELE PORUMBULUI
Putregaiul rosu al porumbului
(Gibberella zeae)
Simptome. Porumbul poate fi atacat in faza de rasarire, la aparitie a matasii si a paniculului si in conditii de depozitare unde boala evolueaza si se extinde pe stiuleti. Plantulele provenite din samanta infectata sau din soluri infestate, putrezesc inainte de a mai ajunge la suprafata solului, radacinile si cotiledoanele sunt acoperite de un mucegai alb - roz. Simptomele tipice apar pe stiuleti in faza de maturitate in lapte cand pe acestia se observa un mucegai de culoare roz, care incepe de la varf si cuprinde treptat intreg stiuletele. Boabele invadate de mucegai se coloreaza in rosu rubiniu iar capacitatea lor germinativa scade si greutatea este mai mica. Pe panusi se dezvolta de asemenea un miceliu albicios - roz, care impreuna cu resturile de matase raman lipite de stiuleti. Porumbul atacat de aceasta ciuperca, consumat de animale produce intoxicatii grave.
Agentul etiologic si evolutia bolii. Boala este produsa de Gibberella zeae (forma perfecta cu peritecii) iar f. c. este Fusarium roseum var. graminearum cu sporodochii pe care se formeaza conidiofori cu doua feluri de conidii: macroconidii fusiforme pluricelulare si microconidii ovale, unicelulare. Pe resturile de porumb din anul anterior se dezvolta punctisoare negricioase, albastrui, care sunt periteciile ciupercii ce contin ascele cu ascospori fusiformi, septati. Gravitatea bolii depinde de conditiile climatice ale zonei, evolutia agentului patogen fiind favorizata de umiditatea ridicata si temperatura de 21 - 30ºC. Boala se transmite prin semintele infestate, resturi vegetale ce contin miceliu neincorporate in sol, clamidospori si peritecii. Din semintele infectate ies plantute bolnave care vor fi distruse. Primar plantele vor fi infectate de micelii sau clamidospori care penetreaza radacinile si baza tulpinii, cat si de ascospori si conidii ce sunt purtate de vant si infecteaza stiuletii de la maturitatea in lapte pana la coacerea deplina. In timpul recoltarii stiuletii fuzariati vor infecta prin contact stiuletii sanatosi.
Prevenire si combatere Dupa recoltare, incorporarea resturilor vegetale cu rezerva mare de inocul; respectarea unor rotatii lungi, evitarea monoculturii; cultivarea de hibrizi rezistenti; folosirea de samanta sanatoasa sau tratata cu Tiradin 500 - 3,5 l /t, Tiramet, Tiuram - 3 kg /t, Vitavax 200 FF - 2,5 l /ha; combaterea biologica prin antibioza (antibiotice: Nifimicina, Komplexim); micoparazitism (Trichoderma viride, Trichotecium roseum) si toxicoza.
Taciunele comun sau cu pungi
(Ustilago maydis (DC) Cda.)
Apare oriunde se cultiva porumb, cu frecventa si intensitate mare cand cultura se repeta, in loturile de hibridare, unde se fac rariri prin ruperea paniculelor si dupa caderea grindinei.
Simptome. In cultura, incepand din fenofaza de 7 - 8 frunze pana la coacerea in lapte apar infectii localizate sub forma de tumori de marimi variabile. La inceput tumorile sunt albe si stralucitoare datorita membranei fungice care le protejeaza. Spre toamna tumorile capata o culoare cenusie - negricioasa, membrana se rupe si sunt pusi in libertate sporii ciupercii. Tumorile de pe stiuleti pot ajunge la 2 kg in greutate si afecteaza productia.
Agentul etiologic si evolutia bolii. Boala este produsa de Ustilago maydis care prezinta ca organe de rezistenta si propagare teliosporii. Primul ciclu evolutiv incepe de la teliosporii din sau de pe sol ce se acumuleaza din anul anterior (figura 9). In primavara sporii germineaza si produc o epibazidie tetracelulara pe care se formeaza bazidiosporii. Acestia copuleaza si rezulta filamentul dicariotic ce prin rani sau stomate patrunde in planta unde genereaza miceliul dicariotic care va induce formarea pungilor sau tumorilor cu noi spori ce repeta infectiile din perioada de receptivitate a porumbului. Infectia cu acest taciune este locala si numarul de pungi indica numarul de infectii sau cicluri evolutive care s-au desfasurat. Temperaturile ridicate (26 - 30ºC), umiditatea, monocultura, fertilizarea cu azot in doze exagerate, gunoi de grajd proaspat, raririle cauzate de diversi factori, seceta si receptivitatea plantei din perioada 7 - 8 frunze - maturitate in lapte sunt factori care fac ca boala sa ia caracter epidemic.
Prevenire si combatere. Evitarea monoculturii si a ranirii plantelor pentru a nu crea porti de intrare pentru ciuperca; cultivarea de hibrizi rezistenti; tratarea semintelor cu Tiradin 70 - 3,5 kg /t (slurry) 8 - 10 l apa /t; dupa efectuarea castrarii in loturile de hibridare se vor face tratamente cu Plantvax, Vitavax - 1,5 kg /ha; ca metoda de combatere biologica este recomandata bioterapia cu ciuperca Trichotecium roseum.
Taciunele inflorescentelor
(Sphacelotheca reiliana (Khn.) Clint.)
Simptome. Inflorescentele plantelor sunt partial sau total transformate intr-o masa neagra de spori. Paniculele sunt deformate iar stiuletii au forma globuloasa sau conica cu panusile intacte; sub acest invelis stiuletele este distrus, transformat intr-o masa neagra de spori, printre care se mai observa resturi de rahis, fascicule de vase conducatoare. Teliosporii sunt globulosi, elipsoidali, neregulati. La inceput sunt aglomerati, mai tarziu devin solitari.
Agentul etiologic si evolutia bolii. Taciunele inflorescentelor este cauzat de ciuperca Sphacelotheca reilliana care prezinta ca spori de rezistenta si propagare teliosporii. Teliosporii din paniculele si stiuletii atacati cad pe sol unde rezista 3 - 8 ani insa o parte pot adera de boabele recoltatee si astfel ajung in sol odata cu samanta. Prin germinare teliospori emit un promiceliu septat in 4 celule pe care se formeaza bazidiospori ce copuleaza si initiaza filamentul dicariotic care va infecta coleoptilul porumbului in 16 - 24 zile de la germinarea semintei. Miceliul dicariotic se va dezvolta sistemic odata cu planta si cand ajunge la nivelul inflorescentelor intra in sporogeneza eliberand teliosporii. Infectia este de tip germinal iar ciclul de viata dureaza 1 an.
Prevenire si combatere. Avand in vedere transmiterea seminala a taciunelui prafos cea mai buna metoda de prevenire este tratarea semintei prin metoda slurry cu : Vitavax 75, Metoben sau Vitavax 200 - 2 kg /t; Tiradin 75 - 3,5 kg /t; Tiramet - 3 kg /t in 8-10 l apa.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2104
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved