Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


STUDIU DE CAZ: S.C. "TOUR" S.R.L.

Comert+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU DE CAZ: S.C. "TOUR" S.R.L.

Societatea comerciala "TOUR" s-a infiintat in anul 1991, in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Capitalul social de pus la infiintarea societati a fost de 100.000 lei, ulterior acesta marindu-se prin aport de mijloace fixe astfel ca la sfarsitul anului 1997 capitalul firmei a fost de 209. 696.000 lei.Veniturile firmei provin din vanzarea de programe turistice proprii, in anul 1997 avand cifra de afaceri de 1.496.944.00 lei. Profitul net corespunzator pentru aceasta perioada a fost de 36.752.00 lei. Ca orice societatea urmareste sa-si atraga piata, firma face publicitate si cheltuieste din profitul pe care-l obtine din propriile vanzari, societatea a incheiat contracte de publicitate cu "Uni Plus Media", cotidianul Libertatea, revista VIP si o serie de cataloage, anuale, ghiduri. De asemenea, s-a folosit publicitatea exterioara prin afise amplasate in: zone aglomerate ale Bucurestiului; institutii de invatamant; camine studentesti etc.

Cea mai mare a ofertei se concentreaza pe doua sezoane, de iarna si de vara, in restul timpului cererea manifestata fiind foarte slaba. Perioada cea mai intensa in activitatea agentiei o reprezinta sezonul festival, al concediilor, al vacantelor, cand cererea manifestata atinge cea mai mare valoare. Pe langa statiunile de munte si de tratament, agentia include in oferta sa si statiunile de pe litoral cu o gama variata de posibilitatii de cazare si agrement. De asemenea, si activitatea de promovare este mai intensa in perioada de sezon, societatea trebuind sa-si faca cunoscuta oferta care se schimba in functie de sezon.

Agentia de turism "TOUR" are relatii cu detinatorii de baza materiala din toate zonele tarii, cu care incheie contracte de prestari servicii pe un anumit contingent de care dispune pe o perioada de un an sau de patru luni. In domeniul transportului agentia colaboreaza cu RATB, iar pentru turismul extern agentia incheiat contracte cu "Corsa Travel", Adamis Tour", "Shiton Travel" din Grecia si "Umay Tour" si "Romtur" din Turcia.

Clientela agentiei este impartita in mai multe categorii. O prima categorie este reprezentata de studentii si de fosti studentii. O alta categorie este alcatuita din membri sindicatului cu care agentia colaboreaza in domeniul comercializarii ofertei sale turistice, iar o ultima categorie este cea atrasa in urma publicitatii.

Studentii si elevii solicita locuri de cazare mai ieftine, dar care sa asigure conditiile de petrecere a timpului. Cererea lor se orienteaza catre cabane, vile, sate de vacante, hoteluri de una-doua stele, dar in zonele atractive din punct de vedere al posibilitatilor de agrement. Pentru turisti care nu fac parte din cele doua categorii, atat confortul cat si pretul au importanta deosebita in decizia de cumparare. Achizitionarea unei vacante se face in functie de bugetul si de timpul liber de care dispun si de obiceiurile de consum turistic ale respectivelor persoane.

Avand o activitate diferentiata pe sezoane, mix-ul promotional poate fi aplicat utilizand doua dintre elementele sale esentiale: publicitatea si promovarea vanzarilor.

In ceea ce priveste promovarea vanzarilor, agentia va face reduceri de comision de 50% celor care cumpara biletele in perioada de extrasezon. Turisti care calatoresc in aceasta perioada sunt studentii si persoanele de varsta a treia, care dispune de timp liber si beneficiaza de reduceri de comision in sezon. De asemenea, pentru excursiile organizate de grupuri de elevi si studenti in perioada anului scolar sau universitar, dar si pentru diversele actiuni cum ar fi banchetele, conferintele, reuniunile se acorda gratuitate    organizatorului, astfel ca la douazeci de turisti se ofera o gratuitate.

Pentru achizitionarea unui complex de servicii (cazare, masa, transport, tratament, etc.) cota de comision va fi de 10%-15% in functie de durata programului. Pentru pastrarea clientelei deja existente se poate introduce o "carte de fidelitate", care va permite procesorului sa cumpere bilete cu o reducere de comision, pentru inceput pe o perioada de un an.

Publicitatea aplicata de agentia "TOUR", o constituie publicitatea exterioara prin amplasarea de afise in locurile publice si in institutii, a carei eficienta a fost verificata. De asemenea, publicitatea prin presa da posibilitatea formularii anuntului publicitar astfel incat acesta sa cuprinda cate mai multe informatii, care sa determine decizia de cumparare a turistului potential.

Radioul, ofera posibilitatea promovarii vanzarilor pe o perioada lunga de timp, este folosit in mod regulat de catre agentia de turism. Alegerea postului, a orei de difuzare si a spotului se face in functie de segmentul de clientela caruia i se adreseaza. O alta strategie de promovare a ofertei turistice, adoptat de agentie, o reprezinta publicitatea directa. Aceasta se realizeaza prin trimiterea de oferte direct turistilor potentiali prin fax sau prin posta sau chiar direct, in zonele intens circulate ale orasului.

Concurenta fiind foarte puternica pe piata turistica in care isi desfasoara activitatea, agenti a adoptat o strategie de crestere a capacitatii pietei chiar daca ponderea veniturilor incasate in raport cu numarul de turisti va fi mai mica. In acest sens agentia de turism si-a propus o imbogatire a activitatii turistice prin introducerea unor produse turistice noi, indeosebi iesirea pe piata externa (Turcia, Grecia si alte destinatii), care ofera - la preturi comparabile cu cele de pe litoralul romanesc - conditiile superioare de petrecere a vacantelor.

Pentru promovarea ofertei turistice externe in randul turistilor fideli litoralului romanesc agenti a avut    o campanie publicitara agresiva: distribuirea de pliante si fluturasi in statiile de metrou cele mai aglomerate, expunerea de afise in mijloacele de transport in comun, reclama la radio si in presa locala, anunturi in presa de specialitate.

Pliantele, afisele si mai ales zambetele amabile ale agentilor de turism sunt argumente exploatate la maxim pentru a-i convinge pe turisti romani sa opteze pentru produsele sale. Astfel ca in anul 200 a fost, ca si anii anteriori, un an in care, pe plan intern, agentia s-a adresat marilor centre de sindicate si tinerilor, pentru promovarea vacantelor pe litoralul romanesc, in statiunile de odihna si tratament, in statiunile de munte.

Bibliografie

BALAURE, Virgil - Coordonarea Marketingului, Editura Uranius, Bucuresti, 2000

COSMESCU, Ioan - Turismul, Editura Economica, Bucuresti, 1998

FLORESCU, Constantin - Marketing, Editura Marketer, Bucuresti, 1992

ILIE, Suzana, Camelia - Mediul Concurential al Afacerilor, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2007

KATLES, Philip - Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 2002

MAXIM, Emil, GHERASIM, Toader - Marketing, Editura Economica, Bucuresti, 2000

POPESCU, Al, Nicolae - Marketing, Editura Didactica si Pedagogie, Bucuresti, 1997

PAPUC, Mihai - Tehnici Promotionale, Editura Universitara, Bucuresti, 2006

Anexe

O alta modalitate de clasificare a publicitatii are in vedere criterii precum:

Criterii de clasificare

Tipuri de publicitate

Dupa obiect

publicitatea pentru un produs

publicitatea pentru un serviciu

publicitatea pentru o idee

Dupa initiator

publicitatea efectuata de producator

publicitatea efectuata de exportator

publicitatea efectuata de intermediari

Dupa tipul mesajului difuzat

publicitate factuala

publicitate emotionala

Dupa audienta

publicitate pentru consumatori

publicitate pentru comercianti

Dupa mijlocul de comunicare

publicitate vizuala

publicitate auditiva

publicitate mixta

Dupa aria geografica

publicitatea locala

publicitatea regionala

publicitatea nationala

publicitatea internationala

In functie de ciclul de viata al produsului

publicitatea de introducere pe piata

publicitatea pentru diferentierea produselor

publicitatea de reamintire

Tabelul    nr. 2 - Tipuri de publicitate

Publicitate

Relatii publice

se refera, in principal, la produse si servicii;

sustine vanzarile;

are un pronuntat rol persuaziv;

este o functie a vanzarii (comerciala);

actioneaza unilateral comparatorului potential;

urmareste cresterea cotei de piata;

se desfasoara pe termen mediu si lung;

are tendinte subiective (defectele produselor nu sunt mentionate);

este repetabila;

este o actiune platita.

se refera, in principal, la persoane juridice sau fizice;

creeaza imagine, cultiva incredere, intelegere;

are un rol informativ;

este o functie a conducerii;

are o functie bilaterala;

urmareste castigarea simpatiei publicului;

se desfasoara pe termen lung;

are tendinte obiective (defectele sunt precizate);

este o actiune unica;

modalitatea de plata este, deseori, indirecta.

Tabelul nr. 3 - Studiu comparativ intre

caracteristicile publicitatii si ale relatiilor publice
I

Schema nr.2 - Structura atomara a imaginii unei firme induse prin activitatea de relatii publicePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2485
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved