CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Evaluarea stocurilor
Evaluarea stocurilor se realizeaza diferit in functie de momentul la care se refera, astfel:evaluarea initiala, la bilant, la iesirea din gestiunea institutiei publice
1 Evaluarea initiala a astocurilor
Se efectueaza la costul de achizitie ,costul de productie sau valoarea justa.
Costul de achizitie, pentru bunurile achizitionate cu titlu oneros format din pretul de cumparare al bunurilor, taxe de import si alte taxe ( altele decit cele care sunt ulterior recuperabile de catre entitate de la autoritatile fiscale ) , cheltuieli de transport si alte cheltuieli accesorii care pot fi direct atribuite achizitionarii bunurilor . Reducerile comerciale, rabaturile si alte elemente similare se deduc pentru determinarea costurilor de cumparare.
Aplicatie practica
Scoala cu clasele I-VIII Dorobantu achizitioneaza recipiente pentru laboratoarele de chimie conform facturii;
Prêt de cumparare : 000 lei
Cheltuieli de transport inscrise in factura: 100 lei
Taxa pe valoare adaugata: 589 lei
Reducere comerciala acordata de furnizor : 5 lei
Costul de achizitie = 000+100+589- 5 = 684 lei
Costul stocurilor unui prestator de servicii cuprinde manopera si alte cheltuieli privind personalul direct angajat in furnizarea serviciilor inclusive personalul responsabil cu supravegherea, precum si regiile corespunzatoare
Costul de productie(costul de prelucrare) este format din cheltuieli directe aferente productiei(materiale directe,energie consumata in scopuri tehnologice ,manopera directa si alte cheltuieli directe de productie), precum si cota cheltuielillor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Cheltuielile indirecte variabile de productie sunt acele costuri indirecte de productie care variaza direct sau aproape direct cu volumul productiei, cum sunt materiile prime indirecte si munca indirecta.
Valoarea justa pentru bunurile primite cu titlu gratuit, este suma la care poate fi tranzactionat in activ intre interesate aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective. Pentru bunurile care au valoare de piata, valoarea justa este identica cu valoarea de piata.
In functie de specificul institutiilor publice, se utilizeaza si alte tehnici de masurare a costurilor, cum sunt, costul standard cu pretul de vinzare cu amanuntul.
Costul standard este utilizat in activitatea de productie. Reprezinta un cost antecalculat pe baza nivelelor normale ale materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie.Pentru determinarea costului stocurilor, costul standard se ajusteaza cu diferentele de prêt.
Pretul de vinzare cu amanuntul este utilizat in comertul cu amanuntul si cuprinde pretul de cumparare adaosul commercial si taxa ape valoare adaugata neexigibila.Pentru determinarea costului bunurilor vindute, pretul de vinzare cu amanuntul se ajusteaza cu adaosul commercial si taxa ape valoarea adaugata neexigibila.
2 Evaluarea stocurilor la bilant
Se efectueaza la valoarea cea mai mica dintre cost si valoarea realizabila neta.
Stocurile nu trebuie reflectate in bilant la o valoare mai mare decit valoare care se poate obtine prin utilizarea sau vinzarea lor.de aceea, valoarea stocurilor se diminueaza pina la valoarea realizibila neta, prin reflectarea unei ajustari pentru depreciere.
Valoarea realizabila neta, reprezinta pretul de vinzare estimat care ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale activitatii, minus costurile estimate pentru finalizarea bunului respective costurile estimate necesare vinzarii.
3 valoarea stocurilor la iesire
Se realizeaza prin aplicarea dintre metodele :
1 metoda costului mediu ponderat(CMP) calculeaza lunar sau dupa fiecare intrare costului fiecarui element ca report intre valoarea totala a costului initial + valoarea intrarilor si cantitatea existenta in stocul initial + cantitatile intrate;
2 metoda primul intrat-primul iesit(FIFO) presupune evaluarea bunurilor iesite in gestiune la costul de achizitie a primei intrari;
3 metoda ultimul intrat-primul iesit(LIFO) presupune evaluarea bunurilor iesite in gestiune la costul de achizitie al ultimei intrari.
Alegerea uneia dintre metodele prezentate are la baza rationamentul profesional astfel incit informatiile oferite sa fie relevante si credibile.
Metoda de evaluare a stocurilor la iesire trebuie aplicata consecvent de un exercitiu bugetar la altul. In situatii exceptionale se poate decide schimbarea metodei de evaluare a stocurilor la iesire, prezentindu-se in notele explicative informatii privind motivul schimbarii metodei si efectele sale asupra rezultatului.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1409
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved