CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Caracteristicile paradisurilor fiscale
In primul rand aceste entitati juridice ofera avantaje fiscale, comparativ cu alte entitati juridice, societatilor care iti stabilesc sediul social sau persoanelor fizice care isi au rezidenta pe teritoriul acestora. Scopul il constituie atragerea societatilor in expansiune, atragerea de capital si stimularea aparitiei de activitati necesare asigurarii echilibrului economic si social. Facilitatile fiscale utilizate in vederea indeplinirii scopului urmarit sunt multiple: scutirea de impozit a veniturilor / profiturilor realizate sau aplicarea unor cote extrem de reduse. O alta caracteristica esentiala o constituie protectia prin lege a operatiunilor financiare sau comerciale realizate de persoanele fizice sau juridice.
Avantajele fiscale legate de delocalizarea operatiilor si profiturilor din onshore in offshore sunt usor de inteles. Profitand de legislatia fiscala favorizanta a cestor state speciale, companiile offshore si implicit proprietarii lor pot obtine economii considerabile de la plata taxelor si impozitelor datorate statului (sursa a veniturilor). Exista insa si alte tipuri de beneficii ce pot fi accesate in zonele offshore: eliminarea controlului schimbului valutar - de regula, companiile offshore isi pot derula tranzactiile financiare in orice valuta si-si pot pastra rezervele financiare in orice moneda, fara o permisiune speciala; lipsa obligativitatii tinerii evidentelor contabile - multe paradisuri fiscale nu cer companiilor offshore sa tina evidente contabile, fapt ce conduce la economii substantiale; consideratii legate de prestigiu - de multe ori, si mai ales in economiile in tranzitie sau in curs de dezvoltare, o companie nationala autohtona. Mai mult, prezenta "capitalului strain" intr-o societate nationala conduce la obtinerea unei imagini mai bune a acesteia, putand asigura in unele cazuri chiar si scutiri de impozite si taxe.
In cazul centrelor offshore, in afara legislatiei stabile si a fiscalitatii avantajoase, alte posibile avantaje[1]ale utilizarii acestor zone sunt: exploatarea posibilitatilor oferite de evolutia sistemelor de tratate si acorduri fiscale internationale (asa-numitul "treaty shopping"); utilizarea facilitatilor oferite de unele state privind neimpozitarea dobanzilor platite nerezidentilor si protejarea activelor (in special in SUA); utilizarea celor aproximativ 1.500 de zone de comert liber din lume.
Aceste entitati, pentru a asigura un regim fiscal privilegiat, isi adapteaza permanent legislatia fiscala in concordanta cu evolutia acesteia pe plan international. Nu este de neglijat faptul ca unele paradisuri fiscale dispun de acorduri fiscale in vederea evitarii dublei impuneri a veniturilor cu tarile industrializate. Prin aceasta se urmareste asigurarea reducerii impozitului aplicat in mod normal investitiilor straine fata de cel din tarile semnatare.
Alte caracteristici privesc: dezvoltarea unui sistem bancar lipsit de reglementari restrictive si constrangeri, care asigura rapiditatea operatiunilor din interiorul si in afara granitelor, absenta / limitarea unui control asupra schimburilor valutare, cu exceptia operatiunilor legate de devize straine, precum si asigurarea unor mijloace de comunicatii (telefon, conexiuni Internet, servicii aeriene) la un inalt nivel functional.
Totusi, orice avantaj la un anumit nivel poate genera un dezavantaj major la un alt nivel. Pornind de la aceasta supozitie, FMI a demarat in anul 2000 un program de evaluare a centrelor financiare offshore din punct de vedere a caracteristicilor acestora si potentialelor influente negative asupra stabilitatii sistemului financiar international.
Pentru a atrage afacerile internationale si a fi competitive la scara internationala, aceste jurisdictii trebuie sa vina cu produse si instrumente financiare noi si costuri mai mici ale serviciilor financiare. Intrebarea care se pune este daca aceste costuri mai mici nu sunt obtinute pe seama unor lipsuri in sistemul de reglementare si supravegherea bancara a riscurilor asumate. In plus, statele din care provin persoanele fizice / juridice care actioneaza in zonele offshore sunt interesate de a cuantifica pericolul constituit de aceste jurisdictii permisive pentru sistemul financiar national si international.
In conditiile globalizarii si integrarii pietelor financiare, problemele unei institutii localizate offshore pot avea repercursiuni asupra unor elemente ale sistemului financiar aflate in orice parte a lumii. Spre exemplu, o banca din onshore care infiinteaza o subsidiara in offshore trebuie sa fie capabila sa controleze riscurile asumate de banca din offshore. Aceasta din urma ar putea prelua riscuri prea mari, in lipsa reglementarii si supravegherii sistemului bancar in jurisdictia onshore a bancii . mama. Daca o proportie semnificativa a riscului unui sistem bancar este localizata in offshore, atunci viabilitatea intregului sistem ar putea fi compromisa, accentuand riscurile bancii - mama.
Toate aceste caracteristici mentionate contribuie la crearea unui cadru propice dezvoltarii operatiunilor economice cu sau fara motivatie fiscala, singura conditie fiind compatibilitatea cu legislatia acestor entitati teritoriale.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 772
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved