Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Internalizarea costurilor externe de transport

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micInternalizarea costurilor externe de transport

Transportul contribuie foarte mult la cresterea economica si in acelasi timp acopera o piata globala. Din pacate, majoritatea formelor de transport nu afecteaza societatea     intr-un mod pozitiv, ci dau nastere si efectelor secundare. De exemplu, vehiculele rutiere determina congestionarea (trafic), trenurile si aparatele de zbor determina zgomotul, iar vapoarele polueaza atmosfera. Activitatile de transport dau nastere la efecte negative asupra mediului, accidente si aglomeratii. De aceea, aceste efecte sunt considerate efecte externeIn opozitie cu beneficiile, costurile acestor efecte ale transporturilor nu sunt determinate de utilizatorii de transport. Fara o interventie, aceste asa-zise costuri externe nu sunt luate in calcul de catre utilizatorii de transport atunci cand iau o decizie referitoare la acest lucru. In acest fel, utilizatorii de transport, se confrunta cu stimulatoare incorecte, ceea ce duce la pierderea unor bunastari.

Internalizarea costurilor externe presupune ca anumite efecte sa devina o parte a deciziei utilizatorilor de transport. Acesta poate fi facuta direct prin adoptarea adoptarea unor reguli (masuri de comanda si control) sau indirect prin oferirea unor stimulente utilizatorilor de transport, cu alte cuvinte, cu instrmente de piata (de exemplu: taxe, plati). Aceste instrumente de piata pot fi combinate (sa existe taxe si plati care sa fie diferentiate la standarde europene).

Conform teoriei atingerii bunastarii, internalizarea costurilor externe, prin utilizarea unor instrumente de piata, poate duce la o utilizare mai eficienta a infrastructurii, poate reduce efectele secundare negative ale transportului si poate imbunatati corectitudinea dintre utilizatorii de transport.

Internalizarea costurilor externe de transport a constituit, timp de multi ani, o problema de cercetare si dezvoltare atat in Europa cat si in lumea intreaga. Un numar mare de proiecte de cercetare, inclusiv ale Comisiei Europene, arata ca implementarea unor instrumente de piata inspirate din conceptul teoretic al costurilor marginale, poate aduce beneficii considerabile. Un pret corect si eficient, referitor la transportul european, a fost de asemenea propus de o serie de proiecte si documente ale Comisiei Europene, indeosebi in editia revizuita a publicatiei 'White Paper' din 2006.

Internalizarea costurilor externe prin utilizarea instrumentelor de piata se refera in general la un mod eficient de a limita efectele negetive ale transportului. Acest lucru necesita estimari detaliate si valide ale costurilor externe .

Proiectele de cercetare au aratat ca internalizarea costurilor externe prin masuri economice poate fi un mod eficient de a reduce efectele negative ale transportului. In general poate sa

a) imbunatateasca eficinta transporturilor prin utilizarea unor diferite moduri de transport;

b) sa garanteze corectitudinea dintre tipurile de transport (adica preturi corecte rapotete la performanta si potentialul diferitelor moduri de transport);

c) sa reduca daunele produse mediului de catre mijloacele de transport;

d) sa creasca siguranta mijloacelor de tramsport.

Cand s-a dat amendamentul (directiva) 1999/62/EC referitoare la influenta incarcarii camioanelor de tonaj asupra infrastructurii, legislatorul EU a cerut Comisiei Europene sa prezinte un model transparent, comprehensibil si general aplicabil al tuturor costurilor externe )inclusiv al celor impozitarii, cauzate de tipuri non-rutiere). Acest model se poate folosi ca o baza pentru calculele viitoare ale schimbarii infrastructurii. Modelul trebuie sa fie insotit de o analiza a impactului asupra internalizarii costurilor externe pentru toate tipurile de transport, de o strategie pentru implementarea treptata si, unde este necesar, de o propunere pentru revizuirea Directivei Eurovignettei.

Referitor la Studiul impactului, se poate spune ca, la inceputul mandatului acestui legislator EU, Comisia Europeana a cerut studiul impactului in vederea sumarizarii cunostintelor stiintife si practice. Problema centrala a studiului este de a oferi o vedere de ansamblu comprehensibila asupra abordarilor de estimari si internalizari a costurilor externe si de a recomanda un set de metode si valori standard pentru estimarea costurilor externe, atunci cand se concepe si implementeaza schemele si normele costurilor de transport.

Studiul ofera, de asemenea, suport tehnic Comisiei Serviciilor pentru a duce la bun sfarsit un impactul strtegiilor de impozitare, necesare pentru a internaliza costurile externe de transport.

S-a emis si un manual al costurilor externe. Acest manual prezinta problemele existente si constituie cel mai bun antrenament pentru estimarea costurilor externe, ceea ce il face accesibil chiar si celor care nu sunt familiarizati cu aceasta problema. Acopera toate costurile referitoare la mediu, accidente si aglomeratie si ia in calcul toate tipurile de transport.

In acest manual se pune accentul pe costurile externe ale activitatii de transport, ca baza pentru definirea normelor de internalizare, precum schemele eficiente ale costurilor.

Manualul nu include informatii despre taxele si tarifele existente si nici informatii despre costurile de infrastructura.

Manualul se bazeaza pe datele stiitifice si cercetarile efectuate la nivelul Europei si, cu precadere, in tarile europene. A fost revizuit de mai mult de 30 de experti, inclusiv experti ce au fost numiti de Statele Membre.

Manualul recomanda:

a) metodele pentru calcularea costurilor externe

b) cele mai bune valori implementate pentru asemenea calcule (de exemplu, valoarea pierderilor pe un an)

c) valorile estimate ale costurilor externe pentru diferite situatii de trafic (de exemplu, costul poluarii atmosferice a unui vehicul in Euro/km).

Referitor la metoda pentru estimarea costurilor externe, se poate spune ca, desi trebuie sa tina cont de cateva incertitudini, exista un consens general asupra problemelor metodologice majore.

Cea mai buna procedura a estimarii costurilor aglomerarii se bazeaza pe relatiile dintre viteza de deplasare, timp si elasticitate.

Pentru costurile poluarii atmosferice si ale zgomotului, abordarea impactului este, in mare, recunoscuta ca abordarea preferata, folosin Valori ale Statisticilor de Viata bazate pe Vointa de a Plati.

Costurile accidentelor marginale pot fi estimate prin abordarea riscului elasticitatii, folosind de asemenea Valori ale Statisticilor de Viata.

Tinand cont de reducerile pe termen lung ale CO2, abordarea costurilor de evitare ale acestuia, este cel mai bun antrenament pentru estimarea costurilor climaterice.

Exista si alte costuri externe, de exemplu costuri legate de dependenta energetica, dar inca nu exista un consens general asupra metodelor de evaluare.

Este stiut ca aceste costuri externe de transport depind foarte mult de parametri precum locatia (urban, rural), momentul zilei (ora de varf, in afara orei de varf, noaptea), dar si de caracteristici ale vehiculului (standarde Euro). In acelasi Stat Membru, costurile pentru un km la ora de varf in mediul urban pentru un camion, pot fi de 5 ori mai mari decat costurile pentru un km parcurs in afara orelor de varf in mediul interurban de acelasi vehicul.

Acest manual ofera valorile tipice implementate ale Europei si Statelor Membre, bazate pe evaluarea acestui studiu. Aceste valori implementate pot fi folosite pentru a produce propriile valori de productie, cu un nivel relativ mare de precizie. Alternativ, valorile de productie oferite pentru fiecare categorie de cost, pot fi folosite direct, luand in considerare valoarea de transfer propusa. Aceste valori au o acuratete mai scazuta, dar ofera totusi lungimi de banda de incredere si pot fi folosite pentru scopuri de asigurare.

Tabel

Air pollution costs in /tonne of pollutant for road, rail, waterways

Factor costs in , 2000 prices, Unit: 2000/ t of pollutant

Pollutant

NOx

NVMCC

SO2

PM2,5 (exhaust)

PM10 (non-exhaust)

Local environment

Urban metropolitan

Urban*

Outside built area

Urban metropolitan

Urban*

Austria

Belgium

Bulgary

Cyprus

Czech Republic

Denmark

Estonia

Finland

France

Germany

Greece

Hungary

Ireland

Italy

Latvia

Lithuania

Luxemburg

Malta

Netherlands

Norway

Poland

Portugal

Romania

Slovakia

Slovenia

Spain

Sweden

Switzerland

UK

Outside built-up areas

Tabel

Tabel

Tabel

Tabel

Figura

FiguraPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1853
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved