Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

TERMINOLOGIE FOLOSITA IN TRANSPORTUL FEROVIAR

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai micTerminologie folosita in transportul feroviar

Acoperirea miscarilor de manevra-Supravegherea personalului care efectueaza operatiile de legare-dezlegare. Se executa, in general, de conducatorul manevrei.Agent.-Angajat calificat si instruit pentru indeplinirea unor functii in legatura cu circulatia trenurilor, activitatea de manevra, precum si activitatea de exploatare comerciala.

Apelul personalului-Actiunea de pregatire a programului de lucru (prelucrarea e-venimentelor feroviare recente), verificarea starii de sanatate (fizice si psihice) si a consumului de bauturi alcoolice, verificarea echipamentului individual pe protectie, precum si efectuarea unui scurt instructaj de protectie a muncii.

Astreala-Captuseala din lemn a vagonului acoperit, care se gaseste sub caroseria metalica.

Autorizarea personalului-Angajatii din cadrul unitatilor si subunitatilor CF care lucreaza nemijlocit in functii de siguranta a circulatiei sunt scolarizati, examinati si autorizati pentru functiile ocupate in conformitate cu OMLPTL 716/2001.

Cutia locomotivei (vagonului)-Caroseria locomotivei (vagonului).

Defilarea trenurilor.-Supravegherea tehnica a trenului la sosirea in statie.

Etiaj-Nivel de referinta (nivel 0) al unui curs de apa. Nivel cu care se masoara cotele apelor.

Indrumarea vehiculelor-Darea semnalului „liber in urma unei comunicari telefonice si/sau prin semnale, pentru deplasarea vehiculului dintr-un punct in altul.

Material rulant-Orice mijloc de transport si intretinere a caii, care circula pe calea ferata: locomotive de orice tip, rame electrice, automo-toare, WIT, vagoane de orice tip, masini de cale, drezini etc.

Marfuri periculoase.-Acele marfuri cuprinse in Regulamentul International de Mar-furi Periculoase (RID) cum ar fi: materii si obiecte explozibile; gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune; materii lichide inflamabile; materii supuse aprinderii spontane; ma-terii care, in contact cu apa, degaja gaze inflamabile; materii carburante, peroxizi organici; materii toxice; materii infectioa-se si gretoase; materii radioactive; materii corosive; materii si obiecte periculoase diverse.

Partida de manevra-Formatie compusa dintr-un conducator de manevra si cel pu-tin un agent de manevra care executa efectiv operatia de legare-dezlegare.

Rama electrica-Un ansamblu de vagoane care poate fi condus din ambele capete.

Remizarea vehiculelor-Gararea vehiculului, dupa incheierea serviciului si efectuarea reviziei, pe o linie de statie, depou, remiza.

Reparatii cu ridicare-Reparatii la locomotive si vagoane efectuate prin ridicarea cu-tei acestora.

Revizie partiala.-Verificarea printr-o privire de ansamblu a salii masinilor, fara intrare in sala (aspect, miros, zgomot, fum). Ea este efectuata de mecanicul ajutor, care raporteaza mecanicului. Aceasta revizie se efectueaza in mers.

Revizie totala-Verificarea de ansamblu a salii masinilor, in timpul stationarii locomotivei, prin parcurgerea intregului perimetru al salii.

Semiacuplare-Cuplarea a doua conducte de aer.

Stalpi de fluier-Stalpi pentru semnal sau stalp de sustinere a catenarei care au o tablita cu semnul fluierului. La trecerea locomotivei prin dreptul lui, mecanicul da semnalul sonor instructional.Vehicul.-A se vedea material rulant.

P.T.E.- planul tehnic de exploatare.

Indatoriri ale angajatilor

Lucratorii sunt obligati sa - si insuseasca, sa respecte si sa aplice legislatia, normele, reglementarile si instructiunile de securitate a muncii specifice functiei indeplinite si operatiilor executate.

In scopul prevenirii accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale lucratorii au si urmatoarele indatoriri:

a) sa - si insuseasca si sa respecte legislatia, normele si instructiunile de securitate a muncii si masurile de aplicare a acestora;

b) sa desfasoare activitatea in asa fel, incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat persoana proprie cat si pe celelalte persoane participante la procesul de munca;

c) sa verifice (inainte de inceperea lucrului cat si in timpul acestuia) daca instalatiile, masinile, utilajele, sculele si rechizitele sunt in buna stare de functionare, fiind admise numai acelea care prezinta siguranta in functionare;

d) sa nu actioneze sau sa intervina asupra echipamentelor de munca pentru care nu a primit sau nu are sarcini in acest sens, nu este instruit, examinat si / sau autorizat;

e) sa nu deconecteze sau anuleze, indiferent de mijloace (mecanice, electrice etc.), nici o instalatie de semnalizare (optica sau acustica), de blocare sau de protectie;

j) sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca sau oricarui sef superior ierarhic incalcarile normelor de securitate a muncii savarsite de alti lucratorii, atragand atentia celor vinovati.

g) sa instiinteze conducatorul locului de munca, imediat ce s - a produs un eveniment;

h) sa foloseasca efectiv si corect, in timpul lucrului, echipamentul individual de protectie, specific factorilor de risc de la locul de munca si activitatii pe care o desfasoara;

i) sa posede imbracamintea si incaltamintea adecvate sarcinilor de munca repartizate, corespunzator factorilor de risc de accidentare si/sau imbolnavire profesionala;

j) sa nu paraseasca locul de munca fara aprobarea conducatorului acestuia;

k) sa evite jocul si glumele in timpul programului de lucru, trecerea peste obstacole, fuga, urcarea sau coborarea scarilor prin sarirea treptelor etc.;

l) sa urce si sa coboare cu atentie din materialul rulant, numai cand acesta este stationat;

m) sa nu se culce, sa nu se aseze sau sa circule pe sina de cale ferata, sub taluzurile sapaturilor sau pe langa stivele de materiale, langa masini, pe treptele vagoanelor, in gabaritul de libera trecere al liniilor sau in alte locuri periculoase;

n) sa se prezinte instructional si sa dea orice relatie in domeniul securitatii si sanattii muncii, la solicitarea organelor de control si cercetare abilitate;

o) sa participe la instructajele profesionale si de securitate a muncii;

p) sa foloseasca in executarea sarcinilor de serviciu numai mijloacele de comunicatie prevazute prin instructiile de serviciu;

q) sa nu fumeze si sa nu introduca tigari si surse de foc (chibrituri, brichete etc.) la locurile de munca unde acest lucru este interzis.

r) sa asigure, potrivit prescriptiilor tehnice si de securitate a muncii supravegherea permanenta a echipamentelor de munca incredintate, in vederea bunei functionari a dispozitivelor de siguranta, a aparatelor de masura si control etc .;

s) sa nu introduca, sa nu depoziteze si/sau sa nu transporte, la locul de munca sau in perimetrul unitatii materiale / produse sau marfuri periculoase, materii explozive (amestecurile explozive, pirotehnice sau amestecuri de substante destinate sa dea nastere la reactii chimice instantanee, cu degajare de caldura si gaze) in interes personal,

t) sa nu consume/introduca/depoziteze, la locul de munca sau in perimetrul unitatii, produse alcoolice/substante stupefiante/medicamente cu efecte similare acestora .

u) sa se supuna testarii aerului expirat si/sau recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau ori a consumului de substante stupefiante/medicamente cu efecte similare acestora.

v) sa solicite fisele individuale de instruire privind securitatea si sanatatea in munca si in domeniul situatiilor de urgenta completate la zi si sa le prezinte la noul loc de munca, in cazul detasarii / transferului in cadrul SNTFM CFR Marfa.

x) sa schimbe declaratia de traseu, anexa la fisa individuala de instruire privind securitatea si sanatatea in munca, de fiecare data cand intervin modificari ale traseului si a mijloacelor de transport pentru deplasarea de la domiciliu la locul de munca si retur.

y) sa nu transporte si sa nu manipuleze produse petroliere in ambalaje din material plastic, cu exceptia celor antistatizate si special destinate in acest scop.

Locuri de trecere (traversari, treceri, zone periculoase)

Atentie : La traversarea liniilor CF toti salariatii sunt obligati sa aiba continuu in minte eventualitatea apropierii trenurilor, a locomotivelor, a drezinelor, a vagoanelor, a vagonetelor cu motor sau a altor vehicule CF in miscare.

Locurile de trecere peste liniile de cale ferata trebuie sa fie bine stabilite, amenajate pentru aceasta si, de regula, semnalizate corespunzator.

Schita unitatii cu caile de acces si deplasare, precum si locurile periculoase marcate va fi afisata la loc vizibil si va fi adusa la cunostinta angajatilor sub semnatura.Trecerea peste liniile de cale ferata se va face numai dupa ce persoanele s-au asigurat ca nu se apropie vehicule in miscare.

Traversarea liniilor de cale ferata se va face prin tuneluri pietonale, pasarele sau prin orice alt loc de trecere special amenajat si destinat acestui scop.

Trecerea peste linii trebuie sa se faca perpendicular pe axa liniei si la o distanta de minimum 5 m de tampoanele materialului rulant aflat in stationare.

Trecerea peste liniile ocupate cu vagoane trebuie sa se faca numai prin gheretele de frana.

Trecerea peste linii, acolo unde vizibilitatea este impiedicata de cladiri sau de instalatii, trebuie sa se faca cu mare atentie observandu - se mai intai daca nu se apropie un tren sau vreun alt vehicul.

Traversarea liniilor duble sau multiple trebuie sa se faca cu atentie si la circulatia pe liniile vecine.

(1) Mersul de - a lungul liniilor trebuie sa se faca numai in afara firelor caii, cu respectarea gabaritului de libera trecere si cu atentie la circulatia pe liniile vecine.

(2) Prin exceptie, in cazul liniilor duble, se va putea merge pe linia pe care circulatia se face in sens contrar celui de mers al salariatului, acesta trebuind sa fie atent sa nu fie surprins de vreun tren care ar circula pe „falsa”.

Stationarea sau circulatia personalului intre firele caii, este permisa numai pe durata de timp strict necesara realizarii sarcinilor de serviciu, dar cu mare atentie la circulatia materialului rulant in ambele sensuri de mers, precum si la eventualele obstacole (gropi de cenusa, inimi de incrucisare, bare de conexiune etc.).

La traversarea peste liniile caii ferate se interzice :

a) trecerea prin fata trenurilor, locomotivelor sau a altor vehicule in miscare (care se apropie);

b) trecerea peste macazuri si peste inimile de incrucisare ale acestora. Prin exceptie, la trecerea, ca sarcina de serviciu, peste macazuri si inimi de incrucisare personalul nu trebuie sa puna piciorul pe sina, intre ac si contraac, intre sina si contrasina sau intre piesele inimii de incrucisare, trebuind sa evite atingerea partilor metalice ale caii;

c) trecerea pe sub vagoane;

d) trecerea peste tampoane sau aparatele de cuplare;

e) trecerea printre tampoanele materialului rulant care stationeaza daca nu au intre ele o distanta de cel putin 10 m.

La trecerea peste linii cat si la circulatia printre linii angajatii nu trebuie sa aiba urechile acoperite de sepci, caciuli, glugi, gulere ridicate, pentru a nu fi impiedicata perceperea semnalelor acustice sau a zgomotelor produse de materialul rulant in miscare.

(1)Toate constructiile din zona caii ferate care au usile spre linii si sunt situate la o distanta mai mica de 6 m (masurata din axa liniei cea mai apropiata) vor fi prevazute cu balustrade de protectie in fata usii, pentru a impiedica accesul direct la linii.

(2) Constructiile amplasate in imediata apropiere a cotei de gabarit a liniilor si care nu permit amplasarea de balustrade de protectie, vor avea iesirile numai in lungul spatiilor dintre linii.

Liniile, peroanele, platformele si caile de acces si deplasare aflate in incinta oricarei unitati trebuie sa fie bine intretinute si in stare perfecta de curatenie.

Este interzisa depozitarea intre linii, pe peroane, pe platforme sau in imediata lor apropiere, a zgurii, zapezii, ghetii, materialelor, bagajelor sau a altor obiecte. Fac exceptie bagajele sau obiectele care trebuie reincarcate in alt tren, situatie in care acestea trebuie aranjate in stiva, in afara cotei de gabarit si fara blocarea cailor de acces.

In incinta unitatilor, amplasarea echipamentelor tehnice si/sau a materialelor si pieselor de schimb necesare activitatilor de exploatare feroviara se va face numai cu acordul scris al sefilor unitatilor interesate.Locurile periculoase, din incinta subunitatilor de cale ferata, care nu pot fi evitate, trebuie semnalizate, iluminate pe timpul noptii si vopsite cu dungi galben - negru alternativ.

In cazul in care datorita executarii unor lucrari, apar locuri periculoase necunoscute, conducatorii lucrarilor au datoria de a sesiza, in scris, conducerea subunitatilor CF despre existenta acestor locuri, luand, totodata, masuri pentru semnalizarea lor, pana la indepartarea starii de pericol.

(1) Agentii economici care efectueaza transporturi si conlucreaza cu calea ferata sunt obligati sa-si instruiasca personalul propriu asupra prevederilor prezentelor instructiuni proprii.

(2) Intre agentii economici ai caii ferate si alti agenti economici cu care lucreaza se vor incheia, obligatoriu, conventii pe linie de securitate a muncii.

Transporturile militare pe calea ferata vor fi insotite de personal instruit de unitatile militare carora le apartin, cu privire la prevederile prezentelor instructiuni proprii de securitate a muncii.

Ordinul 775/1998-prevenirea si stingerea incendiilor


(1) Riscul de incendiu este criteriul de performanta care reprezinta probabilitatea globala de izbucnire a incendiilor, determinata de interactiunea proprietatilor specifice materialelor si substantelor combustibile cu sursele potentiale de aprindere, in anumite imprejurari, in acelasi timp si spatiu.
(2) Identificarea, evaluarea si controlul riscurilor de incendiu se fac conform legii si potrivit reglementarilor specifice.
(3) Riscul de incendiu se va stabili si se va preciza, obligatoriu, pe zone, spatii, incaperi, compartimente de incendiu, cladiri sau instaiatii tehnologice, asigurandu-se incadrarea in nivelurile de risc sau in categoriile de pericol de incendiu, corespunzator reglementarilor specifice.
(4) Nivelurile riscului de incendiu sunt: redus (mic), mediu (mijlociu) si ridicat (mare) in situatiile in care nivelul de risc este asociat cu pericolul de explozie, nivelul riscului de incendiu poate fi apreciat ca fiind foarte ridicat (foarte mare).
(5) Se recomanda reducerea pe cat posibil a nivelului riscului de incendiu.
(6) Depasirea nivelului riscului de incendiu, stabilit prin reglementari specifice sau in documentatiile tehnice si in scenariile de siguranta la foc, prevazute la art. 7 alin. (1) si (2), este, de regula, interzisa, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, cand se impune luarea masurilor compensatorii de aparare impotriva incendiilor.

LISTA DE PRINCIPIU
cuprinzand punctele vitale vulnerabile la incendiu


1. Statii de primire-distributie a energiei electrice
2. Posturi de transformare
3. Tablouri electrice principale
4. Statii de reglare si distributie a gazelor
5. Centrale termice
6. Incaperi speciale de cabluri electrice
7. Statii de producere de acetilena
8. Centrale de ventilare si climatizare
9. Calculatoare de proces
10. Dispecerate de proces
11. Depozite de materii prime si materiale sau de produse finite combustibile
12. Statii de frig cu amoniac
13. Gospodarii de ungere si racire
14. Statii de compresoare de aer
15. Rampe de incarcare-descarcare produse petroliere
16. Alte sectoare, linii tehnologice, utilaje sau echipamente cu functii vi
i

Organizarea efectiva a interventiei pe locul de munca presupune:
a) alarmarea imediata a personalului de la locul de munca sau a utilizatorilor prin mijloace specifice, anuntarea incendiului la fortele de interventie, anuntarea altor persoane care trebuie sa desfasoare activitatile prevazute la lit. c), precum si a dispeceratului, acolo unde acesta este constituit;
b) asigurarea si urmarirea realizarii salvarii rapide si in siguranta a personalului, conform conceptiei stabilite;
c) intreruperea alimentarii cu energie electrica, gaze si fluide combustibile a consumatorilor si efectuarea altor interventii specifice la instalatii si utilaje;
d) actionarea asupra focarului cu mijloacele tehnice p.s.i. din dotare si verificarea intrarii in functiune a instalatiilor si sistemelor automate si, dupa caz, actionarea lor manuala;
e) evacuarea bunurilor periclitate de incendiu si protejarea echipamentelor care pot fi deteriorate in timpul interventiei;
f) protectia personalului de interventie impotriva efectelor negative ale incendiului (temperatura, fum, gaze toxice etc.);
g) verificarea amanuntita a locurilor in care se poate propaga incendiul si unde pot aparea focare, actionandu-se pentru stingerea acestora.

-Regulament de exploatare feroviara

Art. 1. -Regulamentul de exploatare tehnica feroviara stabileste regulile fundamentale de desfasurare a operatiunilor de transport feroviar, principiile de organizare a circulatiei trenurilor si de semnalizare, norme generale de constructie, modernizare, exploatare tehnica, intretinere si reparare, precum si conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca instalatiile, calea ferata, vehiculele feroviare si constructiile necesare desfasurarii operatiunilor de transport feroviar.

Art. 2. -    (1) Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii pentru toti cei care participa la desfasurarea operatiunilor de transport feroviar din Romania si au scopul de a asigura functionarea normala si continua a transporturilor feroviare, pentru satisfacerea interesului public, social si de aparare a tarii, in conditii de siguranta a circulatiei trenurilor si securitate a transporturilor, calitate a serviciilor de transport public, sanatatea oamenilor si protectie a mediului.

Modul de desfasurare a activitatii de transport feroviar este reglementat prin prezentul regulament precum si prin alte reglementari specifice.

Art. 3. -    (1) Prezentul regulament se aplica numai pentru liniile de cale ferata din Romania care au ecartamentul normal - 1435 mm - si pentru viteze maxime de circulatie de pana la 160 km/h.

Pentru liniile de alt ecartament sau pentru viteze de circulatie mai mari de 160 km/h se vor stabili reglementari specifice.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2911
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site