Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

REGIMUL DE INCARCARE,STIVUIRE SI TRANSPORT AL MARFURILOR NEALIMENTARE IN TRANSPORTUL MARITIM

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micPARTICULARITATI SPECIFICE PRIVIND REGIMUL DE INCARCARE,STIVUIRE SI TRANSPORT AL MARFURILOR GENERALE NEALIMENTARE IN TRANSPORTUL MARITIM

Obiectivul fundamental al transportului si comertului maritim este asigurarea circuitului normal de marfuri,in siguranta,la timp,cu eficienta economica si in conformitate cu conventiile si legile in vigoare,avand ca elemente de baza:a)navele ca mijloc de transport maritim

b)marfurile ca obiect al transportului maritim

c)porturile ca mijloc de afluire,transbordare si depozitare

d)cadrul juridic si economic al transportului maritim

Nava comerciala este mijlocul de navigatie utilizat pentru realizarea activitatii de transport si a altor servicii pe apa,ce trebuie sa indeplineasca cel putin doua conditii:

a)Conditiile tehnico-constructive sunt realizate prin planul de constructie al navei si sunt destinate sa asigure navei rezistenta

b)Conditiile tehnico-economice,reprezentand ansamblul calitatilor constuctive si a caracteristicilor de exploatare din piunct de vedere al performantelor,trebuie sa asigure eficienta si operativitatea fiecarei nave a societatii de transport si a flotei nationale conducand catre rentabilizarea activitatii

Marfurile au un rol hotarator pentru evolutia navelor si a porturilor,influenta lor actionand prin starea fizica,calitate,diversitate caracteristici de manipulare si stivuire,grad de periculozitate precum si navlul specific.

Portul comercial maritim este o zona de litoral amenajata in care se intalnesc caile de transport maritime cu cel terestre si unde are loc schimbul permanent si organizat de marfuri.

Orice port are o functie de transbordare si una de depozitare,la nivel mondial aparand si functia industriala.

Tendinta actuala este adaptabilitatea maxima a porturilor la cerintele de continua miscare si cresterii continue a volumului general de marfuri tranzitate.

Cadrul economic si juridic,fie ca este o cerinta locala sau zonala,fie stabilita la nivel general,este acel sistem national si international,stabilirea clauzelor si raspunderilor,modalitatile de plata,criterii de stabilire a tarifelor si a taxelor,penalizari de orice natura,acordarea regimurilor preferentiale si aplicarea masurilor protectioniste. Intregul sistem de relatii a impus dezvoltarea unui cadru legislativ,a unui vocabular propriu de exprimare.Numeroasele eforturi cu scopul de a elimina abuzurile sau interpretarile,de a fluidiza transporturile s-au concretizat in delimitari de termeni valabile indiferent de conditiile specifice unui anumit transport.

Cadrul economic si juridic,fie ca este o cerinta locala sau zonala,fie stabilita la nivel general,este acel sistem national si international,stabilirea clauzelor si raspunderilor,modalitatile de plata,criterii de stabilire a tarifelor si a taxelor,penalizari de orice natura,acordarea regimurilor preferentiale si aplicarea masurilor protectioniste. Intregul sistem de relatii a impus dezvoltarea unui cadru legislativ,a unui vocabular propriu de exprimare.Numeroasele eforturi cu scopul de a elimina abuzurile sau interpretarile,de a fluidiza transporturile s-au concretizat in delimitari de termeni valabile indiferent de conditiile specifice unui anumit transport.

MARFURILE DESTINATE TRANSPORTULUI MARITIM

Potrivit ghidului pentru navele ce sosesc in porturile romanesti,acestea trebuie sa-si anunte sosirea cu 3 zile inainte de trecerea prin Bosfor si 24 de ore inainte de sosirea in rada.Aceasta preavizare este necesara pentru a da primitorilor de marfuri posibilitatea de a efectua ultimele pregatiri in vederea descarcarii,obtinerea danei pentru acostarea navei,procurarea spatiului de descarcare,a muncitorilor si a utilajelor necesare.

Dupa terminarea controlului sanitar si fitosanitar,se face controlul vamal si de frontiera,iar dupa indeplinirea acestor formalitati portuare,nava se considera "in libera practica"

La descarcare se declara la vama marfurile de catre Serviciul Import din cadrul intreprinderii portuare prin formularul "manifest de transport" si se trece la organizarea descarcarii marfurilor prin "sectia stivatori".

La incarcare se preda comandantului lista marfurilor ce urmeaza a fi incarcate aratand destinatia,marcile de identificare,dimensiunile si greutatea coletelor.Dupa terminarea incarcarii agentia maritima intocmeste si elibereaza conosamentele si manifestele

Indicarea marfurilor de transport este determinata de natura contractului.Astfel avem doua moduri de exprimare a obiectului de transport:

a)caric partial (part cargo)

b)caric plin si complet (full and complete cargo)

In contractul de transport dovedit prin conosament,marfurile trebuie cunoscute in momentul incheierii contractului.

In contractele de voiaj in care armatorul pastreaza gestiunea comerciala a navei,cantitatea marfii de transportat este data de regula,cu "aproximatie" sau cu "10% mai mult sau mai putin".

Incarcarea altor marfuri decat cele prevazute in contract constituie o incalcare grava a contractului de navlosire.

In cadrul contractului "pe timp" felul marfii este indicat prin cuvintele "marfuri legale"

Astfel sunt "legale" numai marfurile a caror incarcare este in mod obisnuit permisa in portul de incarcare.In acest sens,cuvantul "legal" inseamna ca marfa trebuie sa fie de asa natura,incat incarcarea ei sa nu contravina legilor in vigoare.

Marfurile cu vicii proprii,"viciu ascuns" si "viciu propriu" daca nu sunt declarate sau daca nu rezulta din modul de ambalare,constituie un risc al incarcatorului.

Notiunea de "viciu propriu" exprima toate cauzele ce produc pierderi sau avarii legate de starea marfurilor,de natura lor interna, care le fac improprii transportului pe mare.

Pierderile obisnuite din greutate (loss in weight) suferite in cursul voiajului,de marfuri impachetate sau de marfuri in vrac (loss in transit) sunt considerate ca urmare directa a viciului propriu al marfurilor.

Viciile ascunse ale navei-pe care armatorul nu le poate constata-nu sunt considerate vicii proprii;invers,cand viciul propriu nu este aparent,se considera "viciu ascuns"

ASPECTE SPECIFICE PRIVIND REGIMUL DE INCARCARE STIVUIRE SI TRANSPORT AL MARFURILOR PE CALE MARITIMA

Masurile ce se iau la bordul navelor destinate transportului de marfuri cuprind urmatoarele faze:pregatirea navei,incarcarea si sivuirea,transportul propriu-zis si descarcarea marfii.Nerespectarea acestora poate duce la anularea actului economic in ansamblul sau,cu repercusiunile financiare de rigoare.

Stivuirea marfurilor    in comertul maritim consta in repartizarea,asezarea si fixarea acestora in magazii si pe puntea navei,compact si metodic astfel incat acestea sa nu se loveasca,si in asigurarea perfectei lor conservari pe toata durata voiajului.

Indicele de stivuire (stowage factor) este numarul de picioare cubice sau metri cubi ocupati de o tona lunga dintr-o marfa stivuita pe nava.Acesta variaza in functie de greutatea specifica a marfii,natura ei,felul ambalajului si buna ei stivuire.

In general indicele ideal de stivuire este cuprins intre 50-65 picioare cubice per tona,iar cunoasterea acestuia permite aprecierea de la inceput a cantitatii de marfa pe care o nava o poate prelua.

Din punct de vedere al indicelui de stivuire,marfurile se impart in doua categorii:

marfuri usoare-cu un indice de stivuire mai mare de 50 picioare cubice per tona (bumbac,lana)

marfuri grele-cu un indice de stivuire mai mic de 50 picioare cubice per tona (minereuri,laminate)

Stivuirea marfurior generale necesita prin diversificarea lor si a modului de ambalare,experientasi specializare din partea companiilor de stivatori si atentie deosebita din partea comandantului si a echipajului.

La stivuirea marfurilor alimentare,tesaturi se va folosi material de spatii foarte curat si se va avea grija sa fie depozitate departe de marfuri puternic odorante (vanilina,esente,ceapa).

Coletele cu marfuri fragile si usoare vor fi incarcate la coridoare,deasupra celor grele astfel spatiile ramase libere-spatii moarte-vor fi completate cu material lemnos pentru evitarea deplasarii marfurilor.

Stivuirea marfurilor in saci se face in functie de continut si materialul acestora.Sacii din hartie sau plastic pot fi stivuiti uniform pe suprafete plane spre deosebire de sacii din iuta care se pot subtia la capete.

Se va evita stivuirea marfurilor ambalate in saci la un loc cu marfuri umede sau susceptibile de a transpira.

La descarcarea sacilor se va evita tararea cotadelor,lovirea acestora,precum si asezarea cotadelor pe forme ascutite si forme dure.

Marfuri ca lana,bumbacul,iuta, tutunul,matasea sunt constituite in baloturi,bale sau legaturi.Pentru evitarea contactului direct al baloturilor cu partile metalice sau cu alte marfuri dure se va folosi la stivuire material lemnos si hartie.

Stivuirea butoaielor incepe din axul longitudinal al navei catre prova-pupa. Numarul randurilor de butoaie stivuite si suprapuse este determinat de categoria si capacitatea acestora.

Stivuirea marfurilor speciale - bere,alcool, blanuri,bijuterii - se face in locuri sigure sub cheie.Daca este posibil manipularea marfurilor speciale se va efectua numai pe timpul zilei.

Stivuirea marfurilor pe punte se face in conditii speciale,atunci cand gradul de periculozitate,dimensiunile agabaritice, imposibilitatea incarcarii la un loc cu alte marfuri impun acest lucru.Pentru marfurile incarcate pe punte nava este obligata sa puna la dispozitie mijloacele necesare sigurantei marfii la transport.

Ambalajul marfurilor reprezinta adevarata industrie pentru care se cheltuiesc sume imense,uneori 20% sau mai mult din valoarea marfii vandute.Pentru ca un ambalaj sa corespunda scopului pentru care a fost confectionat trebuie sa indeplineasca anumite conditii:sa fie solid,usor de manipulat si stivuit,sa fie aspectuos si usor de identificat.

Etichetarea marfurilor constituie un real ajutor in stivuirea si protejarea acestora. Cunoasterea semnelor inscrise pe ambalaj si aplicarea acestora conduc la prevenirea multor neajunsuri in stivuirea si conservarea marfurilor.

EVITAREA UNEI STIVUIRI DEFECTUOASE

Stivuirea defectuoasa este definita de DREPTUL MARITIM INTERNATIONAL prin aceea ca nava nu este apta de a afectua voiajul respectiv si ca orice avarie sau pierdere de marfa cauzata de stivuiri neglijente efectuate de comandant vor fi in sarcina armatorului.

Pentru evitarea eventualelor consecinte este recomandat ca inaintea inceperii incarcarii comandantul sa detina toate datele privitoare la marfa astfel incat sa poata concepe cargo-planul in mod judicios.

Stivuirea defectuoasa a marfurilor poate duce la deplasarea acestora cu efecte negative asupra stabilitatii navei.Pentru prevenirea acestor situatii se iau o serie de masuri ca:utilizarea completa a volumului magaziilor,utilizarea materialelor de

umplutura in cazul spatiilor libere,acoperirea si fixarea marfurilor ambalate cu gabarit redus o amarare corecta si sigura a marfurilor.

Concludem astfel ca cei care se ocupa cu exploatarea navelor maritime de transport trebuie sa cunoasca tot ce inseamna nava in complexul ei si sa aiba de asemenea cunostinte in domeniul stiintelor si al economiei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2262
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved