Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

SECURITATEA NAVEI SI A ECHIPAJULUI IN TRANSPORTUL MARFURILOR PERICULOASE

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micSECURITATEA NAVEI SI A ECHIPAJULUI

IN TRANSPORTUL MARFURILOR PERICULOASEFise de securitate a grupurilor de marfuri

La cererea Comitetului de Securitate Maritima (I.M.O.), subcomitetul pentru marfurile periculoase a eleborat fise de securitate (emergency schedule) pentru toate clasele de marfuri periculoase cuprinse in Codul I.M.D.G. Aceste fise de securitate au fost publicate in lucrarea 'Masuri de urgenta pentru navele care transporta marfuri periculoase' (Emergency Procedures for Ships Carring Dangerous Goods). Lucrarea a fost adoptata de Comitetul de securitate Maritima (I.M.O.) in decembrie 1980.

Manipularea si transportul marfurilor periculoase trebuie efectuate cu cele mai sigure mijloace pentru a se preveni incidente cum ar fi contaminarea celorlalte marfuri, poluarea mediului, avarierea navei sau vatamarea sanatatii echipajului.

Personalul implicat in transportul de marfuri periculoase trebuie sa fie complet informat asupra proprietatilor si riscurilor generate de acestea, precum si asupra masurilor de prevenire a unor incidente. De asemenea, personalul care participa la manipularea si transportul de marfuri periculoase trebuie sa fie familiarizat cu regulile de securitate, primul ajutor, masurile de urgenta si interventie in caz de necesitate.


Marfurile periculoase care necesita masuri similare in caz de urgenta au fost grupate pe asa-zisele grupe de materii si fac obiectul aceleiasi fise de securitate.

Masurile de urgenta si interventiile in caz de pericol trebuie adoptate in stransa legatura cu informatiile date de Codul I.M.D.G. in fisele individuale ale marfurilor periculoase si cu masurile cuprinse in 'Ghidul medical de prim ajutor in accidentele care implica marfuri periculoase' (First Aid Guide for Use in Accidents Involving Dangerous Goods - M.F.A.G.).

Pentru obtinerea numarului fisei de securitate si a numarului tabelei M.F.A.G. se va utiliza de asemenea indexul general al marfurilor periculoase din volumul V al Codului I.M.D.G. Se mai poate folosi pentru obtinerea numarului fisei de securitate si a numarului tablei M.F.A.G., indexul numeric al marfurilor periculoase inclus in Volumul V al Codului I.M.D.G.

Fiecare fisa de securitate cuprinde 5 sectiuni :

Sectiunea 1 cuprinde numarul fisei de securitate si grupele de materii prime la care se refera.

Sectiunea 2 cuprinde echipamentul special necesar in caz de pericol (costume de protectie si materiale de decontaminare).

Navele care transporta marfuri periculoase vor fi dotate cu un numar suficient de costume de protectie, aparate de respirat autonome, manici cu cioc de barza si materiale absorbante corespunzatoare.

In fisele de securitate se indica echipamentul special necesar in caz de pericol, suplimentar fata de cerintele S.O.L.A.S. si normele R.N.R.

Nu toate costumele de protectie rezista la actiunea tuturor marfurilor periculoase si de aceea se vor solicita producatorului instructiuni pentru costumele destinate anumitor substante.

Toate costumele contaminate vor fi curatate sau pastrate izolat pana la decontaminarea lor totala.

Cand este necesara utilizarea unui aparat de respirat, in fisele de securitate se recomanda aparatele de respirat autonome (pentru mastile de gaze nu s-au convenit inca standarde internationale).


Manicile cu cioc de barza sunt recomandate in fisele de securitate ori de cite ori se considera necesar. Aceste manici trebuie asigurate suplimentar fata de cerintele S.O.L.A.S.

Dintre materialele absorbante disponibile unele sunt inerte, iar altele sunt reactive la anumite marfuri periculoase. Un exemplu de material absorbant, foarte utilizat in transportul marfurilor periculoase il constituie rumegusul.

Este dificil de apreciat cantitatile de echipament de protectie si material de decontaminare, deoarece acestea depind de cantitatea totala de marfuri periculoase transportate, de marimea si tipul navei si de numarul de persoane disponibile pentru interventie in caz de pericol. De aceea, comandantul navei va fi singurul in masura sa aprecieze aceste cantitati.

Sectiunea 3 cuprinde masurile de urgenta. Aceasta sectiune se refera la masurile prealabile actiunilor in caz de pericol, luate de catre echipele de interventie.

In mod obisnuit, coletele care contin marfuri periculoase pot fi manipulate fara a se utiliza echipament special de protectie, deoarece ambalajele sunt proiectate si confectionate astfel incat sa retina continutul si sa nu permita scurgerile. In cazul avarierii coletelor se pot produce astfel de scurgeri, care pot genera vapori toxici sau inflamabili, coroziuni etc. Aceste consecinte pot deriva fie din scurgerile propriu - zise fie din reactia acestora cu alte materiale.

O atentie deosebita se va acorda protectiei ochilor.

Cand o substanta prezinta un risc de toxicitate in caz de scurgeri de continut se recomanda ca personalul echipei de interventie sa poarte costum de protectie si aparat de respirat autonom. Un costum complet de protectie cuprinde : cizme, combinezon, manusi, ochelari si gluga.

Daca o substanta prezinta numai un risc mic de inhalare a unor vapori toxici, in caz de scurgeri se recomanda numai costum de protectie. Aparatul de respirat autonom va fi folosit in lupta impotriva incendiilor in preajma acestor substante.

Unele substante emit gaze toxice sau corosive in caz de scurgeri. Pentru activitatea de interventie in cazul unui accident cu astfel de substante se va manevrea cu nava astfel ca zona afectata sa ramana sub vant.


Sectiunea 4 cuprinde actiunile de interventie in caz de pericol. Recomandarile privind interventia in caz de pericol sunt diferite si depind de conditiile atmosferice, de amplasarea la bord (sub punte sau pe punte) si de starea de agregare a marfurilor periculoase.

In caz de scurgeri la marfurile stivuite pe punte, recomandarea generala este de a spala bine zona afectata cu cantitati mari de apa. Daca marfurile periculoase reactioneaza periculos cu apa, ele vor fi indepartate de pe punte cu alte mijloace.

Decizia de aruncare peste bord a marfurilor periculoase apartine comandantului si se bazeaza pe principiul ca securitatea vietii umane pe mare are prioritate fata de protectia mediului maritim impotriva poluarii.

In ape cu funduri mici sau in stramtori, se vor limita scurgerile in afara bordajului, provenite de la poluanti puternici.

Inaintea unei interventii intr-un accident cu marfuri periculoase stivuite sub punte, se impune evacuarea eventualilor vapori toxici, corosivi sau inflamabili. In asemenea situatii vor interveni numai persoane bine antrenate, imbracate cu costume de protectie si avand aparate de respirat autonome. Patrunderea intr-un astfel de compartiment se face numai sub supravegherea unui ofiter al bordului.

Scurgerile colectate cu ajutorul materialelor absorbante, pastrate in saci de plastic sau alte recipiente, vor fi depozitate izolat, in siguranta, pentru a fi predate ulterior la uscat, in primul port de escala.

Colectarea scurgerilor provenite de la marfurile stivuite sub punte, prin materiale absorbante, nu este prea eficace si de aceea se vor lua masuri prealabile intrarii in astfel de compartimente.

In cazul unor scurgeri provenite de la corosivi puternici, se vor inspecta amanuntit elementele de structura ale navei.

Ori de cate ori este posibil, un colet care contine marfuri periculoase va fi mutat din preajma unui incendiu. Daca acest lucru nu este posibil si caldura degajata de incendiu risca sa provoace modifcari chimice sau fizice unor substante, sau risca sa deterioreze ambalajul acestora, se va proceda la racirea suprafetelor expuse, prin jet de apa. O atentie deosebita se va acorda substantelor care polimerizeaza, deoarece reactia poate continua mult timp dupa indepartarea sursei de caldura.


Pentru incendiile care au loc sub punte, calea obisnuita de interventie este inchiderea etansa a magaziei (compartimentului), intreruperea ventilatiei si actionarea mijloacelor de stins incendiu.

Sectiunea 5 cuprinde masurile de prim ajutor in caz de accident, sub forma de trimiteri in 'Ghidul medical de prim ajutor in accidentele care implica marfuri periculoase' - M.F.A.G.

In concluzie, la primirea unei liste de incarcare care cuprinde si unele marfuri periculoase, comandantul navei trebuie sa se asigure ca in documentatia bordului exista urmatoarele publicatii ;

Codul I.M.D.G. (International maritime Dangerous Goods Code) in 5 volume, cu amendamentele la zi ;

'Masuri de urgenta pentru navele care transporta marfuri periculoase' (Emergency Procedures for Ship Carring Dangerous Goods), cu amendamentele la zi ;

'Ghidul medical de prim ajutor in accidentele care implica marfuri periculoase' (Medical First Aid Guide, for Use in Accident Involving Dangerous Goods).

In continuare, pentru fiecare marfa periculoasa din lista de incarcare se cauta denumirea tehnica in indexul general din volumul V al Codului I.M.D.G. si se scot elementele care intereseaza in procesul de incarcare si transport : numarul de pagina corespunzator fisei individuale din Codul I.M.D.G., numarul de inregistrare O.N.U., clasa si diviziunea, grupa de ambalare, riscurile secundare, numarul fisei de securitate si numarul tabelei M.F.A.G.

In cazul in care una din marfurile periculoase cuprinse in lista de incarcare nu figureaza in indexul Codului I.M.D.G., se va solicita incarcatorului o specificatie completa, cu toatele elementele necesare, avizata de o autoritate competenta.

Odata extrase elementele din indexul general se va trece la studierea fiselor individuale al fiecarei substente in parte. Totodata pentru o mai buna documentare, se va studia introducerea generala a Codului I.M.D.G., precum si introducerea la fiecare clasa de marfuri luata in studiu.


Pe baza acestui studiu se poate intocmi planul de incarcare in care se va sine cont de toate proprietatile marfurilor nominalizate in lista de incarcare. La intocmirea planului de incarcare se va utiliza si tabela de separare a marfurilor periculoase.

Daca planul de incarcare satisface toate criteriile urmarite se va trece la studierea fiselor de securitate ; pe baza acestui studiu intocmindu-se lista cu necesarul de echipament si materiale de decontaminare care se va inmana incarcatorului.

In continuare se vor studia tabelele din 'Ghidul medical de prim ajutor in accidentele care implica marfuri periculoase'. Pe baza studierii fiselor individuale, a cargoplanului, a fiselor de securitate si a tabelelor M.F.A.G. se vor stabili echipele de interventie in caz de urgenta. La stabilirea acestor echipe se vor lua in considerare cantitatea totala de marfuri periculoase, tipul si deplasamentul navei, numarul membrilor de echipaj, varsta si aptitudinile acestora, mijloacele de interventie, etc.

Se va face apoi o instruire a intregului echipaj, privind specificul marfurilor ce urmeaza a fi incarcate, dupa care, separat, se va face instructajul echipelor de interventie.

Dupa perfectarea tuturor acestor masuri prealabile comandantul se va asigura ca nava este pregatita pentru incarcare si transport din toate punctele de vedere, dupa care poate dispune inceperea incarcarii navei.

Pe masura incarcarii marfurilor periculoase, ofiterii bordului vor urmari ca incarcatorii sa livreze navei echipamentul de protectie si materialele de decontaminare aferente.

Periodic se vor efectua exercitii cu echipele de interventie pentru mentinerea antrenamentului.

Ghid de Prim Ajutor Medical la accidentele survenite

in transportul si manipularea marfurilor periculoase (M.F.A.G.)

Acest Ghid, parte componenta a suplimentului Codului I.M.D.G., contine :


Introducerea, in care sunt prezentate la modul general accidentele ce pot avea loc in activitatea de transport si manipulare a marfurilor periculoase, precum si diferite trimiteri la publicatii ce pot ajuta la limitarea consecintelor unor astfel de accidente;

Informatii privitoare la utilizarea acestui Ghid, prezentandu-se metode de identificare a substantei care a produs leziunea si identificarea in cadul ghidului a indicatiilor pentru limitarea si eventual eliminarea consecintelor rezultate dintr-un accident in timpul manipularii si transportului marfurilor periculoase.

Echipajele si ofiterii navelor ce transporta marfuri periculoase trebuie instruiti pentru prevenirea acestor accidente.

Codul I.M.D.G. prezinta, de exemplu, la clasa 6.1. diagrama privind limita de toxicitate pentru diferitele grupe de transport. Aceasta este prezentata in ANEXA NR. 1 a prezentei lucrari.

Diagnostic de infestare, cuprinzand principii generale referitoare la conditiile in care poate avea loc intoxicarea, metode de identificare a otravii, precum si a partilor anatomice expuse. Sunt prezentate de asemenea simptomele generale precum si stadiile de dezvoltare a intoxicatiilor rezultate din otravire.

In cazul tipic de otravire se disting trei stadii :

1. Stadiul latent - care este intervalul de timp cuprins intre momentul infestarii si momentul in care apar primele simptome sau semne de intoxicare. In general, acest interval d etimp este foarte scurt.

2. Stadiul activ - stadiu in care semnele si simptomele intoxicarii sunt evidente.

In multe cazuri sunt similare intre ele pentru intoxicatii cu substante chimice diferite. Principalele cai de contact sunt : prin piele, ochi, inhalatie, indigestie. Simptomele generale includ : dureri de cap, varsaturi, schimbari psihice, convulsii, durere, puls rapid si slab, culoare inchisa a pielii (gri-albastru), probleme serioase ale respiratiei.

3. Stadiul final - stadiu in care simptomele se rezolva uzual in majoritatea cazurilor cu expunere mica in cateva ore. In cazul unei expuneri mai mari sau daca substanta respectiva este deosebit de toxica, simptomele pot persista cateva ore si chiar zile. Starea pacientului se poate deteriora si poate duce la complicatii, cum ar fi : asfixiere, edem pulmonar, bronsita, pneumonie, infarct, colaps circulator, blocaj renal si blocaj biliar.


Diagnostice specifice. Functie de simptomatica prezentata de catre accidentat putem stabili cu ajutorul ghidului care este substanta toxica care a cauzat accidentul, precum si diagnosticul prezumtiv.

Primul ajutor la bordul navei este necesar pentru accidentele minore sau pentru a imbunatati starea accidentatului pana in momentul in care este posibila aplicarea unui tratament adecvat. este de preferat ca fiecare marinar sa fie instruit in acordarea primului ajutor la bordul navei.

In momentul identificarii unui accidentat trebuie sa se tina seama de urmatoarele reguli

atentie la motivele care au cauzat accidentul ;

daca este necesar, se scoate accidentatul din zona periculoasa ;

se vor folosi aparate de respirat daca se banuieste prezenta gazelor toxice sau a fumului in zona ;

se cheama ajutor.

Sunt prezentate grafic si textual fazele primului ajutor acordat, functie de simptomele accidentatului. Aceste simptome pot fi :

pierderea cunostintei ;

neregularitat si insuficiente ale aparatului circulator si respirator ;

oprirea respiratiei dublata de infarct ;

metode de respiratie artificiala si resuscitare cardiaca

Complicatii ale intoxicatiilor. In urma contaminarii cu o substanta pot avea loc anumite complicatii. Aceste complicatii sunt prezentate in M.F.A.G. in felul urmator :

Asfixia (sufocarea)

Identificare : cauzata de lipsa oxigenului in sange. Poate fi cauzata de intoxicarea cu substante chimice.

Diagnostic : dificultati in respiratie, puls rapid (peste 100/min.), culoare inchisa a pielii, pacientul poate fi agitat la inceput dar devine apatic ulterior.

Tratament : Tratamentul de urgenta este descris in prezentul cod.

In continuare sunt prezentate dupa acelasi model :

edemul pulmonar ;

bronsita ;


pneumonia ;

afectiuni ale aparatului respirator ;

plurita ;

colapsul circulator acut ;

infarctul miocardic ;

starea de coma ;

convulsiile ;

tulburarile mentale ;

afectiuni ale aparatului digestiv ;

temperatura ;

afectiuni renale.

Tratamente de urgenta. Se descriu procedurile de urgenta si de acordare a primului ajutor medical pentru limitarea consecintelor accidentelor cu substante toxice.

Aceste tratamente de urgenta sunt structurate functie de zona anatomica de contact a accidentatului :

contact direct cu pielea sau cu ochii ;

inhalare sau ingestie.

Se descrie de asemenea si procedura de acordare a terapiei cu oxigen.

Tabele cu substante chimice. Sunt prezentate fise ale substantelor chimice astfel :

Informatii generale - se prezinta particularitatile de toxicitate ale substantelor respective ;

Semne si simptome - sunt prezentate simptomele ce apar in cazul contactului cu substanta respectiva.

Tratament - se fac trimiteri la procedurile de tratament descrise in prezenta publicatie.

In tabelele cu substante chimice, acestea sunt ordonate dupa numarul de tabla si grupul de chimicale din care face parte substanta respectiva.

Lista de medicamente. Sunt tabelate medicamentele recomandate care ar trebui sa se afle la bordul navelor care trasnporta marfuri periculoase.


In tabel se afla numele medicamentului, unitatea recomandata standard, forma de prezentare, precum si cantitatea acestuia.

Prevenirea si lupta contra incendiilor

Prevenirea incendiilor la bordul unei nave care transporta marfuri periculoase se realizeaza printr-o buna practica marinareasca, respectandu-se in special urmatoarele masuri de precautie :

materialele combustibile se vor sine departe de sursele de caldura ;

substantele inflamabile vor fi protejate prin ambalare corespunzatoare, respingandu-se ambalajele care sunt deteriorate sau prezinta scurgeri ;

stivuirea se va face astfel incat coletele sa fie protejate impotriva avarierii sau incalzirii

marfurile periculoase se vor separa de substantele care pot produse sau raspandi focul

se va asigura accesibilitatea marfurilor periculoase astfel ca la nevoie, coletele din vecinatatea incensiului sa poata fi protejate ;

cablurile si instalatiile electrice trebuie sa fie in stare corespunzatoare si protejate impotriva riscurilor de scurt-circuitare ;

acolo unde este necesara separarea printr-o punte sau un perete despartitor, penetratiile cablurulor sau tubulaturilor dintr-un compartiment in altul vor fi bine izolate, in scopul impiedicarii patrunderii vaporilor sau gazelor ;

la stivuirea marfurilor periculoase pe punte se vor avea in vedere forma si pozitia macanismelor auxiliare de punte, a cablurilor si echipamentului electric, pentru evitarea surselor de aprindere ;

Pentru substantele care necesita recomandari speciale, pentru lupta impotriva incendiilor, acestea sunt date in introducerea fiecarei clase si in fisa individuala;

In general, agentul extinctor cel mai usor disponibil este apa, care este eficienta pentru majoritatea, dar nu pentru toate marfurile periculoase.


Cateodata, asa cum rezulta din fisele individuale ale substantelor, apa nu este eficienta si poate, in unele cazuri, sa intensifice incendiul sau sa cauzeze o explozie. De aceea, o nava care transporta marfuri periculoase asupra carora nu se poate actiona cu apa in caz de incendiu trebuie sa aiba la bord suficiente extinctoare adecvate. In cazul acestor marfuri speciale se recomanda utilizarea extinctoarelor chimice uscate sau a celor cu un gaz inert, cum ar fi bioxidul de carbon.

Datorita riscului mare de otravire sau intoxicare a persoanelor neprotejate, cu fumul emanat de unele substante incendiate, nava trebuie sa fie echipata cu costume de protectie si aparate de respirat autonome.

In majoritatea cazurilor, cand are loc un incendiu in magaziile navei, capacele gurilor de magazii si toate deschiderile vor fi bine inchise astfel incat sa se elimine posibilitatea alimentarii cu oxigen a incendiului. Totusi, cand se transporta substante care, fie degaja oxigen cand sunt incalzite, fie mentin incendiu, aceasta masura poate fi ineficace, uneori chiar periculoasa. Pentru aceste substante sunt date recomandari speciale in fisele individuale.

Pentru asigurarea unei actiuni eficiente impotriva incendiilor, la bordul navelor care transporta marfuri periculoase se impun urmatoarele masuri :

realizarea instructiunilor speciale de comportare la bord pentru membrii echipajului, pasageri sau alte persoane aflate temporar la bord pe timpul operarii navei ;

completarea inventarului cu materialele si echipamentul de prevenire si combatere a incendiilor ;

stabilirea de responsabilitati concrete pentru fiecare membru din echipaj, prin rolul de incendiu

realizarea unui grafic de supraveghere a marfurilor periculoase ;

efectuarea de exercitii de antrenament cu personalul de la bord, privind modul de interventie in caz de necesitate ;

instruirea echipajului privind utilizarea echipamentului special de combatere a incendiilor

reglementarea fumatului la bord.


Pe tot timpul operarii marfurilor periculoase, comandantul navei nu va parasi nava, pentru a putea conduce activitatea de combatere a unui eventual incendiu. Aceasta atributie nu poate fi transmisa secundului navei sau altei persoane.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari:
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved