CATEGORII DOCUMENTE |
Contractele informatice
Despre contracte in general:
Legea 469/2002 publicata in M. Oficial 529/19 iulie 2002. Ea reglementeaza unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale. Contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu in functie de natura sa clauze referitoare la:
2. Contractele informatice sunt acte juridice bilaterale sinologmatice consensuale, prin care o parte se obliga sa presteze servicii informatice, iar cealalta parte se obliga sa achite pretul serviciilor si sa respecte conditiile impuse de furnizor.
Din punct de vedere al naturii juridice majoritatea contractelor din dreptul informatic isi au radacinile in dreptul comercial. In functie de obiectul lor, contractele pot fi:
- de echipament
- de programe-produs
- de dezvoltare informatica
- de service
- de acces la baza de date
- de furnizare servicii internet
Vanzarea unui sistem de calcul prezinta dificultati din punct de vedere al incheierii contractului. Un avocat instruit in problema contractelor informatice trebuie sa cunoasca toate aspectele implicate, sa aiba cel putin notiuni de baza in ce priveste componentele unui sistem de calcul sau posibilitatile unei aplicatii informatice pentru a putea sfatui competent pe clientul sau.
Dreptul informatic sau dreptul tehnologiei informatiei exista si datorita naturii complexe a calculatorului. Tehnologia care se bazeaza pe industria informatica, se dezvolta rapid, astfel a se poate intampla sa existe conflicte intre diferitele ramuri juridice aplicabile. In ce priveste vanzarea de programe informatice, fie ca este vorba de sisteme de operare sau de aplicatii personalizate nu poate fi scos din ecuatie dreptul de proprietate intelectuala al creatorului unui program.
De obicei dreptul de proprietate intelectuala (de autor) nu este vandut fiecarui client. Programul informatic este licentiat ca un drept de proprietate intelectuala incat clientul are dreptul sa il foloseasca in anumite circumstante, adeseori cu un anumit echipament.
Trebuie sa facem distinctia intre hard si soft. Vanzarea echipamentului hard este o operatie juridica distincta de instalarea unui anumit program ori de licentierea unor anumite programe.
2.1. Contractul de echipament: este contractul prin care vanzatorul transfera proprietatea echipamentelor hard catre cumparator contra unei sume numita pret.
Dupa instalarea sistemului trebuie vizate urmatoarele probleme:
2.2. Contractul de produse - program (software) este acel contract prin care furnizorul se obliga sa livreze beneficiarului o aplicatie informatica standard in schimbul achitarii contravalorii acesteia.
Riscurile care trebuie avute in vedere sunt:
- erorile de programare
- distribuirea publica a programului
- adaptarea produsului - program la necesitatile firmei sau unitatii (aceste operatiuni vor trebui reglementate in cadrul contractului de implemetare a unei aplicatii informatice)
Clauze obisnuite:
- perioada de utilizarea a programului
- reglementarea dreptului de proprietate intelectuala (licentele de utilizare)
- functionarea programelor (performante specifice, instalare, flexibilitate si suport tehnic) va constitui obiectul unei descrieri detaliate)
- se va preciza expres daca beneficiarul are acces la programul sursa
- caracterul temporal sau permanent al solicitarii clientului privind prezentarea de versiuni noi.
2.1. Contractul de dezvoltarea informatica este denumit si contractul de dezvoltare de programe, este de natura apropiata cu contractul de produs-program prin aceea ca obiectul contractului consta in furnizarea unui program, dar in contractul de dezvoltare nu a fost inca elaborat furnizorul fiind considerat un aportor de know-how.
Si acest contract contine clauze referitoare la dreptul de modificare a programelor de beneficiar, performantele tehnice de programare si protectia intelectuala a creatorului programului.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2503
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved