Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

ISDN

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic





Ce inseamna ISDN?

ISDN = Integrated Services Digital Network = Retea Digitala cu Integrarea Serviciilor

Definitie ITU-T:
Retea care provine dintr-o retea telefonica digitala integrata
care ofera conectivitate digitala cap-la-cap
furnizand o gama larga de servicii (vocale sau non-vocale)
pentru care utilizatorii au la dispozitie un set restrans si standardizat de interfete utilizator - retea.
Pe scurt, reteaua ISDN este un up-grade la cea clasica, oferind plus de calitate si viteza precum si noi facilitati.

Exista mai multe tipuri de ISDN?


Romtelecom ofera doua tipuri de ISDN:

ISDN-BRA - (Basic Rate Access) - acces de baza, ce ofera posibilitatea efectuarii a 2 conexiuni simultane
ISDN-PRA - (Primary Rate Access) - acces primar, ce ofera posibilitatea efectuarii a 30 de conexiuni simultane
Obs. Materialul de fata se axeaza pe serviciul ISDN-BRA

La ce foloseste ISDN?

Aplicatiile principale ale ISDN sunt: telefonie, transmisii de date de viteza mare, transmisii fax rapide, videotelefonie.

Cu ce vine in plus ISDN?

ISDN aduce punctul de conexiune digitala acasa la abonat, permite viteze mult mai mari de transfer a datelor, ofera posibilitatea de a conecta la echipamentul terminal mai multe terminale de mai multe tipuri, cu mai multe numere de apel. De asemenea, sunt posibile mai multe conexiuni simultane pe o singura linie fizica (de ex. o convorbire telefonica si o transmisie fax). Aceste caracteristici, impreuna cu serviciile suplimentare oferite de ISDN, permit o utilizare eficienta a resurselor si a timpului de lucru.

Cat costa?

Tariful pentru instalarea unui acces de baza (ISDN-BRA), ce ofera utilizatorului doua canale de 64 kbps, este 1.428.000 lei. Abonamentul lunar este de 357.000 lei.

Ce intra in acest tarif?

- Conectarea fizica (o pereche de fire de cupru; se folosesc aceleasi perechi traditionale, ca pentru un telefon clasic)
- Instalarea echipamentului de acces - terminatorul de retea (NT)
- Un numar de apel (numerotatia pentru instalarile noi ISDN este distincta, in gama 206000-207999 pentru centrala digitala Piatra Neamt si 208000-208899 pentru centrala digitala Roman)

Cum se pot realiza mai multe conexiuni simultan?


Intre terminatorul de retea si centrala digitala Alcatel transmisia este digitala. In acest flux de date exista trei canale: doua canale de 64 kbps - numite canale B - sunt puse la dispozitia utilizatorului. Al treilea canal, de 16 kbps, este utilizat pentru semnalizarile de retea.
Prin fiecare canal se poate efectua o conexiune, independent de celalalt canal, fiind posibile deci doua conexiuni simultane (de ex. o legatura Internet si o transmisie fax).



Unele aplicatii, cum ar fi cea de videotelefonie, utilizeaza ambele canale simultan (unul pentru sunet si unul pentru imagine).

Se poate transforma o linie existenta in acces ISDN?


Daca se doreste transformarea unor linii analogice existente in accese ISDN-BRA, tariful de instalare este egal cu diferenta taxelor de instalare (1.428.000-290.000 lei). Daca linile existente sunt in conectate in centrala digitala, se pot pastra numerele de apel (numerele suplimentare se aloca din numerotatia dedicata ISDN: 206000-208999 ).
Obs. Chiar daca linia telefonica obisnuita este conectata intr-o centrala digitala, linia este analogica, semnalul electric fiind transformat din analogic in digital abia la intrarea in centrala.

In abonament este inclus si un numar de impulsuri sau minute de trafic Internet?


Nu. Apelurile sunt tarifate conform planului tarifar normal, in impulsuri, pentru fiecare dintre cele doua canale (vezi atasamentul Tarife convorbiri automate.doc). Deci, daca sunt initiate doua apeluri (de ex. telefon si fax) acestea sunt tarifate separat, ca doua convorbiri independente.
Obs.
Conexiunile la furnizorii de Internet locali beneficiaza de taxarea cu reducere Acces Special Internet. Intre orele 7-22, tariful acestor apeluri este un SFERT din tariful pentru convorbirile obisnuite.
Romtelecom nu este - deocamdata - furnizor de servicii Internet; traficul Internet va fi facturat de furnizorul la care este abonat clientul.

Ce este terminatorul de retea?

Network Terminator (NT) este un echipament care permite conectarea mai multor tipuri de echipamente terminale la reteaua ISDN (telefoane clasice, telefoane ISDN, videotelefoane, PC card-uri, calculatoare direct pe interfata seriala .). Acesta este conectat la centrala digitala printr-o pereche de fire de Cu (aceleasi ca la un telefon clasic) prin care se vehiculeaza traficul digital, la 160 kbps.
Obs. NT-ul ramane in proprietatea ROMTELECOM, care asigura intretinerea acestuia. Echipamentele conectate la NT sunt proprietatea clientului si trebuie sa fie omologate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

La terminatorul de retea se pot conecta mai multe terminale?

Da. Terminatorul de retea (NT) furnizat de Romtelecom este tip Intracom netMod (vezi https://netmod.intracom.gr) si dispune de urmatoarele iesiri:
- doua porturi digitale S/T - pentru conectarea a 1-8 echipamente teminale ISDN (telefon, fax, videotelefon, centrala telefonica de abonat ISDN, cartela calculator, router, POS, etc)
- doua porturi analogice - pentru conectarea echipamentelor teminale clasice ( telefon, fax, modem, centrala telefonica de abonat)
- un port RS232 - interfata seriala pentru calculator
- un port USB - interfata seriala de mare viteza pentru calculator
Cu un singur acces ISDN-BRA si un netMod se pot conecta telefonul si fax-ul clasic (cu numere diferite de apel), doua calculatoare (unul pe RS232 si celalalt pe USB, deci nu este nevoie de un alt 'modem' pentru conexiuni ISDN), plus (maxim) 8 terminale ISDN. Toate aceste echipamente partajeaza cele doua canale de 64 kbps, deci se pot efectua simultan o convorbire telefonica si o conexiune de date. Optional, canalele pot fi utilizate impreuna, rezultand o conexiune la 128 kbps.

La terminalele conectate la NT se pot asigna numere diferite de apel?

Da. Fiecare terminal poate avea alt numar de apel (pot fi alocate maxim 7 numere suplimentare). Pentru fiecare numar suplimentar abonamentul este de 25.000 lei/luna.
In figura urmatoare numerele suplimentare alocate diferitelor terminale sunt figurate cu albastru.

Cum se configureaza NT-ul?

Configurarea porturilor analogice se realizeaza foarte simplu, fiind necesara programarea numerelor de telefon (206400 si 206401 in figura de mai sus). Aceasta se efectueaza de la telefoanele respective, prin formarea de la tastatura telefonului - obligatoriu DTMF - a unui sir de comanda (ex. **91*033206400#).
De asemenea, programarea se poate efectua de la calculatorul conectat prin interfata seriala, utilizand soft-ul furnizat in pachetul NT-ului.

Telefoanele conectate la NT se pot apela unul pe altul?


Da. Apelarea se face formand numarul complet (6 cifre) dar se ocupa ambele canale (unul pentru apelul de plecare si unul pentru cel de sosire). Apelarea directa - cu numere scurte din 2-3 cifre - se poate face numai prin conectarea telefoanelor intr-o centrala de institutie (PABX), caz in care apelul nu este taxat.

Care sunt avantajele utilizarii ISDN-BRA pentru telefonie?


* Se pot realiza doua apeluri simultane.
* Se pot aloca unui acces ISDN mai multe numere de telefon (1-8).
* Apar o serie de servicii suplimentare noi:
CLIP - prezentarea identitatii liniei chematoare
CFNA - Redirijarea apelurilor de sosire cand numarul apelat nu raspunde
CFB - Redirijarea apelurilor de sosire cand numarul apelat este ocupat
3PTY - Conferinta in trei
AOC - Informatii de taxare pe terminalul utilizatorului
* Se pot conecta centrale telefonice de institutie ISDN, care au functii avansate. De exemplu, functia DID permite accesul direct la un interior, fara interventia unui operator uman.

Care sunt avantajele utilizarii ISDN-BRA pentru transmisii de date?

* Viteza de comunicatie mare (64-128 kbps)
* Doua conexiuni simultane.
* Poate fi utilizat ca o in combinatie cu linii inchiriate, fie ca o rezerva in caz de intrerupere a liniei, fie ocazional, cand se doreste transmiterea rapida a unui volum mare de date.

Care sunt avantajele utilizarii ISDN-BRA pentru transmisii FAX?

* Soft-ul de comunicatie furnizat odata cu instalarea permite transmisii/receptii fax direct de (pe) calculator. Se fot face atat transmisii G3, la 9600-14400 bps, cat si G4 la 64kbps (daca si corespondentul detine un acces ISDN).
* Daca detineti un fax clasic (G3), il veti putea utiliza in continuare, conectandu-l la una din cele doua iesiri analogice ale NT.

Care sunt avantajele utilizarii ISDN-BRA pentru conectarea la INTERNET?

* ISDN poate fi folosit ca serviciu unic, ca back-up pentru linii inchiriate sau ocazional ca supliment de banda.
* Ofera latime de banda garantata - accesul nu este partajat cu alti utilizatori si ofera securitate permanenta.
* Transmisia fiind digitala, ofera conexiuni de inalta calitate pentru trafic de date.
* Poate fi folosit atit pentru trafic de date cit si pentru convorbiri telefonice obisnuite.
* Conectarea la Internet se face foarte repede (sub. 2 secunde), spre deosebire de conectarea la servicii dial-up folosind modemuri obisnuite (~20 s)
* Operare sincrona - latimea de banda este aceasi in ambele sensuri; de ex. 1 fisier de 1 MB poate fi trimis la fel de repede dinspre utilizator spre retea ca si dinspre retea spre utilizator.

Ce permite soft-ul NT-ului furnizat la instalare?

Soft-ul este RVS-COM Lite. Permite transmisii fax G3 si G4, conexiuni de date 64-128 kbps, videotelefonie - este necesara o micro-camera de vederi, telefonie utilizand un telefon sau prin placa de sunet a calculatorului. Are si functii de robot telefonic si soft-modem la 14.400 bps.
Pentru detalii mergeti la https://www.rvscom.com
Obs. Soft-ul RVS-COM Lite este gratuit si se ofera numai impreuna cu NT-ul. ROMTELECOM nu asigura asistenta soft la instalarea sau configurarea aplicatiilor informatice.

Ce aplicatii pot beneficia de avantajele ISDN?


Lucru la distanta. (Telecommuting) Se poate accesa de la distanta reteaua informatica a firmei, scutind astfel costul si durata deplasarilor.
Retele de filiale. Transmiterea rapoartelor se poate efectua foarte rapid si sigur la sediul central.
Retele de puncte de vanzare. Durata de conectare prin ISDN fiind foarte mica (0.5 secunde), se pot efectua tranzactii foarte rapide, de exemplu incasari on-line intr-o retea de magazine conectate la un server central.
Plati cu card. Punctele de incasare tip POS pot fi conectate la serverul bancii prin acces ISDN, scurtand mult timpul de asteptare a incheierii tranzactiei.
Invatamant la distanta. Prin consultarea bazelor de date la distanta si transmisii multimedia se pot implementa clase virtuale, formate din elevi aflati la sute de km departare de centrul educational.
Acces Internet. Viteza obtinuta prin ISDN (64-128 kbps) este de 4 ori mai mare decat cea obtinuta acum prin modemul de 33600 bps.
Difuzare Radio. Printr-o linie ISDN se poate transporta semnal audio (digital) la o calitate mult mai buna. Se poate transmite de exemplu un concert live fara a se pierde din calitate.

Ce am nevoie ca sa ma conectez la Internet cu viteza de 64 kbps?

Un acces ISDN si nimic in plus (evident, si un calculator cu soft-ul necesar). Dar, viteze de 64-128 kbps se pot obtine numai daca si furnizorul de Internet detine un acces ISDN. Terminatorul de retea furnizat de Romtelecom are si functia de modem, conectat la calculator pe interfata seriala (RS232 sau USB).

Daca sunt ocupate ambele canale (de ex. unul intr-o convorbire telefonica iar celalalt canal o conexiune Internet) si cineva apeleaza numarul meu, ce se intampla?


Serviciul apel in asteptare va semnaleaza aparitia unui nou apel, pe care il puteti prelua. Abonatul care va apeleaza aude "revers apel" si nu tonul de ocupat, deci se asteapta ca sa raspundeti. Daca nu doriti sa utilizati serviciul apel in asteptare, il puteti dezactiva, dar cei care va apeleaza in timpul in care sunteti angajat intr-o convorbire vor primi tonul de ocupat.
Obs. Daca aveti un fax G3 pe acelasi numar de apel, serviciul apel in asteptare trebuie dezactivat pentru a nu perturba functionarea fax-ului.

Ce servicii suplimentare sunt disponibile pentru ISDN?


SERVICII IMPLICITE - care se ofera de la instalare si sunt gratuite:
Servicii suplimentare referitoare la identitate si numarul de apel
Prezentarea identitatii liniei chematoare - CLIP
Prezentarea identitatii liniei conectate - COLP
Restrictionarea prezentarii identitatii liniei conectate -COLR
Subadresa - SUB
Servicii suplimentare referitoare la destinatia apelului
Redirijarea apelurilor cand abonatul este ocupat - CFB
Redirijarea apelurilor cand abonatul chemat nu raspunde -CFNR
Redirijarea neconditionata a apelurilor cind chematul nu raspunde - CFU
Servicii suplimentare de facilitare a reusitei apelului
Apel in asteptare - CW
Apel in parcare - HOLD
Servicii suplimentare referitoare la portabilitatea terminalului
Portabilitatea terminalului -TP
Servicii suplimentare cu mai multi participanti
Conferinta in trei -3PTY
SERVICII OPTIONALE - sunt oferite la cerere clientilor pentru ISDN-BRA si se tarifeaza cu abonament lunar:
Servicii suplimentare referitoare la identitate si numarul de apel
Restrictionarea prezentarii identitatii liniei chematoare - CLIR
Abonat cu numar multiplu - MSN - = 28
Servicii suplimentare de tarifare
Informatii de tarifare in timpul convorbirii - AOC

Serviciul "Restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare" este disponibil si pentru liniile ISDN?

Da. Restrictionarea se face la fel ca la liniile clasice si este valabila pentru toate terminalele conectate la NT. De exemplu, restrictionarea activata de la telefonul 206400 din figura din pag. 2 este valabila pentru apelurile initiate de la celelalte terminale. (deci nu poate fi restrictionat fiecare terminal cu alta parola sau cu o alta clasa de restrictie).

Obs. Toate serviciile suplimentare actioneaza la nivelul accesului ISDN, si nu pentru fiecare dintre terminalele conectate la NT sau pentru fiecare dintre numerele alocate.

Cum se poate vedea numarul celui care suna?

Serviciul CLIP (Prezentarea identitatii liniei chematoare) se ofera implicit si permite abonatului la serviciul ISDN sa vada cine suna, avand posibilitatea de a alege daca raspunde sau nu sau de a-si pregati raspunsul inainte de a ridica receptorul.

Pentru a vedea numarul chematorului, este necesar unul dintre urmatoarele :
Telefon analogic cu display (cu capabilitate Caller ID V.23): terminatorul de retea transmite informatia CLIP si la interfetele analogice. Un telefon compatibil Caller ID poate afisa numarul chematorului. Telefoane de acest gen se gasesc si pe piata noastra: MAESTRO 350, EUROSET 815. Pret informativ 30-50 USD
Modem analogic (cu capabilitate Caller ID V.23) : este necesar un astfel modem conectat la interfata analogica si un soft CallerID instalat pe calculatorul la care este legat modem-ul. La primirea unui apel apare pe ecran o fereastra ce prezinta numarul chematorului. Informatia CLIP poate fi utilizata de programe utilizator, care pot afisa si alte date despre chemator: numele, adresa, fotografia, ultima comanda facuta (daca aceste informatii sunt prezente in baza de date a utilizatorului) Pret informativ 15-30 USD
Telefon ISDN: se conecteaza pe interfata digitala (S/T) a NT. Detine si alte functii avansate, similare cu ale telefoanelor mobile (multi-user, tonalitati de sonerie diferite, agenda de nume si numere.) Pret informativ 150 USD
Card ISDN : echivalent modem-ului analogic, dar se conecteaza pe interfata digitala (S/T) a NT. Celelalte detalii de la utilizarea modem-ului analogic sunt identice. Pret informativ 70-150 USD.

Obs. Chematorul poate sa isi ascunda identitatea daca a solicitat serviciul NSI (Nu se informeaza) la Romtelecom sau CLIR (Restrictionarea prezentarii identitatii) la operatorul de telefonie mobila.

Cum se poate face o videoconferinta cu mai multi utilizatori simultan?

Pentru o videoconferinta utilizand suportul ISDN este necesar ca toti participantii sa detina (cel putin) un acces ISDN-BRA si, in plus, echipamentul de videoconferinta (care poate fi un calculator prevazut cu o camera video si soft-ul necesar). Conectarea intre toti participantii se face prin intermediul serverului de videoconferinta al ROMTELECOM. In principiu, fiecare participant va apela serverul care ii va conecta astfel incat sa se vada si sa se auda toti.

Obs.
- Pentru o "videoconferinta" cu doi participanti nu este necesara conectarea la server, apelul fiind facut direct de la un participant la altul.
- Exista si instalatii de videoconferinta profesionale, care se conecteaza pe 2-3 ISDN-BRA sau pe ISDN-PRA.

ISDN-ul mareste viteza Internetului?

Utilizand ISDN, creste semnificativ viteza de transfer intre utilizator si furnizorul de Internet (ISP). Daca ISP-ul are o conexiune puternica mai departe in retea, cresterea de viteza la utilizatorul final este foarte vizibila.

Obs. Viteze de 64-128 kbps se pot obtine numai daca si furnizorul de Internet detine un acces ISDN.

Ce furnizori de Internet ofera acces pe ISDN?

Deocamdata exista doua firme in judetul Neamt:
Xnet - vezi pagina https://www.xnet.ro/ - abonamentul Dial-Up Gold
KPNQwest - vezi pagina https://www.kpnqwest.ro/

Unde se gasesc aparate ISDN?

Firmele care comercializeaza echipamente de tehnica de calcul si telecomunicatii au (sau pot aduce la comanda) o mare varietate de echipamente (ISDN card, telefon, fax, videotelefon.). De exemplu, un site bun de e-commerce este al firmei BEIA CONSULT - www.beia.ro.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1875
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved