CATEGORII DOCUMENTE |
In sfarsit, site-ul dumneavoastra este finalizat. Ati parcurs toate etapele, de la planificare, la design si implementare, v-ati asigurat ca toate elementele functioneaza corect. A venit momentul publicarii pe Web a site-ului, astfel incat rezultatele muncii dumneavoastra sa fie cunoscute de toti aceea care va vor vizita paginile. In etapa publicarii pe Web a site-ului intervin mai multi pasi:
Stabilirea unui nume de domeniu
Stabilirea serverului Web pe care va fi stocat (gazduit) site-ul
Organizarea si denumirea fisierelor in conformitate cu cerintele serverului gazda
Transferul fisierelor
Pentru ca site-ul dumneavoastra sa aiba o identitate pe Web aveti nevoie de un nume de domeniu pentru el. Numele de domeniu al site-ului va face parte din adresa URL a fiecarei pagini si va oferi site-ului o prezenta distincta pe Web.
Domeniile principale de pe Web pot fi de mai multe tipuri:
comerciale .com
educationale .edu
guvernamentale .gov
furnizorii de servicii de retea .net
institutii non-profit .org
domeniile corespunzatoare tarilor lumii .ro, etc
Pentru a obtine un nume de domeniu pentru site aveti la dispozitie doua posibilitati:
domeniu platit
domeniu gratuit
Daca site-ul pe care l-ati creat apartine firmei dumneavoastra sau unei firme client sau daca doriti sa aveti o prezenta stabila si credibila pe Web cea mai buna optiune este sa aveti un domeniu platit. Inregistrarea unui domeniu nu este foarte costisitoare si va asigura site-ului dumneavoastra o identitate serioasa si credibila. In plus, odata ce sunteti proprietarul unui domeniu puteti sa schimbati locatia site-ului (serverul Web pe care este gazduit) fara ca aceasta sa necesite schimbarea domeniului.
Pretul pentru inregistrarea unui nume de domeniu variaza destul de mult. Una dintre cele mai convenabile oferte poate fi gasita la adresa https://www.10-domains.com care ofera inregistrarea unui nume de domeniu pentru 10 USD anual precum si o serie de discount-uri pentru inregistrarea pe perioade mai lungi. Daca doriti un domeniu romanesc (.ro) puteti obtine informatii la adresa https://www.rnc.ro. Pentru inregistrarea unui astfel de domeniu se percepe o taxa unica de 61 USD (pret valabil la data scrierii acestei carti) fara alte taxe anuale.
In cazul cand optati pentru un domeniu platit, adresa URL a site-ului va fi de forma
https://www.dumneavoastra.com
Obtinerea unui nume de domeniu gratuit este foarte simpla. Exista multe companii on-line care ofera astfel de domenii si, in plus, si spatiu de gazduire pentru site. Daca sunteti incepator si doriti sa va testati cunostintele de Web design nou invatate, nu este o idee rea sa construiti un site 'de proba' folosind pentru acesta un domeniu si un serviciu de hosting gratuite. In afara acestei situatii, desi poate parea alegerea ideala, un domeniu gratuit poate aduce multe dezavantaje site-ului dumneavoastra.
Prima judecata de valoare asupra unui site este facuta pe baza numelui sau de domeniu. In cazul unui domeniu gratuit adresa URL a site-ului va fi:
https://www.numefirmagazda.com/~dumneavoastra sau
https://www.dumneavoastra.numefirmagazda.com
Vizitatorii site-ului vor sti imediat ca nu detineti propriul domeniu si folositi un serviciu de hosting gratuit ceea ce va va afecta serios credibilitatea. Mai ales daca site-ul este unul de afaceri, folosirea unui domeniu si serviciu de hosting gratuit este cu totul contraindicata. In plus, firmele care ofera acest gen de servicii, impun afisarea unor bannere publicitare care distrag atentia vizitatorilor de la continutul site-ului si maresc timpul de incarcare al paginilor.
Inainte de a publica
site-ul pe Web este necesara o evaluare a necesitatilor de acces, pentru a
determina ce fel de cont se potriveste site-ului dumneavoastra. Plecand de la
presupunerea ca detineti deja o conexiune
Optiunile pentru gazduire sunt urmatoarele:
Instalarea unui server Web propriu
Utilizarea serverului Web al providerului de servicii Internet
Utilizarea unui server Web apartinand unei firme care ofera servicii de hosting
Instalarea unui server Web propriu este cea mai costisitoare solutie, dar ea ofera in schimb avantaje semnificative. Dispunand de o conexiune dedicata se pot furniza servicii Web 24 de ore/zi utilizatorilor din lumea intreaga. Veti dispune de un control complet asupra serverului Web si puteti publica orice doriti. Puteti configura serverul si pentru alte servicii, cum ar fi FTP, Gopher, Telnet, scripturi CGI, etc. Puteti de asemenea avea propriul domeniu care va stabili o prezenta distincta pe Web. Adresa URL va avea forma urmatoare:
https://www.firma_dumneavoastra.com/
Intrucat costurile
necesare echipamentului hardware, conexiunii
Utilizarea serverului Web al providerului dumneavoastra de Internet este o optiune economica. Multi dintre furnizorii de servicii Internet ofera in cadrul contului de acces si un anumit spatiu pe serverele proprii pe care va puteti plasa site-ul, fara a percepe taxe suplimentare. Din pacate, spatiul oferit este de obicei mic, de ordinul 1-3 Mb si nu sunt oferite facilitati pentru crearea de pagini dinamice. Pentru a obtine facilitati suplimentare va trebui sa platiti in plus.
Cu toate ca fisierele standard, contul de email si fisierele publicate
pe Web utilizeaza acest spatiu, 2-3 Mb sunt de regula suficienti pentru a
mentine un site modest ca dimensiuni. Contul
Inainte de a deschide un astfel de cont, trebuie verificate detaliile privind spatiul de stocare, taxele pentru spatiul aditional, in mod curent 2$ pentru 1 Mb, eventualele alte taxe. Trebuie verificata de asemenea disponibilitatea altor servicii, cum ar fi FTP, Gopher, Telnet, scripturi CGI, care ar trebui sa poata fi utilizate gratuit, in cazul in care exista.
Un cont la un provider ISP este o optiune economica dar, in acelasi timp, limitata. Nu exista control al serverului Web, serviciile aditionale ramanand la latitudinea providerului. Nu veti avea propriul domeniu, iar adresa URL va arata astfel:
https://www.provider.com/~dumneavoastra
Cea mai buna solutie din punctul de vedere al raportului servicii/pret o reprezinta folosirea unui serviciu de hosting platit. Ofertele de pe piata romaneasca sunt numeroase si variate ca pret. Inainte de a face o alegere este bine sa faceti un studiu comparativ al acestora in privinta spatiului pus la dispozitie, al modului de transfer al fisierelor, al traficului impus precum si al prezentei diverselor facilitati: scripturi CGI, baze de date, email personalizat, etc. Nu trebuie sa pierdeti din vedere ca site-ul dumneavoastra se poate dezvolta astfel incat spatiul de stocare rezervat la inceput poate deveni insuficient.
Utilizand un serviciu de hosting adresa URL a site-ului va avea forma urmatoare:
https://www.dumneavoastra.com
De asemenea veti beneficia si de una sau mai multe adrese de email personalizate de tipul:
adresa@dumneavoastra.com
Folosirea serviciilor unei firme de hosting va permite ca, odata ce detineti propriul nume de domeniu, sa va transferati site-ul pe serverul Web al firmei si sa beneficiati de o prezenta stabila pe Web. Firmele de hosting ofera uneori si nume de domenii pentru clientii lor insa exista riscul ca daca va hotarati sa renuntati la serviciile acelei firme sa pierdeti domeniul. Din acest motiv este mai bine sa tratati separat cele doua probleme.
Desi aceasta etapa este intrinseca procesului de construire a site-ului, o vom discuta in acest capitol, deoarece acum este momentul cand o buna organizare a directoarelor, subdirectoarelor si fisierelor devine deosebit de importanta.
Este foarte bine sa organizati fisierele care fac parte din site pe computerul dumneavoastra exact asa cum ele vor fi organizate pe serverul Web. Serverul Web are un director 'radacina' (root) unde vor fi stocate toate fisierele site-ului. Folderul unde veti stoca aceste fisiere pe computerul personal va juca rolul directorului 'radacina' al serverului. In directorul 'radacina' va fi plasat fisierul care va contine pagina 'home' a site-ului, fisier denumit de obicei index.html sau index.htm.
Daca site-ul este de mici dimensiuni (intre 5 si 10 pagini) puteti plasa toate fisierele in acelasi director. Daca site-ul este mai mare, este recomandat sa creati pentru fiecare sectiune principala a sa cate un subdirector care va contine fisierele asociate acelei sectiuni. Subdirectoarele pot contine la randul lor cate un fisier index. Atunci cand veti transfera fisierele de pe computerul dumneavoastra pe serverul Web veti putea sa transferati intregul subdirector cu fisierele continute in el. De asemenea aceasta metoda va face si intretinerea site-ului mult mai usoara.
O alta problema este locul unde veti stoca imaginile. Practica standard este de a crea un subdirector special in directorul 'radacina' unde sa plasati toate imaginile din site. Daca procedati astfel este extrem de important sa creati un subdirector similar cu aceeasi amplasare si pe computerul dumneavoastra. Calea de la pagina care apeleaza o imagine la imaginea respectiva trebuie sa fie aceeasi si pe computerul dumneavoastra si pe server, altminteri imaginile nu se vor afisa dupa ce site-ul a fost transferat pe server.
O alta varianta de stocare a imaginilor este crearea unui subdirector destinat imaginilor, plasat in subdirectorul fiecarei pagini. Cu aceleasi precautii legate de calea corecta catre imagini, aceasta metoda functioneaza bine, ba chiar imbunatateste viteza de incarcare a imaginilor in pagini. Dezavantajul consta in faptul ca adesea este necesar sa retineti mai multe copii ale aceleiasi imagini in diferite subdirectoare, in functie de paginile unde este folosita.
La mutarea fisierelor de pe computerul dumneavoastra pe serverul Web se impune verificarea numelor fisierelor care trebuie sa fie compatibile cu sistemul pe sunt mutate.
O atentie deosebita trebuie acordata denumirii si extensiei fisierelor. Nu are importanta daca optati pentru extensia .html sau .htm. Tot ce trebuie este sa fiti consecvent cu extensia aleasa de-a lungul intregului site. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca in sistemele UNIX, cele mai des folosite ca servere Web, denumirile fisierelor sunt case-sensitive. O pagina denumita mypage.html nu este totuna cu pagina MyPage.html. Pentru a evita confuziile folositi pentru denumirea fisierelor numai litere mici.
Transferul fisierelor care compun site-ul de pe computerul propriu pe serverul Web este o operatiune relativ simpla, care consta in copierea fisierelor pe server in locatia destinata site-ului dumneavoastra. Unele dintre firmele de hosting asigura o aplicatie speciala destinata transferului fisierelor, dar cea mai utilizata metoda de transfer este prin intermediul unui client FTP.
Un client FTP (File Transfer Protocol) este o aplicatie prin intermediul careia se poate realiza transferul fisierelor de pe un sistem pe altul. Puteti copia fisiere de pe computerul personal pe un alt computer (operatie denumita Upload) dupa cum puteti prelua fisiere de pe un alt computer, pe computerul personal (operatie denumita Download). Cele mai folosite programe FTP sunt CuteFTP (https://www.cuteftp.com) si WS_FTP (https://ipswitch.com). Odata ce ati instalat pe computerul dumneavoastra un client FTP, v-ati inregistrat numele de domeniu si aveti un cont la un serviciu de gazduire totul este pregatit pentru transferul fisierelor care compun site-ul pe serverul gazda.
Pentru a realiza transferul fisierelor, in general va trebui sa urmati urmatorii pasi:
Conectarea
Deschiderea programului FTP. Veti observa o serie de casete de dialog in care trebuie introduse informatiile necesare programului pentru a realiza conexiunea cu computerul gazda.
Pentru a face conexiunea cu serverul trebuie sa furnizati programului adresa FTP a host-ului dumneavoastra. Aceasta va este furnizata de firma de hosting la deschiderea contului. De asemenea, programul va va cere numele de utilizator si parola pe care le-ati stabilit la deschiderea contului. Nu uitati sa de-bifati optiunea Anonymous din meniul Login. Prin introducerea numelui de utilizator si a parolei veti capata acces la contul dumneavoastra si veti putea intra in directorul unde vor fi plasate fisierele site-ului.
O alta informatie care trebuie furnizata programului este tipul fisierelor transferate. In general pentru fisierele HTML se foloseste optiunea ASCII iar pentru celelalte fisiere, optiunea binary. Mai simplu, puteti alege optiunea AutoDetect prin care programul determina singur tipul fisierului si modul cum va face transmiterea lui.
Celelalte casete de dialog pot fi lasate necompletate sau cu setarile preexistente.
Dupa furnizarea acestor informatii programul FTP va realiza conexiunea cu serverul gazda.
Selectarea fisierelor pe care doriti sa le copiati. Veti observa ca fereastra aplicatiei FTP este impartita in doua: intr-o parte aveti directoarele de pe computerul personal, in cealalta parte directoarele de pe computerul gazda. Selectati directorul care contine fisierele dumneavoastra si dati comanda de transfer in directorul care va este destinat pe serverul gazda.
Daca folositi scripturi CGI asociate site-ului trebuie sa le acordati o atentie speciala. Cele mai multe servere necesita instalarea scripturilor CGI intr-un subdirector special numit cgi-bin, aflat in directorul dumneavoastra. Pentru plasarea si setarea corecta a scripturilor trebuie sa luati legatura cu administratorul serverului gazda care va va oferi indicatiile necesare.
Pe unele sisteme de operare modul de accesare al fisierelor este strict definit, permitand sau restrictionand citirea, scrierea sau executarea fisierelor de catre diferiti utilizatori. Aceste facilitati sunt setate de regula prin drepturile de acces atribuite fisierelor. Din acest motiv, verificarea modului de setare a fisierelor este extrem de importanta. De exemplu, in sistemele UNIX modul 705 semnifica faptul ca fisierele pot fi citite, modificate sau executate de proprietarul lor, in vreme ce alti utilizatori nu le pot decat citi sau executa (dupa caz).
Dupa transferul fisierelor, pot aparea probleme de diverse tipuri. Uneori, paginile publicate nu pot fi accesate deloc, scripturile nu functioneaza, etc. Primul lucru care trebuie verificat in acest caz este daca fisierele se afla in directoarele potrivite. Apoi trebuie verificate permisiunile de acces pentru directoare si fisiere, extensiile fisierelor, fisierele index. In cazul cand apar probleme, cea mai sigura cale de rezolvare a lor este sa luati legatura cu administratorul serverului gazda si sa ii cereti informatii cat mai complete privind drepturile de acces pentru directoare, calea corecta catre scripturile folosite si, in general, setarile necesare pentru buna functionare a site-ului.
In etapa de publicare pe Web a site-ului trebuie parcursi urmatorii pasi:
Stabilirea unui nume de domeniu pentru site: gratuit sau platit.
Gasirea unui serviciu de gazduire convenabil sub raportul servicii/pret.
Organizarea si denumirea directoarelor si fisierelor in conformitate cu cerintele sistemului serverului gazda.
Transferul fisierelor, cea mai folosita metoda de transfer fiind prin FTP.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1225
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved