Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura

Cadastru

RECTIFICAREA INSCRIERILOR DE CARTE FUNCIARA

Cadastru



+ Font mai mare | - Font mai mic



RECTIFICAREA INSCRIERILOR DE CARTE FUNCIARA

1. Definitie



In sens larg prin rectificare se intelege - radiera, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara (art. 33 alin. 2 din Lege).

In inteles restrans, stricto sensu, prin rectificare se intelege radierea, adica suprimarea, in tot sau in parte, a inscrierilor de carte funciara prin inlaturarea unei inscrieri existente ca urmare a efectuarii unei alte inscrieri.

2. Mijloacele de rectificare

Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face astfel (art. 33 alin. 4 si art. 51 alin. 1 din Lege):

a) pe cale amiabila - prin declaratie autentica a titularului dreptului ce urmeaza a fi rectificat;

b) prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila - in caz de litigiu.

3. Procedura de rectificare

a. Procedura gratioasa [art.89 din ordinul nr.633/2006] - opereaza in cazurile in care partile interesate convin de comun acord rectificarea cuprinsului cartii funciare.

Cererea de rectificare va cuprinde in anexa declaratiile autentice ale persoanelor interesate precum si actele doveditoare din care sa rezulte situatia reala a imobilului.

b. Procedura contencioasa - opereaza in cazurile in care partile nu se inteleg in privinta rectificarii.

In aceasta situatie, rectificarea se va face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile, in toate ipotezele in care rectificarea este necesara .

c. Actiunea in rectificare a intabularii si inscrierii provizorii, sub rezerva prescriptiei dreptului material la actiunea in fond, este dupa caz :

1. imprescriptibila - fata de dobanditorii nemijlociti si tertii subdobanditori de  rea-credinta

prescriptibila - fata de :

- terte persoane cu buna-credinta care au dobandit un drept real prin donatie sau legat ; actiunea in rectificare nu se va putea porni decat in termen de 10 ani, socotiti din ziua cand s-a inregistrat cererea lor de inscriere, cu exceptia cazului in care dreptul material la actiunea in fond nu s-a prescris mai inainte

- terte persoane care si-au inscris un drept real, dobandit cu buna-credinta si prin act juridic cu titlu oneros, bazandu-se pe cuprinsul cartii funciare ; actiunea in rectificare, se va putea indrepta in termen de trei ani de la data inregistrarii cererii de inscriere formulata de dobanditorul nemijlocit al dreptului a carui rectificare se cere, afara de cazul cand dreptul material la actiunea de fond nu s-a prescris.

d. Actiunea in rectificare a notarii cu efect de opozabilitate - este imprescriptibila

Cazurile in care se poate cere rectificarea

Orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara, daca printro hotarare judecatoreasca irevocabila s-a constatat ca:

1 inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;

2 dreptul inscris a fost gresit calificat;

3 nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;

4 inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.

Rectificarea inscrierilor drepturilor reale imobiliare

1) Rectificarea inscrierilor in cazul in care
inscrierea sau actul
in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil (art. 34 pct. 1)

In acest caz rectificarea se poate cere in trei ipoteze:

1) lipsa sau nevalabilitatea actului juridic in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea

a. nevalabilitatea actului ca operatiune juridica - se are in vedere nulitatea absoluta sau relativa a actului;

b. nevalabilitatea inscrisului constatator al actului sau faptului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea - se are in vedere lipsa formei autentice, lipsa semnaturii inscrisului sub semnatura privata .

2) nevalabilitatea incheierii registratorului de carte funciara - se are in vedere incheierea de admitere a cererii de inscriere, data cu nesocotirea a doua elemente :

1. cuprinsul cererii si inscrisurile prezentate in temeiul carora se cererea inscrierea;

2. mentiunile din cartea funciara.

3) nevalabilitatea inscrierii de carte funciara. se poate produce in situatia in care inscrisul constatator al actului juridic si incheierea data in temeiul acestuia sunt valabile si concordante, nefiind, asadar, susceptibile de atac nici prin plangere (apel, recurs), nici prin actiunea in rectificare, dar inscrierea in cartea funciara nu s-a conformat acestora.

2) Rectificarea inscrierilor in cazul cand dreptul inscris
a fost gresit calificat (art. 34 pct. 2)

Calificarea gresita a dreptului inscris in cartea funciara reprezinta poate rezulta din :

greseala partilor sau a functionarului public care a instrumentat actul juridic - este vorba de o eroare, care nu aduce atingere existentei si intinderii dreptului, ci se statorniceste incadrarea lui, legala si exacta, printre drepturile susceptibile de inscrieri in cartea funciara.

gresita calificare facuta in cererea de inscriere, pe care registratorul a consfintit-o prin incheiere si prin executarea acesteia in cartea funciara, desi inscrisul califica bine dreptul - daca in cerere se solicita intabularea ori inscrierea provizorie a unui anume drept, registratorul de carte funciara nu poate sa treaca peste cerere si sa decida intabularea sau inscrierea provizorie a altui drept. El va admite cererea asa cum a fost formulata.

aprecierea eronata a registratorului de carte funciara care a dispus inscrierea, ceea ce ar justifica incadrarea acestui caz in ipotezele primei cauze de rectificare prevazute de art. 34 pct. 1 .

3) Rectificarea inscrierilor in cazul in care nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea (art. 34 pct. 3)

Rectificarea inscrierilor din cartea funciara in aceasta situatie se cere in doua cauze distincte:

incetarea conditiilor de existenta a dreptului real imobiliar - acest caz presupune:

a. titlul si inscrierea sunt valabile,

b. dupa efectuarea inscrierii a disparut una din conditiile esentiale de existenta a dreptului tabular, care face ca si inscrierea efectuata sa devina sau sa ramana fara efecte din cauza unor acte, fapte sau evenimente ulterioare.

incetarea efectelor actului juridic, care a stat la baza efectuarii inscrierii - in aceasta ipoteza, inscrierea in cartea funciara a fost valabila, insa, ulterior, din cauza unor fapte prevazute de lege sau stipulate de parti actul juridic care a stat la baza inscrierii este lovit de ineficacitate.

4) Rectificarea inscrierilor in cazul in care ele nu mai sunt in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului (art. 34 pct. 4)

Rectificarea inscrierilor din cartea funciara in aceasta situatie se refera la toate cazurile neprevazute de lege in care neconcordanta dintre realitatea juridica imobiliara si inscrieri este susceptibila de solutionare numai prin rectificare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2596
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved