Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Alcatuirea zidariilor

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



Alcatuirea zidariilor

Principalele modalitati de alcatuire a zidariei sunt conditionate de urmatoarele criterii principale:



1 Structura zidariei:

- ZIDARIE SIMPLA, alcatuita din caramizi sau blocuri asezate in randuri orizontale, cu rosturi orizontale si verticale (alternate).

ZIDARIE ARMATA, in masa caruia este inglobata o armatura de otel care trebuie sa reziste impreuna cu zidaria la diferite solicitari.

Fig. 16 Zidarie armata

ZIDARIE COMPLEXA, alcatuita din zidarie intarita cu elemente din beton armat monolit (stalpisori) - executate concomitent, astfel incat aceste doua elemente sa conlucreze sub actiunea eforturilor ce apar in zidarie.

Fig. 17 Zidarie complexa

ZIDARIE MIXTA, alcatuita din zidarie si beton simplu, folosita la realizarea peretilor exteriori ai subsolului atunci cand conditiile functionale nu permit executarea acestor pereti din beton.

Fig.18 Zidarie mixta

- ZIDARIE in TREI STRATURI, alcatuita din doi pereti de zidarie din acelasi material, sau din materiale diferite, cu strat de aer sau izolatie termica la mijloc, in scopul Izolarii termice sau fonice.

2 Modul de asezare a caramizilor

pe muchie (cant) in care caz latul caramizii este asezat pe inaltime;

pe lat, in care caz latul caramizii este asezat orizontal, fie in lungul fie in curmezisul zidariei;

Modul de executie a rosturilor

rosturi pline, care sunt umplute cu mortar cel putin pana la fata zidariei. Ele se pot prelucra netede si se numesc rosturi drepte sau rosturi la fata sau proeminente caz in care se numesc rosturi iesite;

rosturi goale, care sunt umplute cu mortar pana la fata zidului. Exista rosturi concave, tesite, dublu tesite, intrate sau dublu tesite iesite.

4 Grosimea zidariei

1/4 caramida - zidarie pe cant (pe muchie);



1/2 caramida - un singur rand de caramizi asezate in lung;


1 caramida - doua randuri de caramizi in lung si unul in lat ;


1 1/2 caramizi - un rand de caramizi asezate in lung si un rand de caramizi in lat;


2 caramizi - doua randuri de caramizi asezate in lat sau doua randuri de caramizi asezate in lung si un rand de caramizi asezate in lat.

5 Zidaria din caramizi sau blocuri ceramice, simpla, se alcatuieste din caramizi intregi, sau fractiuni de caramizi necesare realizarii tesirii la legaturi , ramificatii, colturi, etc. Rosturile verticale se tes pentru ca suprapunerea sa se faca la colturi pe minimum 1/4 caramida in lungul zidului si de 1/2 caramida pe grosimea acestuia. Teserea se face in mod obligatoriu la fiecare rand. Grosimea rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar cea a rosturilor verticale de 10 mm.

   

in camp colturi

ramificatii

   

intersectii

Fig.19 Alcatuirea zidariei din caramizi

Legaturile intre ziduri la colturi, intersectii, ramificatii, se executa alternativ, in functie de tipul de caramizi si blocuri ceramice utilizate, astfel, intrerupandu-se primul rand de caramizi la un zid, la celalalt rand continuu, procedandu-se invers si asa mai departe pe toata inaltimea zidului. De asemenea trebuie avuta in vedere, la alcatuirea acestui tip de zidarie, ancorarea peretilor despartitori de elementele structurii cu bare de ancoraj prinse cu bolturi de stalpi si introduse in rosturile zidariei.

6 Zidarie armata

Zidaria armata are inglobata, in masa ei, armatura, sub forma de bare de otel beton sau plase sudate. Armaturile se prevad la colturi, ramificatii, intersectii de ziduri, sub ferestre, la plinurile dintre ferestre care nu sunt legate cu peretii de rigidizare, la o distanta de 0,60 m pe verticala, lungimea pe orizontala este de 1 m.

Fig.20 Alcatuirea zidariei armate

7 Zidarie complexa

Zidaria complexa este prevazuta la diverse intervale cu stalpisori si centuri din beton armat. Pozitiile principale ale elementelor din beton armat sunt la colturi, la goluri de usi, intersectii, ramificatii, in plinurile inguste. Dimensiunea minima va fi de 25 cm, iar stalpisorii vor fi legati de zidarie cu bare de otel beton sau plase sudate (eventual strepi),

   

Fig.     21 Alcatuirea zidariei complexe

8 Zidarie mixta

Zidaria mixta este alcatuita din caramizi si beton turnat simplu. Pentru realizarea legaturii caramizile se asaza astfel :

la fiecare al patrulea rand, cate o caramida este asezata transversal, din metru in metru;

a fiecare metru inaltime, cate un rand intreg de caramizi se asaza transversal;

zidaria constituie cofraj pentru turnarea betonului.

Fig.22 Alcatuirea zidariei mixte

9 Zidarii din blocuri de beton cu agregate usoare

Din blocurile mici de beton cu agregate usoare se pot executa zidarii avand grosimi de 25 cm.

Alcatuirea zidariei este asemanatoare cu cea a zidariei de caramida realizandu-se insa numai de grosimea unui singur bloc. Tesirea este obligatorie la fiecare rand, decalarea fiind de 1/3 sau 1/2 bloc. in scopul realizarii tesirii, se folosesc fractiuni de blocuri obtinute prin taiere pe santier. La intalnirile de ziduri, se aplica regulile folosite in cadrul zidariei de caramida. Portiunile de zidarie alaturate stalpilor din beton trebuie sa fie bine ancorate de stalpi, iar la partea superioara peretele se impaneaza; sub peretii din zidarie cu blocuri mici, trebuie sa se prevada in mod obligatoriu o hidroizolatie orizontala.

   

in camp colturi

   

ramificatii intersectii

Fig. 23 Alcatuirea zidariei din blocuri de beton

10 Zidarie din blocuri si placi din BCA

Din blocuri mici si placi din BCA, se pot realiza zidarii cu grosimi intre 7,5 - 30 cm. Alcatuirea zidariei este asemanatoare zidariei de caramida, executandu-se o legatura obligatorie la fiecare rand, cu decalaje ale rosturilor de ½ -1/4 bloc. Fractiunile de blocuri sau placi se obtin pe santier prin taiere la dimensiunile necesare (cu fierastraul sau cu discul abraziv), zidaria din aceste materiae trebuie sa alba soclul de beton sau din caramida de cel putin 30 cm de la nivelul trotuarului. Zidaria se leaga de stalpi cu mustati din otel beton Φ 6, sau cu alte sisteme, din 50 in 50 cm pe verticala. Buiandrugii si centurile din beton armat monolit se placheaza cu placi din BCA, pentru evitarea condensului pe elementele de beton.

in camp colturi

   

ramificatii intersectii

Fig.24 Alcatuirea zidariei din blocuri si placi din BCA

11 Zidaria din blocuri si placi de ipsos se executa din blocuri si placi care se imbina in lamba si uluc, prin lipire cu pasta de ipsos. in cazul in care sunt necesare fractiuni de placi, acestea se realizeaza prin taiere cu fierastraul sau cu ajutorul unei unelte electrice de taiat cu disc abraziv. Teserea rosturilor se va face obligatoriu la fiecare rand atat la peretii simpli , cat si la cei dubli. Grosimea rosturilor verticale si orizontale nu va depasi 1 mm. La colturi, ramificatii si intersectii se taie lambele pe portiunea respectiva. Fixarea la tavane se face ori prin impanare, in cazul planseelor rigide, ori prin prevederea de santuri sau profile metalice din tabla indoita la rece, la planseele elastice. La partea de jos, peretii din blocuri si placi de ipsos se aseaza pe o folie de polietilena.

colturi ramificatii

intersectii

Fig. 25 Alcatuirea zidariei din blocuri si placi din ipsos

12 Zidaria din caramizi (cu goluri) si piese presate din sticla, de diferite tipuri, este alcatuita din caramizi (piese) intregi, venite din fabrica, nefiind admisa spargerea lor. De aceea dimensiunile golului trebuie sa fie stabilite in functie de modulul de caramida (piesa) din sticla. Rosturile nu se tes, ca la alte tipuri de zidarii, ci se alcatuiesc in continuare. Pentru a se asigura rezistenta zidariei aceasta are prevazuta in rosturile orizontale si, in unele cazuri, si in cele verticale armatura din bare de otel beton. La contactul cu structura, se prevad de obicei profile metalice fixate de structura.

   

Fig. 26 Alcatuirea zidariei din piese presate din sticla


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2939
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved