Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Bradul

Silvicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Bradul



Increngatura Plantae

Subincrengatura gymnosperme

Familia pinaceae

Genul Abies

Specia Abies Alba

Bradul alb (Abies Alba) este o specie indigena de talia I, realizand frecvent inaltimi de 40 de metri inaltime, rareori 65 metri si diametre de 1-2 metri .

Radacina este pivotanta, iar uneori prezinta unele ramificatii. Tulpina este dreapta, cilindrica si plina; se urmareste pana la varf. Scoarta este cenusiu -albui -verzui , mult timp neteda, iar pe masura ce inainteaza in varsta formeaza un ritidom adanc de culoare neagra. Coroana este piramidal -cilindrica cu ramurile dispuse in verticil, in pozitie orizontala, perpendiculare pe axa arborelui.

Pe masura ce inainteaza in varsta, mugurele terminal incetineste cresterea, iar ultimul verticil il imbraca rotunjindu-l sub forma unui, , cuib de barza"; lujerii sunt cenusii, verzui si parosi.

Acele au intre 2. 5 si 3 cm., turtite, pe fata au o culoare verde-vie, iar pe dos are doua dungi de culoare alba, rotunjite la varf, neintepatoare. Sunt asezate pe lujer intr-un singur plan (pectuat);pe lujerii terminali sunt asezate jur-imprejurul lui. Dupa uscare, acele nu cad imediat, iar dupa ce cad, pe lujeri nu raman urme.

Florile sunt unisexuat-monoice si se numesc conulete acestea fiind atat feminine, cat si masculine, culoarea lor fiind rosie-verzuie.

Conurile au 10-20 cm, sunt cilindrice, cu solzi rotunjiti, avand fiecare solz cate o bractee rasfrantase coc in septembrie-octombrie, moment in care se desprinde si se imprastie samanta ;pozitia conurilor pe lujeri este cu varful in sus.

Semintele sunt triunghiulare, aripate, prezinta pungi de rasina care, daca se sparg, altereaza embrionul. Fructificatia este periodica cu o periodicitate de 3-5 ani.

Temperamentul este pronuntat de umbra, deci permite o regenerare pe cale naturala.

Lemnul este de calitate superioara, fara duramen vizibil, nu contine rasina, putrezind mai usor ca molidul. Este utilizat in constructii, mobilier, celuloza, etc. Bradul este specia cea mai pretentioasa fata de conditiile de mediu necesitand soluri profunde, umede, fertile si este sensibil la ger. Altitudinal creste la 700-1200m, ocupand 4% din fondul forestier al tarii, formand arborete pure sau amestecuri cu molidul si fagul. Longevitatea bradului este de peste 700 de ani.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2052
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved