Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Conversatia euristica

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONVERSATIA EURISTICA


Conversatia euristica reprezinta o metoda didactica/de învatamânt în care predomina actiunea de comunicare orala, initiata de profesor, orientata special pentru activarea operatiilor logice ale gândirii elevului, necesare în procesul de descoperire si de valorificare a cunostintelor si a capacitatilor proiectate conform obiectivelor institutio-nalizate la nivelul programelor scolare/universitare.



în perspectiva istorica, metoda conversatiei euristice valorifica 'maieutica', lansata de Socrate (469-399 î.e.n.), care promoveaza 'arta de a mosi spiritul'. Modelul respectiv sugereaza dialogul proiectat de cadrul didactic printr-o suita de   întrebari (Ce?; Cum ?; De ce ?).. care angajeaza procesele de cunoastere ale elevului pe circuite de gândire convergenta si divergenta productive la nivelul unor explicatii, aplicatii, analize-sinteze, interpretari, aprecieri critice.

In aceasta perspectiva conversatia euristica este opusa celei catehetice, organizata doar pentru realizarea unei simple reproduceri a cunostintelor asimilate anterior în vederea fixarii si a consolidarii lor (vezi Nicola, Ioan, 1996, pag.378).

Din perspectiva fiincponalitapi sale didactice, conversatia euristica 'este opusa metodei algoritmizarii care aplica o procedura riguroasa', realizabila pas cu pas. Din contra, metoda conversatiei euristice 'permite adaptarea autonoma a elevului la nivelul unui program de activitate care se modifica în functie de rezultatele obtinute' (De Landsheere, ©libert, 1992, pag. 152).

Structura de organizam a conversatiei euristice presupune selectionarea adecvata a întrebarilor, proiectate în cadrai unor exercitii intelectuale cu valaore de procedee didactice flexibile. Indiferent de natura lor (întrebari închise-deschise; întrebari care vizeaza cercetarea-actiunea practica; întrebari-problema - întrebari care vizeaza situapi-problema etc), întrebarile selectionate trebuie integrate în structura conversatiei euristice asigurând realizarea functiei sale specifice de activare a gândirii elevului (în diferite circumstante didactice: descoperirea, sistematizarea, consolidarea, evaluarea cunostintelor si capacitatilor stabilite la nivelul unor obiective specifice incluse în programele scolare).

Eficientizarea metodei conversatiei euristice implica: limitarea drastica a întrebarilor care angajeaza mai mult memoria; crearea situatiilor de învatare care asigura transformarea întrebarilor în întrebari-problema; respectarea potentialului de reflectie ai fiecarui elev, în termenii stimularii raportului dintre actiunea verbala externa si actiunea verbala interna. - Vezi Metodele didactice/ de învatamânt.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 424
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved