CATEGORII DOCUMENTE |
Functiile scolii
Scoala si mediul se conditioneaza si se influenteaza reciproc. Trebuintele societatii se reflecta in sistemul de obiective al scolii, in functiile acesteia. Scoala este capabila sa faca fata unor asteptari, dar este posibil sa nu indeplineasca altele. Teoria structural-functionalista a scolii deosebeste patru categorii de trebuinte pe care scoala trebuie sa le aiba in vedere:
trebuinte oficiale pe care le indeplineste - cerintele curriculum-ului
trebuinte oficiale pe care nu le indeplineste - cerintele neindeplinite ale curriculum-ului
trebuinte neoficiale pe care scoala le indeplineste - ex. Pregatirea pentru munca din agricultura
trebuinte neoficiale pe care nu le indeplineste - ex. Cursuri de perfectionare speciale ale unor categorii sociale.
Avand in vedere acestea functiile scolii se clasifica astfel:
functii manifeste - asteptari, cerinte formulate oficial;
functii reale - acele trebuinta pe care scoala le satisface, oficial sau neoficial;
functii latente - contine acele activitati prin care scoala indeplineste trebuintele neoficiale ale mediului inconjurator;
disfunctiile - trebuintele nerealizate, care demonstreaza influenta mediului, a societatii, datorita carora sistemul de activitati al scolii este in continua schimbare.
Functiile scolii alcatuiesc un sistem, care interactioneaza reciproc si care determina in continuare practica scolara. In situatii optime dezvoltarea sistemului educativ, determina schimbarea sistemului de functii in directia largirii acesteia spre educare, perfectionare, autoeducare, autoperfectionare.
Realizand o alta clasificare a functiilor scolii Petriks rpd construieste urmareste urmatorul sistem de functii:
A) Functii de socializare: exersarea comunicarii, stabilirii de relatii; oferirea de modele, urmarea modelelor, punerea bazelor unui mod de viata rational- al elevului, al cetateanului, insusirea rolurilor, pregatirea pentru viata, relatiile grupului, individului, utilizarea notiunilor, a limbajului.
B) Pregatirea programului educativ propriu: obiective, dezvoltarea personalitatii, educatie in sens larg si restrans, elementele standard si variabilele programei, specificitatile programei, modulele organizorii procesului educativ, criterii de performanta, criterii de eficacitate, contraste, corectii.
Activitati ce duc la realizarea acestui program educativ propriu:
scara de valori din scoala;
alcatuirea sistemului de activitati din scoala;
alegerea materiei de predat;
formarea atitudinilor, habitatului individual;
cerinte educative.
C) Functii care permit functionarea:
Conducere si autoconducere pedagogica, organizatorica, administrativa; - crearea conditiilor de functiune, dezvoltarea colectivului profesoral, cultura muncii, autoconducere, verificere, evaluare.
Impartirea responsabilitatilor - in interiorul scolii si in afara acesteia, responsabilitati individuale, si de grup, forum scolar, echipe de lucru, sarcini ocazionale, limite organizatorice, organizatii civile.
Dezvoltarea relatiilor - intre scoli, intre scoala si alte organizatii din mediul inconjurator.
Sistemul de invatamant din Romania este un subsistem al sistemului social global, se caracterizeaza prin deschidere si dinamism fata de nou, dezvoltandu-se si actionand in concondanta cu dezvoltarea economico-sociala, cu progresul stiintifico-tehnic si cultural, cu aspiratiile poporului, in conditiile societatii civile si a statului de drept, democratic. In cadrul acestui sistem functioneaza un sistem de reglare si optimizare, intre fluxurile de intrare si de iesire, denumit conexiune inversa . feedback.
Studiind pedagogia prof. Bontas Ioan putem afirma ca sistemul de invatpamant realizeaza cele trei functii educationale principale:
functia cognitiva, instructiv-educativa si culturala, care formeaza pe "homo cognitans";
functia paraxiologica, de munca si aplicare a cunostintelor in practica, care realizeaza pe "homo faber";
functia axiologica, de valorificare, de evaluare, care formeaza pe "homo estimans".
Studiind aceste functii observam ca sarcinile scolii au crescut, schimbarile societatii isi pun amprenta pe evolutia, schimbarile din sistemul educativ, si determina cresterea responsabilitatii scolii, adancirea rolului si functiilor acesteia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 7056
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved