Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Lectia de recapitulare

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micLectia de recapitulare

Lectia: ,,Functiile de nutritie’’ – demers didacticClasa a VII – a

In lectia anterioara celei de recapitulare se poate da elevilor ca tema de lucru pentru acasa, in echipe, cu ajutorul manualelor, caietelor, altor materiale didactice suport, desenarea pe cartonase separate a tuturor organelor ce fac parte din sistemele de organe ce indeplinesc functii de nutritie, respectiv din sistemele digestiv, circulator, respirator, excretor. Fiecare echipa va avea de desenat organele din cate un sistem, precum si cate un organ din alt sistem, iar dupa realizarea desenelor, introducerea cartonaselor in plicuri. Li se mai solicita sa revada concepte legate de functia indeplinita de sistemul respectiv.

Astfel, elevii vor revedea aspecte referitoare la alcatuirea si functionarea acestora, vor fi stimulate comunicarea, relationarea, colaborarea in echipa, vor exersa deprinderi intelectuale formate anterior.

Lectia incepe cu verificarea temei de lucru pentru acasa, se continua cu un joc didactic: echipele de elevi vor primi cate un plic din cele pregatite acasa, altul decat cel propriu si o fisa de lucru cu sarcini diferite. Acestea vor avea inscrise sarcini, precum: alegerea cartonaselor cu desenele pentru organele din sistemul indicat de profesor, inscrirea in fisa a denumirii tuturor organelor pentru care s – a primit cartonas cu desen, precizarea functiilor indeplinite de acestea.

Astfel, elvii sunt pusi in situatia de a observa cu atentie, de a analiza, de a alege si de a face eforturi intelectuale care sa le permita sa realizeze corelatii intre cunostintele studiate anterior. Prin rezolvarea sarcinilor indicate, se vor obtine date despre cele patru sisteme - digestiv, circulator, respirator, excretor, raspunsul fiind comunicat de catre un membru al fiecarei echipe, desemnat de acestea. Datele obtinute vor fi apoi comparate cu diapozitive cu imagini ale sistemelor respective, efectuandu – se eventual corecturi, daca se impun. Se organizeaza apoi discutii pe elemente de corelatii: corelatia structura – functii, corelatii intre sistemele de organe si unitatea organismului , intre acestea si mediu – schimburile de substante, energie si informatii- metabolismul. Vor fi puse in discutie si elemente de igiena, de poluare a mediului si influientei acesteia asupra functionarii sistemelor ce realizeaza nutritia organismului. Cu ocazia discutarii elementelor de igiena a sistemului respirator, va fi montat ,,dispozitivul pentru fumat’’, dupa cum urmeaza mai jos.Elementele esentiale ale discutiilor vor fi notate intr – un tabel ce se va completa ,,pas cu pas’’, pe masura consumarii lor si va reprezenta, de fapt, schema lectiei de recapitulare.

In finalul lectiei, pentru a avea convingerea ca elevii, in urma activitatilor parcurse in ora, sunt capabili sa stabileasca legaturile care exista intre diferitele functii ce realizeaza nutritia organismului, se da, ca sarcina de lucru, indicarea prin sageti a corelatiilor dintre sistemele ce realizeaza functii de nutritie si dintre acestea si mediu, folosindu – se un model didactic.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2120
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site