Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Metode manageriale

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Metode manageriale



Metode de informare si e!aborare a decizii!or In acest scop, managerul scolar utilizeaza: metoda observarii, studiul legislatiei si al documentelor scolare, chestionare, inregistrari audio si video, asistente la lectii, la activitati educative, culturale si administrative, referate, analize, dezbateri, informari, dari de seama, consfatuiri, interasistente, schimburi de experienta etc.

Metodele de activizare in scopul participarii personalului didactic la procesul managerial sunt: explicatia, convorbirea. convingerea, observatia critica si autocritica, exemplul, schimbul de experienta, sugestia, indemnul, lauda, aprobarea, dezaprobarea, cooperarea s.a.

Metodele de stimu!are a initiativei si a creativitatii sunt: brainstormingul (asaltul de idei), care consta in punerea problemei si emiterea libera de ipoteze de rezolvare, analogia, dezbaterea libera, fuzionarea mai multor idei, extrapolarea etc.

Metodele operative se refera la conducerea prin obiective precise, la procesele administrative si bugetare.

Tehnica elaborarii deciziei cuprinde urmatoarele etape: stabilirea problemei de rezolvat, culegerea informatiei, analiza informatiei, elaborarea deciziei, comunicarea deciziei, aplicarea deciziei si evaluarea eficientei acesteia, in raport cu obiectivul fixat pentru rezolvarea problemei.

Comunicarea in cadrul managementului scolar este o forma de comunicare interumana, care contine trei elemente: emitatorul, canalul de transmisie, receptorul.

Emitatorul elaboreaza un mesaj care are patru functii:

a)      functia semantica, ce se refera la continutul de idei, norme, conceptii, convingeri, atitudini si sentimente transmise de emitator:

b)      functia referentiala, care contine fapte concrete sau situatii existente, intamplari, fenomene la care se refera emitatorul;

c)      functia apelativa (ce sa faca sau nu receptorul);

d) functia relationala pe baza careia se creeaza sau se confirma o anumita relatie intre emitator si receptor (aprecieri, desconsiderare).

Emitatorul (managerul scolar) trebuie sa transmita un mesaj inteligibil si clar, sa ofere informatii complete, explicatii, demonstratii,

exemple si argumente, sa evidenteze esentialul din problema de rezolvat, sa foloseasca un limbaj adecvat, sa acorde libertate de gandire si de actiune receptorului, sa foloseasca feed-back-ul pentru a se convinge daca este inteles, evitand informatia redundanta.

Cana!ul de transmisie este al doilea element al comunicarii interumane, care poate fi o comunicare verbala, scrisa, nonverbala sau combinata (verbala insotita de mimica si gesturi).

Receptorul: percepe, selecteaza, interpreteaza si evalueaza mesajul emitatorului, adoptand o anumita atitudine, favorabila sau nefavorabila, manifestata verbal, prin gesturi si mimica, de care emitatorul trebuie sa tina seama, ameliorand comunicarea sa. La nivelul receptorului pot aparea blocaje produse de zgomote pe canalul de transmisie, sau de neintelegerea comunicarii emitatorului.

Directorul de scoala: stilul managerial, competente, personalitate

Stilul managerial este ecuatia personala pe care managerul o pune in joc in aplicarea principiilor, in precizarea obiectivelor, in luarea deciziilor individual sau in echipa - in prevenirea si rezolvarea conflictelor si alte probleme ce tin de actul de conducere.

Dintre diversitatile stilurilor citam: stilul democrat, care este cel mai eficient, stilul autoritar-excesiv, care creeaza relatii tensionale si chiar conflicte si stilul liberal-permisiv, ce duce la dezorganizarea activitatii si la anarhie. Stilul de conducere democratica presupune: consultarea in luarea deciziilor, cooperare, participare, transparenta, stimulare etc.

Competente necesare in proiectarea activitatii de conducere: cunoasterea in profunzime a problemelor unitatii scolare; adaptarea principiilor si metodelor de management la specificul scolii; folosirea demersului: diagnoza → proiectare → planificare → programare scolara; utilizarea eficienta a resurselor umane si materiale; organizarea activitatii specificandu-se: obiective → responsabilitati → termene.

Competente in e!aborarea decizii!or

aplicarea tehnicii elaborarii deciziilor, culegerea, analiza si sinteza informatiei;

comunicarea, aplicarea si evaluarea deciziilor;

cooperarea cu factorii implicati in conducere;

6. Actele administrative d

prevenirea si evitarea deciziilor incorecte.

Competente necesare controlului si indrumarii

stabilirea prioritatilor;

programarea operationala a asistentelor la lectii si alte activitati;

cooperarea cu sefii de catedre si de comisii metodice;

folosirea unor forme diversificate de verificare;

cunoasterea si aplicarea corecta a criteriilor de evaluare a activitatilor didactice, educative si administrative;

realizarea competenta a indrumarii si cercetarii stiintifico-metodice.

Competente profesionale

performante psiho-pedagogice si metodice;

performante manageriale (aptitudini): prevedere, decizie, organizare, comanda, coordonare, control, indrumare;

capacitate de inovare si adaptare la situatii noi;

cultura generala si profesionala;

capacitate de comunicare didactica;

capacitate de predictie si de prevenire a unor situatii negative.

Trasaturi de personalitate si calitati morale

temperament echilibrat (sanguin), fermitate, hotarare, perseverenta;

responsabilitate sociala, principialitate, spirit de dreptate, punctualitate, tact in relatiile cu personalul din subordine, sensibilitate fata de problemele acestora;

capacitatea de a preveni si rezolva conflictele prin: mediere, ascultare cu rabdre, impartialitate, dreptate, toleranta, intelegere;

comportament civilizat, respect, amabilitate, onestitate, incredere in oameni, cooperare, obiectivitate in aprecieri, spirit de observatie, critic si autocritic, combativitate, stapanire de sine, generozitate, suplete, disciplina, optimism, curaj etc.;

capacitatea de a stabili relatii interpersonale de cooperare cu personalul didactic si administrativ si de a folosi empatia (intelegerea psihologiei altuia).

Profesorul este factor de decizie privind implementarea reformei curriculare prin:

curriculum la decizia scolii;

aplicarea programei scolare;

planificarea materiei de invatamant;

stabilirea optionalelor si planificarea activitatilor didactice din cadrul acestora;

selectarea celor mai bune manuale scolare;

planificarea si realizarea managementului educational in calitate de diriginte



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1908
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved