Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Nota scolara

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



NOTA SCOLARA


Nota scolara marcheaza actul de decizie asumat de profesor în cadrul activitatii de evaluare didactica, dupa realizarea integrala a actiunilor de masurare cantitativa si de apreciere calitativa a gradului si a modului în care elevul asigura îndeplinirea sarcinilor definite la nivelul obiectivelor operationale.



Nota scolara 'traduce evaluarea unei performante sau a unei conduite', specifice domeniului educatiei/instruirii, în diferite forme exprimate prin cifre, simboluri, calificative, scoruri, etaloane, norme etc. (vezi De Landsheere, Gilbert. 1992, pag.205, 206).

Functiile notei scolare reflecta finalitatile angajate în orice activitate de evaluare care vizeaza aprecierea rezultatelor obtinute în raport cu anumite obiective de învatare si de dezvoltare intelectuala (vezi Coudray, Leandre, 1973, pag.87):

a) functia de indicare a tendintelor de progres-regres ale elevului si ale clasei de elevi;

b) functia de realizare a comparatiei între elevi în cadrai clasei de elevi, între cla-ele de elevi, de acelasi nivel, în cadrai scolii;

c)  functia de adaptare a proiectului pedagogic la 'incidentele generate de parcursul elevului si al clasei de elevi în directia atingerii obiectivelor' asumate la nivelul procesului de învatamânt/activitatii didactice;

d) functia de motivare a elevului si a clasei de elevi în contextul realizarii unor conexiuni inverse pozitive, externe si interne, cu scop de corectie, ameliorare, ajustare, restructurare a activitatii.

Valorificarea notei scolare presupune cunoasterea limitelor si a posibilitatilor sale pedagogice. Limitele sale pedagogice sunt dependente de subiectivitatea evaluatorului si de influentele exercitate din directia câmpului psihosocial care înconjura, în mod o-biectiv, orice actiune didactica (vezi Actiunea educationala). Posibilitatile sale pedagogice sunt sustinute prin traditia dobândita la nivelul unei practici de evaluare confirmata în majoritatea sistemelor de învatamânt din lume.

Realizarea acestei practici presupune asigurarea unui echilibru între relativitatea aprecierilor consemnate si deschiderile psihopedagogice asumate. Nota scolara poate a-vea astfel valoarea unei decizii operationale care asigura continuitatea dintre diagnoza pedagogica si prognoza pedagogica, la nivelul unui sistem de evaluare cu functie manageriala implicta si explicita.

Perfectionarea notei scolare, în calitatea sa de operatie decizionala care finalizeaza, la diferite intervale de timp activitatea de evaluare proiectata si realizata de profesor depinde de perspectiva manageriala angajata la nivel de politica educationala.

Nota scolara trebuie sa vizeze, pe de o parte, raportul dintre: situatia elevului la intrare (începutul ciclului, anului, trimestrului, capitolului, activitatii didactice) - calitatea procesului de învatamânt/activitatii didactice - situatia elevului la iesire (începutul ciclului, anului, trimestrului, capitolului, activitatii didactice). Pe de alta parte, nota scolara trebuie sa asigure coerenta actului de evaluare, realizabila la nivelul liniei de continuitate dintre operatiile de masurare-apreciere-decizie.

Criteriile specifice asumate în momentul definitivarii notei scolare reflecta progresele reale înregistrate de elev raportabile la obiectivele specifice incluse în programele de instruie si la cele concrete, operationalizate de fiecare cadru didactic în functie de contextul particular si individual al scolii si al clasei de elevi. Este valorificata astfel capacitatea cadrului didactic de raportare a rezultatelor elevului la 'un etalon national' - angajabil în termeni de evaluare finala - si la un etalon elaborat de profesor în functie de raportul managerial intrare-iesire, aplicabil elevului si clasei de elevi, fara a neglija standardele generale/scopuri valabile la sfârsit de ciclu, an de învatamânt - etalon angajabil în termeni de evaluare formativa, continua.

Perfectionarea evaluarii didactice solicita 'largirea sensului notei scolare' prin intermediul testelor pedagogice/scolare si docimologice care angajeaza 'o apreciere cifrata data dupa un barem prealabil ales'. Nota scolara poate deveni astfel, simultan sau succesiv:

o nota a vârstei ( etalonata în raport cu resursele minime-medii-maxime ale vârstei psihologice si ale vârstei scolare);

o nota analitica ('acordata în functie de unul sau mai multe criterii particulare definite într-o maniera operationala ideala care permite esalonarea/notele partiale');

- o nota bruta (rezultata din aplicarea unui test care solicita raspunsuri, standard, într-un timp standard);

o nota derivata (rezultata din interpretarea informatiilor obtinute prin nota bruta pe baza anumitor norme);

o nota etalonata (rezultata prin raportare la diferite standarde de apreciere can-titativa-calitativa);

o nota globala/'holistic scor', sau o nota analitica (rezultata printr-o operatie care 'traduce impresia de ansamblu a celui care corecteaza';

o nota transformata (rezultata prin substituirea unei relatii între variabilele evaluate);

- o nota adevarata - care execepteaza eroarea prin masurare - plecând de la o valoare ipotetica sustinuta statistic 'egala cu notele obtinute printr-o serie infinita de masuratori operate cu ajutorul aceluiasi test sau a unor teste paralele' (vezi De Land-sheere, Gilbert, 1992, pag.205, 206).

- Vezi Docimologia, Evaluarea pedagogica.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 153
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved