CATEGORII DOCUMENTE |
Gradinita |
Potentialul instructiv-educativ al handbalului.
Fiind un joc deosebit de dinamic practicat în regim de solicitare globala, fizica si fiziologica intensa, adresându-se prin natura si regulile lui, segmentelor si membrelor superioare, handbalul fiind un joc de echipa, în care contactul cu adversarul nu este exclus, handbalul constituie un pretios mijloc al educatiei fizice, atât prin punct de vedere al efectelor instructive iar, daca este bine valorificat educativ, si ca excelent mijloc de formare a unor calitati moral-volitive si trasaturi de caracter inestimabile.
Din punct de vedere instructiv, handbalul contribuie la dezvoltarea fizica, motrica, intelectuala si estetica a personalitatii elevilor conducând, în urma practicarii sistematice, la urmatoarele efecte preponderent instructive:
dezvolta inteligenta si imaginatia copiilor prin situatiile schimbatoare, dinamice ale fazelor de joc, prin complexitatea situatiilor care necesita decizii si actiuni rapide;
dezvolta fizic si motric elevii care îl practica prin gradul înalt de solicitare globala a marilor functiuni (respiratie, circulatie etc.) si aparate (inima, plamânii, aparatul locomotor etc.) conducând în final, la o mai buna stare de sanatate fizica si mentala, la echilibrul nervos si un potential de efort fizic si intelectual deosebit;
este evident aportul handbalului la formarea îndemânarii, prin gama larga de procedee tehnice si tehnico-tactice, copiii devenind rapizi si îndemânatici, pe masura ce îl învata si-l practica;
având în structura sa alergarea, saritura, aruncarea, elemente de echilibru si coordonare si de orientare tempoo-spatiala, handbalul contribuie prin gradul înalt de solicitare, la dobândirea calitatilor viteza, rezistenta si forta, în mai mare masura decât alte ramuri si chiar jocuri sportive;
în sfârsit, elevul care practica handbalul devine evident, un cunoscator al acestui sport dobândind totodata cunostinte medicale, de igiena, legate de efortul fizic, etc. Totodata elevii care practica handbalul competitional îsi dezvolta orizontul de cunostinte si se relationeaza bine psio-social.
Sub aspect educativ, handbalul este un pretios mijloc de dezvoltare a calitatilor moral-volitive, de formare a unor trasaturi de caracter si a unor trasaturi afective cu un larg transfer în viata si de o inestimabila valoare.
Astfel handbalul este un excelent mijloc de formare a vointei, perseverentei si curajului, este un mijloc deosebit de formare a capacitatii de autocontrol, de stapânire de sine, de respect fata de colegi si parteneri, formeaza spiritul colectiv de echipa, de comunicare etc.
Mentionam si educatia estetica si cea de formare a unui consumator de spectacol sportiv, avizat si educat, de formare a unui om cu posibilitati de a-si petrece timpul liber în mod util si placut.
Avem convingerea însa ca, toate aceste calitati, nu se formeaza doar nemijlocit, ele trebuind cultivate lectie de lectie si cu maiestrie, de catre profesor.
Esalonarea predarii jocului de handbal în programa scolara, pe nivele si clase.
Studiind literatura de specialitate si diferitele programe scolare am întâlnit, chiar în continutul acestora din urma, modalitati de esalonare a predarii jocului de handbal care 'pacatuiesc' prin schematism si simplificare. Astfel instructiunile mai vechi, prezinta pe ani de instruire, un continut foarte sarac al mijloacelui handbalului.
Programa din 1990 este mai detaliata, dar se adreseaza în exclusivitate handbalului din educatie fizica (prin gradul de esalonare a temelor), iar în programa de tranzitie continutul predarii handbalului este sumar si dispersat în cicluri primar-gimnazial. Liceal, dar acestea au fost reglementate prin legea E.F.S. Nr. 68/2000
Respectând cerintele programei am utilizat orientativ si lucrarea prof. Scarlat Eugen, iar pentru organizarea activitatilor am selectat din autori ca V. Gogaltan, Kunst Ghermanescu si altii.
Respectând cerintele programei am avut în vedere o esalonare în functie de celelalte mijloace ale educatiei fizice, si continutul acestora pentru handbal, atât la educatie fizica cât si la colectiv sportiv.
Continutul activitatilor sportive (handbal în gimnaziu). Sistemul competitional scolar oficial: alte competitii scolare.
Întrucât pentru colectivul sportiv de handbal din scoala, nu exista o programa am precedat la schitarea unui astfel de document prin includerea prevederilor programei privind handbalul (elemente obligatorii si facultative) si prin completarea continutului pregatirii la colectiv sportiv cu elemente abordabile în gimnaziu cum ar fi pasele speciale (din pronatie) în special la elevii din clasa a VII-a, unele pase de angajare a pivotului, aruncari speciale (de la sold, din plonjon prin evitare, apararea si atacul cu 1-2 jucatori avansati, etc.).
Trebuie sa mentionez ca am avut în vedere si timpul realizat prin actiunea de sumatie a orelor de educatie fizica (2x20 minute handbal), orelor de colectiv sportiv handbal (1x50-90 minute) si competitiilor de handbal (1-2x40 minute).
Am reusit, în acest mod, sa realizez cicluri anuale, semestriale, si saptamânale de initiere si practicarea a handbalului. Calendarul sportiv al M.E.C. prevede doar o competitie de handbal (B-F) anual, cu etape pe scoala, minicipiu, judet, zone si finala pe tara si se adreseaza practic, elevilor din clasele a VIII-a cel mult a VII-a.
Cum este firesc, profesorul este nevoit sa puna baza, în pregatirea echipelor scolare, pe 'etapa pe scoala' si sa aiba în atentie în special elevii din clasele terminale.
Din pacate pentru clasele a V-a si VI-a nu exista un campionat oficial adaptat vârstei. Faza pe scoala este în avantajul scolilor cu multe rânduri de clase, cel mai frecvent tip de scoala, cu un rând de 2 clase V-VIII fiind dezavantajat si prin lipsa posibilitatilor de selectie si prin numarul mic de echipe dintr-o scoala.
Mentionam din constatarile proprii si dupa parerea unanima a colegilor, ca mijlocul de pregatire cel mai bun, ramân competitiile, absenta lor conducând cel mai adesea, la abandonarea handbalului de catre elevi prin demotivare si lipsa de finalizare a pregatirii lor sportive.
Corelarea obiectivelor educatiei fizice si sportului scolar cu potentialul instructiv-educativ al handbalului.
Apreciem ca sunt suficiente elementele de integrare a handbalului în ansamblul mijloacelor educatiei fizice, acestea contribuind la realizarea obiectivelor acestui obiectiv de învatamânt.
Raportând potentialul instructiv si educativ al handbalului la obiectivele educatiei fizice si sportului scolar constatam ca acestea are o contributie efectiva la realizarea fiecarui obiectiv în parte, asa cum le-am prezentat într-un capitol anterior, dar si la realizarea efectelor de ansamblu a acestor obiective.
Este evident ca, prin gradul înalt de solicitare si prin complexitatea sa, handbalul realizeaza obiective instructive, daca este practicat sistematic, ducând la o stare de sanatate, realizarea unei capacitati de munca fizica, stimuleaza procesele de crestere si dezvoltare, contribuie la dezvoltarea fizica armonioasa, formeaza si mentine o atitudine corecta a corpului.
Handbalul largeste orizontul de cunoastere, formeaza notiuni noi la elevi, formeaza trasaturi morale si de vointa.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 139
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved