Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Instructia de manipulare a instalatiilor de asigurare cu incuietori si bloc tip sbw din statia ronat triaj

diverse+ Font mai mare | - Font mai micINSTRUCTIA DE MANIPULARE A INSTALATIILOR DE ASIGURARE CU INCUIETORI SI BLOC TIP SBW DIN STATIA RONAT TRIAJ
Consideratii normale privind instalatiile de asigurare cu incuietori de bloc


Art.l. Prezenta instructie este intocmita pentru uzul personalului de miscare in vederea cunoasterii manipularii corecte a instalatiilor de asigurare cu incuietori si bloc si face parte integranta din planul tehnic de exploatare al statiei Ronat Triaj.

Personalul de miscare care manipuleaza aceste instalatii trebuie in prealabil instruit si autorizat.

Nerespectarea prezentei instructii, atrage dupa sine pierderea autorizatiei de manipulare a instalatiilor si tratarea conform prevederilor.

Art.2. Pentru accelerarea operatiilor de primire, expediere si
prelucrare a trenurilor, precum si pentru realizarea tuturor conditiilor de siguranta, statiile de cale ferata se inzestreaza cu instalatii de centralizare sau asigurare.

Instalatiile de asigurare cu incuietori si bloc permit asigurarea macazurilor pentru un parcurs anume stabilit si inzavorarea acestora la dispozitia impiegatului de miscare. In acest caz macazurile sunt manevrate manual, iar lipirea acului de contraac este asigurata prin contra greutatea dispozitivului de manevrare a macazului, iar incuietoarea serveste doar pentru controlul pozitiei macazului.

La cabina 1 macazurile se numeroteaza cu numere fara sot, la cabina 2 cu numere cu sot in ordinea amplasarii pe teren.

Semnalizarea miscarilor de circulatie este realizata cu ajutorul semnalelor mecanice amplasate in mod normal in dreapta sensului de mers al trenului.


Denumirea semnalelor de circulatie cuprinde litere din alfabet incepand cu semnalele le de le cabina 1 si continuandu-se cu cele in ordine.

Semnalele prevestitoare se noteaza cu literele "Pr." denumirea semnalului de intrare inaintea caruia se afla.

Denumirea instalatiilor de asigurare cu incuietori si bloc

Art.3. Instalatiile de asigurare cu incuietori si bloc se introduc de regula in statiile mici si unde circulatia nu este prea intensa.

Aceste instalatii se compun din urmatoarele parti mai importante:

- instalatii exterioare;

- instalatii interioare.

A. Instalatii interioare

La biroul de miscare:

- aparatul de comanda al instalatiei de asigurare.

La cabina 1 si 2 cate un aparat de manevra al instalatiei de asigurare cu incuietori si bloc, prevazute cu parghii pentru manevrarea semnalelor si cand e cazul si cu dispozitiv de manevrare a barierei.

B. Instalatii exterioare

- incuietori, pentru controlul pozitiei macazurilor;

- semnale mecanice de circulatie

- cable SCB pentru realizarea diferitelor dependente intre elementele instalatiilor prezente in incinta statiei si de-a lungul liniei.


Art.4. Aparatul de comanda al instalatiei de asigurare

Aparatul de comanda este realizat din urmatoarele parti importante si anume:

- cutia electrica;

registrul mecanic

- postamentul.

Cutia electrica cuprinde pentru fiecare directie cate un camp electric prevazut cu cate o parghie de actionare a campului electric, iar fiecare camp are cate o ferestruica, cara normal este plumbuita.

In stare normala ferestrele sunt de culoare rosie, iar in stare manevrata sunt de culoare alba, rolul fiecarui camp electric este indicat prin niste tablite fixate sub ferestruica respectiva. In interiorul cutiei se afla un inductor ce se manevreaza

printr-o manivela exterioara aflata in partile laterale ale cutiei electrice.

Registrul mecanic este montat sub cutia electrica, pe postamentul aparatului de comanda in interiorul caruia se gasesc liniarele inzavoratoare si axele de program cu piedicile lor prin care ce realizeaza legaturile dintre manetele liniilor respective si campurile electrice. Pe liniare sunt plasate diferite piedici care prin manetele liniilor sunt in dependenta reciproca.

In partea dreapta si stanga a registrului mecanic se gasesc manete pentru fiecare liniei in parte care se pot inclina la dreapta sau stanga, respectiv intrari sau iesiri. La partea laterala din dreapta se gaseste o cheie de blocare a aparatului de comanda numita si cheie, principala.

Deasupra cutiei electrice se mai gasesc doua sonerii si doua butoane de sonerie, pentru fiecare directie de mers cate una.

Tot in biroul de miscare se mai gasesc busole pentru controlul pozitiei semnalelor de intrare care indica pozitia semnalului prin intermediul unui semnal miniatura. '

Art.5. Aparatele de manevra, montate in cabinele de acari din capetele statiei, care se compun din urmatoarele parti mai importante:

- Cutia electrica, contine un camp electric pentru asigurarea parcursurilor de intrare si iesire, iar fiecare camp este evidentiat printr-o fereastra si o parghie de actionare a campului electric.

- Indicatorul de la fereastra campului in stare normala este rosie, iar in stare manevrata este de culoare alba, rolul fiecarui camp electric este indicat prin niste tablite fixate sub ferestruica respectiva.

- In interiorul cutiei se afla un inductor de C.A. si C.C. ce manevreaza printr-o manivela exterioara aflata in partea laterala a cutiei electrice.

- Cutia mecanica, montata sub cutia electrica pe doua picioare metalice, in care se gasesc liniarele inzavoratoare si axele pe program cu piedicile lor, care servesc pentru a pune in dependenta cheile de parcurs, maneta de parcurs, campul electric si parghiile semnalelor.

Cutia mecanica cuprinde in partea din fata o maneta de directie cu trei pozitii care in stare normala are pozitia verticala, iar in pozitie manevrata la stanga sau la dreapta pentru intrari respectiv iesiri. Tot in partea din fata a cutiei mecanice sunt fixate incuietorile pentru fiecare linie de circulatie rezultata din incuierea macazurilor.

Maneta de parcurs serveste pentru blocarea cheilor de parcurs si despiedecarea campului electric a carui parghie de apasare va putea fi astfel aplecata in jos.


Deasupra cutiei electrice se gaseste o sonerie si un buton de sonerie in legatura cu cele corespunzatoare de la aparatul de comanda.

Pe picioarele metalice ale aparatului de manevra sunt montate parghiile de manevrare ale semnalelor mecanice.

La aparatele de manevra de tip SBW originale, in partea laterala a cutiei metalice se gaseste un buton de parcurs care se trage in exterior cand toate cheile pentru parcurs au fost introduse si rasucite, in incuietorile lor. In acest caz semnalele se manevreaza de la bocuri.

Art.6. Incuietori de macazuri cu una si doua chei ce servesc pentru controlul pozitiei macazurilor si se compun din:

- corpul incuietorii;

- carcasa cu verturi si zavor;

- axa cu cioc

- cheia (cheile incuietorii);

- suruburile de fixare la talpa sinei:

- cutia protectoare.

La incuietorile simple cu o cheie, cheia poate fi scoasa din incuietoare numai daca ciocul incuietorii este ridicat in pozitie verticala si daca cheia este rasucita la dreapta.

Pentru a putea descuia macazul, se introduce cheia in incuietoare si se rasuceste spre stanga apoi se roteste ciocul incuietorii in pozitie orizontala, fiind astfel descuiat, dupa care macazul se poate manevra.

La incuietorile duble, cheia exterioara denumita cheie inzavoratoare serveste la incuierea macazului, iar cheia interioara denumita cheie control, serveste la descuierea macazului. Cheia de control poate fi scoasa din incuietoarea macazului numai daca macazul este incuiat cu cheia inzavoratoare care in acest caz ramane blocat in incuietoare, iar cheia de control eliberata prin incuierea macazului se rasuceste in aparatul de manevra sau poate servi la incuierea altui macaz conjugat cu primul din care rezulta o alta cheie de control cu care putem incuia alt macaz conjugat cu cel de al doilea s.a.m.d. pana se incuie toate macazele din parcurs, iar ultima cheie denumita si cheie de parcurs se introduce in incuietoarea de la aparatul de manevra si se rasuceste. Le incuietorile de chei cu doua chei, cheile se vor rasuci intotdeauna spre dreapta si cea inzavoratoare si cea de control.

La descuierea macazurilor cheia de parcurs sau cheile de parcurs se ridica de la aparatul de manevra si se introduc in incuietoarea ultimului macaz incuiat si se rasuceste spre dreapta, apoi se roteste ciocul incuietorii in pozitie orizontala, incuietoarea fiind astfel descuiata, se scoate cheia exterioara care se elibereaza, iar cea interioara se blocheaza cu care se descuie macazul urmator, continuandu-se astfel pana se descuie toate macazele.

Incuietorile de chei de tip SBW pentru controlul pozitiei macazurilor sunt prevazute cu plumbi de control. Se interzice ruperea plumbilor de control de alt personal decat cel de centralizare si telecomanda autorizat in acest scop.

ATENTIE

Dupa incuierea si descuierea macazurilor a nu sa uita capacul cutiei protectoare deschis intrucat este pericol de lovire a acestuia de catre materialul rulant.


Art.7. Sabotii de deraiere necentralizati - servesc pentru nu permite intrarea vagoanelor de pe liniile de garaj pe liniile de circulatie ale statiei, de asemenea servesc la asigurarea parcursurilor de circulatie fata de miscarile de manevra incompatibile cu parcursurile de circulatie.


Scopul lor este de a permite in pozitie inchis (rasturnat pe linie) iesirea materialului rulant de pe liniile de pe care au fost montati.

Atat cheia care incuie sabotul pe linie cat si cheia care incuie sabotul rasturnat, nu pot fi scoase din incuietoare decat numai dupa ca sabotul a fost blocat in cele doua pozitii.

Sabotul, de obicei, se conjuga cu macazul ce da acces peste acesta. Conjugarea este identica ca la incuietorile despre care s-a aratat mai sus.

Art.8. Semafoare mecanice - cu doua brate care indeplinesc functia de semnale mecanice de intrare sau iesire si semafoare cu un brat care indeplinesc functie de semnale mecanice de iesire sau trecere. Acestea sunt prevazute cu suporti pentru felinare si ochelari cu sticle colorate conform instructiei de semnalizare.

Semnalele de intrare sunt prevazute cu contacte electrice care sunt legate la inductorii electrici din biroul de miscare prin fire aeriene sau cabluri.

Semafoarele tip CFR sunt cuplate la aparatul de manevra prin transmisii de sarma de otel de 4mm.

Art.9. Semnalele mecanice prevestitoare - amplasate in fata fiecarui semnal de intrare sau trecere conform instructiilor in vigoare, au la baza cate un reper de semnal precedat de balize avertizoare

Semnalele mecanice prevestitoare pot fi cu doua sau trei indicatii, iar indicatiile pe care le dau sunt cele prevazute in instructia nr.4.

Semnalele de intrare, iesire, trecere precum si prevestitoare sunt iluminate pe timp de noapte de catre personalul ce le deserveste conform calendarului da iluminare.

Art.10. Transmisiile de sarma ale semnalelor de intrare, iesire si prevestitoare compuse din sarma de otel de 4mm, scripeti aerieni coturi de abatere, regulatori de transmisie, canale si condensatori aerieni.

Art.11. Bocuri exterioare pentru manevrarea semnalelor mecanice

Bocurile exterioare cu parghii pentru manevrarea semnalelor sunt montate la posturile de macazuri care deservesc si semnalele. Acestea se compun dintr-un postament de otel in care sunt montate parghiile semnalelor de intrare, de iesire de grup, prevestitoare si a semnalelor repetitoare.

Pe postamentul bocurilor exterioare la partea inferioara sunt montate incuietori cu una si doua chei care inzavorasc parghiile de actionare ale semnalelor.

Cheile acestora in stare normala sunt manevrate in incuietorile montate pe registrul mecanic al aparatelor de manevra si se pot scoate din incuietoare pana cand nu a fost efectuat un parcurs de circulatie compatibil cu indicatiile pe cere urmeaza sa le dea semnalul si pana cand parcursul respectiv nu e fost asigurat.


Descrierea functionarii instalatiilor de asigurare cu incuietori si bloc


Art.12. Executarea parcurselor de intrare

La dispozitia IDM de executarea unui parcurs de intrare, revizorii de ace manevreaza macazele de parcurs in pozitie corespunzatoare, le incuie, iar cheia de parcurs rezultata o introduce in incuietoarea corespunzatoare de pe aparatul de manevra si rasuceste cheia, dupa care se inclina maneta inspre intrari.

De asemenea IDM, dupa darea comenzii de intrare, inclina maneta spre intrari la linia la cere a dat comanda, dupa care apasa pe butonul soneriei afectata cabinei respective si invarte manivela inductorului sunand revizorul de ace ca poate sa asigure parcursul.

Revizorul de ace apasa parghia campului de asigurare si invarte manivela inductorului pana cand se convinge ca a blocat campul de asigurare, adica 12-15 invartituri.

Culoarea indicatorului de la fereastra campului de despiedicare de la biroul de miscare si a campului de asigurare de la cabina se schimba din rosu in alb.

ATENTIE!

Daca s-a actionat parghia de apasare a unui camp si a inceput sa se invarta la inductor, nu se va da drumul parghiei pana ce campul nu si-a schimbat singur indicatia din rosu in alta sau invers, pentru care este suficient un numar de 12-15 invartituri, deoarece in caz contrar se blocheaza instalatia.

La dispozitia IDM., revizorul de ace pune semnalul pe liber cu unul sau doua brate in functie de parcursul comandat. Dupa punerea pe liber a semnalului de intrare se debloca si parghia semnalului prevestitor punandu-se si acesta pe liber.

Parghia semnalului de intrare si prevestitor sunt parghii cu trei pozitii care se manevreaza astfel:

- Pentru parcurse in abatere se manevreaza intai parghia in gol, de jos in sus si apoi in sarcina de sus in jos, rotind si discul parghiei semnalului, respectiv punand astfel semnalul pe liber. Pentru a duce parghia in gol de jos in sus se scoate din locas si prin tragerea la dreapta, permitand astfel rotirea acestuia in pozitie de sus.

- Pentru parcurs pe directa, parghiile se manevreaza direct in sarcina de jos in sus, semnalul de intrare punandu-se pe liber cu un brat, iar prevestitorul cu paleta pe muchie.

Dupa intrarea trenului in statie, pentru readucerea instalatiei in starea normala, operatiile se repeta - iar in sensul invers adica se readuce semnalul prevestitor pe pozitie incet cu care ocazie debloca parghia semnalului de intrare, se readuce semnalul de intrare pe pozitie oprire, dupa aceea acarul suna la biroul de miscare ca IDM sa despiedice parcursul. Odata cu despiedicarea parcursului, se debloca maneta de parcurs la aparatul de manevra si comanda care se readuc in pozitie normala.

La aparatul de manevra prin readucerea manetei de parcurs in pozitie verticala, se debloca cheile incuietorilor de macaz. In aceasta situatie cheile incuietorilor de macaz sunt libere pentru executarea unui alt parcurs.

Art.13. Executarea parcurselor de intrare-iesire

Se procedeaza exact ca si in cazul parcurselor de intrare cu singura deosebire ca in locul semnalului de intrare si prevestitor se manevreaza semnalul de iesire. Parghia se elibereaza, dupa asigurarea parcursului de catre revizorul de ace si prin simpla rotire a acesteia de jos in sus, semnalul de iesire se pune pe liber. In cazul semnalelor de iesire cu doua brate manevrarea lor se executa ca si la semnalele de intrare.

Dupa iesirea trenului in linie curenta revizorul de ace aduce semnalul de iesire pe oprire, IDM despiedica parcursul si revizorul de ace ce executa in continuare operatiile pentru aducerea in stare normala ca si in cazul parcurselor de intrare.

Art.14. Executarea parcurselor de trecere

In vederea executarii unui parcurs de trecere operatiile care se executa in vederea asigurarii parcursului si a punerii semnalelor pe liber sunt aceleasi ca si in cazul parcursurilor de intrare si iesire aratate mai sus pentru fiecare capat de statie in parte.

Intotdeauna se va tine seama ca in cazul trecerilor, prima data sa se execute parcursul de iesire si numai dupa ce semnalul de iesire a fost pus pe liber, sa se execute si parcursul de intrare.

Art.15. Pentru sporirea sigurantei circulatiei trenurilor semnalele instalatiilor SBW au fost completate cu instalatiile pentru controlul punctual al vitezei si vigilentei mecanicului.

Pe reteaua CFR s-a introdus instalatia autostop tip INDUSI care consta din:

- instalatia mobila pe locomotiva;

- instalatia fixa din cale;

- instalatia fixa din cele este pusa in dependenta cu indicatia semnalului si consta din inductorii de cale montati pe sina in afara caii, pe firul drept in sensul de mers al trenului. De regula inductorul de cale se monteaza in dreptul semnalului cu care este in dependenta sau la maxim 6m in fata semnalului (cu cere este in
dependenta). Se mentioneaza insa ca in fata semnalelor de intrare
si de trecere se monteaza inductori si la 250m.

Daca in anumite puncte unde se face controlul dupa caz si in functie de indicatia semnalului, mecanicul nu-si manifesta vigilenta, depaseste viteze permisa si ceruta de instalatie, sau nu se opreste in fata unui semnal care ordona oprire, instalatia autostop din cale actioneaza asupra instalatiei autostop de pe locomotiva, ce produce franarea de urgenta cand trenul este oprit automat.

In cazul franarii de urgenta a unui tren datorita actionarii instalatiei INDUSI de control al vitezei si a dispozitivelor de siguranta si vigilenta sa vor lua urmatoarele masuri:

- mecanicul va aviza impiegatul de miscare din prima statie cu oprire, avizarea se va face printr-o nota de avizare semnata de mecanic si pe care o va semna si impiegatul de primire.

Imediat, dupa primirea notei de avizare, impiegatul de miscare va aviza prin telefonograma operatorul RC de care apartine statia unde s-a facut avizarea. Avizarea va cuprinde toate datele din nota de avizare a mecanicului.

In cazul cand instalatia autostop este defecta si nu se poate remedia, instalatia se scoate din functie.

Cand instalatia de autostop se scoate din functie pe o perioada mai mica de 24 de ore, mentiunea de scoatere din functie se va face in registrul de revizie a instalatiilor de siguranta circulatiei, care se va transmite de impiegatul de miscare la operatorul RC pentru avizarea prin ordin de circulatie a parcursului de locomotiva.

La scoaterea din functie a instalatiilor de autostop pe o perioada mai mare de 24 ore, in plus de masurile aratate la aliniatul anterior, se va aviza prin telegrama toate unitatile interesate.

De retinut:

Scoaterea din functie a instalatiilor de autostop se face accidental sau planificat numai de catre personalul SCB.


Art.16. Masuri si conditii de siguranta care se vor respecta in caz de defectare a instalatiei de asigurare cu incuietori si bloc.

Aparatele SCB care se realizeaza dependente de orice fel intre
ele trebuie sa fie inchise si plumbuite.

Ruperea plumbilor si deschiderea aparatelor este permisa numai personalului de centralizare si telecomanda insarcinat in acest scop, cu conditia de a inregistra in prealabil aceasta operatie in registrul de revizie al instalatiei SC.

Pentru integritatea plumbilor la aparatele SCB este raspunzator personalul de serviciu care utilizeaza aceste aparate.

Plumbii de control ce trebuiesc verificati de catre personalul de miscare la revizia instalatiilor SCB sunt urmatorii:

- plumbii de la fereastra campurilor de bloc;

- plumbii de la capacele cutiilor aparatelor de manevra si comanda;

- plumbii de la buloanele de prindere la talpa sinei a incuietorilor de macaz;

- plumbii de la incuietorile parghiilor de semnal ce se manevreaza de la blocuri.

In caz de nefunctionare a instalatiilor SCB si cand personalul de centralizare si telecomanda nu se afla la fata locului, numitii plumbi pot fi rupti de catre seful statiei in conditiile prevazute in instructia de manipulare instalatiei si in instructia de miscare nr.5.

Cand interventia sefului de statie ar fi tardiva si s-ar provoca intarzieri de trenuri, acesti plumbi pot fi rupti de catre IDM sau de catre agentul M de la cabina din ordinul scris al IDM.

Ruperea plumbilor de control se va consemna in registrul de revizie al instalatiilor de siguranta circulatiei avizandu-se imediat seful statiei precum si personalul de centralizare si telecomanda.

Cand dupa ruperea plumbilor si deblocare instalatiei se constata ca aceasta functioneaza normal, se vor aplica plumbii statiei.

Cand instalatia nu functioneaza normal se considera scoasa din functie pana la inlaturarea defectului de catre personalul de centralizare si telecomanda.

Art.17. Plumbii care pot fi rupti de catre personalul M si conditiile respective sunt urmatoarele:

a) Plumbii de la ferestrele campurilor de bloc de le aparatul de comanda si manevrare pot fi rupti numai cu acordul deblocarii cheilor incuietorilor de macazuri si sabotilor de deraiere din broastele aparatelor.

Cand dupa ruperea plumbilor si deblocarea instalatiei se constata ca aceasta nu functioneaza in mod normal, deci nu se pot aplica plumbii statiei, instalatia se va considera scoasa din functie.

Art.18. Masuri de siguranta la executarea lucrarilor, de intretinere si a reparatiilor

a).Se interzice efectuarea lucrarilor de modificare, mutare, reparare, verificare si inlocuirea instalatiilor si aparatelor SCB precum si altor lucrari care ar provoca scoaterea lor din functie fara incuviintarea impiegatului de miscare si fara a inregistra operatiile in prealabil in registrul de revizie a instalatiilor de siguranta circulatiei.

b). In registrul de revizia instalatiilor de siguranta circulatiei se va scrie inainte de inceperea lucrarilor ce anume se executa, la care parti de instalatii, daca se pot scoate din functie, data si ora inceperii lucrarii, durata aproximativa a lucrarii si conditiile in care se face circulatia trenurilor si executarea lor.

Incuviintarea se va da in scris in registrul de cai libere si comenzi.

In legatura cu stabilirea conditiilor de executare a circulatiei trenurilor si lucrarilor, organele CT vor preciza daca primirea sau expedierea trenurilor, precum si executarea manevrelor se face cu comanda normala data de IDM de la aparatul de comanda, daca executarea comenzilor se face sub supravegherea personalului care executa lucrarile, deci primirea si expedierea trenurilor precum si executarea manevrelor se face cu semnale in pozitie pe oprire daca trecerea trenurilor peste macazele a caror instalatii SCB sunt in reparatii, se face cu viteza normala admisa sau eu viteza redusa.

c). Incuviintarea ca se pot executa lucrari, se da de catre impiegatul de miscare dispozitor prin semnatura de luare la cunostinta a inscrierii facute de organul de centralizare si telecomanda in registrul de revizia instalatilor de siguranta circulatiei.

Cand aceste lucrari se executa la instalatiile si aparatele SCB de la posturi de macazuri, IDM dispozitor trebuie sa dea dispozitie scrisa acarilor ca organul de centralizare si telecomanda a fost incuviintat sa execute lucrari la instalatiile si aparatele SCB de la postul de macaze respectiv.

Organul de centralizare si telecomanda nu va incepe executarea lucrarilor pana nu se comunica incuviintarea de la postul de macaze.

d). Dupa terminarea lucrarilor, organul de centralizare si telecomanda va inscrie in registrul de revizia instalatiilor de siguranta circulatiei, data si ora terminarii lucrarilor precum si eventuale dispozitii de circulatie, iar IDM va semna de luare la cunostinta a inscrierii facute.

e). In intervalul de timp cat se lucreaza la instalatiile si aparatele SCB circulatia trenurilor si executarea manevrelor trebuie sa se faca potrivit inscrierilor facute de organul de centralizare si telecomanda in registrul de revizia instalatiilor de siguranta circulatiei.

Raspunzator pentru inscrierile facute in registrul de revizia instalatiei de siguranta circulatiei este organul de centralizare si telecomanda, iar pentru executarea acestor inscrieri - impiegatul de miscare dispozitor.

f). In toate cazurile verificarea si proba instalatiilor si a punctelor SCB ce se gasesc in functiune trebuie sa se faca cu acordul si sub supravegherea IDM dispozitor.

Dupa executarea oricarei lucrari, personalul ECT este obligat sa faca probe de buna functionare a instalatiilor care sunt afectate de lucrarea executat si sa verifice daca toate eventualele defectiuni notate in registrul de revizia instalatiilor de siguranta circulatiei sunt remediate.

Art.19. Scoaterea din functie a instalatiilor SCB

Scoaterea din functie partiala sau totala a instalatiilor SCB in caz de deranjamente cu ocazia lucrarilor de intretinere sau a modificarilor temporare care afecteaza planul tehnic de exploatare al statiei se poate face:

a). de catre seful statiei, respectiv de catre IDM la deranjarea instalatiei cand nu se mai pot executa comenzi partiale sau totale, sau la revizia schimbatoarelor de cale si a instalatiilor SCB constata lipsuri sau defecte care pericliteaza siguranta circulatiei. Circulatia se va face conform prevederilor din instructia de manipulare a instalatiilor pentru cazurile de defectare si conform prevederilor din instructia de miscare.

b). accidental de catre organele de centralizare si telecomanda cand constata cu ocazia lucrarilor de intretinere si reperare, defectiuni care pericliteaza siguranta circulatiei.

Scoaterea din functie se face prin inscrierea in registrul de revizia instalatiilor de siguranta circulatiei a defectiunii constatate precum si faptul ca instalatia se scoate din functiune. Circulatia se va face conform prevederilor din instructia de manipulare a instalatiilor pentru cazurile de defectare si a instructiei de miscare.

Dupa scoaterea din functie, organul de centralizare si telecomanda este obligat sa ia imediat masurile necesare pentru restabilirea functionarii instalatiei.

c). Planificat la cererea organelor de centralizare si telecomanda pentru executarea lucrarilor de intretinere si reparare sau modificare a instalatiilor, cu aprobarea organelor competente.

Art.20. Masuri speciale ce trebuie luate de personalul SCB cu ocazia executarii lucrarilor de intretinere si reparatie

a). La efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatie, cand se demonteaza piese sau legaturi electrice care realizeaza dependinte impuse prin programul de zavorare a instalatiei SCB sau cand prin natura lucrarilor nu mai este garantata deplina siguranta a circulatiei si instalatia se scoate temporar din functie, partial sau total, dupa caz.

b). Daca in timpul lucrurilor de intretinere si reparare se constata ca instalatiile SCB nu realizeaza una sau mai multe conditii de siguranta a caror indeplinire interzice darea sau mentinerea in functie a instalatiilor SCB, personalul care a constatat defectiunea este obligat sa scoata din functie partea respectiva a instalatiei si sa ia imediat masuri de remediere.

c). La scoaterea din functie a incuietorilor pentru controlul pozitiei macazurilor, circulatia trenurilor peste aceste macaze se va face cu revizuirea lor potrivit dispozitiilor din instructia de miscare, iar in cazul instalatiilor cu incuietori si bloc, circulatie ce va face si cu semnalele pe oprire.

d). Se interzice in mod categoric punerea pe liber a semnalelor din alta parte, decat numai de la parghiile sau butoanele de actionare anume destinate.

e). Scoaterea din functie a sabotilor de deraiere dupa ce personalul de miscare a asigurat vagoanele contra fugirii.

Modul de efectuare a manevrei pe timpul scoaterii din functie a sabotilor se va stabili de catre organele care au competenta aprobarii scoaterii din functie.

Art.21. Alte dispozitii

Organele de miscare sunt obligate sa foloseasca toate posibilitatile instalatiilor permise de instructie pentru a reduce perturbatia circulatiei trenurilor in cazul defectarii instalatiei si anume:

intocmirea din timp a ordinelor de circulatie;

manevrarea rapida si inzavorarea macazurilor.

Personalul care manipuleaza instalatiile va fi calm

De asemenea personalul care manipuleaza instalatiile pe langa faptul ca trebuie sa cunoasca bine prevederile prezentei instructii de manipulare, mai trebuie sa cunoasca bine si instructiile de serviciu proprii, in special instructia de miscare precum si instructia de semnalizare care au foarte multe in comun cu prezenta instructie

Art.22. Norme de protectia muncii

Se vor respecta eu strictete toate normele departamentele de protectie a muncii.

Este interzisa trecerea personalului strain peste liniile si macazurile statiei, personalul de miscare este obligat sa interzica acest lucru persoanelor straine de CFR.

Este interzis a se calca pe sina si mai alee pe inima de incrucisare, acul si contraacul macazelor.

Este interzisa purjarea peste picheti, distribuitori, semnale chiar daca acestea nu sunt deschise pentru lucrarile de revizie si intretinere.

Personalul de miscare si CT care observa abateri de acest gen, le va aduce la cunostinta IDM care vor fi notate in condica de revizie a instalatiilor SC.

Atunci cand vizibilitatea este redusa (timp de noapte, ceata, ploaie, viscol, ninsoare abundenta, trecerea peste linii trebuie facuta cu mare atentie si numai prin locuri marcate si iluminate.

De asemenea la trecerea peste linii angajatii sa nu aiba urechile acoperite cu caciuli, gulere ridicate, cere impiedica perceperea semnalelor acustice sau a materialului rulant in miscare.

Trecerea peste linii nu trebuie sa se faca prin fata trenurilor, a locomotivelor sau a altor vehicule ce se apropie.

Imbracamintea salariatilor care indeplinesc functii in legatura cu circulatia trenurilor trebuie sa fie corecta si bine imbracata sa nu impiedice miscarile, sa nu se agate in partile iesinde ale materialului rulant sau a instalatiilor etc.

Nici un muncitor nu trebuie sa stationeze pe linie.

Personalul care prin natura serviciului este obligat sa circule intre linii in timpul noptii trebuie sa poarte lampi de mana aprinse.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5201
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved