Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Identificatori unici (UID) compusi, artificiali, candidat

diverse+ Font mai mare | - Font mai micIdentificatori unici (UID) compusi, artificiali, candidat

UID compus

Un identificator unic care consta dintr-un singur atribut se numeste UID simplu. Totusi, uneori un atribut simplu nu este suficient pentru identificarea unica a instantei unei entitati. Daca UID-ul este o combinatie de atribute se numeste UID compus.UID artificial
UID artificiali sunt acei UID care nu exista in realitate, dar sunt creati pentru identificare in cadrul sistemului.

Exemplu. Oamenii nu se nasc cu "numere", dar multe sisteme atribuie numere unice oamenilor pentru identificarea unica acestora.

Un UID poate fi in acelasi timp artificial si compus.

UID din relatii barate

Uneori, UID este o combinatie dintre un atribut si o relatie.

Care este UID-ul entitatii ACCOUNT ? Este artificila ? Este compus ?

Doua persoane pot avea acelasi numar de cont, dar la banci diferite. Transferurile intre banci necesita intotdeauna un numar de rutare in plus fata de numarul de cont.

UID-ul entitatii PLAY LIST ITEM provine din EVENT si SONG. Barele de pe relatii ne specifica acest lucru.

Este posibil ca o entitate intersectie sa foloseasca un atribut artificila pe post de UID in loc sa se bareze relatiile ce leaga entitatea de entitatile initiale.

Un produs din catalog poate fi identificat unic dupa numarul producatorului si codul produsului. Relatiile nu sunt barate, deoarece a fost creat un UID artificial - numar catalog.

UID candidat

Uneori, pot exista mai multi UID posibili. De exemplu, la comandarea unui produs online, trebuie sa te loghezi cu un cod si trebuie sa introduci adresa de e-mail. Ambele te indentifica unic, deci ambele pot fi alese UID. Ele sunt ambele UID candidat. Unul dintre UID candidat va fi ales drept UID actual. El se numeste UID primar. Celelalte UID candidat se numesc UID secundari.

Normalizare si prima forma normala

Ce se intampla atunci cand datele sunt stocate in mai multe locuri in cadrul bazei de date ? Ce se intampla atunci cand datele sunt modificate intr-un singur loc ? De unde stim care date sunt corecte ?

Normalizarea este procesul prin care se elimina problemele de acest gen.

Prima forma normala (1NF)

Prima forma normala presupune sa nu existe atribute cu valori multiple.

Pentru a verifica daca entitatea este in 1FN, se verifica daca fiecare atribut are o singura valoare pentru fiecare instanta a entitatii.

Daca un atribut are valori multiple, se creeaza o noua entitate care se leaga de entitatea initiala printr-o relatie 1 :M.

Exemplu.

Exercitii.

Verificati daca entitatile sunt in prima forma normala (1NF) ? Rezolvati violarile 1NF, daca este cazul.

 

A doua forma normala (2NF)

A doua forma normala presupune ca orice atribut care nu este UID sa depinda de intregul UID.

Aceasta regula se aplica in mod special la entitatile ale caror UID este compus din mai multe attribute sau este o combinatie de atribut(e) si relatie(i).

Aceleasi numere de cont pot exista in diferite banci, deci relatia este parte din UID. Acest lucru este reprezentat prin relatia barata.

In exemplul de sus, atributul bank location nu este bine plasat. El depinde doar de numarul BANCII. Acesta este o violare a celei de-a doua forme normale.

Atributele duration si event date nu sunt bine plasate. Atributul duration depinde doar de CANTEC, iar atributul event date depinde doar de EVENIMENT. Este o violare a celei de-a doua forme normale.

A treia forma normala (3NF)

Regula formei a treia spune ca niciun atribut care nu este UID nu poate depinde de un alt atribut care nu este UID.

Atributul store address depinde de numarul CD-ului, care este UID pentru entitatea CD à entitatea este in 1FN si 2NF.

Dar atributul store address depinde de asemenea de atributul store name, care nu este UID, ceea ce este o violare a celei de-a treia forme normale.

Exemple de violari ale 3NF si rezolvarea acestora

3NF anuleaza dependentele tranzitive - exista o dependenta tranzitiva atunci cand orice atribut dintr-o entitate depinde de orice alt atribut al entitatii respective care nu este UID.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2981
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved