CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica |
Pescuit | Pictura | Versuri |
Mobilierul este un termen colectiv, desemnand toate obiectele ce se pot muta sau care, uneori, sunt fixe (construite in sau intre pereti), care sustin atat corpul uman cat si obiecte utile oferind capacitati de mentinere, pastrare si stocare. Astfel dulapurile, rafturile, scaunele, mesele, birourile, paturile, canapelele, etc. sunt diferite piese de mobilier, avand diferite functii specifice.
Din punct de vedere istoric materialul cel mai folosit in productia de mobilier este lemnul, dar si alte materiale, precum metalul sau piatra au fost folosite. Designul mobilierului reflecta moda diverselor perioade istorice, din antichitate pana in prezent. Daca in trecut in majoritatea perioadelor predomina un singur stil, astazi designul mobilierului este influentat de numerosi factori, stiluri si directii. Unele dintre cele mai pretuite piese de mobilier folosite in locuintele moderne de astazi sunt antichitatile atent reconditionate, care au in medie o vechime cuprinsa intre 50 si 300 de ani sau chiar mai mult.
Astazi majoritatea designerilor abordeaza un stil eclectic, adaptat fiecarui proiect in parte, mobilierul putand avea un design inovator sau sa fie o adaptare moderna a modelelor istorice. Chiar elementele de baza ale designului de mobilier sunt de fapt foarte complexe, pentru ca aspectul a fost mereu cel putin la fel de important ca functionalitate, iar tendinta generala este de a crea mobila in conformitate cu interiorul arhitectural.
Istoria
mobilei este consemnata inca din Egiptul antic, se mai pastreaza anumite piese
de mobilier din acea vreme. Incepand cu acea perioada si pana in zilele noastre
regasim mai jos in ordine cronologica stilurile de mobilier ce au marcat
istoria mobilei. Astfel incepem cu mobilerul egiptean, mobilierul din
Cele mai importante momente din viata sunt, poate, petrecute acasa. Reuniunile de familie, aniversarile, diferitele sarbatori din an, toate au loc in mediul intim din camin, intre mobilierul si decoratiunile alese cu grija. La sfarsitul unei zile lungi de munca, nimic nu poate fi mai relaxant de cat cateva clipe petrecute in fotoliul preferat. Pentru a sti care stil anume de mobilier va place, mai bine zis pentru a il identifica, iata o lista cu cele mai importante stiluri de mobilier.
Mobilier traditional
Este construit din lemn de culoare mai inchisa, stilul decorativ este mai aglomerat.
Queen Anne
Este folosit mai ales lemnul de nuc, artar si cires. Cu picioarele subtiri, uneori curbe, cu baza intoarsa in afara si de cele mai multe ori designul mobilierului graviteaza in jurul acestui tip de decoratiuni, bazate pe cerc si linii curbe.
Mobilierul tip Louis Philippe
Este simplu, cu linii rotunjite si cu
putine elemente ornamentale. Se prefera lemnul de culoare inchisa, mai ales de
nuc sau
Neo Classicul
Imprumuta din abundenta motivele clasice din mitologia greco-romana. Stilul este elegant si mai simplist decat Queen Anne.
Mobilierul contemporan
Din lemn mai usor, lini mai simple, aspect curat, design mai simplu sunt cateva din caracteristicile acestui stil. Sunt folosite detalii de lemn, metal, plastic si piatra. Culorile sunt in general neutre, dar se accepta si accentele indraznete. Atentia cade asupra liniei si formei de baza. Stiluri cuprinse: Art Deco, Modern, Retro si Urban.
Art Deco
Este caracterizat atat de forme geometrice, cat si de linii drepte. Culorile sunt luminoase, liniile puternice, verticale, rotunjite la colturi. De cele mai multe ori, piesele de mobilier art deco sunt fabricate din lemn exotic. Scaunele joase dau un aer informal. Masutele de cocktail si cele pentru radio au aparut pentru prima data in cadrul acestui curent.
Stilul modern
Abunda cu suprafetele stralucitoare, formele geometrice, lucioase si asimetrice. Influenta reciproca a interiorului si a paisajului exterior se face prin ferestre mari, neacoperite. Piesele de iluminat au de cele mai multe ori un design indraznet, dand impresia ca plutesc (se foloseste foarte mult combinatia de metal si culori foarte luminoase). Liniile simple si curate ale lemnului indoit sunt punctele de reper pentru scaunele si fotoliile art deco. Materialele folosite sunt plasticul colorat, vinilul, melamina, dar si lemnul indoit, fibra de sticla, aluminiu, otel si fier.
Retro
Este mai mult o stare de spirit decat un stil anume. Mobilierul retro este o evocare a pop art si a lui Andy Warhol.
Urban
In general,considerat a fi un stil minimalist, mobilierul tinde spre piese realizate la scara mai mica, care ar incapea bine intr-un apartament. Lemnul folosit are in general un finisaj de culoare neagra, cu accente de aluminiu, sticla sau spoturi luminoase.
Mobilierul rustic
Este caracterizat de portiuni mari de lemn neprelucrat, expus, de linii simple, pereti netapisati, coloane si barne de lemn. Se mai intalnesc peretii acoperiti cu panouri de lemn si piatra. Mobilierul rustic pare greoi. Accesoriile sunt in general nefinisate si reduse la strictul necesar. Finisajele trebuie sa dea un aspect cat mai natural sau de vechi.
Lodge
Piesele de mobilier din aceasta categorie sunt in general greoaie. Materialele folosite sunt cele naturale, mai ales lemnul dur, neprelucrat.
Mobilierul country, are lemnul vopsit in culori palide, mobilierul are linii simple si un aspect comfortabil.
Cottage
Este creat in ideea de comfort si culoare. Piesele au linii simple si gratioase. Texturile diferite sunt date de paturi, tablii tapisate, folosirea fibrelor naturale in podea si la ferestre. Caracteristic este finisajul, care trebuie sa dea mobilierului de lemn un aspect de vechi, uzat. Paleta de culori aduce aminte de o gradina cu flori.
Nostalgic
Este un stil foarte asemanator cu cottage, numai ca incearca sa dea un sentiment si mai puternic de comfort.
Mobilier tranzitional
Cu linii mai simple de cat la mobilierul traditional, dar nu la fel de mult ca la cel contemporan. Menirea mobilierului traditional este sa imbine comfortul si simplitatea cu liniile pline de gratie ale mobilierului traditional.
Casual
Piesele de mobilier apartinand acestui stil arata ''admiratia'' pentru elementele clasice dar in acelasi timp militeaza pentru un produs confortabil, nu numai la moda. Camerele mobilate in acest stil sunt mai informale.
Eclectic
Stilul eclectic imbina mai multe elemente de design apartinad unor perioade sau stiluri diferite. Aspectul general al unei camere astfel mobilate este unificat de folosirea cu grija a culorii si finisajelor, a formelor si texturilor.
Se vorbeste tot mai mult in designul interior de minimalism. Stil minimalist, mobilier, idei, trend. Minimalismul numit si arta ABC, este un curent artistic aparut in secolul XX care incearca sa minimalizeze intr-o creatie artistica numarul de culori, forme, linii, valori si texturi, cat de mult se poate. Unul dintre cei mai importanti precursori ai acestui stil este artistul rus Kasimir Malevich (1878 - 1935).
Minimalismul respinge necesitatea dimensiunii sociale, exprimarea, naratiunea sau orice alta aluzie, oricat de subtila, la istorie, politica sau religie, scopul sau esential fiind de a crea obiecte interesante si frumoase, nimic mai mult. Artistii care au adoptat aceasta maniera de lucru folosesc in compozitii cat mai putine culori, forme, linii.
Intr-adevar, de multe ori mai putin inseamna mai mult. Inspirat din simplitate, acest stil modern, minimal, a schimbat radical traditiile in domeniul designului interior. Influentat nu in ultimul rand de simplitatea japoneza, mobilierul minimalist propune un spatiu simplu, curat, aerisit si exclude orice ingramadire de obiecte, excluzand aglomerarea ce da adesea o senzatie de sufocare, de presiune. Cele mai stralucite exemple ale genului imbina designul inspirat si piesele de calitate, producand un rezultat simplu, dar de efect.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2688
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved