Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Modelul factorilor comuni

diverse+ Font mai mare | - Font mai micModelul factorilor comuni

n           Intr-un articol publicat in 2003 Hoagwood face o sinteza a tuturor studiilor controlate evidence-based publicate privind eficenta psihoterapiei si constata ca pana la acea data s-au publicat peste 1500 de studii clinice controlate privind rezultatele psihoterapiei cu copii si adolescenti si au fost 12 revizuiri importante ale studiilor dintre 1998 si 2002.n           Aceste studii contolate au avut ca scop demonstrarea eficientei interventiei terapeutice, adica probabilitatea ca o terapie data sa produca efecte benefice in conditii ideale.

n           Problema este insa ca aceste studii clinice controlate se centreaza pe respectarea cu strictete a conditiilor de cercetare: repartizarea aleatorie a pacientilor in grupurile experimentale, utilizarea loturilor de control si tratament fix dupa manual.

n           In realitatea clinica insa lucrurile nu stau asa si acelasi autor (Hoagwood, 2003) spune ca 90% dintre serviciile reale de psihoterapie din clinici nu au nici o dovada de eficienta, deoarece conditiile reale nu sunt nici pe departe cele din studiile controlate evidence-based: nu se pot lasa pacienti netratati pentru a constitui lot de control, terapeutii experimentati nu lucreaza dupa manual, etc.

n           Din aceste motive, se inregistreaza discrepante foarte mari intre studiile clinice controlate si practica clinica reala (vezi Hair, 2005, Journal of Child and Family Studies - ISI)

Relatiile terapeutice validate empiric

n           Astfel, cea mai recenta orientare in cercetarea din psihoterapie este identificarea relatiilor terapeutice validate empiric mai degraba decat a tratamentelor validate empiric.

n           In acest sens, Divizia 29 a APA a desemnat o comisie (task force) de specialisti contemporani foarte cunoscuti care are o dubla misiune: de a identifica elementele unei relatii terapeutice eficiente si de a identifica metodele eficiente prin care psihoterapia poate fi adaptata la particularitatile pacientului individual.

n           Cea mai importanta lucrare a acestei comisii a aparut in 2002: Psychotherapy relationships that work: Therapist contributions and responsiveness to patients, fiind coordonata de presedintele comisiei, profesorul J.C. Norcross.

Drumul a fost deschis de modelul factorilor comuni

Jerome D. Frank

n           Profesor emerit de psihiatrie la Johns Hopkins School of Medicine

n           Si-a devotat cariera si practica predarii si studiului psihoterapiei

Publicatii

n           Frank este autor a peste 200 de articole

n           A scris cinci carti, cele mai importante fiind:

n           Persuasion and Healing: A Comparative Study of Psychotherapy - reeditata in 1991 impreuna cu fiica sa

n           Effective Ingredients of Successful Psychotherapy

n           Psychotherapy and the Human Predicament 

n           Prima carte este una dintre cele mai titrate lucrari din domeniul psihologiei clinice si psihoterapiei.

Definitia psihoterapiei (J. Frank)

n           Psihoterapia este o interactiune planificata, incarcata emotional si confidentiala intre un terapeut format si cu responsabilitate sociala si o persoana aflata in suferinta.

n           In timpul acestei interactiuni terapeutul cauta sa-l elibereze pe client de distres si dizabilitate prin comunicare simbolica verbala si uneori prin activitati corporale.

n           Terapeutul poate sau nu sa implice rudele pacientului sau alte persoane semnificative in ritualul de vindecare.

n           Psihoterapia include adesea ajutarea pacientului sa faca fata suferintei ca un aspect inevitabil al vietii care poate fi utilizat ca o posibilitate de dezvoltare personala.

Relatia cu societatea

n           In diferite societati psihoterapia reflecta nu numai conceptualizarea pe care societatea o da sanatatii si bolii, dar si valorile ei.

n           Ex:

n           in cultura americana terapeutul si clientul trebuie sa aiba un scop clar definit al sedintelor terapeutice iar cresterea autonomiei pacientului este considerata un indiciu clar al succesului terapeutic;

n           La hindusi petrecerea timpului impreuna are valoare in sine iar dependenta de altii este un aspect al vietii extrem de valorizat.

Premiza de baza de la care pleaca toate orientarile psihoterapeutice:

n           Oamenii reactioneaza la interpretarile pe care ei le dau evenimentelor, interpretari care este posibil sa nu corespunda evenimentelor asa cum sunt ele in realitate.

n           Din acest motiv, toate formele de psihoterapie incearca sa "altereze" favorabil punctul de vedere al pacientului despre el insusi, despre relatiile sale cu altii si sistemul sau de valori.

Analogie

n           Psihoterapia este asemenea oricarei forme de arta, de exemplu muzica.

n           Ca orice compozitor, psihoterapeutul trebuie sa stapaneasca o serie de cunostinte stiintifice si tehnice, cum ar fi regulile armoniei sau principiile fizice ale (pitch) si ale volumului, dar aplicarea metodelor stiintifice nu va fi niciodata capabila sa explice o piesa a lui Mozart sau sa determine daca muzica lui Elvis Presley este mai buna decat cea a lui Bon Jovi.

n           Pentru a fi siguri am putea sa le analizam cantecele in termeni de patternuri ale armoniei, pitch si volumului, am putea sa administram o serie de scale unui numar reprezentativ de ascultatori, dar aceste informatii nu vor aduce o lumina prea mare asupra naturii impactului estetic.

n           Daca ar fi sa pastram analogia, la fel de dificil ar fi sa demonstram ca gestaltterapia este mai buna decat analiza tranzactionala.

Demoralizarea

n           Pacientii apeleaza la psihoterapie nu numai pentru simptomele individuale, ci pentru combinarea acestora cu demoralizarea.

n           Demoralizarea - stare psihologica caracterizata prin:

n           Incompetenta subiectiva

n           Pierderea stimei de sine

n           Alienare

n           Pierderea sperantei (sentimentul ca nimeni nu-l poate ajuta)

n           Sentimentul ca alti oameni ar putea sa-l ajute dar nu o fac

n           Aceasta stare mintala este adesea agravata de neclaritatea cognitiva privind semnificatia si seriozitatea simptomelor, adesea insotita de sentimentul de pierdere a controlului, ce duce la teama de a inebuni.

n           Factorii comuni in psihoterapie sunt aceia care duc la combaterea directa sau indirecta a demoralizarii.

Factorii comuni:

Relatia terapeutica

Sedinta terapeutica

Mitul terapeutic

Ritualul terapeutic

1. Relatia terapeutica

n           Orice terapie se bazeaza pe o relatie interpersonala solida intre pacient si terapeut.

n           Relatia cu terapeutul este o conditie esentiala a imbunatatirii starii pacientului in orice tip de terapie.

n           Se bazeaza pe increderea in competenta si buna intentie a terapeutului.

2. Sedinta terapeutica

n           Are doua functii:

n           Creste prestigiul terapeutului si intareste expectatiile pacientului ca va fi ajutat, prin faptul ca simbolizeaza rolul terapeutului de vindecator - sedinta se desfasoara fie intr-o clinica dintr-un spital prestigios, fie intr-un cabinet privat u mobilier adecvat, care impresioneaza.

n           Confera siguranta - pacientul stie ca in cabinet are asigurat mediul protejat in care sa dezvaluie aspectele cele mai profunde ale personalitatii sale.

3. Mitul terapeutic

n           Fiecare metoda terapeutica ii dezvaluie pacientului un mit, o conceptie despre cum a aparut problema, cum s-au dezvoltat simptomele etc.

n           Furnizeaza o explicatie plauzibila pentru simptomele prezente si prescrie o procedura de rezolvare a lor.

4. Ritualul terapeutic

n           Procesul terapeutic este un ritual care necesita participarea atat a pacientului cat si a terapeutului si care este considerat de ambii ca fiind modalitatea de restaurare a sanatatii pacientului.

n           Reprezinta acele tehnici care, puse la dispozitia pacientului, il ajuta sa-si controleze simptomele.

n           Cuprinde:

n           Ceremonia intalnirii regulate cu terapeutul

n           Tehnici care controleaza simptomul

In urma realizarii a numeroase metaanalize:

n           2002 - Michael Lambert si Dean Barley publica in lucrarea coordonata de profesorul Norcross o sinteza a factorilor care determina schimbarea in procesul terapeutic.

Rezultatele psihoterapiei se datoreaza urmatorilor factori:

Factorii extraterapeutici (40%)

n           Multe persoane care sufera de tulburari mentale si emotionale isi imbunatatesc starea de-a lungul timpului fara tratament formal profesionist.

n           Rata medie a imbunatatirii este de 43%.

Factori care influenteaza rata remisiei spontane:

n           Numarul simptomelor organice cuprinse in tulburare - severitatea si complexitatea conditiei pacientului

n           Cronicitatea - durata in timp a persistentei tulburarii

n           Prezenta unei tulburari de personalitate

n           Natura, intensitatea si calitatea suportului social - in special a relatiei maritale

n           Diagnosticul

Factorii extraterapeutici sunt:

n           Persoane semnificative: prieteni, familie, preot etc.

n           Literatura centrata pe "self-help"

n           Grupuri de persoane centrate pe "self-help"

Dupa cum se poate observa, acesti factori implica relatii suportive!!!

Concluzia:

n           Cel mai important factor al schimbarii in psihoterapie este relatia terapeutica.

Principalele elemente ale relatiei terapeutice:

Alianta terapeutica

Empatia

Acceptarea neconditionata

Congruenta

Relatia transferentiala: transferul si contratransferul

Cea mai cunoscuta definitie a aliantei terapeutice este data de Bordin in 1979

Alianta este vazuta ca fiind alcatuita din trei componente interrelationate:

n           consensul clientului si terapeutului in privinta scopurilor tratamentului (Goal);

n           consensul clientului si terapeutului in privinta a cum sa ajunga la aceste scopuri (Task);

n           dezvoltarea unei relatii intre terapeut si client (Bond).

Aceasta conceptualizare implica o structura factoriala caracterizata printr-un factor general al aliantei si trei factori secundari, fiecare corespunzandu-i uneia dintre cele trei componente.

n           Alianta se refera la calitatea si puterea relatiei de colaborare dintre pacient si terapeut in cadrul terapiei.

n           Conceptul include:

n           Legatura afectiva pozitiva dintre pacient si terapeut care implica incredere reciproca, respect si grija

n           Aspecte cognitive ale relatiei terapeutice. Consensul privind terapia, scopurile terapiei.

n           Un sentiment de parteneriat in terapie intre pacient si terapeut, in care amandoi sunt implicati activ in responsabilitatile pe care le au.

Metode de masurare a aliantei terapeutice:

Cercetarea din psihoterapia adultului din ultimele doua decenii a dus la construirea mai multor metode de masurare a aliantei terapeutice, cele mai cunoscute fiind:

n           Working Alliance Inventory (WAI)

n           California Psychotherapy Alliance Scale (ALAPS)

n           Penn Helping Alliance Questionnaire (HAq)

n           The Vanderbilt Scales (VPPS, VTAS)

Working Alliance Inventory

n           Working Alliance Inventory a fost construit de Adam Horvath si Leslie Greenberg (vezi Horvath, Greenberg, 1989 - Journal of Counseling Psychology - ISI).

n           Inventarul are la baza teoria lui Bordin privind alianta terapeutica, structurata pe cei trei factori: bond, goal, task.

n           Prima forma a chestionarului a fost publicata in 1981 si ulterior in 1986.

n           Chestionarul final are 35 de itemi si doua versiuni: client si terapeut.

n           Pentru constructie autorii au utilizat analiza factoriala si metoda grupurilor de experti.

Metoda de constructie:

n           autorii au ales 300 de itemi din literatura de specialitate care au considerat ca au legatura cu alianta terapeutica;

n           au formulat definitia aliantei terapeutice si a celor trei factori (bond, goal, task);

n           au dat lista de itemi si cele patru definitii lotului de experti, care au raspuns la doua intrebari:

n           Care itemi au legatura cu alianta terapeutica?

n           Cu care dintre cei trei factori se potriveste itemul?

n           pentru fiecare dintre aceste doua intrebari expertii au avut sarcina sa scoreze fiecare item pe o scala de la 1 la 10, unde 1 insemna ca itemul nu se potriveste deloc cu factorul respectiv, iar 10 insemna ca itemul se potriveste foarte mult cu factorul respectiv.

n           autorii au eliminat itemii care nu se potriveau cu cei trei factori si cu factorul general.

n           Ulterior, in urma aplicarii analizei factoriale si a analizei raspunsului la item, cei doi autori au propus o forma scurta a chestionarului, de 12 itemi.

Item Stems of the Working Alliance Inventory (Client Form)

I feel uncomfortable with .

.and I agree about the things I will need to do in therapy to help improve my situation.

I am worried about the outcome of these sessions.

What I am doing in therapy gives me new ways of looking at my problem

.and I understand each other

perceives accurately what my goals are.

I find what I am doing in therapy confusing.

I believe.. likes me.

I wish ..and I could clarify the purpose of our sessions.

10. I disagree with about what I ought to get out of and I are spending together is not therapy.

11. I believe the time and I are spending together is not spent efficiently

12. . does not understand what I am trying to accomplish in therapy.

13. I am clear on what my responsibilities are in therapy.

14. The goals of these sessions are important to me.

15. I find what and I are doing in therapy are unrelated to my concerns.

16. I feel that the things I do in therapy will help me to accomplish the changes that I want.

17. I believe ..is genuinely concerned for my welfare.

18. I am clear as to what wants me to do in these sessions

19. .and I respect each other.

20. I feel that .is not totally honest about his/her feelings toward me.

21. I am confident in..'s ability to help me.

22. . and I are working towards mutually agreed upon goals

23. I feel that .appreciates me.

24. We agree on what is important for me to work on.

25. As a result of these sessions I am clearer as to how I might be able to change

26. ..and I trust one another

27. ..and I have different ideas on what my problems are.

28. My relationship with. is very important to me.

29. I have the feeling that if I say or do the wrong things, will stop working with me

30. and I collaborate on setting goals for my therapy.

31. I am frustrated by the things I am doing in therapy.

32. We have established a good understanding of the kind of changes that would be good for me.

33. The things that .is asking me to do don't make sense.

34. I don't know what to expect as the result of my therapy.

35. I believe the way we are working with my problem is correct.

36. I feel cares about me even when I do things that he/she does not approve of.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3138
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved