Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

CASTRAREA CAINELUI

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



CASTRAREA CAINELUI

Indicatii: orhite cronice, plagi, tumori testiculare, hipertrofii de prostata, dupa extirparea prostatei, criptorhidie sau pentru controlul reproductiei (eliminarea de la imperechere a indivizilor care nu corespund standardului unei rase, suprapopulatie canina), reducerea agresivitatii etc.



Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura.

Anestezie: narcoza sau NLA. Pentru micsorarea riscurilor si a pretului operatiei se poate face anestezie generala de baza, asociata cu anestezie loco-regionala.

Contentie: decubit dorsal pe masa de operatie, cu membrele fixate lateral.

Tehnica operatorie

1. Incizia scrotodartoica paralela cu rafeul median pentru fiecare testicul. Se mai practica si o singura incizie cutanata mediana prescrotala, urmata de incizia dartosului separat pentru fiecare testicul.

2. Evidentierea testiculului din burse. Se face prin dilacerare, iar dupa eliberarea din tesutul conjunctiv al fasciei Cowper, cordonul se alungeste, permitand extirparea foarte sus. Nu este permisa prezenta cordonului testicular peste nivelul plagii cutanate dupa castrare.

Castrarea printr-o singura incizie cutanata prescrotala este mai expeditiva si putin traumatizanta. In acest caz, dupa o incizie mediana de 3-4 cm se aduc testiculele pe rand in dreptul plagii cutanate, prin taxis si se mai face cate o incizie dartoica. Se continua izolarea testiculului prin dilacerare, ligamentul se rupe sau se va sectiona la animalele batrane. Recomandam izolarea ambelor testicule si ablatia lor aproape concomitent, dupa asigurarea hemostazei prin ligatura sau torsiune limitata.

3. Ligatura cordonului testicular. Se face o ligatura transfixica pe cordon cu fir sintetic resorbabil sau catgut cromat. Catgutul simplu este riscant, deoarece se imbiba cu secretii, se ingroasa iar ligatura se slabeste, putandu-se produce hemoragii secundare. La animalele tinere, hemostaza se poate asigura si cu pense de castrare sau prin torsiune limitata.

4. Extirparea testiculelor. Deasupra ligaturilor (spre testicul) se aplica o pensa hemostatica la 1 cm, sectionand apoi cu foarfeca sau bisturiul langa ea. Daca se torsioneaza, pensa fixa nu se ridica imediat pentru a nu risca o hemoragie determinata de cresterea presiunii sanguine si vasodilatatiei periferice produse de anestezie.

5. Sutura plagilor scrotale in puncte separate simple sau in 'U', pentru a evita smulgerea ligaturii de pe cordon de catre animalul operat. Acesta fiind preocupat de toaleta proprie, trage firele si deschide plaga, deoarece nu se poate proteja un timp indelungat prin pansament. Se poate aplica un colier la gat sau o botnita.

Firele se scot dupa 8-10 zile.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1321
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved