Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

ESOFAGOTOMIA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



ESOFAGOTOMIA

Indicatii: obstructia esofagului prin corpi straini, dilatatii, diverticuli, formatiuni tumorale.



Obstructia completa reprezinta o urgenta chirurgicala la rumegatoare din cauza intreruperii eructatiei si timpanismului consecutiv. In toate cazurile, operatia se executa numai dupa epuizarea incercarilor nechirurgicale.

Loc de electie: jghiabul jugular in treimea inferioara a gatului si foarte rar in treimea superioara sau mijlocie a acestuia, avand ca suport corpul strain obstruant, patrundErea facandu-se pe sub vena jugulara.

La animalele mici, este recomandat accesul paramedian ventral, pe sub muschiul sternomandibular stang. Acesta favorizeaza drenajul si evita traumatizarea vaselor de sange si a nervilor.

Anestezie: La animalele mici, narcoza sau NLA, iar la cele mari, tranchilizare si infiltratie locala.

Contentie: Pentru animale mari, se face imobilizare in travaliu sau decubit lateral pe partea dreapta, iar la cele mici, decubit dorsal sau lateral drept, pe masa de operatie.

Instrumentar: bisturiu drept si curb, foarfeca chirurgicala, sonda canelata, pense hemostatice, pensa chirurgicala, departatoare, pensa pentru corpi straini, ace de sutura, portac.

Tehnica operatorie

Incizia pielii, pielosului si a fasciei cervicale superficiale deasupra muschiului sternomandibular, pe o lungime care sa depaseasca cu 3-5 cm corpul strain in ambele sensuri, la animalele mari. La animalele mici, incizia se face paramedian stanga, la marginea ventrala a muschiului sternomandibular.

Dilacerarea tesutului conjunctiv si evidentierea esofagului cu portiunea afectata in plaga. Esofagul nu se izoleaza complet de patul sau conjunctiv pentru a nu se crea spatii in care sa se acumuleze secretii. Operatia are timpi septici si ar creste riscul unor infectii postoperator.

Izolarea stransa a esofagului cu al doilea camp steril.

Incizia longitudinala a esofagului depasind corpul strain care este folosit ca suport. O incizie prea mica poate sa favorizeze desirarea peretelui esofagian cu mari dificultati la sutura.

Preluarea salivei si a secretiilor acumulate in partea superioara a esofagului cu un aspirator, seringa sau comprese sterile.

Extragerea corpului strain cu o pensa. Uneori este necesara divizarea acestuia in lumen si apoi extragerea.

Toaleta riguroasa a plagii si aseptizarea acesteia.

Sutura bietajata a esofagului. Mucoasa se sutureaza cu fir neresorbabil sau sintetic resorbabil in puncte separate sau surjet simplu, iar musculoasa se sutureaza cu fir resorabil, cu atentie, nestenozant.

Sutura fasciei cervicale profunde nu este obligatorie si este contraindicata daca nu s-a putut evita contaminarea plagii in timpul interventiei sau se constata desirari ale peretelui esofagian, plagi penetrante sau alte leziuini provocate prin manevre gresite inainte de interventie sau intraoperator.

Sutura cutanata se face cu ata chirurgicala, in mod obisnuit sub dren.

Tratamentul postoperator urmareste prevenirea infectiei, echilibrarea hidro-electrolitica pe cale parenterala (dieta absoluta 24 de ore).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1205
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved