Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

HISTERECTOMIA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



histerectomia

Extirparea uterului se practica in mod obisnuit la carnivore si foarte rar la alte specii. Dupa calea de acces operator, histerectomia poate sa fie abdominala, vaginala sau inguinala, iar dupa marimea portiunii amputate este totala, cand se indeparteaza tot uterul, subtotala, cand se extirpa numai coarnele uterine, iar corpul uterin si cervixul raman pe loc si histerectomie partiala, cand intereseaza numai un corn uterin sau o portiune din acesta.



1. Histerectomia abdominala la carnivore

Indicatii: piometru, tumori uterine, necroze, metrite hemoragice etc.

Instrumentar: pentru incizii, hemostaza si suturi la care se adauga doua pense hemostatice mari si instrumente de rezerva pentru timpii septici cand este cazul.

Loc de electie: linia alba sau paramedian ventral.

Anestezie: narcoza sau NLA.

Contentie: decubit dorsal pe masa de operatie.

Tehnica operatorie

1. Laparotomie mediana ventrala prepubiana.

2. Exteriorizarea uterului. Se exploreaza cavitatea abdominala si se prinde o portiune care se poate aduce usor, fara a mari presiunea pe uter, mai ales in caz de piometru voluminos sau necroze uterine. Prin tractiuni usoare se aduce mai intai un corn uterin in totalitate si se prinde pe un camp operator.

3. Ligatura oviductului si a vaselor de sange ovariene. Se aplica o pensa hemostatica la varful cornului uterin si apoi o ligatura cu fir sintetic resorbabil la 1 cm spre ovar, cuprinzand si vasele sanguine provenite din artera uterina medie si venele satelite.

4. Sectionarea oviductului langa pensa spre ovar si desirarea ligamentelor largi pana la cervix sau se sectioneaza cu foarfeca paralel cu vasele de sange. Se poate aplica o ligatura dubla cu fir resorbabil pe ligamentul rotund langa uter si se sectioneaza cu foarfeca intre ligaturi. Ligatura spre uter poate fi inlocuita cu o pensa hemostatica.

Se procedeaza in mod asemanator si pe partea opusa.

5. Ligatura mediata a vaselor sanguine in dreptul cervixului se face cu fir resorbabil pe fiecare parte si apoi se aplica o pensa hemostatica mare transversal pe uter, deasupra ligaturilor.

6. Detasarea uterului. Se aplica inca o pensa la 3 cm de prima, dupa ce s-a golit de continut portiunea de uter prin taxis si se sectioneaza uterul intre cele doua pense.

7. Infundarea bontului restant. Pe langa inchiderea comunicarii cu exteriorul pe cale vaginala, aceasta manopera are importanta deosebita mai ales in infectii uterine, fiind una din cauzele peritonitei septice, cu evolutie grava cand nu se realizeaza corect.

Daca nu au fost complicatii uterine septice, este suficienta o ligatura transfixica dubla, urmata de infundarea marginilor cu unul din capetele firului trecut de cateva ori prin grosimea lor si legarea cu celalalt capat. Pentru siguranta, inainte de sutura se chiureteaza mucoasa uterina ramasa deasupra ligaturii, se pensuleaza cu tinctura de iod si apoi se inchide complet. Daca au fost procese septice, deasupra pensei se face o sutura bietajata extramucoasa, ex. sutura Cushing, peste care se mai aplica o sutura de infundare.

8. Sutura peretelui abdominal.

La catea, recomandam ovariohisterectomia, deoarece prezenta ovarelor dupa histerectomie este un mare inconvenient (ovulatii urmate de reactii peritoneale, sangerare sau imperecheri urmate de leziuni vaginale, peritonite etc.

In acest caz nu se mai ligatureaza varful cornului uterin, aplicandu-se doar o pensa hemostatica, iar pediculul ovarian se ligatureaza, dupa care se detaseaza ovarul impreuna cu cornul uterin corespunzator.

2. Histerectomia pe cale vaginala  

Indicatii: la toate speciile de mamifere in prolaps uterin total, nereductibil, cu necroze si sfacelari.

Anestezie: narcoza, NLA, iar la animalele mari se poate face tranchilizare si anestezie locala prin infiltratie directa, circulara, cat mai aproape de iesire printre labiile vulvare.

Contentie: decubit pe masa de operatie, iar la animalele mari se poate face si in pozitie patrupodala.

Instrumentar: de diereza, hemostaza, sutura, garou.

Tehnica operatorie difera in functie de talia animalului.

3. Histerectomia prin ligatura elastica

1. Se face toaleta si se dezinfecteaza uterul prolabat.

2. Se identifica meatul urinar si se introduce un cateter pana in vezica urinara.

3. Se face o incizie circulara a mucoasei vaginale intre cervix si meatul urinar, in care se aplica un garou si se strange puternic in 3-4 ture.

La animalele mici, garoul se aplica direct, fara a mai sectiona mucoasa vaginala.

4. Amputarea uterului se face printr-o sectiune transversala la 5 cm de ligatura la vaca si 3 cm la speciile mici si mijlocii.

5. Sutura bontului restant si infundarea acestuia in cavitatea pelviana.

4. Histerectomia prin sutura

Acest procedeu se poate realiza numai la animalele mici, portiunea vaginala dintre cervix si meatul urinar se poate aplatiza pentru a fi suturata.

1. Se aplica o pensa hemostatica mare transversal intre cervix si meatul urinar.

2. Sutura tip curelar (Keller) se realizeaza cu un fir gros, la 2-3 cm. Este o sutura ischemianta dubla.

3. Detasarea uterului prolabat se face printr-o sectiune transversala la 2 cm inapoia suturii.

4. Se aplica o pomada cu antibiotice (asocilin, tetraciclina) pe bontul ramas si se introduce in cavitatea pelvina dupa ce s-a ridicat pensa de forcipresura.

5. Histerectomia inguinala

Este practicata la catea in cazul herniei inguinale. La aceasta specie, de obicei in sacul herniar se gaseste un corn uterin cu aderente si modificari structurale.

Dupa deschiderea sacului herniar, se aplica ligaturi duble pe cornul uterin herniat, sectionand apoi intre ligaturi (histerectomie partiala).

Daca se debrideaza inelul herniar (traiectul inguinal) la unghiul antero-lateral cativa centimetri se patrunde in cavitatea abdominala si se poate face histerectomie totala sau ovariohisterectomie, urmata de sutura completa a plagii abdominale, cu dren tubular la piele.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2585
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved