Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Broasca de pamant, broasca gheboasa

Animale+ Font mai mare | - Font mai micBroasca de pamant, broasca gheboasaCorp indesat de dimensiuni medii, lungimea 4 - 6 (rar 8) cm. Masculul mai mic decat femela. Caracteristica este dezvoltarea tubercului metatarsian intern, care este foarte mare, comprimat, ca o lopata. Acesta este folosit pentru a se ingropa in sol. Glandele cu venin ale pielii sunt rosii, de 2 - 3 mm.

Sunt animale strict nocturne cu exceptia perioadei de reproducere. Noaptea ies in general dupa ora 22. In timpul zilei si in perioadele de seceta se ingroapa in sol la adancimi mari, sapand aproape vertical cu ajutorul tuberculului metatarsal. Plamanii umpluti cu aer permit dizlocarea unui volum mare de sol. Reproducerea in martie-aprilie, realizand aglomerari mari de indivizi. Prefera baltile mari si adanci. Dupa reproducere, adultii se retrag pentru iernare pe uscat, unde se ingroapa adanc in pamant lutos sau nisipos, ajutandu-se de pintenii de la picioare. Ouale, inconjurate de mucus, formeaza un cordon cu mai multe randuri, lung de 12 - 15 mm, depus pe fundul apei, ce contine cateva mii de oua. Dupa 5 - 6 zile apar larvele, iar dupa aproape 4 luni broscutele. Mormolocii, cafenii, 12 - 18 cm, ating maturitatea sexuala dupa 3 ani. Au o crestere extrem de rapida, ajungand la dimensiuni foarte mari pana la 16 cm, frecvent insa doar 6-9 cm. Coada este ascutita si mai lunga decat corpul.

Este vanata de pasarile de balta si de rapitoarele de noapte. Este o specie vulnerabila, datorita cerintelor specifice de habitat. Cand este prins, scoate un sunet similar unui miorlait, iar secretia glandelor cutanate are un miros slab de usturoi.

Este prezenta doar in zone cu soluri nisipoase sau argiloase, afanate, in care se poate ingropa usor. Urca pana la altitudinea de 500 m.

Intalnita in cea mai mare parte a Europei, cu exceptia peninsulei Iberice, Italiei, sudul Frantei si sudul peninsulei Balcanice. Raspandita pana la muntii Ural, patrunde si in Asia pana la marea Aral.

In Romania este prezenta pretutindeni in zonele de ses si deal unde gaseste conditii favorabile.

- nocturna; int. in delta; ascunsa in pamantPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2749
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved