Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Broasca mica de lac, broasca verde

Animale+ Font mai mare | - Font mai micBroasca mica de lac, broasca verde

Forma intermediara intre Rana ridibunda si Rana lessonae. Masculul 6 - 9 cm, femela 9 - 12 cm. Tuberculul metatarsian intern in forma de pinten sau turtit lateral sau tocit, iar cel extern mic si rotunjit. Cate un pliu dorso-lateral proeminent. Masculul cu cei doi saci vocali umflati, cat o aluna. In timpul reproducerii, la baza degetului gros anterior, are o pernita cafenie, evidenta.Spatele verde, uneori cafeniu, cenusiu, albastrui, verde-albastrui sau intunecat cu pete si marmorari neregulate, cafenii sau negre, uneori cu dunga pe sira spinarii, mai luminoasa. Ventral albicios-uniforma sau patata cu negru.

Larvele sunt similare cu cele de Rana ridibunda dar de dimensiuni mai mici, pana la 7,5 cm.

Specie euritropa, poate fi gasita in aproape orice tip de habitat, impreuna cu Rana ridibunda sau Rana lessonae, mai rar cu amandoua. Este predominant acvatica, mai activa ziua. Destul de frecvent sta pe malul apei la soare. Hiberneaza atat pe uscat cat si in apa.

Adultii ierneaza pe fundul apei, tinerii pe pamant; primavara apar prin aprilie-mai cand are loc si reproducerea. Femela depune pana la 5000 de oua, in gramezi mari, care cad la fundul apei. Dupa 5 - 7 zile ies larvele, iar dupa doua saptamani devin mormoloci. Dupa 3 - 4 luni apar broscutele. Indivizii pontelor tarzii ierneaza ca mormolocii. Maturitatea sexuala poate fi atinsa de masculi dupa prima hibernare iar de femele dupa a doua.

Se hraneste cu moluste, insecte, viermi, larve si icre fiind daunatoare faunei piscicole.

Specia este nepericlitata in prezent.

Este putin pretentioasa, putand ocupa o mare varietate de habitate. Urca la altitudini mai mari decat Rana ridibunda.

Raspandita in cea mai mare parte a Europei, cu exceptia peninsulei Iberice, sudul peninsulei Balcanice si nordul Scandinaviei. In Rusia ajunge pana la bazinul Volgai.

- des intalnitaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3214
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved