Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Brotacel, buratec, racanel

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micBrotacel, buratec, racanel

Forma eleganta si zvelta, de dimensiuni mici, lungimea la adult 4-5 cm. Pielea neteda, stralucitoare dorsal, granuloasa ventral (in afara de gat la mascul). Oracaitul este extrem de zgomotos, caracteristic, putandu-se auzi la distanta mare.Larva este pisciforma si inoata rapid in masa apei.

Este singura specie de broasca arboricola din fauna noastra. Este activa in special noaptea. Datorita coloritului ei de protectie nu se adaposteste, ziua stand la soare pe vegetatie. In majoritatea timpului sta catarata pe plante, putand urca la cativa metri de la sol.

Primavara apar mai intai masculii. Reproducerea, nocturna, dureaza de la cateva ore pana la doua zile, in martie-aprilie. Ponta este depusa noaptea. Masculii canta in cor in perioada de reproducere si mai rar, pe tot cursul anului, in special dupa ploaie. Femela depune 800 - 1000 oua, mici, in pachete dense, de marimea unei nuci, pe plante sau care cad la fundul apei. Dupa 12 zile ies larvele, iar dupa 3 luni tinerii au caracterele adultilor si parasesc apa. Dupa 3 - 4 ani sunt capabili de reproducere.

Catre iarna se ascund sub tufisuri, sub muschi la marginea apelor sau chiar in apa. Specie foarte rezistenta la frig si uscaciune. Se acomodeaza foarte bine in captivitate, putand trai pana la 22 de ani.
Poate face salturi mari prin aer. Se hraneste cu insecte zburatoare, in special muste, pe care le prinde cu limba sa lipicioasa. Are multi dusmani printre pasari si serpi.

Specia este vulnerabila, fiind destul de sensibila la poluare si uscaciune. Necesita masuri locale de protectie.

Prefera zonele impadurite, cu tufisuri sau stufarisuri. Pentru reproducere prefera baltile temporare cu vegetatie bogata, marginite cu stuf sau papura. Urca pana la 1000 m altitudine.

In Romania este prezenta pretutindeni, cu exceptia zonei de munte.

- abundent in Delta

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3217
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved