Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

DESPRE PISICI

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



DESPRE PISICI

Pisicile sunt mamifere pradatoare, agile, cu simturi dezvoltate, cu dinti si gheare ascutite. Pisicile domestice sunt animale populare. Familia pisicilor este impartita in doua grupuri, in functie de marimea lor. Primul grup este cel al pisicilor mari ca: tigrii, leii si leoparzii. Al doilea grup include cougarii si lincsii, alaturi de multe pisici salbatice mai mici si pisica domestica. In total sunt cam 37 de specii de pisici.Pisica traieste in stransa legatura cu oamenii de cel putin 3500 de ani. Deja in Egiptul antic a fost folosit pentru a tine departe soarecii. In ciuda domesticirii, pisica nu a pierdut abilitatea de a trai in salbaticie, unde formeaza colonii.



Mieunatul

Mieunatul este manifestarea sonora a pisicii; in general un animal discret, ea poate uneori cauta a se face remarcata mieunand ore intregi, fie pentru a cere de mancare, fie pentru a cere sa i se deschida usa, de exemplu. Unele rase de pisici sunt mai zgomotoase decat altele, cum ar fi siamezele.

Mieunatul sacadat

Rar, pisica emite un mieunat sacadat, de slaba intensitate, cand vede o prada la care nu poate ajunge, ca o pasare sau o insecta in zbor, sau chiar privind o emisiune despre animale la televizor.

Torsul

Inca din primele zile de viata, puiul de pisica toarce in timpul suptului, iar mama ii raspunde. Ea toarce din placere, la fel de bine ca in suferinta: stressata, ranita sau chiar muribunda, o auzim torcand. Cel mai des, ea toarce pentru a-si exprima dependenta; fata de mama la nastere, fata de om mai tarziu, cand este bolnava sau cand este mangaiata. Regasim acest comportament la rudele sale, marile feline, care insa torc doar in primele luni de viata.

Torsul este produs printr-o miscare coordonata a glotei, laringelui si a anumitor muschi. Aceste vibratii sonore implicand intreg corpul sunt intalnite la majoritatea felinelor, ca si la alte animale, dar mecanismul lor, ca si utilitatea, raman de neexplicat. Se crede ca aceasta stare, ca si somnul, ar avea un rol reparator pentru organismul pisicii. Adulte, felinele mari nu mai torc; pisica este singura care toarce sub mangaierile stapanului: ea vede in acesta 'a doua sa mama'.

Somnul

Pisica doarme in medie 15-18 ore pe zi, fiind activa doar circa 6-9 ore, mai ales o parte din timpul noptii, perioada propice vanatorii. Ea este deseori folosita in cadrul experientelor asupra ciclului somnului. Conform unor studii, pisica este animalul cu cea mai mare proportie de faze de somn paradoxal in timpul carora ea viseaza. In acest timp, s-a constatat o activitate electrica foarte intensa a creierului, ochilor si muschilor.

Vanatoarea

Deseori, observam la puii de pisica jocuri 'de vanatoare', dovada ca aceasta este instinctiva. Pisica are toate avantajele unui bun vanator, in afara de unul: rezistenta la alergare. Tehnica de vanatoare folosita, in consecinta, se bazeaza pe capacitatea de camuflare oferita de culoarea blanii, ca sa creeze un efect de surpriza. Lipit de sol, fara nici un zgomot, animalul inainteaza pana foarte aproape de prada inainte de a se face remarcat. Alegandu-si cu grija momentul atacului, pisica se arunca asupra victimei pentru a o imobiliza si a o musca de gat in general.

Pisicile domestice care au posibilitatea de a vana de la o varsta frageda isi devoreaza prada, in general, in intregime sau partial, dupa pofta. Dar, indiferent de antecedente, ele se joaca mult timp cu prada, chiar moarta, inainte de a o manca sau oferi stapanilor. Acest comportament s-ar datora faptului ca pisicile domestice nu se 'maturizeaza' mental niciodata, ca urmare a atentiei pe care oamenii le-o acorda dar si a incrucisarilor obtinute, destinate a reduce caracterul lor salbatic



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2279
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved