Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

CERBUL LOPATAR

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



CERBUL LOPATAR



Din punct de vedere al incadrarii sistematice, cerbul loparat este asezat alaturi de cerbul comun. In perioada istorica, zona de raspandire a cerbulu lopatar era Asia Mica, prin vechile zone ale imperilui Persan, Mesopotamia si mai ales pe teritoriul Turcieid de azi.

Astazi, putine sunt tarile din continental nostrum care sa nu aiba pe lista lor faunistica.

Ca talie, cerbul lopatar este mult mai mic decat varul sau, cerbul comun, atingand greutatea maxima de 120-130 kg. Culoarea animalului este in functie de sezon, vara predominand brunul cafeniu, characteristic fiind petele albe, imprastiate pe spate sip e laturile corpului, partea inferioara a picioarelor si abdomenul sunt de culoare alba. Iarna, datorita naparlirii, culoarea generala este mai inchisa, petele albe mentinandu-se in acest sezon.

Daca cerbul comun isi duce viata in padurile de munte. Lopatarul prefere pe cele de foioase, nu prea ca intindere si cu locuri agricole in jur, precum si luminisurile padurii.

Trofeul lopatarului, coarnele lui, sunt in deplinatatea formei si a frumusetii lor sunt cam la varsta de 9-10 ani, atunci cand animalul este in plina vigoare. Longevitatea sa poate sa ajunga la 20-25b de ani.

Cam pe la jumatatea luni ocombrie incepe ritualul imperecherii, bocanitul- lopatariilor; de obicei glasul lo0r neplacut se face auzit seara si dimineata. Pe langa diferenta de cadru si sobritate, la lopatari se mai constata si o alta diferenta. Daca cerbul comun isi cauta ciutele facand un adevarat harem, la lopatari femelele au initiative in perioada imperecherii.

Cerbii lopatari tineri de de varsta de mijlocie se unesc in cete mai numerous, cei mai in varsta stau cam 2-3 ani la un loc, pentru ca batranii sa traiasca singuratici.

Harana lopatariilor este compusa in special din graminee salbatice, consumand cu placere si lujerii arborilor, frunzele lor, ghinda, jir, mere si pere padurete.

Este un animal destul de vigilant, atent la ce se intampla in jurul lui, mai tot timpul miscand codita lui caraghioasa, tivita cu alb. Poate sa innoate si sa faca sarituri inalte.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1873
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved