Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

IEPURELE

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



IEPURELE



Iepurele este cea mai comuna specie de vanat, in raspandirea ei cuprinde cea mai mare parte din Europa si o buna parte din Asia, la noi in tara aflandu-se de la nivelul marii, pana sus in munti, la peste 200 de metri in pasiuniile de gol de munte.

Ca infatisare este cunoscut de toata lumea. Piceoarele dinapoi lungi, puternice pentru alegrat, reprezentand o adaptare a acestui animal pentru fuga.

Acestea sunt de fapt principala lui arma de salvare a iuepurelui, la viteza lui maxima poate atinge 70 km pe ora.

Auzul este extraordinar de dezvoltat, urechi mari,mobile, in forma de panlie si dungate cu negru in partea de sus. Atat vederea cat si mirosul sun slabe la iepure.

Culoarea generala a blanii este de un galben cafeniu, cu fire de par negru, iarna fiind mai suriu.

Greutatea sa poate atinge 1,6 kg. Putine exemplare pot ajunge la limita de varsta de 12 ani.



Iepurele este un animal sociabil, perioada de imperechere fiind aceea care ii uneste in grupuri, cand au loc lupte intre masculi, sufficient de durea. Annual au loc 3-4 perioade de imperechere, iar dupa 45 de zile de la imperechere, iepuroaida adduce pe lume 2-4 pui acoperiti cu par. S-a putut constat un lucru interesant, fenomenlul de superfetatie, adica la aceasi femela in acelas timp exista 2 sarcini diferite datorita a 2 fecundari ce au avut loc la intervale scurte.

Hrana iepurelui este pur vegetala, in lista sa de hrana inscriindu-se trifoi, graminee, rapita si varza, se poate spune ca este un animal care valorifica la mazimum hrana ingerata.

Iepurele are multi dusmani cum ar fi: lupul, vulpea, rasul, hermelina, dar si bolile care micsoreaza numarul iepurilor.Iepurele a reprezentat o adevarata valoare comerciala, tara noastra exportand numeroase piei de iepure. In anii 1820-1840 numarul de piei exportate au atins cifra de 800.000 de bucati.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1318
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved