Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Ficatul

Animale+ Font mai mare | - Font mai micFicatulFicatul (hepar) este o glanda amficrina, hepatocitele elaborand atat bila (ca secretie externa), cat si unele substante necesare metabolismului intermediar pe care le elibereaza direct in sange (ca secretie endocrina).

Ficatul are origine endodermica si prezinta functii multiple, intervenind in metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, enzimelor, sarurilor minerale si vitaminelor. Ficatul este un organ de stocaj pentru un numar mare de factori activi (vitamine, hormoni), pentru anumiti constituenti celulari (glicogen, enzime). Ficatul participa la sinteza si inmagazinarea unor proteine plasmatice (protrombina, fibrinogen). Ficatul este un rezervor de sange si un organ deexcretie, prin intermediul lui eliminandu-se unii produsi ai metabolismului intermediar sub forma de pigmenti biliari, colesterol si uree.

Ficatul reprezinta aproximativ 2 - 3 % din greutatea corporala, fiind format din circa 300 miliarde de celule, din care 200 miliarde sunt celule intens active. Distrugerea sau extirparea totala a ficatului determina moartea animalului. Ficatul are o foarte mare capacitate de regenerare incat in cazul in care se pierde functional sau anatomic (prin extirpare) 70 % din parenchim, are loc o refacere completa a organului.

Structura histologica a ficatului cuprinde capsula si parenchimul hepatic.

Capsula (capsula Glisson) sau tunica fibroasa (tunica fibrosa) delimiteaza ficatul, fiind formata din tesut conjunctiv fibros, in care predomina fibrele de colagen. Este dublata la exterior de subseroasa (tunica subserosa) si de      seroasa peritoneala (tunica serosa). La nivelul hilului, capsula patrunde in ficat o data cu vasele sanguine (artera hepatica si vena porta), cu vasele limfatice      si cu nervii. Capsula este mai groasa la suine si rumegatoarele mari.

In interiorul ficatului, tesutul conjunctiv formeaza septuri sau travei portobiliare ce impart parenchimul in lobuli si adaposteste sistemul de conducte biliare si formatiunile vasculare intrahepatice. Totalitatea acestor formatiuni conjunctive alcatuieste capsula fibroasa perivasculara (capsula fibrosa perivascularis).Septurille conjunctive interlobulare sunt mai dezvoltate la suine si rumegatoarele mari.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1782
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved