Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

HEPATITA CU CORPI INCLUZIONALI

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micHepatita cu corpi incluzionali

(Inclusion body hepatitis - engl., Einschlukrper-Hepatitis des huhnes - germ.,

L'hpatite à corps d'inclusion - fr.Hepatita cu corpi incluzionali a fost descrisa la puii de gaina, papagali si alte pasari salbatice. In etiologia bolii sunt implicate 5 specii de adenovirus aviar (Fowl adenovirus A, B, C, D, E) care prezinta cel putin 11 serotipuri de adenovirus notate de la 1 la11 si care actioneaza singular sau sinergic (13).

La gaini, infectia se intalneste mai frecvent la puicutele ouatoare si la puii de carne, in jurul varstei de 4-9 saptamani, dar si la pasarile adulte.

Clinic, infectia se exteriorizeaza prin cresterea brusca a mortalitatii pe o perioada de circa 3-4 zile, cu un procent ce variaza intre 2-10%, mortalitatea putand fi mai mare daca efectivul este imunosupresat (95). Pasarile prezinta o usoara stare de abatere, inapetenta si scadere in greutate. In Australia au fost raportate mortalitati de pana la 30% (13). In Romania boala a fost diagnosticata pe baza examenului histopatologic de prof. Baba (FMV Cluj) intr-o ferma de tineret inlocuire, rasa Leghorn, in anul 1983 (comunicare personala).

In alte tari, cum ar fi Irlanda de Nord si Noua Zeelanda, aparitia bolii a fost favorizata ca urmare a evolutiei unor boli care produc imunosupresie (boala de Gumboro).

Morbiditatea este relativ redusa. Hepatita cu corpi incluzionali a putut fi reprodusa experimental, pe pui SPF, inoculati la varsta de o zi, cu tulpini de adenovirus aviar, apartinand serogrupului 6, 7 si 8 (1). Puii au fost infectati cu aceste tulpini pe cale oculonazala.
Intr-un alt studiu, boala a putut fi reprodusa la pui de carne, de 1, 3 si 5 saptamani, inoculati pe cale bucala si oculara cu serotipul 1 de adenovirus aviar. In intervalul 4-18 zile postinfectie, puii, indiferent de varsta, au prezentat leziuni erozive pe stomacul muscular, fara ca ficatul si pancreasul sa fie afectate, iar la examenul histopatologic au fost evidentiate in celulele epiteliale glandulare si in celulele musculare stomacale corpi incluzionali intranucleari, iar prin metode imunohistochimice, in acesti corpi incluzionali a fost evidentiat serotipul 1 de adenovirus aviar (51).

In mod natural boala se poate transmite si pe cale verticala.

Macroscopic, infectia cu adenovirus aviar este caracterizata prin marirea in volum a ficatului si prin prezenta unor hemoragii in parenchimul hepatic. Histologic se constata prezenta unei hepatite difuze generalizate si existenta efectului citopatic specific, respectiv a corpilor incluzionali intranucleari in hepatocite (82). Aceste modificari pot fi insotite de icter hemoragic in diverse organe si tesuturi, in muschi si maduva osoasa; de asemenea, mai poate fi prezent sindromul anemic.

Hepatita cu corpi incluzionali a fost diagnosticata si la porumbei, mierle si papagali. La porumbei, boala este insotita si de pancreatita.

Dupa unii cercetatori hepatita cu corpi incluzionali se asociaza constant cu prezenta altor infectii cu virusuri cu efect imunosupresor (virusul anemiei infectioase aviare, virusul bursitei infectioase).

In literatura sunt descrise si alte leziuni in aceasta boala, respectiv atrofia timusului si a bursei lui Fabricius, aplazia maduvei osoase etc., dar fara a se putea afirma daca existenta lor este constanta.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved