Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

INFECTIILE CU ADENOVIRUS BOVIN

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micInfectiile cu adenovirus bovin

De la bovine au fost izolate, pana in prezent, 10 tipuri antigenice de adenovirus bovin, notate cu cifre arabe, de la 1 la 10. In general, la bovine adenovirusurile sunt cauzatoare de infectii pasagere ale cailor respiratorii anterioare. Dintre aceste infectii, ca o entitate distincta se desprinde pneumoenterita vitelului, care a fost descrisa ca boala initial pe continentul american, ulterior, in Europa si Australia.In prezent sunt cunoscute urmatoarele specii de adenovirusuri cauzatoare de infectii la bovine: Bovine adenovirus A (serotipul 1), Bovine adenovirus B (serotipul 3), Bovine adenovirus C (serotipul 10), Ovine adenovirus A (serotipul 2 de adenovirus bovin) si Human adenovirus C (serotipul 9 de adenovirus bovin); aceste serotipuri sunt incadrate in prezent in genul Mastadenovirus (tabelul 1). In genul Atadenovirus (tabelul 1) sunt cuprinse doua specii de adenovirus, care dau infectii la bovine si anume Bovine adenovirus D (serotipurile 4, 5, 6 si 8) si Bovine adenovirus E (serotipul 7).

Serotipurile de adenovirusuri care dau infectii la bovine sunt sistematizate in doua genuri, care difera intre ele atat din punct de vedere antigenic cat si biologic. In genul Mastadenovirus sunt cuprinse serotipurile 1, 2, 3, 9 si 10 de adenovirus bovin, care sunt incadrate in 5 specii de adenovirus, iar genul Atadenovirus cuprinde 2 specii de adenovirus care contin serotipurile 4, 5, 6, 7 si 8 de adenovirus bovin (tabelul 1). Adenovirusurile bovine incadrate in genul Atadenovirus difera de cele incadrate in genul Mastadenovirus prin cultivare si prin aceea ca poseda un antigen specific de grup. Adenovirusurile bovine din genul Mastadenovirus, cu toate ca prezinta antigene asemanatoare cu ale celorlalte adenovirusuri mamifere, la randul lor difera intre ele prin abilitatile de multiplicare in celulele epiteliale conjunctivale si nazale.

Adenovirusurile bovine pot fi cultivate numai pe culturi celulare de origine bovina, pe care produc efect citopatic si nu pot fi cultivate pe embrion de gaina. Serotipurile de adenovirus bovin apartinatoare genului Mastadenovirus pot fi cultivate pe diverse culturi celulare de origine bovina (celule epiteliale conjunctivale, nazale, traheale, bronhiale si intestinale). In schimb, serotipurile de adenovirus bovin incadrate genul Atadenovirus se cultiva numai pe culturi testiculare de vitel.

Serotipul 3 de adenovirus bovin a fost mai frecvent studiat, deoarece mai mult de 75% dintre bovine poseda anticorpi seroneutralizanti fata de acest serotip. Serotipul 3 se multiplica cu predilectie in celulele epiteliale conjunctivale si ale cailor respiratorii anterioare, avand doar o multiplicare limitata in celulele epiteliale intestinale, pe cand serotipurile 1 si 2 se regasesc in concentratii mari in fecale. Serotipul 3 de adenovirus bovin s-a dovedit a avea proprietati oncogene fata de hamster.

Unele serotipuri de adenovirus bovin au proprietati hemaglutinante pentru eritrocitele de bovine, porc si sobolan.

In cele ce urmeaza, se vor face cateva referiri cu privire la infectiile produse de adenovirusurile bovine incadrate in genul Mastadenovirus.
In urma infectiilor experimentale, cu serotipul 3 de adenovirus bovin, viteii au prezentat semne usoare de boala care denota afectarea cailor respiratorii anterioare si care constau in hipertermie, lacrimare excesiva, scurgeri nazale, tahipnee, dispnee si tuse. Aceste semne se remarca de regula in efectivele de tineret bovin dupa afluirea in colectivitati destinate ingrasarii (la stabulatie sau la pasune), infectia putand capata caracter enzootic, (manifestandu-se sub forma de pneumonie enzootica) mai ales daca ferma functioneaza in circuit deschis, toti viteii afluiti ulterior manifestand semne de pneumonie enzootica. Prezenta anticorpilor maternali, care pot persista in cazul acestui serotip pana la 3-4 luni, nu previne aparitia infectiei, dar poate sa diminueze intensitatea semnelor clinice de boala.

Rolul infectiei cu serotipul 3 de adenovirus bovin in etiologia bolilor respiratorii la tineretul bovin la ingrasat nu este cunoscut pe deplin. Virusul a putut fi izolat si de la vitei in varsta de peste 6 luni care prezentau semne respiratorii acute, desi este cunoscut ca, cele mai multe bovine, la aceasta varsta au avut deja mai multe contacte cu serotipul 3 de adenovirus bovin si ca organismul, urmare a acestor contacte, dezvolta raspunsul imun secundar, capabil sa previna dezvoltarea unor infectii virale severe.

Serotipul 3 de adenovirus bovin a fost utilizat si in scopul vehicularii fragmentelor antigenice de herpes virus bovin-1 (glicoproteina gD), in vederea producerii de vaccinuri recombinate genetic, care administrate apoi la vitei pe cale intranazala sa-l protejeze contra infectiei cu herpesvirus. Rezultatele obtinute arata ca asemenea vaccinuri pot sa induca raspuns imun contra infectiei cu herpesvirus, la viteii inoculati, si daca acestia poseda anticorpi antiadenovirus bovin serotipul 3 (92).

In afara de bovine, au mai fost pusi in evidenta anticorpi antiadenovirus bovin si la tineretul ovin (63) la care prevalenta infectiei cu adenovirus bovin, calculata pe baza ratei seroconversiei, a fost de 45% (39).

Serotipul 10 de adenovirus bovin a fost izolat, pe culturi celulare testiculare de origine bovina, si identificat prin microscopie electronica, de la bovine cu enterocolita hemoragica cu evolutie mortala. Studii serologice privind incidenta infectilor cu acest adenovirus in Irlanda de Nord au aratat ca numai 8% din bovine aveau anticorpi neutralizanti la dilutii ale serului de peste 1/500, desi in jur de 55% din tineretul bovin sub varsta de 2 ani, prezenta in concentratii scazute, anticorpi antiadenovirus tipul 10 (1).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1023
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved