Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Norme sanitare-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind producerea si comercializarea produselor de origine animala si non-animala

Animale+ Font mai mare | - Font mai micNorme sanitare-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind producerea si comercializarea produselor de origine animala si non-animalaIncepand cu data de 1 ianuarie in Romania in conformitate cu prevederile Ordinelor ANSVSA nr.276/29.11.2006 si nr. 301/ se accepta functionarea urmatoarelor categorii de unitati care produc produse de origine animala :

1. Unitati care corespund standardelor europene si care pot derula schimburi intracomunitare;

2. Unitati care beneficiaza de perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009 care nu pot sa deruleze schimburi intracomunitare si care valorifica produse de origine animala numai pe piata nationala;

3. Unitati care corespund structural si tehnologic normelor UE si care proceseaza produse de origine animala care nu respecta cerintele impuse de UE.Aceste unitati nu pot derula schimburi intracomunitare si valorifica produse de origine animala numai pe piata nationala;

4. Unitati de vanzare cu amanuntul;

5. Unitati si mici producatori care vor comercializa productia primara din sectoarele laptelui ,carnii de pasare, carnii de vanat , pestelui proaspat, oualor si mierii de albine.

Toate aceste categorii de unitati vor fi supuse unei proceduri de autorizare sanitar- veterinara, de autorizare a activitatii de export/comert intracomunitar si de inregistrare la DSVSA pentru cele care nu sunt supuse autorizarii.

Unitatile autorizate sanitar urmeaza sa fie reevaluate. Pana la data de 30 aprilie 2007 activitatile din unitatile care produc alimente de origine animala cu desfacere in UE, cu exceptia unitatilor cu perioada de tranzitie pana la data de 31.12.2009 , trebuie sa fie autorizate sanitar-veterinar de catre autoritatea sanitara-veterinara centrala.

Unitatile care produc alimente de origine animala care pana la 30.04.2007 sau 31.12.2009 in cazul celor ce beneficiaza de perioada de tranzitie , nu au fost autorizate sanitar-veterinar vor putea desfasura numai activitati de vanzare cu amanuntul. Vor fi autorizate sanitar-veterinar urmatoarele unitati:

1.Unitati cu activitati generale produse de origine animala (depozit frigorific,unitate de reambalare, piata en-gros)

2.Carne de ongulate domestice(abator, unitati de transare)

3.Carne de pasare(abator, unitati de transare)

4.Carne de vanat de crescatorie(abator, unitati de transare carne)

5. Carne de vanat salbatic(unitati care manipuleaza carne de vanat salbatic, unitati de transare)

6.Carne tocata, preparata si carne separata mecanic

7.Produse din carne(unitati de procesare)

8.Moluste bivalve vii(centru de colectare,centru de purificare)

9.Peste si produse din peste

10.Lapte crud si produse din lapte(centre de colectare, unitate de procesare)

11.Oua(centru de ambalare,unitati de procesare)

12.Picioare de broasca si melci.

6.1 Activitatile de vanzare directa de produse primara

activitatile de la locul de crestere a animalelor ,inclusiv transportul la o anumita destinatie;

-cresterea animalelor pentru obtinerea alimentelor, transportul la abator;

-transportul produselor primare la ferma sau la locul de obtinere(lapte, vanat, pescuit, miere de albine);

-productia si depozitarea laptelui la ferma si transportul la centrul de colectare;

-productia si colectarea oualor la ferma;

-productia, cresterea si recoltarea pestelui;

-vanatoarea, uciderea si eviscerarea vanatului la fata locului;

Vanzarea directa cuprinde furnizarea directa de la locul de producere a produselor primare catre consumatorul final sau furnizarea acestora in cantitati mici catre unitatile de vanzare cu amanuntul din localitatile sau dintr-o localitate vecina ,inclusiv depozitarea si manipularea acestora la locul de obtinere.Vanzare directa inseamna si furnizarea de catre producator direct catre consumatorul final a produselor primare in cantitati mici cu ocazia targurilor, expozitiilor si sarbatorilor religioase, etc, organizate periodic de autoritatile locale.

Exemplu de : cantitati mici de 1000 kg /saptamana de lapte, 10kg/transport de peste capturat in ape dulci , carne de pasare de la 2000 capete pe an si 1000 de iepuri pe an.

Micii producatori care desfasoara activitati de vanzare directa a produselor primare trebuie sa se inregistreze la DSVSA.au insa obligatia sa respecte masurile : de prevenire a contaminarii , de sanatatea si bunastarea animalelor, de calitatea apei potabile, de starea de sanatate a personalului care manipuleaza produsele primare, de utilizare a aditivilor in furaje si a medicamentelor sanitar-veterinare, de pastrare a documentelor privind hrana animalelor.

Activitatile de vanzare directa sunt supuse controlului sanitar veterinar cel putin o data pe an la locul de obtinere si la locul de vanzare directa.

Este interzisa vanzarea produselor primare catre micii producatori care nu sunt inregistrati la DSVSA-urile teritoriale.

6.2 Vanzarea cu amanuntul

Vanzarea cu amanuntul cuprinde furnizarea restransa, localizata si limitata de produse de origine animala sinon-animala obtinute in unitati autorizate sanitar-veterinar, in cantitati mici in unitatile de desfacere cu amanuntul la locul producerii si care sunt comercializate catre :

1.consumatorul final

2.unitati de vanzare cu amanuntul apartinand producatorului, aflate pe teritoriul judetului respectiv.

3.unitati de alimentatie publica din localitate sau localitatea vecina din acelasi judet.

4.consumatorul final cu ocazia targurilor, expozitiilor, sarbatorilor religioase organizate periodic de autoritatile locale.

Vanzarea cu amanuntul presupune valorificarea produselor de origine animala si non-animala direct catre consumatorul final,precum si valorificarea de cantitati mici a produselor obtinute in unitate si destinate comercializarii catre consumatorul final prin alte unitati de vanzare cu amnuntul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2202
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved