CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica | Pescuit |
Pictura | Versuri |
Bibliotecile
Daca cea mai veche biblioteca cunoscuta este cea din orasul sumerian Lagash (2100 i.Hr.) , bibliotecile cele mai faimoase ale Antichitatii raman , in continuare , cea din Alexandria si cea din Pergam , distruse , conform traditiei , de incendii devastatoare .
Biblioteca din
Si in Roma imperiala au fost deschise biblioteci publice ( Ulpia , din forul lui Traian , era cea mai importanta ), dotate cu sali de lectura si de conservare a documentelor care reuneau , separat , texte latine si grecesti .
Biblioteca Ulpia , din Forul lui Traian
Din Evul Mediu timpuriu ,"locurile cunoasterii "s-au mutat in manastiri , unde biblioteca este adesea o anexa a scriptorium-ului , un fel de "atelier"in care erau copiate si ilustrate manuscrisele . Biblioteca moderna incepe sa se configureze in perioada umanismului . Primelor colectii de manuscrise si condice accesibile oamenilor de stiinta ( prima de acest fel este biblioteca intemeiata la Florenta de Cosimo cel Batran , in Manastirea San Marco ) ,le vor urma , in secolul al XVI-lea , bibliotecile fondate de principi si papi : printre acestea se numara Biblioteca Medicea Laurenziana din Florenta , a carei scara monumentala a fost proiectata de Michelangelo si biblioteca fondata de papa Sixt al V-lea(1585 - 1590) la Roma .
Incepand cu secolul al XVII-lea , se vor dezvolta bibliotecile universitare si cele nationale , concepute - din toate punctele de vedere - pentru publicul larg
In prezent , se acorda o atentie deosebita iluminarii corecte a salilor de lectura , functionalitatii spatiilor , care trebuie sa fie primitoare si sa invite concentrare . Pentru a garanta un serviciu optim , se folosesc cele mai variate solutii de conservare si climatizare , de catalogare in retea si de transportare a cartilor . In plus , multe structuri sunt polifunctionale : in afara salilor de lectura , pot exista auditorii , sali de conferinta , bufete , cu solutii arhitecturale adesea la scara monumentala .
Muzeele
Scopul muzeului este acela de a conserva , documenta , educa .
Muzeul se configureaza ca structura publica in adevaratul sens al
cuvantului abia in seculul al XVIII-lea . Pana atunci , colectiile erau private , ca de exemplu , colectia
cardinalului
Este adevarat insa ca de la sfarsitul secolului al XVII-lea , unele colectii puteau fi vazute la cerere : este cazul Tribunei lui Bernardo Buontalenti , la Florenta . Inca din acea epoca , ghizii remarcau valoarea unei bune iluminari si a metodelor de conservare si protejare a exponatelor .
Dintre primele muzee , merita amintite :
In Italia , Muzeul Clementin din
Palatul
La Londra , edificiul cu alura clasica al British Museum (1823 - 1847) a fost proiectat de Robert Smirke pentru a gazdui atat primul nucleu al muzeului ( fondat in 1753 pe baza colectiilor stiintifice ale lui sir Hans Sloane) , cat si sculpturile din Parthenon si alte antichitati .
Muzee prestigioase ,precum Ermitajul din San
Petersburg si Luvru din
Muzeul Luvru , Paris
Restructurarea sau , mai bine zis , proiectarea unor noi muzee constituie o provocare pentru arhitecti faimosi ( printre acestia Gae Aulenti , Mario Botta,
Frank Owen Gehry , Hans Hollein , Arata Isozaki
, Ieho
Muzeografia , care se ocupa cu amenajarea adecvata a incaperilor unui muzeu si a colectiilor sale , a devenit - in prezent - o adevarata disciplina ; muzeul tinde sa functioneze tot mai mult ca o structura dinamica , activa in diferite sectoare , depasind functia simplei expuneri a obiectelor ; intr-un cuvant , nu este numai o structura care sa contina operele de arta , ci si un loc de destindere , unde te poti intalni cu arta fara temeri reverentiale .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2131
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved