CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica | Pescuit |
Pictura | Versuri |
CEAIUL
Ceaiul este o bautura produsa din fruzele uscate ale plantei Camelia sinensis. Compozitia chimica a ceaiului variaza in functie de recolta, conditii pedoclimatice si metoda de prelucrare. Ca si cofeina din cafea, theina continuta in ceai este un alcaloid care excita sistemul nervos central, facand sa dispara senzatia de oboseala. Frunzele tinere de ceai contin theina in cantitati mai mari decat cele mature si ceaiul obtinut din ele este de calitate superioara. Productia mondiala de ceai este estimata la circa 1,3 mil. t anual.
Ceaiul a ajuns pentru prima data in Europa in anul 1610, adus de o companie comerciala olandeza. In 1636 a ajuns in Franta, in 1638 in Rusia si in 1657 in Germania. Olandezii au dus ceaiul in Anglia in 1650. Dar aici parerile sunt impartite. Conform informatiilor oferite de - East Indian Trade Company - ceaiul a fost adus in Anglia de comerciantii englezi in 1669, fiind cunoscut deja ( regele primise printre cadouri si ceai ), si dupa cum sustine un renumit filozof si iubitor de ceai - Samuel Johnson - in anul 1666, ceaiul era deja o bautura cunoscuta in Anglia.
Cea mai veche legenda despre descoperirea ceaiului e legata de imparatul chinez Shen Nung ( 2737-2697 i.C. ) 'Imparatul Shen Nung, ca o precautie igienica, bea numai apa fiarta firebinte. Bucatarii trebuiau sa fiarba permanent apa, 24 ore din 24. Legenda spune ca, intr-o buna zi, imparatul intra in bucatarie sa bea apa si in acel moment un vant puternic aduse in incapere frunze si crengute din gradina. Nu se stie daca erau frunzele si crengile de pe lemnele de foc stivuite sub geamurile bucatariei, sau erau frunze si crengute din tufisurile de ceai salbatic ce cresteau in zona. Oricum acestea cazura in vasul cu apa clocotita. In fata bucatarilor stupefiati, imparatul se apropie de vasul in care apa incepu sa-si schimbe culoarea si in acelasi timp emana o aroma necunoscuta. Imparatul a pus bucatarii sa guste, si vazand ca acestia au supravietuit, a gustat el insusi licoarea.' Si astfel - spune legenda - era ceaiului incepu
Planta Camelia sinensis din care se face ceai este crescuta in general in urmatoarele tari: China, India, Banglades, Pakistan, Iran, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Japonia, Indonezia, Nepal, Australia, Argentina si Kenya.
Frunzele de ceai sunt culese dupa trei metode. Prima 'imperiala' a disparut astazi: numai mugurii terminali si prima frunza erau culese. A doua metoda, cea mai practicata in zilele noastre, consta in a culege mugurul si primele doua frunze. Ceaiurile comune provin din cea de a treia metoda, un cules care preleveaza pana la cinci frunze. In marile exploatari, masinile sunt cele care recolteaza. Pentru cele mai bune ceaiuri, culesul este intotdeauna manual si in acest fel sunt culese cele doua sau trei frunze de la extremitati, adica cele mai tinere, cele mai fragede, cele mai concentrate in uleiuri esentiale.
Producerea ceaiului implica urmatoarele faze:
Vestejirea
Rularea
Oxidarea (fermentarea)
Uscarea
Ambalarea
Desi procesul este relativ simplu, fiecare faza trebuie controlata cu atentie pentru a obtine savoarea si gustul potrivit.
Vestejirea.Scopul vestejirii este reducerea cu pana la 70% a umezelii din frunza de ceai (variaza de la regiune la regiune). Ceaiul este intins pe o plasa. Aerul este trecut prin ceai indepartand umezeala in mod uniform. Acest proces dureaza in jur de 12 pana la 17 ore. La sfarsitul acestui interval de timp frunza este moale si pliabila si astfel se va rula cu usurinta.
Rularea.Ceaiul este introdus intr-o masina de rulat, care se invarte orizontal pe o masa ce ruleaza. Aceasta actiune nu creeaza frunzelor de ceai aspectul firav si rasucit. In timpul procesului de rulare frunzele sunt sfaramate, ceea ce determina inceperea celui de al III-lea proces In loc de traditionala si usoara rasucire, pentru finalizarea cu succes a alternantei de procese , doua alte metode sunt folosite in principal pentru producerea ceaiului negru , ex.ventilarea si sortarea prafului . Acest ceai este de obicei destinat productiei ambalate in pungi.
Metoda de producere CTC: CTC provine de la zdrobire, sfasiere si incretire. Frunza vestejita este adesea taiata la o forma uniforma de o masina. Apoi frunzele sunt introduse in masina CTC unde sunt zdrobite, rasucite si incretite intr-o singura operatie de rulmentii de metal. Seva extrasa din celule este adaugata frunzelor din nou. Frunzele zdrobite sunt apoi oxidate, uscate si sortate. Metoda CTC este folosita in principal in regiunea Indiei.
A treia metoda de producere a ceaiului negru este metoda LTP, numita astfel dupa inventatorul aparatului aferent, Procesorul de ceai Lawrie ( Lawrie Tea Processor). Prin aceasta metoda frunzele vestejite sunt adesea spalate inainte de a fi introduse in masina LTP. Aici sunt facute bucati de catre lame rotitoare cu viteza mare. Urmeaza apoi procedurile obisnuite de oxidare, uscare si sortare.
Oxidarea (fermentarea).Odata ce rularea este finalizata , ceaiul este pus fie in cosuri fie este intins pe mese unde enzimele din frunzele de ceai intra in contact cu aerul si incep sa se oxideze. Aceasta creeaza savoarea, culoarea si taria ceaiului. In timpul acestui proces frunza de ceai isi schimba culoarea de la verde, maro deschis, la maro inchis acest lucru avand loc la 26 grade. Aceasta faza este critica pentru savoarea finala a ceaiului, daca e lasat prea mult savoarea va fi alterata. Oxidarea dureaza de la jumatate de ora pana la doua ore. Acest proces este monitorizat constant cu ajutorul unui termometru.Ceaiul trece apoi in faza finala de uscare. Cu cat dureaza mai mult oxidarea cu atat ceaiul este mai inchis la culoare. Ceaiul verde nu este oxidat decat pentru o perioada scurta de timp. Ceaiul oolong este partial oxidat, pe cand ceaiul negru este mai mult oxidat. Adesea acest pas este numit fermentare. Desi fermentarea necesita folosirea microorganismelor (bacterii, mucegai, drojdii), nu este si cazul fermentarii ceaiului.
Uscarea.Pentru a opri procesul de oxidare ceaiul este trecut prin uscatoare cu aer cald. Acestea reduc umezeala totala cu pana la 3% si dezactiveaza enzimele. Oxidarea va fi oprita de acest proces, si acum ceaiul uscat este gata sa fie sortat pe sortimente inainte de impachetare.
Ambalarea.Ceaiul este impachetat in mod obisnuit, in cutii de lemn si exportat. Poate fi ambalat in continuare in pachete mai mici, pungi de ceai etc.
Frunzele plantei Camellia sinensis incep sa se oxideze daca nu sunt uscate in scurt timp dupa ce au fost culese. Tipurile diferite de ceai sunt distinse bazat pe cat timp este lasat ceaiul sa se oxideze. Exista cinci feluri principale de ceai:
In perioada Kamakura (1191-1333), calugarul Eisai a tinut sa evidentieze efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa 'Mentinerea sanatatii prin ceai'.Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Din toate timpurile ceaiul este 'elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi'. Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se spunea in vechime 'Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii'. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Antioxidantii prezenti in ceai sunt substantele chimice care au ca principal rol protejarea celulelor organismlui. Antioxidantii neutralizeaza substantele periculoase din corp, precum radicalii liberi de oxigen, care ataca celulele organismului, dereglandu-le functionarea si favorizand aparitia bolilor. Ceaiul verde si ceaiul negru contin multe vitamine si saruri minerale, dintre care cea mai importanta fiind vitamina C. Un consum zilnic de 2 - 3 cesti, asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic. De asemenea, frunzele arborelui Theea Sinesis contin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile. Ambele ceaiuri pot inlocui cu succes cafeaua, fiind foarte bune stimulente intelectuale si fizice. O cana de ceai negru, bauta zilnic, previne si vindeca ateroscleroza
un consum de 4 - 5 cesti ceai verde /zi previne si combate cancerul de piele.
reduce nivelul colesterolului blocand radicalii liberi sau reducand riscul pentru anumite tipuri de cancer cu 60%.
substantele active din compozitia ceaiul verde (catechina, theanina si saponina) ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.
ceaiurile verzi sunt capabile sa linisteasca durerile de stomac, ajuta in timpul procesului de digestie, sunt energizante, combat somnolenta, satisfac senzatia de sete.
Ceaiul este o bautura importanta, bauta deseori la evenimente sociale, in multe tari si culture in lume.
In Anglia ceaiul era baut de catre femei dupa amiaza si reprezenta un pretext pentru vizite de curtoazie. Barbatii il beau in localuri numite Penny Universities unde pentru un penny puteai obtine o ceasca de ceai, un ziar si o conversatie cu mai marii vremii
Persoanele din Regatul Unit sunt printre cei mai mari consumatori a ceaiului din lume - fiecare consumand, in mediu, 2,5 kg pe an. Ceaiul este baut de multe ori pe zi si in timpurile moderne nu mai este considerat o ceremonie sau o expresie culturala rafinata. Ceaiul britanic este servit in general cu lapte si zahar, desi in ultimele decenii, zaharul este frecvent omis.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1693
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved