Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


CASA VIITORULUI

Arta cultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



CASA VIITORULUI

V-ati intrebat vreodata cum va arata locuinta dumneavoastra peste 20 sau 30 de ani ? Sau care vor fi cele mai mari modificari in aspectul si functiile unei case obisnuite, cauzate de avansul tehnologic extraordinar al socieati umane ? Cred c, pana la urma, absolut oricine si-a pus aceasta intrebare macar odata, atunci cand a vazut sau a citit despre cine stie ce noua tehnologie sau nou produs destinat in mod special locuintei. Totul este sa ai putina imaginatie si pornind de la starea actuala sa incerci sa extrapolezi un pic.



In primul si in primul rand, cred ca locuintele viitorului (mai mult sau mai putin indepartat) vor fi ecologice, deoarece pana atunci omenire va fi realizat ca planeta noastra nu mai suporta nivelul ingrozitor de poluare la care o supunem. Astfel, ele vor reduce foarte mult sau chiar elimina toate produsele deversate in mediu, dispunand de sisteme proprii de reciclare a deseurilor. De asemenea, cele mai multe vor fi dotate cu sisteme proprii de generare a energiei termice si electrice (panouri solare, sisteme eoliene etc.), astfel incat sa dispuna de un nivel ridicat de autonomie.

Avand in vedere faptul ca sistemele de control automat al locuintelor incep sa fie din ce in ce mai dezvoltate, casele viitorului vor fi mai mult ca sigur case "inteligente", dotate cu un sistem de control central si o multitudine de senzori, care sa detecteze instantaneu orice modificare a parametrilor normali. Acest sistem va interconecta toate dispozitivile din casa, de la frigider pana la cada de baie si de la ceasul de birou pana la calculatorul de bord al autoturismului personal, cu care va fi perfect compatibil, si va fi cat se poate de usor de folosit, prin itermediul comenzilor vocale sau, in cel mai "rau" caz, prin intermediul panourilor de control holografice.

In plus, sistemul va controla permanent conditiile de lumina, temperatura si umiditate interioare, cu cele exterioare si cu preferintele locatarilor, si va fi conectat direct la internet, ceea ce ii va permite sa preia toate comenzile efectuate de la distanta de catre cei ce locuiesc in casa, precum si sa-I informeze foarte rapid pe acestia in cazul aparitiei unei probleme.

In continuare in locul unei enumerari a functiilor si dispozitivelor prezente in fiecare camera in parte, propun sa vedem cum ar arata o zi obisnuita intr-o asfel de casa a viitorului, locuita de o familie de patru persoane, din "perspectiva" sistemului de control mai sus mentionat.

Ora 6 dimineata. Sistemul de control "citeste" din memoria ceasului desteptator faptul ca trebuie sa-i trezeasca pe ocupanti casei, asa ca trage automat jaluzelele, porneste melodia setata pentru trezire de catre fiecare membru al familiei in parte, si activeaza in acelasi timp sistemul penru incalzire a apei de dus. Pe masura ce fiecare membru al familiei foloseste dusul , "creierul" casei modifica setarile acestuia, astfel incat sa furnizeze apa la temperatura preferata de fiecare.

Urmeaza imbracatul. Fiecare membru al familiei dispune de un mic ecran pe usa dulapului, pe care este afisata prognoza meteo pentru ziua respectiva, astfel incat alegerea tinutei pentru o anumita zi devine mult mai usoara. In continuare, in momentul cand membrii familiei se reunesc in bucatarie pentru micul dejun, cafeaua si ceaiul sunt deja gata, iar tabloul-televizor din bucatarie afiseaza programul de stiri al diminetii.

Dupa terminarea etapei mic-dejun, fiecare se indreapta spre o alta destinatie (serviciu, scoala, etc.), iar sistemul de control central intra in modul administrativ. Porneste functia de curatenie, efectuata evident de mini-roboti, apoi evalueaza starea rezervei de alimente si, in cazul in care detecteaza unele lipsuri, comanda produsele necesare prin intermediul internet-ului de la supermarket-ul din apropiere. In paralel el inregistreza programele TV favorite ale fiecarui membru al familiei, pentru ca acestia sa le poata viziona in momentul in care se intorc acasa. Dupa terminarea etapei administrative, sistemul de control trece casa in modul economic, pentru a minimiza consumul de resurse.

In momentul in care detecteaza apropierea membrilor familiei (prin intermediul sistemului GPS), "casa inteligenta" se reactiveaza, fiind gata sa raspunda tuturor comenzilor ale acestora. Pe masura ce se apropie seara, sistemul de iluminare este activat, intensitatea luminoasa crescand pe masura ce afara se intuneca.

O frumusete a tehnici zilelor noastre este ca poate pune in practica o" imaginatie" bogata .Imaginativa o casa ca un" cameleon" care se schimba conform cerintelor noastre.

Un scurt istoric:

Dupa cum spuneam, secolul al XX-lea a insemnat o perioada de progres accentuat in ceea ce priveste tehnologia implementata in locuinte. In primul rand, patrunderea retelei de current electric in case a fost elementul care a dinamizat evolutia ulterioara. Totusi, trebuie spus ca si in anul de gratie 2008 mai exista foarte multe locatii pe glob (si in Romania) unde curentul electric este inca un vis, daca nu chiar o necunoscuta.

In orice caz, confortul a inceput sa fie asigurat in general prin intermediul aparatelor electrocasnice, iar placerea a inceput sa vina de la radio si televiziune. Aceste dispozitive au evoluat si s-au diversificat pana in punctul in care era nevoie de ceva in plus mai "substantial" decat face-liftul, un buton in plus sau un upgrade de firmware.

In acest moment, avand in vedere telul catre care suntem orientati cu totii, au inceput sa apara aparatele inteligente, care au nevoie din ce in ce mai putina interventie din partea utilizatorului, avand integrate functii automate. Lasand la o parte PC-urile, unul dintre primele exemple de dispozitive inteligente care sare in minte este masina de spalat automata, care exista pe piata de peste 20 ani. Mai putem adauga aici frigiderele cu dezghetare automata si aparatele de inregistrare video care pot fi programate pentru a inregistra automat la o anumita ora un program TV.

Unde suntem astazi.

La 125 de ani de la prima demonstratie a unui bec cu incadescenta si la peste 50 de ani de la inventia tranzistorului, omenirea a evoluat foarte mult din punct de vedere al aparaturii electrice si electronice. Progresele facute in domeniul functionalitatii, al arhitecturii circuitelor si al miniaturizarii acestora au facut posibila dezvoltarea intr-un ritm extrem de rapid a solutiilor pentru asigurarea confortului si a usurarii vietii.

Sa luam, spre exemplu, cateva activitatii tipice pe care o persoana le poate face in casa. Astfel, trezirea se poate face utilizand o sonerie stridenta sau in acordurile muzicii de la radio sau TV, in functie de preferinte si, de ce nu de "adancimea " somnului. De asemenea, toate instalatiile sanitare se pot porni automat atunci cand este nevoie, economisand astfel o mare parte din apa care ar curge fara folos.

Urmeaza momentul in care iesiti pe usa, cand aceasta se incuie imediat, iar alarma de la casa se poate arma automat. Cat timp sunteti plecat de acasa, un aspirator inteligent poate sa isi desfasoare treaba pentru care a fost "angajat", curatand toata murdaria de pe jos din toata casa, fara a fi nevoie de interventia unui operator uman.

La intoarcerea acasa, alarma se dezactiveaza la introducerea codului de securitate corect. Si pentru ca probabil doriti o gustare, trecem in bucatarie, unde toate dispozitivele functioneaza la o atingere de buton. Presupunand, spre exemplu, ca aveti mancare gatita in frigider, o puteti incalzi daca doriti fie la cuptorul cu microunde sau, in cazul celor care au o anumita retinere cu privire la folosirea acestui tip de aparat, utilizand pila sau cuptorul electric. Daca este nevoie sa va pregatiti pe loc hrana, robotii de bucatarie moderni va scutesc de o gramada de timp, avand "programe"automate pentru diversele tipuri de mancaruri. Si nici nu este nevoie de un spatiu insemnat pentru depozitarea acestora. Vasele murdare se spala si se usuca automat, prin utilizarea unui aparat special, tot ce trebuie sa faceti este sa le puneti inauntru si sa-l porniti.

Va puteti relaxa intr-un living-room urmarind un program TV pe ecranul dumneavoastra cu plasma care isi ajusteaza automat luminozitatea in functie de conditiile ambientale, sau de ce nu, puteti sa va uitati la un film pe DVD sau sa ascultati pur si simplu o muzica potrivita. Cred ca este inutil sa mentionez existenta unui PC prin intermediul caruia puteti naviga pe internet folosind tastatura wireless si eventual acelasi ecran cu plasma, in confortul fotoliului propriu, care la fel poate avea diferite setari si programe.

Daca ati adormit si ati uitat sa "stingeti" aparatele pornite, nu va faceti griji, ele se vor inchide automat dupa un timp pentru a economisi energie. Mentionam inca odata ca lucrurile amintite mai sus sunt posibile la scara larga chiar in momentul de fata, avand in vadere integrarea procesoarelor si a senzorilor in diferitele sisteme casnice.

Ce ar putea fi maine.

Conceptul de "casa inteligenta" se refera la posibilitatea interconectarii tehnologiilor de comunicatie moderne pentru a le putea face disponibile cerintelor prezente in fiecare camin. Avand la dispozitie aceste sisteme inteligente, va fi posibil sa controlam dispozitivele electrocasnice si sistemele de securitate din orice locatie de pe Glob, avand la dispozitie un telefon sau un computer.

Utilizatorul va putea fi ghidat pentru a putea realiza orice operatiune, fie ca este vorba de controlul luminilor, al aerului conditionat sau pentru a activa sau dezactiva sistemul de securitate. Din punct de vedere fuctional, zonele de interes ale acestor sisteme inteligente sunt: automatizarea, conectivitatea, entertainment-ul si accesul la informatie.

Automatizare:

Acest concept presupune realizarea unor aparate care sa nu necesite interventia operatorului uman ca sa-si realizeze scopurile pentru care au fost create. In general, cand se vorbeste despre automatizare, oamenilor le vin in cap imagini cu o mana de robot care sa efectueze diverse lucruri pe o linie de ansamblare (ex.: fixeaza o portiera la o masina, planteaza niste circuite integrate pe o placa imprimata etc.). Noi vorbim, insa, despre dispozitive care sa stie ce actiuni sa ia in cazul unor evenimente particulare. Cel mai simplu exemplu este posibilitatea de a programa aprinderea luminilor din casa o data cu lasarea serii cat timp sunteti plecat din localitate.

De asemenea, masina de spalat automata este o monstra clasica de automatizare. Dar acesta este numai inceputul. Exista deja aspiratoare care se "plimba prin casa cu ajutorul unor senzori si curata mizeria, urmand ca inainte sa ramana fara baterii sa ajunga la statia de docare pentru reincarcare. In viitor, frigiderul va cunoaste ce alimente depoziteaza, cand expira si ce cantitate ar trebui cumparata pentru a completa "stocul" presetat din acel sortimen si de ce nu chiar sa le comande.

Cuptoarele vor avea in memorie baze de date cu instructiuni de preparae, iar utilizatorul va scana un cod de bare ce va reprezenta o reteta, urmand ca dispozitivul sa prepare singur acel fel de mancare pe baza indicatiilor din memorie. Ferestrele caselor vor fi ralizate din cristale lichide, astfel incat sa poata fi reglata luminozitatea in interior fara a se apela la jaluzele, numai prin schimbarea orientarii cristalelor. Cu siguranta vor exista multe inventii care vor revolutiona casa viitorului. Tot ce trebuie sa faceti este sa va folositi imaginatia pentru a vizualiza orice fel de combinatie automata de functii.

Conectivitatea:

Pentru a asigura o functionare centralizata a fiecarui aparat dintr-o locuinta, comunicarea dintre acestea este esentiala.

Conexiunile dintre diversele dispozitive si "consola centrala" (de la care veti putea controla toate aparatele) vor fi wireless. In viitorul apropiat, aceste conexiuni vor fi implementate prin intermediul tehnologiei Bluetooth, care are o raza de acoperire potrivita pentru un astfel de mediu.

Un exemplu simplu in acest sens ar putea fi urmatorul: presupunem ca frigiderul dumneavoastra inteligent detecteaza ca exista o problema cu privire la unul din alimentele existente, fapt pentru care transmite "dispeceratului" din casa acest lucru, urmand ca acesta sa ia legatura cu proprietarul, oriunde s-ar afla acesta, printr-un mesaj scris pe telefonul mobil.

Un alt exemplu de comunicare utila intre aparatele din casa: daca ati varsat niste apa pe jos la un moment dat, senzorii vor detecta acest lucru automat si vor lansa comanda catre aspirator sa vina si sa curete.

Este inutil sa reamintim capabilitatea de comunicare wireless intre dispozitivele multimedia, care deja exista si sunt dezvoltate intr-un grad destul de mare. Nu va conta daca aveti unitatea centrala intr-o camera si ecranul cu plasma in alta parte a casei, pentru ca monitorul va detecta automat semnalul video emis de unitate si il va putea receptiona. Aici mai intervine insa o problema: daca aceasta transmisie se va face fara nici un fel de securitate, atunci teoretic vecinii dumneavoastra vor putea receptiona ceea ce se transmite de la dumneavoastra, lucru mai putin placut, cel putin dintr-un punct de vedere. Tocmai de aceia se lucreaza intens pe partea de receptie corecta a semnalelor in conditiile unor "aglomerarii" electromagnetice provenite de la multitudinea de emitatoare wireless ce vor popula casa fiecaruia dintre noi.

Internetul este o sursa extrem de valoroasa, astfel ca aparatele viitorului vor profita la maxim de avantajele oferite de acces din toate punctele de vedere. Imaginati-va un frigider care se conecteaza la internet si descarca o noua versiune de firmware, pentru a putea functiona mai eficient, sau efectueaza automat comenzi online pentru alimentele de baza ce lipsesc. Nu este ceva exagerat! Aceste lucruri vor reprezenta ceva obisnuit in catva ani, avand in vedere ca deja au aparut pe piata aparate, electrocasnice care se pot conecta la diverse alte dispozitive folosind o mufa USB.

Entertainment:

Prin procesul de automatizare a activitatilor dispozitivelor se creeaza mai mult timp liber utilizatorului uman, astfel ca partea de relaxare va capata un rol foarte important. Zona multimedia este cea care va trebui sa faca fata acestor cerinte. Din casa viitorului nu vor lipsi televizorul cu diagonala mare cu plasma, DVD-Recorderul, sistemul audio HI-FI si PC-ul, toate conectate intre ele si la internet.

In acest moment, la inceputul secolului XXI-lea zona de entertainment multimedia este cea mai avansata din punct de vedere tehnologic daca ne referim strict la aparatura ce se poate gasi intr-o locuinta.

Display-urile au inceput deja sa intre intr-o noua faza de dezvoltare producatorii importanti in domeniu incercand sa abordeze noi tehnologii de productie. De exemplu, se asteapta ca Toshiba si Cannon sa livreze in masa ecrane bazate pe tehnologia SED (Surface Conduction Electron-Emitter Display), care consta in "bombardarea" cu electroni a unui ecran plat acoperit cu o suprafata de fosfor, integrand astfel partile cele mai bune ale LCD-urilor si CRT-urilor. Numarul si calitatea culorilor redate este un alt punct de interes pentru cei care se ocupa cu imbunatatirea displayuri-lor.

Tablourile de pe pereti nu vor mai fi nici o data la fel. Si asta pentru ca ele vor fi de fapt tablouri digitale care se vor putea conecta la internet, schimband imaginea afisata dupa preferintele utilizatorului.

Tot in sfera vizuala fotografiile in 2D vor putea fi transformate in 3D folosind un soft specializat, bineinteles. Acel model rezultat va putea fi folosit, spre exemplu, in jocuri pentru a putea mari realismul acestora.

Cinema acasa! Un concept lansat acum cativa ani se va dezvolta foarte rapid in urmatorii ani. Solutiile de stocare optice pentru fisierele media vor trebui sa faca fata cerintelor de calitate ale utilizatorilor. Astfel, exista mai multe grupuri care sustin formatul propriu pentru a fi adoptat pe plan international ca urmatoarea generatie de DVD-uri sa poata stoca pana la 15 GB peun singur disc simplu, iar pe de alta parte formatul BLUE-ray care poate stoca pana la 50 GB de informatie. Deci piata cere si oferta vine.

Si cel mai utilizat "accesoriu" al timpurilor noastre, telefonul mobil este si el in continua schimbare, fiind folosit atat ca telefon cat si ca un "organizator" al vietii de zi cu zi al omului modern. In zilele noastre se cauta ca telefonul mobil sa incorporeze cat mai multe functii: aparat foto cu rezolutii de aparat foto, de GPS (GlobalPositioningSistem), nu mai vorbim de muzica si filme redate la claritati de cinematograf.

Odata cu reducerea pretului puterii de procesare si a memoriei, inteligenta artificiala va continua sa penetreze si sa populeze aproape orice produs. Progresele facute in tehnologia wireless vor permite conexiuni la internetul de mare viteza la un cost mic pentru dispozitivele hand-held, dar si pentru electrocasnicele conventionale (masini de spalat, frigidere etc.). In cativa ani vom vorbi in principal doar despre aparate "inteligente" .

AVANTAJELE UNEI LOCUINTE AUTOMATIZATE

In prezent se da din ce in ce mai mare importanta automatizarii si informatizarii in toate domeniile. O locuinta dotata cu sisteme automate de ultima generatie ar trebui sa ne simplifice viata si nici de cum sa o complice. In cele mai multe cazuri scopul imbunatatirii tehnologiilor este acela de a proteja oamenii si de a le asigura confortul necesar. Prin urmare integrarea unor echipamente inteligente in infrastructura unei locuinte nu face decat sa ne simplifice viata si sa ne economiseasca timpul si banii, in mod indirect.

O locuinta inteligenta este aceea care are in dotare sisteme multiple de gestionare a energiei electrice, a cheltuielilor cu intretinerea a respectivei case, a achitarii acestora prin sisteme electronice, a diverselor moduri de monitorizare etc. Automatizarea face din locuinta un complex multifunctional practic si simplu de folosit, integrand in mod armonios si coerent intregul sistem audio si video al casei, comunicatiile, climatizarea, iluminatul, securitatea, internetul etc.

Este o senzatie foarte placuta sa te gandesti ca un "creier" iti monitorizeaza si iti mentine in casa o temperatura agreabila, iti porneste automat televizorul cand intri in living, iti porneste combina muzicala la o anumita ora, iti iriga plantele din gradina doar atunci cand constata ca umiditatea din sol a ajuns la o valoare scazuta. Toate aceste elemente sunt ceva obisnuit intr-o "casa digitala".

Aceste deziderate pot fi atinse datorita unor softuri atent elaborate de companii specealizate. Respectivele programe sunt grefate pe idea de conectare separata sau succesiva a respectivelor echipamente. Prin urmare ele trebuie sa fie permanent adaptabile, dispuse sa suporte noi si noi cerinte, pe masura ce acestea apar. Nu exist conditia dependentei directe de un anumit producator de hardware tocmai din acest motiv. Sa nu uitam ca noi folosim in casa echipamente si dotari produse de firme diferite, bazate pe tehnologii diversificate. Din aceasta cauza este imperios necesar ca softul si hardul sa le poata asimila si ulterior controla fara nici o dificultate.

"Creierul" respectiv poate controla de la relee comandate la diverse tipuri de senzori (temperatura, miscare, luminozitatea, fum etc.), camere de supraveghere, echipamente audio-video, contoare de curent sau calorice si multe altele. Elementul comun al tuturor acestor dotari este faptul ca pot fi racordate la un computer si controlate de acesta. Monitorizarea acestor echipamente presupune pe langa aprinderea luminilor, deschiderea usilor, declansarea anumitor operatiuni mai complexe, si gestionarea anumitor situatii de criza din sistem fara a fi necesara interventia proprietarului.

Daca sunteti interesati de un astfel de sistem este bine sa stiti ca exista variante nenumarate. Cantariti cu atentie plusurile si minusurile fiecarei optiuni si apoi alegeti. Preturile difera in functie de complexitatea sistemului, de usurinta in instalarea infrastructurii etc. O instalare completa pentru un apartament, in functie de optiunile beneficiarului, poate costa aproximativ 6000 de euro. O varianta mai complexa, pentru o cladire mai mare pote ajunge si la 50000 de euro in functie de cate aparate are de manageriat sistemul. Nu trebuie decat sa va imaginati cum ar fi ca, atunci cand ajungeti in fata usii de la intrarea in propria casa sistemul sa nu va lase sa patrundeti in interior decat dupa ce v-a identificat dupa amprenta digitala sau vocala. Apoi usa se deschide automat, se aprind pe rand luminile, porneste televizorul din camera de zi si incepe sa functioneze aparatul de aer conditionat sau sistemul de incalzire (dupa caz). De asemanea, daca suteti foarte captivat de un meci la TV si nu vreti sa va deranjati sa-i deschideti sotiei care suna la usa (pe care o puteti vedea pe televizor printr-o imagine picture-picture) apasati doar tasta telefonului si usa se va deschide automat.

CASA INTELIGENTA

Senzori sunt simturile, reteaua formeaza sistemul nervos, computerul este creierul iar elementele de actionare sunt muschii. Cladirile moderne nu mai sunt atat de diferite de noi pe cat credeam.

Cateva elemente sunt obligatori intr-o casa inteligenta: senzori culeg informatii diverse, elementele de actionare care permit comanda sistemelor instalate in casa, o retea de comunicatie si o unitate centrala care ruleaza programe, care memoreaza si monitorizeaza informatiile, ia decizii si emite comenzi in functie de acestea. In plus, cu ajutorul unor interfete hardware sau software, proprietarul casei poate accesa toate informatiile culese de unitatea centrala, poate apela toate comenzile casei individual sau grupate in scenariu si poate configura modul in care casa ia decizii. Decizii a caror complexitate imparte casele in case inteligente sau automate.

Senzorii instalati in casa tin locul simturilor: casa vede, aude si miroase cu ajutorul lor. Senzorii cei mai intalniti sunt de temperatura, fum, gaz, miscare,prezenta, umiditate,vant microfoane, camere video, cititoare de chei digitale, receptoare de comenzi radio, si lista ar putea continua. In viitor vor aparea cu siguranta senzori care sa detecteze cutremurele, inundatiile sau mirosul greu al florilor uitate in vaza, iar pe baza lor casele vor putea lua decizii mai bune, mai documentate, mai inteligente.

Elementele de actionare tin locul muschilor: primesc comenzi si le executa. Dintre ele se pot enumera: relee electrice, variatoare de luminozitate, motorase pentru jaluzele si ferestre, robineti electrici pentru calorifere, electromagneti pentru deschiderea usilor, emitatoare de infrarosu pe post de telecomenzi universale sau comunicatoare pentru controlul echipamentelor complexe de tipul sistemelor de sonorizare, proiectoarelor, sistemelor de climatizare sau al camerelor video cu miscare si zoom.

Cladire inteligenta

Comunicatia intre senzori, elemente de actionare si unitatea centrala trebuie asigurata de o retea, cu sau fara fir, asemanatoare nervilor umani. Daca reteaua de comunicatie este cu fir atunci ea poate folosi fire dedicate sau firele altor retele deja existente in casa, precum reteaua de curent electric sau reteaua de calculatoare si telefonie fixa. Cerintele de baza pentru oricare dintre aceste tipuri de retea sunt: stabilitate, securitate, viteza de transfer, usurinta de proiectare, instalare sau extindere. Reteaua potrivita trebuie aleasa in functie de fiecare proiect in parte. Exista posibilitatea de a instala o solutie combinata, care foloseste mai multe tipuri de comunicatie, fie pentru a oferi o flexibilitate mai mare la instalare, fie pentru a acomoda in acelasi proiect senzori si elemente de actionare ale mai multor producatori.

Unitatea centrala reprezinta creierul casei, un calculator capabil sa coordoneze toate sistemele instalate, oferind in acelasi timp o interfata flexibila si comoda intre proprietar si casa lui. Aceasta interfata poate folosi periferice digitale moderne cum ar fi touchscreen-urile, calculatoarele portabile, telefoanele mobile sau casnicele intrerupatoare, tastaturi, telecomenzi cu infrarosu. Desigur, interfetele vor evolua in viitor inspre controlul vocal, si de ce nu telepatic.

In fine, componenta care face adevarata diferenta intre o casa inteligenta si una automatizata este softul care o controleaza. Acolo se trage linia si se face adunarea: cate protocoale de comunicatie stie, cu cate echipamente de la cati producatori poate comunica, cat de bine stie sa interpreteze informatiile culese de senzori, cat de bine stie sa invete obiceiurile proprietarului, cat de bine stie cand sa intervina si cand sa stea deoparte, cat de usor este de intretinut si de extins, cat de sigura si stabila este functionarea in timp. Evolutia softului care controleaza casa inteligenta nu se va termina niciodata iar momentul trecerii granitei dintre automat si inteligent va fi discutat aprins mult timp de acum inainte.

In concluzie, casele automatizate sunt o realitate chiar acum si au toate sansele sa devina in curand un fenomen in masa. Tehnologiile necesare sunt mature si exemple se pot gasi destule in piata. Daca insa acestea sunt sau au sanse de a deveni inteligente intr-un timp previzibil. asta depinde de ce intelege fiecare prin inteligenta. Un lucru este insa cert: putem sa-i daruim inca de acum casei noastre simturi, nervi, muschi si creier. Cu rabdare si un dram de incredere, casa ne-ar putea deveni un prieten devotat si, de ce nu, inteligent.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5929
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved